Czy jest jakieś oficjalne stanowisko HTC do nie działającego poprawnie GPS ?

• 76 Odpowiedzi
  • 7756 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
powiem szczerze ze dzis jechalem z Krakowa do Pilska i specjalnie po przeczytaniu tego posta sprawdzalem dzialanie AM na TP. Nie zauwazylem jakichkolwiek opoznien zarowno w miescie jak i poza nim. AM pokazywala dokladnie moja pozycje, a gdy zatrzymywalem sie to wskaznik predkosci bardzo dynamicznie pokazywal aktualna predkosc.

To samo u mnie. Dzisiaj pojeździłem sobie po mieście dokładnie przyglądając się pracy mojego TP. Również nie zauważyłem opóźnień. Chyba mamy farta i u nas działa dobrze :D

*

Offline BlackSon

• 48
  • Sprzęt: HTC TP, Motorola Milestone
U mnie niestety chyba też ten problem występuje... i jest, delikatnie mówiąc, trochę denerwujący. Objawia się to tak, jakby podczas postojów GPS tracił fixa... przykładowo po ruszeniu ze świateł moja aktualna pozycja pojawia się dopiero po przejechaniu około 100-200 metrów. Do tego czasu kursor stoi dalej na światłach. Czasem wydaje mi się, że pozycja całkiem głupieje i pokazuje mnie gdzieś w innym miejscu. Tak samo zresztą po wyjechaniu z tunelu. Na moim poprzednim ppc (asus p535 z SIRFIII) po wyjechaniu z tunelu łapałem fixa momentalnie, tutaj łapie też po przejechaniu kilkuset metrów... Zauważyłem też drobne opóźnienia podczas skręcania.  :-?

Może Ci co nie mają tych problemów niech pochwalą się jakiego używają radia   :)

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
Dokładnie jest tak jak opisujesz. Jest mega opóźniona reakcja na wszystko : zatrzymanie się, ruszanie, skręcanie  itd. Nie twierdze, że wszystkim się tak dzieje, dlatego zazdroszczę tym co mają wszystko ok. Akurat dla mnie GPS to najfajniejsza rzecz i chciałbym, żeby chodziła super na miarę HTC
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline fender80s

• 1317
U mnie niestety chyba też ten problem występuje... i jest, delikatnie mówiąc, trochę denerwujący. Objawia się to tak, jakby podczas postojów GPS tracił fixa... przykładowo po ruszeniu ze świateł moja aktualna pozycja pojawia się dopiero po przejechaniu około 100-200 metrów. Do tego czasu kursor stoi dalej na światłach. Czasem wydaje mi się, że pozycja całkiem głupieje i pokazuje mnie gdzieś w innym miejscu. Tak samo zresztą po wyjechaniu z tunelu. Na moim poprzednim ppc (asus p535 z SIRFIII) po wyjechaniu z tunelu łapałem fixa momentalnie, tutaj łapie też po przejechaniu kilkuset metrów... Zauważyłem też drobne opóźnienia podczas skręcania.  :-?

Może Ci co nie mają tych problemów niech pochwalą się jakiego używają radia   :)

To widze, ze naprawde mi sie poszczescilo. Swoja droga HTC powinno cos z tym zrobic, bo mydlenie klientom oczu, ze aktualizacja w przyszlosci zalatwi sprawe jest co najmniej denerwujace. Ciekawe czy zeczywiscie jakos to naprawia, czy zrobia tak jak toshiba w przypadku g910 i oleja sprawe. Toshiba jeszcze przed premiera g910 obiecywala aktualizacje, ktora miala poprawic wiekszosc bledow. aktualizacja nie wyszla do dnia dzisiejszego.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
nie wiem ale chyba macie uszkodzone swoje TP
Moj jest na radiu orange z romem orange jak sami wiecie moge wgrac nowszy radiorom i bedzie jeszcze lepiej
Test TP vs Hermes na BT sirf star3.
tp vs kaiser to samo w przyszlym tygodniu bedzie tp vs omnia
fota TP przepalona ponoewaz w hermesie nie mozna bardziej rozjasnic ekranu
moge wrzucic 20 fotek pokazujacych ze tp ma o niebo mniejszy lag przy 110kmh jet to 20 metrow dla tp. drugie zdjecie pokazuje wyraznie najazd na slupek w tp juz jest mniejsza ilosc km do skretu. sir nawet nie pokazal ze auto zwalna

« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 17:01:22 wysłana przez romulus »
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline BlackSon

• 48
  • Sprzęt: HTC TP, Motorola Milestone
Ja wczoraj wgrałem radio 1.02.25.28 (ze stony xda-dev) i dzisiaj laga nie było, albo był taki że mi nie przeszkadzał  :E Nie wiem jak z ponownym łapaniem fixa jeszcze, ale na postojach i zakrętach wszystko działało jak powinno. Wcześniej miałem chyba radio z końcówką .18

*

Offline Novac

• *
  • 82
    • hotgorzow.pl Puby Dyskoteki Restauracje Pizzerie Kebap Kawiarnie
Panowie ja również mam syf z GPSem. Straszny Lag podczas poruszania się po mieście. Ci co nie mają laga powiedzcie jakie macie radio. U mnie jest 1.02.25.32

*

Offline fender80s

• 1317
Panowie ja również mam syf z GPSem. Straszny Lag podczas poruszania się po mieście. Ci co nie mają laga powiedzcie jakie macie radio. U mnie jest 1.02.25.32

Ja podobnie jak kolega wyżej mam 1.02.25.28 i bardzo sobie chwalę to radio :)

*

Offline wdylag

• **
  • 126
  • Sprzęt: HTC Touch Pro - ROM PROven ROM WWE 3.1
ja mam 1.11.25.01 i nie narzekam...

Nie wydaje mi sie zeby to zalezalo  tylko od radia, bo jak pisalem na poczatku tego watku tez nie mielem zadnego laga - rom i radio oryginalne z orange. dopiero jak zmienilem rom na proven 2.3 HD by qsqa i wybralem sie w trase to byla masakra - lag byl taki ze automapa pokazywala ze jade rownelogla ulica oddalona o jakies 300 - 400 m a radia nie zmienialem. Potem wgralem rom proven 2.3 i znow jak reka odjal - gps jest dokladny. teraz zmienilem tez radio na .28 i na szczescie dalej jest ok. a moze po prostu to wina sprzetu?  ale to tylko tak sobie gdybam

*

Offline baciarek

• 687
Wgrywałem już różne radia i ROMy ale nie pamiętam lag'a tylko z jednego - tego oryginalnego. Może wrócę na chwile do niego i sprawdzę sobie.

A jeszcze jedno - mógłby mi ktoś wkleić linka do oryginalnego SPL ?

EDIT

Wgrałem oryginalny pierwszy ROM jaki miałem w TP - dłuuugo łapał fixa (ściągnąłem AGPS) i zacząłem testować go w mieście właśnie. Mały ruch umożliwiał mi zmiane ustawień szybko i sprawnie. Okazuje się, że przy ustawieniach prędkości odczytu 56 000 lub 57 000 LAG nie występuje. Kompensacja opóźnienia sygnału ustawiona na poziomie 1.2 sekundy.

Może, że LAG nie występuje to za ładnie powiedziane, bo jakieś przycięcia występowały i malutkie odchylenia, ale raczej reakcje były duużo szybsze niż na ProVen 2.3.  Radia nie zmieniałem w tym i w poprzednim wypadku mam ostatnią oficjalną wersję 1.11.25.01

Widać ewidentnie, że problem leży w ROM'ie.....

Pozdrawiam

Jutro dalsze testy
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 23:47:43 wysłana przez baciarek »

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
Ja w AM ani po mieście ani w trasie nie mam opóźnienia. Przy proven 2.3 i w AM kompensacja 1.3. Chociaż uważam że w moim P750 AM działała sprawniej/lepiej to i tak sądzę że ogółem TP jest lepszy. A to czy to telefon + dodatki a nie na odwrót to jest każdego indywidualna sprawa i zależy od stylu używania. Tak więc jeśli ja używam telefonu przez 90% czasu a resztę poświęcam na GPS i inne to nawet jakby źle działał to i tak bym nie narzekał bo dla mnie to dodatek i jakieś opóźnienie mi nie przeszkadzało by. A jeżeli jeździł bym zawodowo lub po prostu dużo to kupił bym sobie dużą oddzielną nawigację.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
A ja powiem tyle że z GPS w TP dobrze nie jest bo mój HP HW6500 który ma jakieś 3 lata, wbudowany odbiornik GPS stary jak świat a w teście porównawczym wypadał lepiej. To co najbardziej wkurzało w TP to to że przy zatrzymaniu się jeszcze nawet przez 10s potrafił pokazywać że się poruszam. I o ile w samochodzie jeszcze pozycja dopasowywana jest np przez Automapę do drogi o tyle gdy mamy tzw offroad to GPS po prostu się gubi w terenie i pokazuje tak odległą pozycję od poprawnej że można się zastanawiać czy pozycję zgaduje czy się już zgubił i nie wie gdzie jest.

P.S. Jeśli ktoś nie ma problemów z GPS w TP to gratuluję.

A na marginesie... sprawdzał ktoś jak TP łapie sygnał jeśli nie ściągniemy danych GPS z internetu? Bo mój sprzęt przy ściągniętych danych łapał sygnał w kilka sekund a bez ściągniętych danych łapał mi raz ponad 5 min, co tak mnie wkurzyło że zaraz po tym sprzedałem go.
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
A ja powiem tyle że z GPS w TP dobrze nie jest bo mój HP HW6500 który ma jakieś 3 lata, wbudowany odbiornik GPS stary jak świat a w teście porównawczym wypadał lepiej. To co najbardziej wkurzało w TP to to że przy zatrzymaniu się jeszcze nawet przez 10s potrafił pokazywać że się poruszam. I o ile w samochodzie jeszcze pozycja dopasowywana jest np przez Automapę do drogi o tyle gdy mamy tzw offroad to GPS po prostu się gubi w terenie i pokazuje tak odległą pozycję od poprawnej że można się zastanawiać czy pozycję zgaduje czy się już zgubił i nie wie gdzie jest.

P.S. Jeśli ktoś nie ma problemów z GPS w TP to gratuluję.

A na marginesie... sprawdzał ktoś jak TP łapie sygnał jeśli nie ściągniemy danych GPS z internetu? Bo mój sprzęt przy ściągniętych danych łapał sygnał w kilka sekund a bez ściągniętych danych łapał mi raz ponad 5 min, co tak mnie wkurzyło że zaraz po tym sprzedałem go.
dlatego pewnie musialew sprzedac bo miales rozwalonego, w momencie kiedy bym stal a gps pokazywalby. ze sie poruszam oddal bym na gwarancji. moze zamiast pisac, ze macie tak zle wstawcie fotki porownawcze z innym sprzetem i pokazcie niedociagniecia bo ja nie bardzo wierze w te wasze opowiesci.
Z Waszych opisow wynika ze GPS w TP to najgorszy zlom to jakim cudem moj pokazuje wyprzedzenie do zewnetrznego o 15- 20 metrow.
odrazu dodam ze w diamencie zony tez na orginale orange chodza idealnie rowno jak ustawie te same trasy to dzwiek jest STEREO
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 13:11:36 wysłana przez romulus »
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline baciarek

• 687
Wejdź na wątek XDA i przeczytaj cały. Prezentujesz postawe typu u mnie jest ok to wy jesteście idiotami.

Tymczasem wczoraj udowodniłem, że główną przyczyną jest ROM ( kilka postów wyżej)

*

Offline fender80s

• 1317
Wejdź na wątek XDA i przeczytaj cały. Prezentujesz postawe typu u mnie jest ok to wy jesteście idiotami.

Tymczasem wczoraj udowodniłem, że główną przyczyną jest ROM ( kilka postów wyżej)

Dlatego dobrze jest czasami trochę poeksperymentować z romami :) Ja praktycznie zaraz po otrzymaniu swojego TP wgrałem mu ROMeOSa i od dłuższego czasu jestem wierny temu ROMowi. Może dlatego problem z GPS u mnie nie występuje. Musiałby sprawdzić na innym romie

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś

nic nie udowodniles.
takie pisanie u mnie cos jest zle, to czesto wymysly ludzi ktorzy maja 1 ppc
na xda?  dla mnie to nie jest wyznacznik. nie ma tam wszystkich userow ktorzy pisza, ze u nich jest zle tak samo jak tu. przypomnial mi sie temat " slider ma 3mm luz" wpisalo sie z 10 userow, jak poprosilem o fotki tego slidera to gosc zamilkl.
do tego nie widze problemow takich u uzytkownikow Diamenta. HD. czy kaisera w koncu maja te same chipy. a kolega DRIFT-R to chyba fantasta :)
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 18:13:35 wysłana przez romulus »

*

Offline baciarek

• 687
Wgrywałem już różne radia i ROMy ale nie pamiętam lag'a tylko z jednego - tego oryginalnego. Może wrócę na chwile do niego i sprawdzę sobie.

A jeszcze jedno - mógłby mi ktoś wkleić linka do oryginalnego SPL ?

EDIT

Wgrałem oryginalny pierwszy ROM jaki miałem w TP - dłuuugo łapał fixa (ściągnąłem AGPS) i zacząłem testować go w mieście właśnie. Mały ruch umożliwiał mi zmiane ustawień szybko i sprawnie. Okazuje się, że przy ustawieniach prędkości odczytu 56 000 lub 57 000 LAG nie występuje. Kompensacja opóźnienia sygnału ustawiona na poziomie 1.2 sekundy.

Może, że LAG nie występuje to za ładnie powiedziane, bo jakieś przycięcia występowały i malutkie odchylenia, ale raczej reakcje były duużo szybsze niż na ProVen 2.3.  Radia nie zmieniałem w tym i w poprzednim wypadku mam ostatnią oficjalną wersję 1.11.25.01

Widać ewidentnie, że problem leży w ROM'ie.....

Pozdrawiam

Jutro dalsze testy

nic nie udowodniles

No Tobie na pewno nie -
wystarczy, że sam sprawdziłem, że w niektórych ROM'ach jest LAG a w innych nie. Problem polega na tym, że nikt nie chce mieć oficjalnej wersji ROMu, która była aktualna w listopadzie 2008.

Pozostałe, które do tej pory testowałem mają taki problem

Aha jeszcze jedno - nie chce ci się szukać bo problem widzisz jak jest na własnym końcu nosa to proszę, przekleje ci czarno na białym.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=427888
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 18:14:53 wysłana przez baciarek »

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
napisalem ze mam tp na orange i diamenta tez. to dziwne prawda

*

Offline baciarek

• 687
Jeśli u Ciebie wyznacznikiem czy ktoś mówi prawdę jest ilość posiadanych PDA to kończę dyskusję bo jest nie na temat wątku. Mnóstwo ludzi twierdzi że GPS jest skopany a Ty że masz więcej PDA i GPS jest ok .

Nie będe się z kimś na siłę przepychał.

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
No dobra, może i problemu nie widzę jeśli mam włączoną AM, bo ona przyciąga do ulic i wszystko na pozór wygląda dobrze, ale jak zrobiłem zapis trasy programem XX i następnie wrzuciłem to na mapę to zauważyłem pewien problem, na każdym skrzyżowaniu na którym stanę ślad GPS jedzie dalej i następnie skacze w bok i powrotem, to samo przy skręcaniu - leci gdzieś dalej łukiem a nie tak jak powinien, na poprzednim PDA Asus P750 tego nie było bo często nagrywałem trasę tym programem.
Bardzo jestem ciekawy czy to błąd ROM czy hardware którego za bardzo nie da się poprawić. Ale jeśli chodzi o AM to jak do tej pory nie przeszkadzało mi to ani nawet nie zauważyłem tego błędu.

Zdjęcia:

a jakby komuś nie działały to tu linki:
http://lh4.ggpht.com/_BqyTte0-bJs/Sag37rq9V1I/AAAAAAAAU-A/E-LiUB04Cqo/s800/gps2.JPG
http://lh5.ggpht.com/_BqyTte0-bJs/ScictYQDGZI/AAAAAAAAW3E/4zilagLi1C8/gps1.JPG

edit: mam pytanie, a jak mają się do tego laga takie ustawienia w AM jak:
- Częstotliwość odczytu portu GPS - 1/2/3/4/5 Hz
- Ignoruj odchylenia GPS - nigdy nie korzystałem i nie wiem do czego to
- GPS podłączony do portu COM4 - jaki jeszcze może być inny? bo z tego co kojarzę to jest jeszcze jeden port na którym nadaje GPS
- no i prędkość odczytu z portu, nie ma jednoznacznie nigdzie napisane jaka powinna być a tylko niektórzy twierdzą że pomaga większa prędkość...
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 09:43:48 wysłana przez szqudii »
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline baciarek

• 687
Z moich wczorajszych testów a siedziałem 1,5 godziny w aucie i zmieniałem ustawienia wynika, że najlepiej AM spisywała się przy prędkości odczytu na poziomie 56000 i 57000 - wyższe i niższe prędkości pogarszały działanie. Testy przeprowadzałem na ROMie z 2008 roku oficjalnym HTC.
Dziś wgrałem nowy oficjalny i tak samo jak na wcześniejszym.

Z moich obserwacji wynika, że ma znaczenie kolejność wgrywania ROM'u. Może to głupie ale czytałem również na XDA - żeby odblokować TP do wgrywania radia np z blackstone trzeba zjechać do radia jakiegoś starego - odblokować a następnie możemy wgrywać już nieoficjalne radyjka.

Na poparcie mojej hipotezy napisze, że ostatni oficjalny ROM miałem już wgrany ale LAG był bardzo duży i nie pomagały jakiekolwiek zmiany. Natomiast teraz widze, że jak się cofnąłem do starego ROM'u do nowego oficjalnego to problem był o wiele mniejszy.

Może tak jak do tej pory, żeby wszystko działało poprawnie trzeba było zrobić 2x z Hardreset, To może wypadało by wgrać ten ROM 2 razy i później 2 rahardreset. To tylko moje przypuszczenia, które są do sprawdzenia.

Daje tylko pod rozwagę to co do tej pory przetestowałem.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 20:52:09 wysłana przez baciarek »

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
Jeśli u Ciebie wyznacznikiem czy ktoś mówi prawdę jest ilość posiadanych PDA to kończę dyskusję bo jest nie na temat wątku. Mnóstwo ludzi twierdzi że GPS jest skopany a Ty że masz więcej PDA i GPS jest ok .

Nie będe się z kimś na siłę przepychał.

prawda jest wtedy jak ktos ja poprze, jak wspomnialem ten sam chip siedzie w diamencie i hd a tam nie widze problemow  :P. gdzie napisalem ze mam racje bo mam wiecej pda. jestes bardzo powierzchowny. a zgadza sie mam dostep do wielu pda i wiem ze tp nie odbiega od reszty.
a co mam napisac skoro biore bt zewnetrzny podlaczam do hermesa i tp dziala lepiej, ze moj tp chodzi zle bo ty tak napisales biore kaisera i tez chodzi gorzej biore diamenta i chodzi tak samo ja tp, co mam sie upierac ze jest rozwalony. skup sie na tym co chcesz napisac

*

Offline baciarek

• 687
Wiesz - moim celem nie jest przepychanka słowna. Nie wiem dlaczego nie przyjmujesz do wiadomości, że coś jest nie tak z GPS. Ale kolega szqudii wkleił na mapie jak wygląda pokazywanie pozycji na mapie przez GPS w TP.

prawda jest wtedy jak ktos ja poprze, jak wspomnialem ten sam chip siedzie w diamencie i hd a tam nie widze problemow  język.

Jeśli masz wszystko ok to po co wchodzisz na ten wątek.
Mi jak coś dobrze chodzi a innym nie to nie latam po wątkach nie mówie, że jesteście jacyś inni bo mi wszystko chodzi ok.

prawda jest wtedy jak ktos ja poprze,

1. Wyżej masz mapkę i jak powiesz, że nie widzisz dalej dowodów to faktycznie coś jest nie tak ale z Tobą.
2. Nie widzę powodów, żeby ci cokolwiek udowadniać. Jeśli ktoś pisze na forum, że coś mu się wykrzacza to staram się mu pomóc a nie żądam dowodów. Ja nie mam zrytej głowy, żeby każdemu kazać udowadniać swoje problemy. Raczej zakładam, że jeśli się o nich pisze to jest problem, a zwłaszcza w takiej ilości jak w linku do xda.

gdzie napisalem ze mam racje bo mam wiecej pda.

Tu:

takie pisanie u mnie cos jest zle, to czesto wymysly ludzi ktorzy maja 1 ppc

a kolega DRIFT-R to chyba fantasta

No ty mimo posiadania tylu PDA widze, że nie masz zielonego/bladego pojęcia o sprawie bo TY AKURAT tego u siebie nie masz to reszta to fantaści, lunatycy i moherowe berety. A akurat kolega, którego nazwałeś fantastą opisał jak wygląda problem np. u mnie i kilku innych użytkowników m.in. na tym forum.

Weź chłopie ciesz się, że nie masz tego kłopotu i zajmij się pożyteczniejszymi rzeczami niż udowadnianie komuś, że głupoty gada. Nie zauważyłeś, że to tylko według Twojej oceny głupoty piszemy ?
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 22:46:25 wysłana przez baciarek »

*

Offline fender80s

• 1317
Chłopaki proponuje żebyście przestali się kłócić. Po prostu u jednych problem występuje, a u innych nie i tyle. Nie zachowujcie się jak dzieci sprzeczające o to kto ma rację.

Co do problemu, wygląda na to, jest to kwestia oprogramowania, a dokładniej romu jak już ktoś wyżej napisał. Proponuję poeksperymentować trochę z różnymi Romami. Może coś pomoże.

*

Offline baciarek

• 687
Z tego co ostatnio zauważyłem to owszem zaleyż od ROM'u ale wydaje mi się, że od jakości jego wgrania. Wcześniej jak miałem Proven 2.3 PLK to miałem różnice w pokazywaniu pozycji ponad 50 metrów. Wróciłem spowrotem do starego oryginalnego ROM'u i okazało się że problemy prawie że zniknęły. Później wgrałem nowy oficjalny i teraz spowrotem Proven 2.3 i GPS prawie dobrze działa. Czasem mu pozycja ucieknie i czasem ma lekkie opóźnienia ale pozycje pokazuje dobrze - tzn. droga poprzeczna, którą aktualnie mijam na TP też jest na wysokości wskaźnika samochodu. Więc powrót do korzeni ROM'owej i powrót do nowego znacznie poprawił sprawę.

Pozdrawiam

*

Offline baciarek

• 687
Podbijam

Czyżby problemu z GPS dotyczyły automapy ?

Automapa 5.5

Glowne zmiany w systemie w stosunku do wersji 5.3 to:

* Pierwsza w tym roku aktualizacja map
a w niej m.in. kolejne 272 miejscowosci w Polsce (w tym 42 miasta) z dokladnymi adresami punktowymi.

* Dodana w wyznaczaniu tras mozliwosc uwzglednienia ograniczen dla samochodow ciezarowych (wymiary pojazdu, ciezar i nacisk na os).
Uzytkownik moze dodatkowo wybrac czy trasa uwzglednia znaki drogowe czy rzeczywiste pomiary (dla przejazdow nienormatywnych z odpowiednim pozwoleniem na przejazd).
Dane do tras ciezarowych dla terenu Polski zawieraja m.in.
- 23 580 znakow ograniczenia tonazu
- 1206 znakow ograniczenia wysokosci wiaduktu
- 2267 wysokosci wiaduktow zmierzonych dalmierzem laserowym na potrzeby przejazdow nienormatywnych
- dopuszczalne naciski na os na wszystkich drogach krajowych i wojewodzkich.

* Dodana pierwsza funkcjonalnosc systemu AM'Traffic.
Program za zgoda uzytkownika moze zbierac i przesylac na serwer anonimowe dane o ruchu drogowym. W kolejnych aktualizacjach AM'Traffic zyska funkcje omijania utrudnien ruchu drogowego.

* Udoskonalona logika zaliczania punktow VIA z wybrana opcja przejazdu przez okolice wzkazanego punktu.

* Przyspieszona i udoskonalona logika wyznaczania dlugich tras przechodzacych przez obszary miejskie i przejscia graniczne.

* Dodane wyszarzanie przyciskow klawiatur w zaleznosci od juz wpisanych znakow i mozliwych do wpisania nastepnych znakow.

* Dodane grupowanie (miastami i ulicami) wynikow wyszukiwania po kodach pocztowych.

* Dodane tworzenie plikow zapasowych (*.bak) dla ustawien programu.

* Znacznie przyspieszony program instalacyjny startujacy natychmiast bez wstepnego rozpakowania plikow.

* Program instalacyjny uzupelniony o logike wykrywania kolizji sterownikow urzadzen w przypadku zaznaczenia przez uzytkownika zbyt wielu komponentow do jednoczesnej instalacji.

* Dostosowania do pracy na nowych urzadzeniach m.in.Becker, HTC, NavRoad i Pentagram.

* Udoskonalona logika wznaczania tras i wyswietlania map.

* Poprawki usterek zgloszonych przez uzytkownikow i testerow.

Testował ktoś tomtoma ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2009, 22:48:29 wysłana przez baciarek »

*

Offline fender80s

• 1317
Podbijam

Czyżby problemu z GPS dotyczyły automapy ?

<b>Automapa 5.5</b>

Glowne zmiany w systemie w stosunku do wersji 5.3 to:

* Pierwsza w tym roku aktualizacja map
a w niej m.in. kolejne 272 miejscowosci w Polsce (w tym 42 miasta) z dokladnymi adresami punktowymi.

* Dodana w wyznaczaniu tras mozliwosc uwzglednienia ograniczen dla samochodow ciezarowych (wymiary pojazdu, ciezar i nacisk na os).
Uzytkownik moze dodatkowo wybrac czy trasa uwzglednia znaki drogowe czy rzeczywiste pomiary (dla przejazdow nienormatywnych z odpowiednim pozwoleniem na przejazd).
Dane do tras ciezarowych dla terenu Polski zawieraja m.in.
- 23 580 znakow ograniczenia tonazu
- 1206 znakow ograniczenia wysokosci wiaduktu
- 2267 wysokosci wiaduktow zmierzonych dalmierzem laserowym na potrzeby przejazdow nienormatywnych
- dopuszczalne naciski na os na wszystkich drogach krajowych i wojewodzkich.

* Dodana pierwsza funkcjonalnosc systemu AM'Traffic.
Program za zgoda uzytkownika moze zbierac i przesylac na serwer anonimowe dane o ruchu drogowym. W kolejnych aktualizacjach AM'Traffic zyska funkcje omijania utrudnien ruchu drogowego.

* Udoskonalona logika zaliczania punktow VIA z wybrana opcja przejazdu przez okolice wzkazanego punktu.

* Przyspieszona i udoskonalona logika wyznaczania dlugich tras przechodzacych przez obszary miejskie i przejscia graniczne.

* Dodane wyszarzanie przyciskow klawiatur w zaleznosci od juz wpisanych znakow i mozliwych do wpisania nastepnych znakow.

* Dodane grupowanie (miastami i ulicami) wynikow wyszukiwania po kodach pocztowych.

* Dodane tworzenie plikow zapasowych (*.bak) dla ustawien programu.

* Znacznie przyspieszony program instalacyjny startujacy natychmiast bez wstepnego rozpakowania plikow.

* Program instalacyjny uzupelniony o logike wykrywania kolizji sterownikow urzadzen w przypadku zaznaczenia przez uzytkownika zbyt wielu komponentow do jednoczesnej instalacji.

* Dostosowania do pracy na nowych urzadzeniach m.in.Becker, HTC, NavRoad i Pentagram.

* Udoskonalona logika wznaczania tras i wyswietlania map.

* Poprawki usterek zgloszonych przez uzytkownikow i testerow.

Testował ktoś tomtoma ?

Ja testowałem tylko na automapie i nie stwierdziłem problemów.

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
Ja jeździłem dosłownie chwile na TomTom'ie i nie znaczne spowolnienie występowało, były to różnice od 10-30m (może w porywach do 50m). Pod względem nawigacji nieco lepiej pracowało mi się na Artemisie, tam czegoś takiego nie zauważyłem.
Ponoć najnowsze radio 1.12 (chyba) radzi sobie lepiej z GPSem, ale sam nie testowałem.

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
W brandowanym sofcie z Orange u mnie problem występuje, dosyć długo łapie FIXa, oraz są opóźnienia.
Mogę dodać, że w gmeterze opóźnienia były znacznie mniejsze...
Z softem jeszcze nie kombinowałem ale niedługo to się zmieni -borykam się z regenersis.....