Wgrałem nowy ROM (EnergyROM_23071_RAPHAEL_19.Oct.2009_02.38_Standard.rar).
Pierwsza rzucająca się w oczy zmiana to belka WM na dole ekranu. Faktycznie ułatwia nawigowanie po systemie bez wyciągania rysika. TF3D ma przez to trochę mniej miejsca ale ja i tak stosuję dodatki CompactHome i
CompactManila autorstwa Kamilla.
Jedyny uciążliwy bug to niedziałający guzik send przy pisaniu SMS (trzeba wchodzić w menu i klikać wyślij). Również kliknięcie w górną belkę - do tej pory wywoływało okienko typowe dla HTC. A jeśli chcemy ikony typowe dla nowej wersji WM tapnąć należy dwukrotnie w miejsce gdzie kiedyś był start. Funkcjonalnie to się pokrywa, w dodatku w tym romie głośnik ma ikonkę WM. Nowy WM jest też wygodniejszy, jeśli dodajemy np spotkanie w kalendarzu. Kliknięcie na godzinę daje nam większe pole wyboru - można wygodnie wprowadzić wszystkie informacje o spotkaniu palcem.
Testowałem go niezbyt długo - rozmowy, odbieranie sms, tryb głośnomówiący, wszystko podobnie jak w poprzednich EnergyROMAch.
P.s.
Dobijają mnie w nowych wersjach TF te kolorowe ikonki. Action Screeen też. Czy da się to zmienić jakimś cabem, bez rozgrzebania systemu? Najlepiej na takie czarno-białe.