Czy jest jakieś oficjalne stanowisko HTC do nie działającego poprawnie GPS ?

• 76 Odpowiedzi
  • 7751 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
Kurka napaliłem sie głównie na nawigację. Wcześniej miałem etena - tam wszystko nie działało jak trzeba oprócz GPS. Tutaj wszystko działa super oprócz GPS. Tak naprawde spokojnie wystarczyłby mi oryginalny ROM który teraz HTC wypuściło ale z tym GPS to przegięcie.
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

a co jest nie tak?

*

Offline baciarek

• 687
TZW Lag - opóźnienie około 50 metrów chociaż czasami więcej..... taka drobnostka

jeżdżę z tą nawigacją już jakiś czas i szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnych większych błędów w odczycie pozycji o których piszesz. jeśli rzeczywiście występują to moim zdaniem te 50 metrów jest nieistotne podczas używania nawigacji w samochodzie. no chyba że chcesz przy jej pomocy naprowadzać rakiety na cele wroga;) ale w takim przypadku pozostaje ci jeszcze gps na bt.

TZW Lag - opóźnienie około 50 metrów chociaż czasami więcej..... taka drobnostka

w mojej byłej nokii N80 i N73 i TT navigator6 oraz zewnetrznym module GPS nokia ld3w mialem to samo-wiec moze problem tkwi w tomtomie? jakos nauczylem sie z tym zyc, chociaz w miejscach gdzie byly zjazdy z glownej drogi co 10-15 metrow nie raz wjechalem nie w te uliczke co trzeba  ;)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
mozesz mi pokazac sprzet ktory tego nie ma. bo dostajac dane co 1sekunde i jadac 120kmh musisz miec sprzet ktory potrafi wrozyc. troche logiki i wszystko dziala
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Jeżdżę że swoim TP od listopada i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. Jak dla mnie działa dobrze, ale nie jestem zawodowym kierowcą i może się nie znam :)

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
2 sekundowe opóźnienie wskazania położenia jest znanym błędem w Rafałku i mimo różnych poprawek na razie nie zostało całkiem wyeliminowane. Niektóre nawigacje mają odpowiednią kompensację, ale 2 sekundy trudno skorygować skutecznie.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline dobrzann

• 45
  • Sprzęt: ETEN M700, HTC Touch Pro
A mnie smieszy to jak ktoś mówi że nic nie zauważył jeżeli chodzi o opóżnienie, bo na trasie to chyba GPS raczej nie jest potrzebny no chyba że ktoś nie wie jak trafić do warszawy albo wrocławia:-) . No ale jak sie wiedzie do miasta i trzeba jechać na daną ulicę to jest tragedia ! przecież jak jedzie sie z prędkością 40km/h i mamy opożnienie nawet 60m to czasami nawet nie wiemy kiedy i już dawno przejechaliśmy 3 ulice. A jeżeli chodzi o Etena to nigdy nic takiego nie miało miejsca. A oto mail jaki dostałem z HTC pytając o nowy rom z poprawkami:
"
New Response From [ Edyta (Europe Support (Tech)) ]
Dzień Dobry, Dziękujemy za kontakt z HTC Europe. Przepraszamy za wszelkie niedogodności telefonu HTC. Problem z systemem operacyjnym zostałodnotowany i HTC postara się w jak najszybszym czasie udostępnic zakładkę lub nowy ROM na stronę HTC. Mamy nadzieję, iż odpowiedzieliśmy na pytanie .Jeśli w przyszłości wystapią jakiekolwiek problemy z telefonem HTC prosimy o kontakt z nami.
"

*

Offline fender80s

• 1317
A mnie smieszy to jak ktoś mówi że nic nie zauważył jeżeli chodzi o opóżnienie, bo na trasie to chyba GPS raczej nie jest potrzebny no chyba że ktoś nie wie jak trafić do warszawy albo wrocławia:-) . No ale jak sie wiedzie do miasta i trzeba jechać na daną ulicę to jest tragedia ! przecież jak jedzie sie z prędkością 40km/h i mamy opożnienie nawet 60m to czasami nawet nie wiemy kiedy i już dawno przejechaliśmy 3 ulice. A jeżeli chodzi o Etena to nigdy nic takiego nie miało miejsca. A oto mail jaki dostałem z HTC pytając o nowy rom z poprawkami:
"
New Response From [ Edyta (Europe Support (Tech)) ]
Dzień Dobry, Dziękujemy za kontakt z HTC Europe. Przepraszamy za wszelkie niedogodności telefonu HTC. Problem z systemem operacyjnym zostałodnotowany i HTC postara się w jak najszybszym czasie udostępnic zakładkę lub nowy ROM na stronę HTC. Mamy nadzieję, iż odpowiedzieliśmy na pytanie .Jeśli w przyszłości wystapią jakiekolwiek problemy z telefonem HTC prosimy o kontakt z nami.
"

Ją miałem na myśli właśnie jazdę po mieście. Ostatnio byłem we wrocławiu, którego praktycznie wogóle nie znam i poruszam się po nim w zasadzie tylko dzieki nawigacji. TP sprawdził się nie gorzej niż artemis którego używałem wcześniej :) Dlatego napisałem, że jak dla mnie jeżeli opóźnienie wogóle występuje to nie jest problemem. Ale jak napisałem nie jestem specem od nawigacji i może się nie znam ;)

*

Offline dobrzann

• 45
No ale napewno jedno jest pewne, że żaden patch ani nowy rom tego błędu nie poprawi, no a najlepszym GPS-em jest mapa którą trzeba poczytać przed jazdą  :-).

A ostatnio słyszałem że chłop tak sie zapatrzył w nawigacje że aż do jeziora wjechał busem a drugi tak jechał do warszawy że ugrzązł gdzieś w lesie :-) no ale według mnie to tacy ludzie mają iloraz inteligencji poniżej 45 :-) i nie powinni wogole prowadzić samochodu :-)
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 14:13:29 wysłana przez dobrzann »

*

Offline baciarek

• 687
Ludzie - używam automapy i problem jest ewidentny. Jadąc w mieście obojętne czy jest 40 km/h czy 60 czy 20  pokazuje nieaktualną pozycję. Jeśli na długości 150 metrów mam 3 ulice boczne a sprzęt ma odchył na 60 metrów to nie ma możliwości, żeby pojechać dobrze, zwłaszcza w obcym mieście gdzie nie ma się pojęcia dokąd się jedzie. Nawet jak jade prosto kilka kilometrów to wszystkie ulice boczne są pokazywane z opóźnieniem. Ja sobie jade przez skrzyżowanie to jadąc te 50 km/h nawigacja informuje mnie po 5-7 sekundach po czasie - wtedy kiedy jestem już za właściwym skrętem. To poco mi w takim wypadku GPS. Przecież on jest bezużyteczny. Po to żeby pokazać mi gdzie jestem jak stoje na własnym balkonie ?

Mało tego - jak zatrzymuje się na światłach to według GPS jeszcze kilka sekund jade 15km/h póxniej spada do 7 i po kilkunastu sekundach wreszcie pokazuje, że stoje. Później kilka sekund koryguje pozycję. Przecież tak nie może być

Ja nie wymagam dokładności do 5 metrów jak jade 150 km/h ale dokładność do 10 metrów by się przydała bo chyba taką dokładność pokazywania pozycji ma właśnie GPS.

*

Offline dobrzann

• 45
No i tu kolega bardzo dobrze wszystko powiedział ja też tak uwarzam, no ale jak już powiedziałem to HTC pewnie nic na to nie poradzi bo według mnie jest to wina odbiornika GPS a nie oprogramowania, bo np w ETENIE mam SIRF i jest wszsystko ok tak samo w nawigacji SONY też jest SIRF i jest ok a tu że mamy procek Qualcom czy jakoś tak to dlatego tak sie dzieje.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
No i tu kolega bardzo dobrze wszystko powiedział ja też tak uwarzam, no ale jak już powiedziałem to HTC pewnie nic na to nie poradzi bo według mnie jest to wina odbiornika GPS a nie oprogramowania, bo np w ETENIE mam SIRF i jest wszsystko ok tak samo w nawigacji SONY też jest SIRF i jest ok a tu że mamy procek Qualcom czy jakoś tak to dlatego tak sie dzieje.
kolego co ty z tym etenem ?, moze masz uszkodzonego TP. przestaw transmisje i czas opoznienia w AM i masz dobrze. podstawa program musi byc oryginalny nie piracki
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Psion1

• *
  • 71
  • Sprzęt: Asus P565
Jakie dokładnie parametry ustawić ,jezeli chodzi o transmisję i czas opóżnienia ?
Jacek

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
probuj, nigdy nie bedzie dobrze w trasie ale w miescie musi byc dobrze 60kmh nie ma opoznien, ja mam 9600 oraz kompensacje opoznienia na 1.3 sekundyi dziala idealnie
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 18:41:45 wysłana przez romulus »

*

Offline Psion1

• *
  • 71
  • Sprzęt: Asus P565
A czy masz zaznaczonego ptaszka w pozycji "uwzględniaj pokazując pozycję " - okienko poniżej nastawy kompensacji opóżnienia sygnału ?
Jacek

*

Offline baciarek

• 687
Witam ponownie. Próbowałem róznych kombinacji i ustawień. Zarówno na 4800 jak i 9600  i 57XXX i opóźnienia i bez i różne radio romy. Opóźnienia są nadal.

Nie wiem czy mam akurat uszkodzonego TP ale zobacz tu:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=427888

95 stron wątku z lagiem w GPS. To chyba nie pomyłka.

Albo macie kupe szczęścia i działa wam wszystko ok - czego wam zazdroszcze, albo nie zwracanie uwagi na działanie GPS.

Jedno z dwóch
Napisane: Luty 21, 2009, 20:55:44
mozesz mi pokazac sprzet ktory tego nie ma. bo dostajac dane co 1sekunde i jadac 120kmh musisz miec sprzet ktory potrafi wrozyc. troche logiki i wszystko dziala

Prosze bardzo :
http://www.youtube.com/watch?v=BFaOFYzfqqQ

Powiem szczerze, że w tym filmie mało jest widiczny problem chociaż jest. W mieście jest o wiele gorzej.

*

Offline fender80s

• 1317
Z ciekawości jutro jak znajdę trochę czasu to wsiadę w samochód pojerzdze trochę po mieście i dokładnie się przyjrzę jak się zachowuje GPS w moim TP :)

*

Offline DomBros

• **
  • 146
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
ale zeszliście z tematu, pytanie było czy ktoś wie co HTC na temat tego LAG'a,
bo sam jestem ciekaw a wypowiedzi HTC żadnej na ten temat nie widziałem,

nie ma się co zastanawiać i debatować LAG był i jest, miejmy nadzieję że w przyszłości nie będzie...

a ci co go nie widzieli to mają szczęście bo czego oczy nie widzą tego sercu nie żal...
HP iPAQ hx2410 => HTC Touch Pro EnergyROM 3.0

*

Offline baciarek

• 687
Coś było tutaj :

http://pda.pl/news/nowy_rom_dla_touch_pro/

Jednak wychodzi na to że im nie wyszło za bardzo. Nowy ROM oczywiście powoduje szybkie łapanie fixa i widze, że łapie więcej satelitów, ale lag został.

Tu jest wątek XDA dotyczący tego bagu i rozmowy z przedstawicielem HTC

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=474449

i tu jest kontynuacja:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=478657
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 23:29:39 wysłana przez baciarek »

*

Offline papillon

• 7
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Garmin Mobile XT
A nie pomyślałeś, że Twój HTC to przede wszystkim ... telefon + dodatki.
To tak jakby ktoś miał pretensje, że robiąc fotki podczas ślubu aparatem z HTC - wychodzą dużo gorzej niż fotki kolegi posługującego się Canonem 5D.

Kup prawdziwy "samochodowy" odbiornik GPS i po sprawie - gwarantuję, że będziesz zadowolony.
Osobiście polecam Garmin - to mercedes wśród GPS.
pozdrawiam

*

Offline baciarek

• 687
A nie pomyślałeś, że Twój HTC to przede wszystkim ... telefon + dodatki.
To tak jakby ktoś miał pretensje, że robiąc fotki podczas ślubu aparatem z HTC - wychodzą dużo gorzej niż fotki kolegi posługującego się Canonem 5D.

Kup prawdziwy "samochodowy" odbiornik GPS i po sprawie - gwarantuję, że będziesz zadowolony.
pozdrawiam

Uparłeś się ?

Co do Garmina to mam odmienne zdanie

GPS działa źle i miała ostatnia poprawka to naprawić.

Przeczytaj to co wkleiłem powyżej.

Ja rozumiem że nie przeszkadza Ci syf na środku pokoju ale są ludzie co im to przeszkadza - to taka analogia do takiego podejścia - także bez obrazy.

Poza tym pomyliłeś kolejność. HTC to przede wszystkim Palmtop z wifi i GPS i BT - telefon to jest dodatek.

Nie wpisujcie już takich postów typu jak ci coś nie działa to to zaakceptuj bo to w zależności od podejścia to tylko telefon, tylko palmtop lub tylko notatnik - bo to jest po prostu śmieszne.

Jeszcze raz powtarzam ETEN M700 którego miałem miał wiele problemów z jakością oprogramowania i jakością niektórych elementów ale akurat GPS był bardzo dokładny i szybki. To tyle - ale trzeba coś poczytać zamiast walić puste frazesiki.

*

Offline DomBros

• **
  • 146
(...)
pozdrawiam

no faktycznie zachowuje się jak prawdziwy król poważa szlachtę, a zaścianek ma głęboko w ddd... w poważaniu
(a mówiąc po ludzku chodzi mi po prostu o dokładność map dla europy zachodniej a dla polski)

*

Offline jsek

• **
  • 101
probuj, nigdy nie bedzie dobrze w trasie ale w miescie musi byc dobrze 60kmh nie ma opoznien, ja mam 9600 oraz kompensacje opoznienia na 1.3 sekundyi dziala idealnie

Witam.
Zmieniłem na powyższe ustawienia i działa dobrze.

*

Offline ankhazam

• *
  • 86
  • Sprzęt: Rafałek xD
A gdzie tą kompensację ustawic? Rejestr?

*

Offline baciarek

• 687
Automapa ---> Ustawienia ----> GPS

*

Offline ankhazam

• *
  • 86
  • Sprzęt: Rafałek xD
OK thx :)

*

Offline DomBros

• **
  • 146
Coś było tutaj : http://pda.pl/news/nowy_rom_dla_touch_pro/
Jednak wychodzi na to że im nie wyszło za bardzo. Nowy ROM oczywiście powoduje szybkie łapanie fixa i widze, że łapie więcej satelitów, ale lag został.
Tu jest wątek XDA dotyczący tego bagu i rozmowy z przedstawicielem HTC
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=474449 i tu jest kontynuacja: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=478657

dziękujemy :)
czyli HTC wie o błędzie, ale na razie nie ma rozwiązania, z tego co czytałem najnowszy ROM tego błędu nie koryguje, najnowsze radio także - to wiem z własnego doświadczenia :(
ciekawe jak sytuacja wygląda w HTC Diamond 2 i HTC Touch Pro 2 :),
porażką dla HTC byłoby umieszczenie tego samego błędu "w nowych" urządzeniach, chociaż z drugiej strony dużo nowości w nich samych nie ma, rzekłbym że w ogóle nie widać.

*

Offline wdylag

• **
  • 126
  • Sprzęt: HTC Touch Pro - ROM PROven ROM WWE 3.1
powiem szczerze ze dzis jechalem z Krakowa do Pilska i specjalnie po przeczytaniu tego posta sprawdzalem dzialanie AM na TP. Nie zauwazylem jakichkolwiek opoznien zarowno w miescie jak i poza nim. AM pokazywala dokladnie moja pozycje, a gdy zatrzymywalem sie to wskaznik predkosci bardzo dynamicznie pokazywal aktualna predkosc.