Głośnik??

• 16 Odpowiedzi
  • 1771 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sheaer

• 38
  • :)
  • Sprzęt: SPV M3000>TyTn>TyTn II>Diamond>Touch PRO>HD2 (Leo)
Głośnik??
« dnia: Październik 21, 2010, 17:34:24 »
Witam, podczas dłuższej rozmowy górna część TP się nagrzewa(dość znacznie-czy to normalne??). Dodatkowo po nagrzaniu zaczyna trzeszczeć w głośniku(szumieć-nie wiem jak to nazwać)
Czy da się coś z tym zrobić we własnym zakresie?? Czy zostaje odesłanie na gwarancje??
Dodam jeszcze że wgrywałem inny rom i radio a problem dalej występuje :(

Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam.

*

Offline WK89

• 343
  • Sprzęt: iPhone 2G 8GB
Odp: Głośnik??
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2010, 18:34:22 »
dłuższa rozmowa czyli ile 5min czy 2h? TP  nagrzewa się jak każdy pda gdy procem zaczyna moco pracować, ale nic nie trzeszczy w głośniki , mozliwe ze masz zabrudzony głośnik , opiłki metalu na membranie
HTC Hermes => Toshiba G900 => HTC Universal=> HTC Raphael=>Samsung OMNIA 8GB=> HTC Raphae=> Toshiba G910=>iPhone 2G 8GB

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2010, 18:58:40 »
nie mam tp w swych zbiorach ale procek jest chyba w solnej czesci pda a nie przy wyswietlaczu.chyba cos ci robi zware i podgrzewa sie jakis uklad odpowiedzialny za audio i stad trzaski.mial kontakt z wilgocia?ja bym oddal na gwarancje...

*

Offline sheaer

• 38
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2010, 19:09:47 »
ok 30-40 min rozmowy. Nie miał kontaktu z wilgocią i nigdy nie był zalany :S
możliwe ze jakieś zwarcie, ale co jest dziwne to to że trzeszczenie występuje tylko w momencie jak się nagrzeje. :-|

*

Offline WK89

• 343
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2010, 19:45:56 »
a trzeszczy tez w słuchawkach ?

nie wiem gdzie jest procek w raphaelu ale z tego w jakim miejscu mi się grzeje wnioskuje że w okolicach aparatu
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 19:47:33 wysłana przez WK89 »
HTC Hermes => Toshiba G900 => HTC Universal=> HTC Raphael=>Samsung OMNIA 8GB=> HTC Raphae=> Toshiba G910=>iPhone 2G 8GB

*

Offline sheaer

• 38
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2010, 05:37:05 »
W słuchawkach nic nie trzeszczy, a co do nagrzania się to tam gdzie jest głośnik( górna krawędź z przyciskiem włącznika )

*

Offline mtonio

• *
  • 75
  • Kto pyta nie błądzi :)
  • Sprzęt: HTC DESIRE Z, HTC TouchPro
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 22, 2010, 10:53:00 »
Ja jak dłużej posiedze na necie czy na GG też mi się górna część tp rozgrzewa, nawet jak korzystam z AM.
ANDROID 2.3.3

*

Offline WK89

• 343
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 22, 2010, 16:04:19 »
wyłacz zasieg 3g i sprawdz czy nie trzeszczy

*

Offline jasiorr

• **
  • 131
  • Sprzęt: Samsung Omnia Pro B7610
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 22, 2010, 16:13:01 »
ok 30-40 min rozmowy. Nie miał kontaktu z wilgocią i nigdy nie był zalany :S
możliwe ze jakieś zwarcie, ale co jest dziwne to to że trzeszczenie występuje tylko w momencie jak się nagrzeje. :-|
to wcale nie jest dziwne wg mnie najprawdopodobniej taśma gdzieś zwiera, może jakiś wzmacniacz audio fochy strzela podaje za dużą moc na słuchawe i mamy trzaski. Takie jest moje zdanie ...
Co do zawilgocenia nawet na chwilę nie był narażony na wpływ wilgoci ? Nie wiem krótka rozmowa na dworze a tu a akurat padało nawet delikatnie...
Jeżeli z czystym sumieniem twierdzisz, że nie oddaj na serwis... podłączą go  na specjalnej bateryjce sprawdzą pobory ... chociaż z tym ich sprawdzaniem to rożnie może być hehe jeżeli anomalie nie wyskoczą od razu tylko po dłuższej rozmowie to problem może nie zostać rozwiązany bo wątpię żeby go sprawdzali w połączeniu...i to przez załóżmy 40 min  :O
Chyba, że trafi na jakiegoś nadgorliwego serwisanta
Zrobisz jak uważasz ...  :P
Pozdrawiam jasiorr
W Moich Żyłach płynie benzyna, Zamiast Serca Świszczy Turbina..

*

Offline ainaruth

• **
  • 113
  • Sprzęt: HTC 7 Pro, Transformer Prime
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 22, 2010, 16:56:22 »
ja takie trzaski miałem od początku rozmowy, a nawet przy wykręcaniu numeru.. trochę mniej ich było jak zasięg był idealny. A na słuchawkach i w trybie głośnomówiącym problemu nie było.
Co mi ludzie radzili:
-wyłączyć 3G
-zmienić wyszukiwanie sieci na automatyczne
-zmienić ustawienie usuwania szumów na 'Zawsze'
Obecnie nie mam tego problemu. Niestety ciężko mi powiedzieć co zadziałało. Kilka razy zmieniałem ROMy, zastosowałem wspomniane ustawienia.. i odkąd mam Exquisite 4.20, problem znikł. A też już rozważałem odesłanie na serwis.
Nokia 3310 -> Nokia 5510 -> Nokia 6800 -> Nokia 6822 -> Samsung i600 -> SPV E650 -> SPV M3100 -> HTC Touch Pro -> HTC 7 Pro

HTC 7 Pro: Windows Phone 7 (Mango) -  Sianto v1.6 7.10.8835.35
Asus Transformer Prime TF201:  Android (JB) - 4.1.1

*

Offline sheaer

• 38
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 26, 2010, 11:33:58 »
Zastosowałem i nic nie pomogło, teraz nawet po rozpoczęciu rozmowy mam trzaski i szumy , czasem tak głośne że nie da się rozmawiać.
A poza tym to grzanie się górnej części nad głośnikiem (metalowa obudowa) jest czasem tak mocne że aż parzy w ucho  :-|

Jutro wysyłam na gwarancje, mam tylko małe pytanie odnośnie SplashScreen ORANGE, który mam wgrać bo są dwa, czy ten 1????
(przepraszam że pisze tu ale nie chcę się rozpisywać w dwóch miejscach)

Dzięki i pozdrawiam

*

Offline ulpop

• 9
  • Sprzęt: HTC TouchPro, Samsung i8510
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 02, 2010, 22:50:04 »
Tak jest, ślij na serwis.

PS. Nagrzewa się bo tam są anteny 2/3G GPS i Wi-Fi. Przy czym to ostatnie powoduje najmocniejsze nagrzewanie. Inaczej mówiąc, telefon działa jak mała mikrofala i podczas rozmowy nadajnik pracuje na max więc się nagrzewa. Podczas ładowania nagrzewa się również układ regulujący napięcie baterii oraz ogniwo, to jest normalne....
QA Mobile-Web Software Tester

*

Offline sheaer

• 38
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 26, 2010, 22:51:52 »
Oddałem 2.11.2010 (ponad 3 tygodnie temu) i nadal jest w serwisie.  :(
Ile mają na naprawę?? dziwne jest to ze przez stronę nie mogę sprawdzić stanu naprawy(miał ktoś taki problem??)
 :-|

*

Offline jasiorr

• **
  • 131
  • Sprzęt: Samsung Omnia Pro B7610
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 28, 2010, 23:12:58 »
Pewnie jest czekający na częśći... proponuje mocno uzbroić się w cierpliwość. Jak pracowałem w serwisie SE we Wrocławiu miałem przyjemnosc przetrzymywać telefon ponad 2 miesiące :x
A jak to jest prawnie uregulowane to nie wiem... Może jest jakiś okres w którym serwis albo naprawia albo daje nowy... poszukaj google nie bolą ;-)
W Moich Żyłach płynie benzyna, Zamiast Serca Świszczy Turbina..

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 29, 2010, 21:21:37 »
Z tego co pamiętam serwis ma 14 dni roboczych na poinformowanie klienta o przedłużającej się naprawie czy coś w tym stylu.
Jeżeli taka informacja nie została do Ciebie wysłana, przekazana czy w jaki inny sposób... Możesz żądać nowego telefonu.

Ale upewnij się, żebyś nie wyszedł na chama... Bo "pyszczenie" nie mając sprawdzonych informacji nigdy nie pomaga.

*

Offline sheaer

• 38
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 11, 2010, 12:22:48 »
Witam ponownie, od przeszło miesiąca czekam na mojego TP i bezskutecznie, dziś dostałem od Regenersis informacje: brak części zamiennych wstrzymuje naprawę. :(
Co w takim przypadku się dzieje jak nie są w stanie naprawić bo brak części???

Pozdrawiam

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 11, 2010, 16:07:24 »
Tak jak napisali oczekują na dostawę części zamiennych.

Ew. zawsze można pytać rzecznika praw konsumentów czy można w takiej sytuacji coś poradzić od strony prawnej.

W starszych telefonach, jeżeli nie ma części wymieniane są wtedy na nowe (czasem sama płyta główna, czasem całe zestawy).
A jeżeli i takich telefonów nie ma w magazynie firma składa Ci ofertę wymiany na nowszy model (ale w przypadku Touch Pro raczej nie masz co na to liczyć ;> )

jako ciekawostkę powiem tylko, że było kiedyś tak z Toshibą G500 bodajże, z braku części zamiennych i samych telefonów w magazynach wymieniane były na G900 wiem, że nagle ceny na Allgro G500 drastycznie wzrosły ;>
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 16:10:33 wysłana przez CzarnyRafal »