HTC Raphael - ekran dotykowy nie działa.

• 5 Odpowiedzi
  • 2380 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HTC Raphael - ekran dotykowy nie działa.
« dnia: Grudzień 12, 2009, 18:49:47 »
Witam.

Przed momentem włączyłem swojego htc, muskam palcem po ekranie - zero reakcji. Stwierdziłem, że SR dobrze mu zrobi, lecz przy wklepywaniu pinu- jest to samo ekran dotykowy w ogole nie reaguje! Klawiaturka hardwarowa działa. Miałem w sumie odświeżyć telefon już dawno więc wykonałem HR ale przy próbie kalibracji ekranu na romie 2.3 by qsqa jest to samo. Przy mocniejszej próbie naciśnięcia ekran reaguje w górnym prawym rogu ale kalibracja się zapętla (naciskane to samo miejsce). Wdg mnie to jest raczej problem hardwaru- odpięta taśma łącząca płytę główną z sensorami dotyku lub coś podobnego. Nadmienię, że kilka tygodni wcześniej zaobserowałem jeszcze coś takiego w swoim rafale:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=120323.0

Ale zniknęło to po pewnym czasie. Sądzę, iż bez serwisu się nie obędzie, chyba, że macie jeszce jakieś pomysły??
Napisane: Grudzień 12, 2009, 14:55:04
Nikt nie pomoże ?

*

Offline faziuz

• 9
  • Sprzęt: HTC TouchPro
Odp: HTC Raphael - ekran dotykowy nie działa.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 13, 2009, 09:59:34 »
Witam.

Przed momentem włączyłem swojego htc, muskam palcem po ekranie - zero reakcji. Stwierdziłem, że SR dobrze mu zrobi, lecz przy wklepywaniu pinu- jest to samo ekran dotykowy w ogole nie reaguje! Klawiaturka hardwarowa działa. Miałem w sumie odświeżyć telefon już dawno więc wykonałem HR ale przy próbie kalibracji ekranu na romie 2.3 by qsqa jest to samo. Przy mocniejszej próbie naciśnięcia ekran reaguje w górnym prawym rogu ale kalibracja się zapętla (naciskane to samo miejsce). Wdg mnie to jest raczej problem hardwaru- odpięta taśma łącząca płytę główną z sensorami dotyku lub coś podobnego. Nadmienię, że kilka tygodni wcześniej zaobserowałem jeszcze coś takiego w swoim rafale:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=120323.0

Ale zniknęło to po pewnym czasie. Sądzę, iż bez serwisu się nie obędzie, chyba, że macie jeszce jakieś pomysły??

miałem to samo. Wysłałem na serwis po 3-ech dniach Rafałek był już spowrotem. 

*

Offline HTCTP

• *
  • 59
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2009, 22:13:33 »
Witam.
Mam dokładnie to samo.
I te tęczowe przebarwienia i niestety właśnie przestał mi działać ekran (nie reaguje na dotyk).
I oczywiście gwarancja skończyła się dwa tygodnie temu.
Ktoś może sam usunął ten problem?

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2009, 00:58:10 »
Witam.
Mam dokładnie to samo.
I te tęczowe przebarwienia i niestety właśnie przestał mi działać ekran (nie reaguje na dotyk).
I oczywiście gwarancja skończyła się dwa tygodnie temu.
Ktoś może sam usunął ten problem?

Ja zacząłem się przygotowywać do odesłania telefonu do serwisu wgrywając oryginalny rom i radio z orange. Tel chodził sobie caly czas włączony w punkcie w którym się go kalibruje co oczywiście było niewykonalne ze względu na niedziałający ekran ale pod koniec dnia ruszyło :O. Teraz ekran działa normalnie a mozaika zniknęła. Popróbuj trochę podociskać touchscreen, oczywiście z umiarem, zrób kilka razy HR i zostaw działający tel na dłużej - u mnie pomogło. Oczywiście nie jestem usatysfakcjonowany bo wysyłka do serwisu pewnie prędzej czy później mnie czeka, a gwarancja kończy się w marcu. Pytanie czy nie zrobić tego już sugerując usterkę, która ujawnia się czasowo ?

Mały off top: Generalnie żałuję teraz, że sprzedałem swojego iphona na rzecz HTC T.PRO. Jedyną rzeczą która przemawia na jego korzyść to chyba tylko nawigacja b.fajnie działająca z tomtomem(europa) czy automapą w polsce.  Myślę jednak, że w przypadku iPhona to tylko kwestia czasu, aż automapa wypuści kompatybilne z nim oprogramowanie.

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia Lumia 820
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2009, 20:15:20 »
Myślę jednak, że w przypadku iPhona to tylko kwestia czasu, aż automapa wypuści kompatybilne z nim oprogramowanie.
Rzceaj nie sądzę. AM działa tylko pod windowsem i na nic innego sie nie zanosi. Ale TomTom zdaje się już pod iphona jest?
Jeśli podoba Ci się mój ROM i chcesz zostać donatorem wyślij mi PW.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2009, 14:53:15 »
Myślę jednak, że w przypadku iPhona to tylko kwestia czasu, aż automapa wypuści kompatybilne z nim oprogramowanie.
Rzceaj nie sądzę. AM działa tylko pod windowsem i na nic innego sie nie zanosi. Ale TomTom zdaje się już pod iphona jest?

Tak..tom tom już jest do pobrania.