Czy jest jakieś oficjalne stanowisko HTC do nie działającego poprawnie GPS ?

• 76 Odpowiedzi
  • 7697 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zajc3f

• **
  • 145
  • Sprzęt: prosiak zwany rafalkiem
ja po prau dniach uzywania rafałka a przed zakupem czytaniem forum dowiedzialem sie o problemie opuznien w gps ale u mnieto nie wystepuje mam brandowany soft orange

Uzywalem roznych nawigacji w zyciu - od dedykowanych, przez plmtopy z nawigacja a teraz Raphaela z TomTomem.
Jestem bardzo zadowolony. Fixa lapie blyskawicznie, pokazuje aktualna pozycje. GPS to nie minimapa w CounterStriku zeby dzialal w czasie rzeczywistym. Niewielkie opoznienia maja prawo wystapic.

Reasumujac - nie zauwazm w swoim raphaelu (MDA vario IV na oryginanym romie) zadnych problemow z GPSem

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
Cieszę się bardzo, że u Ciebie problem nie istnieje. Ja miałem wcześniej Etena M700 i Nokie N95 i oba telefony biły GPS'em na głowe mojego TP. A opóźnienia są makabryczne.

Fakt, że teraz po wgraniu nowego nieoficjalnego radia i pliku rillphone.dll sytuacja się poprawiła. Przynajmniej mijam drogi poprozeczne i skrzyżowania w prawie tym samym czasie co na mapie, jednak GPS dalej ma lagi i na krzyżówce lubi sobie na postoju poskakać po drogach do okoła. Problem zobrazowany kilka postów wyżej na zapisie trasy wrzuconej na mapę googla.

Jest lepiej ale dalej się dziwnie zachowuje.

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
GPS to nie minimapa w CounterStriku zeby dzialal w czasie rzeczywistym. Niewielkie opoznienia maja prawo wystapic.

Hmmm nie wiem co ma mapa w CS do gps no chyba że komuś się wydaje że CS to REAL ;)

Opóźnienia nie mają prawa wystąpić, używałem różnych palmtopów z GPS i wszystkie działały lepiej niż TP. Pisałem to już chyba w innym temacie... Przy niezaktualizowanym QuickGPS TP łapał sygnał i łapał.... a i tak nie złapał a byłem wśród budynków ale na świeżym powietrzy a nie w samochodzi więc nie wiem czy jest tak super. A to że np AutoMapa dociąga naszą pozycję do dróg to jest jak najbardziej prawda ale polecam odpalić sobie GPS w TP będąc w pociągu.... wrażenia bezcenne ;)

PS Oceniać mogę tylko egzemplaż którego używałem i istnieje szansa że mój był obarczony problemem i chcę wierzyć że inne tego problemu nie mają :)
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
AM ma przyciąganie do dróg więc błędu nie widać w pozycji auta na drodze, ale jak się włączy pokazywanie aktualnej prędkości i się ją obserwuje to widać ten błąd, jak stanę autem do 0 to AM pokazuje jeszcze wolno opadającą prędkość nawet do 7 – 8 sekund od zatrzymania, na końcu już aby 2 – 3 km/h ale zawsze. Od wczoraj mam najnowsze radio 1.12.25.19 razem z plikiem rilphone.dll oraz zainstalowałem także nowy rom EnergyROM 2.0 – 32109. Jechałem dzisiaj na AM i jak stanąłem na skrzyżowaniu to prędkość w ciągu 1 sekundy spadła do 0! Także nie wiem czy to dzięki nowemu radio czy rom czy jedno i drugie… poczynię jeszcze testy zapisując ślad jak ostatnio i wrzucę na mapy Google, ale to dopiero wieczorem.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline DomBros

• **
  • 146
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
już niedługo AutoMapa 5.5 z większą zgodnością z urządzeniami HTC może będzie po kłopotach :) - wszystkich :)
HP iPAQ hx2410 => HTC Touch Pro EnergyROM 3.0

*

Offline szqudii

• **
  • 181
Kłopot jak udowodniłem wcześniej nie leży w AM a w ogólnym działaniu GPS, zapis trasy w programie Visual GPSce co widać na zdjęciach podanych w poprzednich moich wypowiedział pokazuje błąd GPS. Jutro postaram się na nowym radio i romie czy się poprawiło.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline BlackSon

• 48
  • Sprzęt: HTC TP, Motorola Milestone
Od wczoraj mam najnowsze radio 1.12.25.19 razem z plikiem rilphone.dll

A mógłbyś napisać dokładniej co to rilphone.dll, jaki wgrałeś etc? Sam na razie wgrałem samo radio 1.12.25.19, ale chyba bez większym zmian na plus, czy minus poza GSM.

*

Offline szqudii

• **
  • 181
rilphone wgrałem rilphone3.dll podpisany cyfrowo + odpowiedni wpis w rejestrze wg. instrukcji "Metoda 2" - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122441.30

Nie mam pojęcia co pomogło ale jest dobrze! po zatrzymaniu auta nawet z dużej prędkości wskaźnik prędkości staje w ciągu 1 - 2 sekund i wg. zapisanego śladu nie skacze jak poprzednio, zapisałem długi ślad i cały jest dobry, nie ma żadnych skoków po zatrzymaniu ani w czasie jazdy!

Tak było:

Tak jest:

http://lh4.ggpht.com/_BqyTte0-bJs/Sag362iImoI/AAAAAAAAW2k/QV7XbYYcy2A/s512/gps1.JPG

Podsumowując: mam wgrane najnowsze radio 1.12.25.19 razem z plikiem rilphone3.dll i oczywiście z wpisem w rejestrze, oraz od niedzieli nowy rom EnergyROM 2.0 – 32109. I jedno albo drugie pomogło znacznie!
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 10:47:58 wysłana przez szqudii »

*

Offline BlackSon

• 48
  • Sprzęt: HTC TP, Motorola Milestone
Dzięki! Przecież tak właśnie powinien działać GPS w moim TP  :E

A przez wpisy w rejestrze mam rozumieć fix z "[PROB] TouchPro GPS lag problems" na xda?

Dzisiaj spróbuje   B)

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
Rozumiem, że FIXa też łapie dużo szybciej?
W końcu jakieś sensowne rozwiązanie problemu :)

*

Offline szqudii

• **
  • 181
Pierwszy sygnał łapie w miarę szybko a później nawet na następny dzień łapie praktycznie zaraz po włączeniu AM.

Dzięki! Przecież tak właśnie powinien działać GPS w moim TP  :E

A przez wpisy w rejestrze mam rozumieć fix z "[PROB] TouchPro GPS lag problems" na xda?

Dzisiaj spróbuje   B)
Chodzi mi o wpis w rejestrze do rilphone3.dll który opisany jest pod linkiem który podałem wcześniej.

Jak udowodniłem w moim przypadku jest wielka poprawa w działaniu GPS, nie zrywa połączenia, nie skacze po zatrzymaniu, i prędkość spada do 0 prawie momentalnie po zatrzymaniu auta!

Są jeszcze takie super minimalne odskoki po zatrzymaniu auta ale nie są one zauwarzalne przy używaniu programu do nawigacji który przyciąga pozycje do dróg, a poza tym te odskoki raz występują a raz nie tak więc jak dla mnie jest już idealnie.

http://lh4.ggpht.com/_BqyTte0-bJs/ScjXkQGOKzI/AAAAAAAAW_Q/7mX1S7qO1nw/gps4.JPG

*

Offline zajc3f

• **
  • 145
  • Sprzęt: prosiak zwany rafalkiem
hm...chyba sprobuje bo ten fix mnie irytuje zeby 2 minuty czekac :/ to przesada :/

Z tym GPS to porazka :( ...

Kiedys dawno temu w moim tp gps dzialal OK ale niestety od jakiegos czasu walcze jak niektorzy bezskutecznie z jego lagiem :(. Zmienilem radio rom na ten najnowszy i plik rilphone3.dll + zmiana reg zgodnie z opisem metoda 2 a calosc odpalona na rom Proven 2.3. Niestety po zmianie tego softu lag GPS wystepowal w dalszym ciagu i  postanowilem, ze zmienie zgodnie z opisem powyzej soft na EnergyROM 2.0 – 32109. Skutek zmiany ? W dalszym ciagu lag :( Musze chyba peksperymentowac z roznymi radio ROM i ROM'ami systemowymi i chyba wroce do czegos starszego jesli chodzi o wersje  :) w koncu kiedys dzialalo OK. Aha .... robilem tez po flashu 2,3 razy hard reset jak niektorzy opisywali, ze moga byc rozne klopoty.

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Z tym GPS to porazka :( ...

Kiedys dawno temu w moim tp gps dzialal OK ale niestety od jakiegos czasu walcze jak niektorzy bezskutecznie z jego lagiem :(. Zmienilem radio rom na ten najnowszy i plik rilphone3.dll + zmiana reg zgodnie z opisem metoda 2 a calosc odpalona na rom Proven 2.3. Niestety po zmianie tego softu lag GPS wystepowal w dalszym ciagu i  postanowilem, ze zmienie zgodnie z opisem powyzej soft na EnergyROM 2.0 – 32109. Skutek zmiany ? W dalszym ciagu lag :( Musze chyba peksperymentowac z roznymi radio ROM i ROM'ami systemowymi i chyba wroce do czegos starszego jesli chodzi o wersje  :) w koncu kiedys dzialalo OK. Aha .... robilem tez po flashu 2,3 razy hard reset jak niektorzy opisywali, ze moga byc rozne klopoty.

To może po prostu wróć do Romu i Radio romu który miałeś jak wszystko działało sprawnie? Jeżeli będzie ok to będziesz miał "bazę" do której zawsze możesz wrócić po eksperymentach :)

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
Trzeba przyznać, jest to dziwne że kiedyś działał dobrze a teraz nie chce ;)

A jesli chodzi o łapanie fixa to warto wypróbować:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=129039.0
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 12:10:21 wysłana przez DRIFT-R »
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
U mnie nastąpiła poprawa po wgraniu energy i najnowszego radia (podpis). Fixa łapie momentalnie i jest dokładniejszy.