Czy ten typ tak ma czy to moj cos szaleje?

• 11 Odpowiedzi
  • 1642 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy ten typ tak ma czy to moj cos szaleje?
« dnia: Grudzień 24, 2008, 01:20:09 »
Kilka dni temu kupilem Raphaela i zaczely sie jakies dziwne problemy...

1. Przy wkladaniu rysika czasem sie zacina i nie chce wejsc. Doszedlem, ze to wina wlaczniczka (czujnika wlozenia rysika) ktory sie wygina i blokuje rysik. Jak sie odpowiednio "sposobem" wlozy rysik to wlazi. No ale to chyba nie opwinno byc tak, zeby rysik wkladac "sposobem"...

2. Zauwazylem, ze ekran dotykowy dziala dziwnie. Mam tez kajzerke i w tamtym telefonie ekran jest bardzo czuly i dziala wysmienicie. W TP trzeba sporo mocniej przyciskac paluchem (tudziez rysikiem) ale najwieksze moje zdziwienie to to, ze w gornej czesci ekran dotykowy jest duzo mniej czuly niz w dolnej (dotykajac palcem wybor menu w T3D dziala b dobrze ale juz np zamykanie programow trzeba przycisnac duzo mocniej). Przykleilem folie ochronna, te co jest w komplecie no ale nie powinna ona chyba az tak pogarszac czulosci.

3. Niektorzy rozmowcy zglaszaja problemy ze slyszalnoscia mnie. Mialem tez taki przypadek ze przerwalo mi rozmowe i slyszalem w sluchawce tylko dziwne "szumy" (to nie taki normalny szum czylko odglos podobny do dzwieku faxu jak sie wysyla). Zainstalowalem latke poprawiajaca dzwieki ale ona miala poglasniac dzwonki a nie ingerowac w jakosc rozmow... chyba...

Poza tymi trzema problemami to telefonik jest naprawde rewelacyjny. Czy te problemy to normalka czy moj egzemplarz jest "inny" i powinienem go reklamowac? Mam chcec zmienic ROM zeby troche go odmulic ale jezeli mam go oddawac na gwarancje to nie bede narazie kombinowal.

Moj rom to: 1.90.69.4 PLK, radio: 1.02.25.19

I jeszcze male pytanko bo nie znalazlem na forum: czy orange juz zaprzestalo wpychania swojego pomaranczowego menu? Ten telefon jest kupiony w orange i o moje dziwo nie ma w nim tego menu. Nie to zebym jakos za nim tesknil specjalnie :P no ale tak z ciekawosci pytam.

Odp: Czy ten typ tak ma czy to moj cos szaleje?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 24, 2008, 01:35:23 »
1. Urwany magnes - serwis, moj sam wjeżdza do slotu jeśli tylko chorakiewka nie zachaczy o obudowe.
2. Twoj Radio rom jest podobno najbardziej energo oszędny ale niestety pogłosy i kiepska jakość to jego słabość, podobno po zmianie się poprawia. Jest o tym pare wątków.
3. TTTM (ten typ tak ma) Dobra czułość tylko na środku jest.

"4" Tak tutaj nic oprócz ulubionych zakładek i simlocka  :( nie dodali. Może powodem tego była wiedza ile czasu te paskudztwo siedzi w tego typu sprzętach  :E i jest powodem zmiany romu...

Też mam go od niedawna.

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 24, 2008, 01:42:15 »
Najczęściej siedzi do pieszego połączenia TP z komputerem.

W sumie dobrze że już nie bawili się w zamiany TF3D tak jak w Diamond'zie. Zawsze to jakiś plus ;).

Ale simlocka rzeczywiście też mogliby nie zakładać  :| bo 65zł poszło na jego zdjęcie ;)
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline Rainman

• *
  • 82
  • Sprzęt: SGS 2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 25, 2008, 12:54:44 »
Kilka dni temu kupilem Raphaela i zaczely sie jakies dziwne problemy...

1. Przy wkladaniu rysika czasem sie zacina i nie chce wejsc. Doszedlem, ze to wina wlaczniczka (czujnika wlozenia rysika) ktory sie wygina i blokuje rysik. Jak sie odpowiednio "sposobem" wlozy rysik to wlazi. No ale to chyba nie opwinno byc tak, zeby rysik wkladac "sposobem"...

Potwierdzam rysik powinien sprawie sam się wsunąć a na końcu zostać wciągnięty przez magnes

2. Zauwazylem, ze ekran dotykowy dziala dziwnie. Mam tez kajzerke i w tamtym telefonie ekran jest bardzo czuly i dziala wysmienicie. W TP trzeba sporo mocniej przyciskac paluchem (tudziez rysikiem) ale najwieksze moje zdziwienie to to, ze w gornej czesci ekran dotykowy jest duzo mniej czuly niz w dolnej (dotykajac palcem wybor menu w T3D dziala b dobrze ale juz np zamykanie programow trzeba przycisnac duzo mocniej). Przykleilem folie ochronna, te co jest w komplecie no ale nie powinna ona chyba az tak pogarszac czulosci.

Prawdę mówiąc wcześniej dużo bawiłem się iPhonem i faktycznie na początku było trochę dziwnie, ale mowie Ci to kwestia przyzwyczajenia, miesiąc użytkowania  i zapomnisz o tym:). Co do zmniejszenia czułości ekranu na brzegach to również taki urok tego modelu, jak weźmiesz spojrzysz z boku na ekran zobaczysz że nie jest on idealnie prosty a delikatnie wklęsły, tak jak by ramka ekranu wypychała go ku górze i pewnie dlatego tak się dzieje. Co do folii nie wiem jak wyglądała oryginalna ponieważ miałem to nieszczęście kupić ostatni model w markecie w którym ktoś zwinął folie:/, wiec kupiłem jakąś zastępczą za 10 zł, co okazało się nieporozumieniem. Folia twardsza i do tego pełno pęcherzyków powietrza a ekran reagował albo w innym miejscu albo wcale:/. W końcu kupiłem brando i po problemie:).

3. Niektorzy rozmowcy zglaszaja problemy ze slyszalnoscia mnie. Mialem tez taki przypadek ze przerwalo mi rozmowe i slyszalem w sluchawce tylko dziwne "szumy" (to nie taki normalny szum czylko odglos podobny do dzwieku faxu jak sie wysyla). Zainstalowalem latke poprawiajaca dzwieki ale ona miala poglasniac dzwonki a nie ingerowac w jakosc rozmow... chyba...
Sam obecnie mam  radio: 1.02.25.19, brak jakichkolwiek pogłosów wszystko słychać głośno (ale to dopiero po instalacji patcha) i wyraźnie, tyle że zasięg chyba mam trochę gorszy od innych telefonów w domu.

Poza tymi trzema problemami to telefonik jest naprawde rewelacyjny. Czy te problemy to normalka czy moj egzemplarz jest "inny" i powinienem go reklamowac? Mam chcec zmienic ROM zeby troche go odmulic ale jezeli mam go oddawac na gwarancje to nie bede narazie kombinowal.

Ja bym reklamował, a kombinować z Hardwarem lepiej nie radze, nawet nie wiem czy sami będą coś naprawiać, bo jest tam tak nawalone elektroniki że chyba prędzej wymienią Ci na nowy (tak przynajmniej przypuszczam) :)

I jeszcze male pytanko bo nie znalazlem na forum: czy orange juz zaprzestalo wpychania swojego pomaranczowego menu? Ten telefon jest kupiony w orange i o moje dziwo nie ma w nim tego menu. Nie to zebym jakos za nim tesknil specjalnie :P no ale tak z ciekawosci pytam.

Pierwszy HTC  TP którym się bawiłem był z  ORANGE po za simlockiem i logiem operatora nie widziałem żadnych innych  różnic:)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2008, 12:57:01 wysłana przez Rainman »
HTC Touch Pro: PROven 1.14 (tymczasowo PROven 4.3) ->Samsung Wave GT-S8500 -> Samsung Galaxy S 2 (made in Korea)

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2008, 00:15:11 »
Powyżej przykład długiego (z wklejaniem) pasta w sumie nic chyba nie wnoszącego do tematu. Myślę że drugi post wyjaśnił wszystko co trzeba.

Temat do zamknięcia
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2009, 02:35:41 »
tez mam taki mały problem z rysikiem ale TP od nowości tak miał to czy to na pewno aż taka wada?
zazwyczaj wchodzi gładko i na końcu wciąga go magnes ale czasem się bukuje przy włożeniu i właśnie sposobem trzeba go wkładać.
jakoś nie chce mi się wieżyc iż od nowości jest urwany ten przełącznik...

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2009, 13:26:38 »
moze byc urwany nawet na linii produkcyjnej, rysik powinien wpadac sam
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2009, 19:49:34 »
Co to znaczy ze powinien wpadać sam? Nie mogę sobie tego wyobrazić  :worried:
Wkładasz tylko początek i cały jest wciągany? Czujnik wyciągania działa i raczej wszystko jest ok poza tymi przypadkami kiedy nie jest  :P :grin:

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2009, 20:44:34 »
To znaczy ze wkładasz jakieś 80-90% rysika do silosa a reszte 20-10% wciąga magnes. Proste i przyjemne :)

*

Offline Renexius

• **
  • 152
  • Sprzęt: Desire, Galaxy S
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2009, 21:50:26 »
Mam w domu dwa egzemplarze TP, moim zdaniem czułość ekranu jest taka sama na całej powierzchni, ale przy obsłudze jedna ręką można odnieść wrażenie że tam gdzie palec ma daleko to mocniej trzeba wcisnąć. Nie mówię o 1-1,5 mm ekranu przy samej ramce, tam z uwagi na konstrukcje słabiej łapie nacisk, chociaż i to w przypadku czepiania się już tej czułości.
Co do rysika, potwierdzam to co koledzy napisali, magnes wciąga rysik z odległości ok 5 mm, przy wyciąganiu go tylko na taką odległość można odnieść wrażenie że jest na gumce przyczepiony w środku :)

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2009, 22:27:31 »
hum... mi również wciąga się w ten sposób ale czasem (30% przypadków) nie chce się włożyć więcej niżeli 5mm i się blokuje należy wtedy lekko pod katem wkładać rysik (wszytko na zdjęciach widać, kiepska jakość jest spowodowana Hermesem i trudnością w ustawieniu na nim ostrości ;) )

tak głęboko się wkłada gdy się zatnie

a tak wygląda ten kat

Nie żeby mi to aż tak przeszkadzało ale chciałbym wiedzieć czy to na pewno usterka i czy innym tez to się zdarza
co do czułości wyświetlacza na krawędziach to tak jak już kolega pisał, najprawdopodobniej jest to tylko iluzja spowodowana obecnością krawędzi telefonu ;) (wtedy mniejszy jest nacisk palca na wyświetlacz bo jest jeszcze rozłożony na krawędź telefonu)
zostaje mi jeszcze oczywiście problem z nową bateria (12h skromnego używania i zostało 42% oczywiście auto podświetlanie wyłączone jak również GPS auto attach) ale poczekam jeszcze kilka doładowań zanim zacznę poruszać ten temat ;)

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 07, 2009, 22:08:02 »
Niestety, ale to jest usterka. U mnie zawsze wchodzi bez problemu i mniemam, że w większości wypadków nie występuje taki problem. Co do baterii ja dostałem nową, ale nie jestem pewien czy dobrze ją sformatowałem, gdyż działa tak samo kiepsko jak poprzednia :(