GPS w TP

• 8 Odpowiedzi
  • 1124 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS w TP
« dnia: Styczeń 11, 2009, 18:59:33 »
Przejrzałem watki ale nie znalazlem prostej odpowiedzi wiec pozwalam sobie na nowy :) :

Czy mozecie laikowi doradzić co kupić/sciągnąć i zainstalowac żeby mieć GPS w TP? Czy potrzebny jest jakiś hardware (antena)? Jeśli soft to który jest najtańszy a może jest jakiś freeware?
Czy wystarczy zakup samej mapy - czy coś jeszcze?

I ostatnie pytanie czy szacowny Orange nie blokuje czegos w TP tak że rzeczy normalnie działające przestają działać?

Z góry dziekuję za odpowiedź - lub skierowanie do sensownego linka...

ww

Odp: GPS w TP
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2009, 19:05:55 »
Wystarczy sama mapa bez anteny z tego co piszesz to masz htc z orange czyli dostałeś oprogramowanie automape jest dodawana do zestawu wystarczy ja zainstalować

*

Offline papillon

• 7
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Garmin Mobile XT
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2009, 21:48:18 »
Dokładnie tak jak napisał Kisiol3, ale jeżeli kupiłeś TP bez automapy /tak jak ja/ to proponuje zainstalowanie map Garmin np. dla Polski GPMapa 2008.3, jest lepsza od automapy, tylko trzeba pamiętać o tym, że aby używać mapy dla Garmina trzeba mieć zainstalowany program GM XT.
 :worried:

w TP z Orange mapy Garmina spisują się znakomicie. :ok:

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2009, 13:29:06 »
A ja tylko dorzucę że Orange w TP praktycznie do oprogramowania się nie mieszał więc wszystko jest teoretycznie jak powinno... A to ROM jest wolny to już inna bajka :)

Ale wgrać jakiś inny (są na forum) i będzie działać dobrze :)

A jeśli chodzi o nawigację to standardowy ROm w niczym tu nie przeszkadza, tyle że wbudowany GPS wydaje się być trochę słaby ;(
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline eomaciu

• 40
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2009, 13:50:30 »
tyle że wbudowany GPS wydaje się być trochę słaby ;(

w porównaniu do Vario III (oba z ery) jest gigantyczna poprawa

*

Offline mygumas

• *
  • 52
  • nastał styczeń i kupiłem... :D
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2009, 15:30:26 »
tyle że wbudowany GPS wydaje się być trochę słaby ;(

jest gorzej niz w n95 z tom tomem? czy lepiej :)?
białe majteczki lalalalalalal...

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2009, 22:49:20 »
mam porównanie np z HTC Kaiserem (czyli poprzednikiem z orange) no i z takim dziadygą jak MIO A701 i GPS w moim TP był słabszy niż w tych dwóch sprzętach. Sprawdzałem to zarówno w samochodzie jaki i w pociągu. A GPS z TP w pociągu gubił się jak nie wiem, przerzucał mnie do przodu do tyłu i na boki nawet czasem o 200m od prawdziwej pozycji co trochę dziwnie wyglądało. No i podstawowy problem to opóźnienie -  od ruszenia do zmiany pozycji na mapie czasem musiałem czekać nawet do 10s, ale to moje odczucia.... może mój TP był po prostu jakiś gorszy :(

A co do N95 to mój TP miał słabszego GPS'a, bo co z tego że fixa łapał dużo szybciej jak przy nawigowaniu już było gorzej.

Zaznaczam że używałem tylko 1 TP więc nie mogę to odnieść do wszystkich, tak jak napisałem mój mógł być trochę felerny bo z tego co rozmawiałem z kilkoma osobami to dwie nie stwierdziły tych problemów... dziwne
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline jari75

• **
  • 200
  • Sprzęt: iPhone 5/ 32GB iPhone 4/ 32GB
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 20, 2009, 10:15:53 »
Mam zainstalowane 3 navigacje w moim TP : AUTOMAPA, TTN7, GARMIN XT i powiem że najmniej problemów mam z TomTom-em, sprawdza sie w 99% . Fakt ze nie mieszkam w Polsce i nie maiłem okazji sprawdzić jeszcze jak pozostałe działają na terenie Polski i która  ma np. lepsze pokrycie itd. ale goraco polecam ci TTN7 :ok:

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 20, 2009, 22:20:03 »
A co sądzicie o GoogleMaps? Takie coś podsunal mi moj dział IT, na pytanie o soft. Jest też tam funkcja GPS - ale jak testuję to w ogóle nie może znaleźc satelitów.