Czas do fixa GPS

• 30 Odpowiedzi
  • 8198 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Czas do fixa GPS
« dnia: Sierpień 24, 2008, 10:02:17 »
Męczę swojego Rafałka no i na zjeździe PDAClubu okazało się, że trzymany identycznie, w tym samym miejscu Diamond, z tak samo aktualnymi efemerydami z QuickGPS łapie fixa znacznie szybciej: Diamondowi zajęło to 5-10s, a Rafałek męczył się zdrowo powyżej minuty i ciągle miał problem, choć co ciekawe satelitów"widział" znacznie więcej na wykresie GPS Viewera.
Jak tam u was z fiksem GPSa w Rafałku?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
Odp: Czas do fixa GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2008, 10:54:04 »
Cześć Kuba

Jak (od którego momentu) mierzyliście czas??

Dziś, w odległości ok 300m od miejsca gdzie wczoraj wyłączyłem AM, od momentu wciśnięcia ikony AM na zakładce do momentu złapania fixa to 38 sek.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 24, 2008, 11:00:03 »
pomiar był banalnie prosty. Wyszliśmy wczoraj z Jakubem przed VaBene z wyłączonymi PDA - wcześniej każdy zaktualizował dane. W tym samym czasie wybudzamy urządzenia, włączamy GPSViewera, ustawiamy port i otwieramy. Mój Diamond sfixował się w moment - 5-10s, Rafałek Jakuba - znacznie dłużej.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline jurasa4

• 302
  • Sprzęt: TP2, HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2008, 11:17:03 »

O to widzę, że HTC robi inteligentne sprzęciki, takie poprawne politycznie  :mrgreen: :grin:
Jak mógł rafałek TYLKO clubowicza pobić diamonda MODERATORA ?  :proud:
To znów mnie przekonuje do HTC

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2008, 11:24:56 »

O to widzę, że HTC robi inteligentne sprzęciki, takie poprawne politycznie  :mrgreen: :grin:
Jak mógł rafałek TYLKO clubowicza pobić diamonda MODERATORA ?  :proud:
To znów mnie przekonuje do HTC

A jakbyś przeczytał powoli i dokładnie poprzednią wiadomość to byś się przekonał, że było dokładnie odwrotnie  :E :P

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 24, 2008, 11:29:03 »
Albo ja czegoś nie kumam albo jednak Ty przeczytaj dokładnie. Cały wątek przekonuje że Diamond jest szybszy. Moderator ma diamonda. Podpowiedz mi co źle zrozumiałem i co jest na odwrót?
..... łapie fixa znacznie szybciej: Diamondowi zajęło to 5-10s, a Rafałek męczył się zdrowo powyżej minuty i ciągle miał problem, choć co ciekawe satelitów"widział" znacznie więcej na wykresie GPS Viewera.

..... Mój Diamond sfixował się w moment - 5-10s, Rafałek Jakuba - znacznie dłużej.

To jak to jest rafałek jest szybszy jak sugerujesz? :-?

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 24, 2008, 12:19:06 »
Diamond jak mniemam z podmienionym ROMem?

B.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 24, 2008, 12:55:21 »
Dajcie spokój z tym moderator/nie moderator - najważniejsze użytkownik. Mój Diamond ma oryginalny ROM HTC, nic nie było zmieniane - jest dokładnie taki jak go HTC stworzył :)

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 24, 2008, 15:12:15 »
OK bikekowal, to taki żarcik sytuacyjny.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 24, 2008, 18:53:46 »
Męczę swojego Rafałka no i na zjeździe PDAClubu okazało się, że trzymany identycznie, w tym samym miejscu Diamond, z tak samo aktualnymi efemerydami z QuickGPS łapie fixa znacznie szybciej: Diamondowi zajęło to 5-10s, a Rafałek męczył się zdrowo powyżej minuty i ciągle miał problem, choć co ciekawe satelitów"widział" znacznie więcej na wykresie GPS Viewera.

Wiesz co juras4 - tak sie składa, że byłem tam i do tego czytać jeszcze potrafię.

Więc po kolei:

Jakub ma "rafałka" a Marcin ma Diamonda.  Rafałka męczy Jakub. Więc jeśli, co widac z cytowanego postu, diamondowi zajęło to 5-10 sek a "rafałek" się męczył koło minuty to nadal "rafałek" wolniejszy należał do Kuby czyli jak to określiłeś "zwykłego klubowicza", a Diamond do "moda' więc sprzęt "zwykłego klubowicza" nie pobił sprzętu "moda".

CBDO - czyli co było do okazania (już po pierwszym przeczytanym i powoli i ze zrozumieniem poście. No i starczy tego offtopica ;)

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 24, 2008, 20:03:32 »
No widzisz MaDuch, czytasz i nierozumiesz. Przeczytaj raz jeszcze moją wypowiedź w kontekście zdania pytającego co sugeruje pytajnik na końcu. Raz jeszcze sobie to przetwórz i zapytaj sam siebie jak mógłby rafałek być lepszy od diamonda, no jakby mógł? Reszty owego żarciku nie będę tłumaczył bo jest zrozumiały, chyba.
No to jak sobie to przemyślisz, to już nie pisz tylko czytaj i zapytaj może kogoś dla pewności czy rozumiesz co czytasz.
Przepraszam za uszczypliwości ale jeśli ja coś błędnie zbudowałem w zdaniu to może ktoś mi to merytorycznie wytłumaczy?
No to tak jest, jak się chce pożartować...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 20:05:55 wysłana przez jurasa4 »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 24, 2008, 20:13:39 »
dobra, Panowie, dość tego OT. Zarty żartami, wracamy do merytorycznej rozmowy.

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 24, 2008, 20:27:22 »
Najbardziej w rafałku przekonuje mnie klawiatura. GPS-u tak dużo nie używam. Teraz mam looxaT830 i też długo łapie fixa ale nie traci nawet w lesie, sprawdzałem.
Ciekawe jednak dlaczego te aparaty różnią się parametrami pracy, skoro są to bliźniacze modele. Czyżby dodanie lub modyfikacja do romu diamonda aż tak wpływała na pracę poszczególnych podzespołów? Nie znam się na programowaniu i dlatego to tak mnie ciekawi...

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 24, 2008, 20:33:28 »
pro i diamond nie sa bliźniaczymi modelami... a różnice w programowaniu są i to znaczne...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 24, 2008, 21:03:58 »
Pewnie wyjdzie jakaś poprawka radio romu i będzie lepiej.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 24, 2008, 21:04:52 »
Czyli tylko wygląd podobny. To może sprawdzicie kiedyś jak ze sprawnością gps w tych modelach? Dokładnie,  czy któryś z nich nie gubi sygnałów.
Bikekowal oświeć mnie jeszcze w sprawie oprogramowania. Czy na tym samym sprzęcie różne programy w różnym czasie złapią fixa? Czy to nie zależy od oprogramowania użytkowego? I jak to jest z samym gps, w tych aparatach chyba są takie same moduły. A skoro tak to sterowniki czy co tam jest potrzebne też powinny być takie same... Masz może jakies wytłumaczenei dla tych różnic w pracy?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 24, 2008, 21:14:01 »
wygląd podobny, reszta nie bardzo. Różne programy łapią fixa w różnym czasie na jednym sprzęcie- sprawdzałem na różnych urządzeniach, tak już jest. A to, że generalnie powinny być takie same odbiorniki GPS w obu urządzeniach nie ma większego znaczenia - ich sterowniki mogą być zupełnie różne.

Moje najprostsze wytłumaczenie różnic pracy - mam dwa - albo soft, albo uszkodzenie.

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 24, 2008, 22:27:31 »
Jak wróci trzeci rafałek ze zwrotów DOA do Expansysa, zrobię test. Może na zjazd wpadnie także Daniel (już się pogubiłem, który masz nick) i zrobimy porównanie na "solówie" jak z bikekowalem.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 24, 2008, 22:33:21 »
o ile do tego czasu nadal będę miał diamonda :P

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 25, 2008, 09:31:32 »
Jak wróci trzeci rafałek ze zwrotów DOA do Expansysa, zrobię test. Może na zjazd wpadnie także Daniel (już się pogubiłem, który masz nick) i zrobimy porównanie na "solówie" jak z bikekowalem.

Ja to Ja :)
Jakub możemy się umówić i pomogę/porównamy z moim Rafałem (niestety w sobotę byłem na wyjeździe i nie mogłem być na spotkaniu :()
Poniżej porównanie tym razem z Artemisem (SIRF III) i tu widać wyraźnie, że TP widzi zdecydowanie mniej satelit.

Czas łapania fiksa był powiedzmy porównywalny ale nie robiłem jakichś szczególnych pomiarów.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 09:34:40 wysłana przez icemont »
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 27, 2008, 13:30:45 »
Icemont

Proponowałbym zrobić jeszcze raz podobne zdjęcie, ale w pozycji pionowej. Czyli w pozycji naturalnej dla recepcji sygnału w samochodzie. Czasem bywa tak, że przedni panel obudowy oraz elektronika w środku zasłania antenę GPS i tłumi sygnał.
Oczywiście, zmniejsza to użyteczność modelu, bo powinien zbierać sygnał z obu stron. Zwykle jednak w zupełności wystarcza dla nawigacji w aucie.

MaDuch narobił mi apetytu na TP, lecz czułość GPS jest dla mnie dość krytycznym parametrem decyzyjnym w doborze sprzętu.
Wydawało mi się, że zarówno Rafael, jak i Diamond mają chipsety gpsOne Qualcomma, ale może to kwestia różnego firmware powoduje inne czasy fixowania. Ciekawe, czy da się parametryzować ustawienia tego chipsetu? Guglać, czy ktos wie?

Bike, robiliście na spotkaniu chyba też równolegle fix Palma Teo Pro. Z jakim efektem? (Czy może źle pamiętam?)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 27, 2008, 14:24:28 »
Bike, robiliście na spotkaniu chyba też równolegle fix Palma Teo Pro. Z jakim efektem? (Czy może źle pamiętam?)

niestety nie robiliśmy, szkoda.

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 27, 2008, 15:18:03 »
Proponowałbym zrobić jeszcze raz podobne zdjęcie, ale w pozycji pionowej.
Ok zrobiłem jak mówiłeś, ustawione były tak, że "widziały" wschodnią, północną i zachodnią część nieba w pozycji pionowej.

Teraz widać, że róznica jest niewielka. Ponadto używając TP jako nawigacji powiem, że nie miałem jakoś szczególnie problemów z szybkością łapania fiksa czy też gubienia sygnału.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 15:20:39 wysłana przez icemont »
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 27, 2008, 15:26:25 »
Proponowałbym zrobić jeszcze raz podobne zdjęcie, ale w pozycji pionowej.

Teraz widać, że róznica jest niewielka. Ponadto używając TP jako nawigacji powiem, że nie miałem jakoś szczególnie problemów z szybkością łapania fiksa czy też gubienia sygnału.

No nie wiem czy różnica jest niewielka i to akurat na korzyść Artemisa.

Oba urządzenia pobierają sygnał z 5 tych samych satelitów (5, 12, 14, 17, 30 - o ile dobrze dostrzegłem, bo jakość zdjęcia jest "średnia"), TP nie pobiera sygnału z satelity 9, z którego pobiera Artemis. Za to TP pobiera sygnał zbyt słaby z 4 innych satelitów, podczas gdy Artemis tylko z 1. Ale je już widzi, a Artemis tylko właśnie 1. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale ... przemyślałbym to lub poczekał na wypowiedź bardziej znających się.

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 27, 2008, 15:50:03 »
różnica na korzyść Artka jest dla mnie oczywista (SIRF III), a nie jest najgorzej bo tu TP widzi tylko o jednego satelitę mniej. Zobacz trochę wyżej zdjęcie gdzie Artek widzi 10 satelit, a TP tylko 6.
I jest też tak jam piszesz, właściwie zawsze Artek widzi trochę inne satelity niż TP ale dlaczego tak się dzieje to nie mam bladego pojęcia.

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 27, 2008, 18:41:45 »
Jak dla mnie, to może widzieć nawet jednego satelitę, albo żadnego (ale wiadomo, że co najmniej 3). Ważniejsze, ile czasu zabiera fix, jak dokładne jest wskazanie położenia i jak skutecznie trzyma fiksa w trudnych warunkach (i jak go odzyskuje np. po wyjechaniu z tunelu). Jak dla mnie SirfStarIII i pochodne są nie do przebicia.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 27, 2008, 19:53:20 »
Jak dla mnie, to może widzieć nawet jednego satelitę, albo żadnego (ale wiadomo, że co najmniej 3). Ważniejsze, ile czasu zabiera fix, jak dokładne jest wskazanie położenia i jak skutecznie trzyma fiksa w trudnych warunkach (i jak go odzyskuje np. po wyjechaniu z tunelu). Jak dla mnie SirfStarIII i pochodne są nie do przebicia.

dla mnie sirf był kiedyś nie do pobicia. Obecnie - MTK wydaje się być lepszym rozwiązaniem.

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 31, 2008, 13:46:26 »
Witam wszystkich

Zafundowałem sobie skok ewolucyjny i z mojego Aximka [x51v] przesiadłem sie na TP zakup w PL poprzez mPunkt.
Wszystko pięknie, ładnie ale chciałem wykorzystać mój dotychczasowy odbiornig GPS tj: Navibe -.łącze BT [czasz fixa na wbudowanym GPS mnie poraził do ok 3 minut w otwartym terenie i słonecznej pogodzie:] ]

I ty zaczęły się schody ... za nic nie mogę zmusić TP do współpracy z odbiornikiem. Poprawnie jest dodawany, poprawnie tworzy sie port ale jak przychodzi skonfigurować ustawienia w "External GPS" to mogiła. Za nic nie chce zachowac moich ustawien i wraca do własnych predefiniowanych.

Spotkaliście się z takim problemem ?

BTW[ na aximie Navibe nadal działa super :) wiec wiem że odbiornik jest sprawny]

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 31, 2008, 14:16:36 »
ja bym nie zmieniał w ext GPS tylko spróbowałbym ustawić w programie z którego korzystasz.

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 31, 2008, 14:20:12 »
ja bym nie zmieniał w ext GPS tylko spróbowałbym ustawić w programie z którego korzystasz.

Tak tez zrobiłem i ruszyło dziekuje za podpowiedz