Zamykające się aplikacje na ROMie Orange

• 4 Odpowiedzi
  • 1225 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
Zamykające się aplikacje na ROMie Orange
« dnia: Sierpień 02, 2010, 07:34:18 »
Cześć.
Od stosunkowo niedawna mam TP, na razie z oryginalnym Romem od Orange (1.90.69.4 plk). Sam system spełniałby moje wymagania, gdyby nie jeden szkopuł - aplikacje samodzielnie się zamykają  :S
Często nawet 2 programy nie potrafią być jednocześnie uruchomione - np. mam odpaloną Operę Mini, uruchamiam Keepass i w menedżerze zadań HTC Opery już nie ma  :(

O co chodzi?
Na pewno nie zapełniam pamięci na tyle, żeby system je sam zabijał. Znam również różnicę między minimalizacją aplikacji a właściwym ich zamykaniem.
Ktoś z ROMem Orange miał takie same problemy?

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
Odp: Zamykające się aplikacje na ROMie Orange
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2010, 11:43:55 »
Nikt nie korzystał z ROMu Orange na tyle długo :E

Generalnie, nie musisz zapełniać pamięci, system może to robić za Ciebie. Orange jest znany z tego, że robi jedne z najgorszych ROMów, więc możliwe, że nie zoptymalizowali systemu. Chociaż musieliby być zdolni, żeby tak zapchać RAM w Rafałku. Spróbuj zrobić Hard Reset i zainstalować po nim tylko Operę i jakąś inną aplikację. Jeśli będzie OK to Ty musiałeś zainstalować coś co siedziało w tle i zjadało pamięć. W innym przypadku wina ROMu.
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2010, 17:38:39 »
Ktoś z ROMem Orange miał takie same problemy?
Ja.... mam.
Tu się mylisz. Ja korzystam, a pewnie są i takie osoby co kupiły go i nigdy nie zajrzały na taką stronę.

Orange jest znany z tego, że robi jedne z najgorszych ROMów, więc możliwe, że nie zoptymalizowali systemu.
Do TP nie jest taki straszny. Od siebie dołożyli tylko konfiguracje pod orange i zakładki, menu jest oryginalne. No i jest fabrycznie po polsku. No i optymalizacji trochę brakuje, a wręcz jest pewien kwas, ale o tym później.
Chociaż musieliby być zdolni, żeby tak zapchać RAM w Rafałku.
Nie ram jest pusty, nic tam nie ma. Po starcie jest zajęte 30 pare %.
Spróbuj zrobić Hard Reset i zainstalować po nim tylko Operę i jakąś inną aplikację. Jeśli będzie OK to Ty musiałeś  zainstalować coś co siedziało w tle i zjadało pamięć. W innym przypadku wina ROMu.
Wina romu, HR nic nie da. Orange durnie ustawiło parametr Memory threshold na jakąś astronomiczną wartość. I włączyło Auto Kill, zmiana obu opcji dostępna w najnowszej wersji Advanced Config w gałęzi htc Task Manager.
Po wyłączeniu AK i zmianie threshold na 0, coś tam zaczyna się zamykać koło 70% ramu, kiedy uruchomionych aplikacji jest koło 20.

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2010, 18:07:29 »
Tu się mylisz. Ja korzystam, a pewnie są i takie osoby co kupiły go i nigdy nie zajrzały na taką stronę.
Wiem, że wiele osób korzysta z ROMów Orange czy to ze względu na gwarancję, czy też polski interfejs. To był tylko taki żart :)
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2010, 18:17:41 »
Orange durnie ustawiło parametr Memory threshold na jakąś astronomiczną wartość. I włączyło Auto Kill, zmiana obu opcji dostępna w najnowszej wersji Advanced Config w gałęzi htc Task Manager.
Po wyłączeniu AK i zmianie threshold na 0, coś tam zaczyna się zamykać koło 70% ramu, kiedy uruchomionych aplikacji jest koło 20.
O, dobry człowieku, uratowałeś mi życie  :O Dzięki!  :ok:
Wiele rzeczy sobie skonfigurowałem, dodałem kilka tweaków i system prawie mi odpowiadał - tylko z tym zamykaniem miałem problem.
Działa   B)