Backup ROMu

• 9 Odpowiedzi
  • 1289 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Duath

• 35
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Backup ROMu
« dnia: Wrzesień 27, 2010, 17:32:45 »
Witam, dobra wiadomość dla wszystkich posiadaczy MDA Vario IV :) Mam możliwość uzyskania oryginalnego ROMu Ery do tego właśnie urządzenia. Mam tylko jedyne pytanie: jakim programem można zrobić backup ROMu oraz RadioROMu, tak aby móc później wgrać na inne urządzenie? Chodzi o to, aby w tym romie nie było żadnych ustawień prywatnych, były zachowane IMEI i inne numery urządzenia itp. Dzięki wielkie za odpowiedź

Odp: Backup ROMu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2010, 08:25:23 »
Witam, dobra wiadomość dla wszystkich posiadaczy MDA Vario IV :) Mam możliwość uzyskania oryginalnego ROMu Ery do tego właśnie urządzenia. Mam tylko jedyne pytanie: jakim programem można zrobić backup ROMu oraz RadioROMu, tak aby móc później wgrać na inne urządzenie? Chodzi o to, aby w tym romie nie było żadnych ustawień prywatnych, były zachowane IMEI i inne numery urządzenia itp. Dzięki wielkie za odpowiedź

Przeczytaj temat o rekonstrukcji romu.

*

Offline sylmek

• *
  • 57
  • każdego dnia uczymy się nowych rzeczy !!!
    • SLAY NET
  • Sprzęt: HTP Touch PRO
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2010, 09:19:31 »
kiedyś słyszałem o programie o nazwie itsutilsbin ale nie wiem jak działa i czy to na pewno to o co ci chodzi.
HTC Touch Pro
Exquisite V4.18 - 23128 (Sense 2.5 + Titanium)
Radio 1.14.25.35

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2010, 18:16:39 »
@Plomien, nic mi to nie pomogło. Gdybym miał urządzenie bezpośrednio od HTC nie miałbym problemu, ale ja mam MDA więc potrzebuję zrobić kopię ROMu z innego urządzenia i wrzucenia go do mojego...

EDIT:
znalazłem coś takiego: http://pdaclub.pl/forum/blackstone/rom'y-htc-hd-z-play-i-orange-oraz-instrukcja-jak-wykonac-dump-romu/

ma to prawo działać na HTC TP z romem od Ery? I w jakiej postaci to zapisuje ROM? W raw? Jeśli tak to jak go później obrobić, żeby wszedł na urządzenie?

EDIT2: Moje kolejne pytanie: Czy mając telefon z Ery mogę wgrywać ROMy od producenta? I czy odbywa się to bez konieczności łamania SPL? Bo jeśli tak, to może wgram ROM z sunnysoftu, założę SPL i poleci na serwis? Ma to szanse działać?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2010, 18:39:43 wysłana przez Duath »

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 29, 2010, 08:30:56 »
@Plomien, nic mi to nie pomogło. Gdybym miał urządzenie bezpośrednio od HTC nie miałbym problemu, ale ja mam MDA więc potrzebuję zrobić kopię ROMu z innego urządzenia i wrzucenia go do mojego...

EDIT:
znalazłem coś takiego: http://pdaclub.pl/forum/blackstone/rom'y-htc-hd-z-play-i-orange-oraz-instrukcja-jak-wykonac-dump-romu/

ma to prawo działać na HTC TP z romem od Ery? I w jakiej postaci to zapisuje ROM? W raw? Jeśli tak to jak go później obrobić, żeby wszedł na urządzenie?

EDIT2: Moje kolejne pytanie: Czy mając telefon z Ery mogę wgrywać ROMy od producenta? I czy odbywa się to bez konieczności łamania SPL? Bo jeśli tak, to może wgram ROM z sunnysoftu, założę SPL i poleci na serwis? Ma to szanse działać?

Sorry nie ten temat, w temacie ORANGE przywrócenie rom'u jest w poście luqassa jak dumpować rom. tylko jakoś do tej pory to nikomu nie wyszło :)

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2010, 13:09:49 »
No dobra, ale jak się ma sprawa wgrywania ROMu od producenta? Czy posiadając urządzenie MDA jest możliwość wgrania ROMu od producenta bez utraty gwarancji? Bo jeśli tak to wgram ROM od sunnysoftu, założę SPLa i idzie na serwis. Muszę tylko wiedzieć czy to wypali?

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2010, 14:33:24 »
No dobra, ale jak się ma sprawa wgrywania ROMu od producenta? Czy posiadając urządzenie MDA jest możliwość wgrania ROMu od producenta bez utraty gwarancji? Bo jeśli tak to wgram ROM od sunnysoftu, założę SPLa i idzie na serwis. Muszę tylko wiedzieć czy to wypali?

Nie mam pojęcia. W Polsce MDA było brandowane przez ERE czyli rom Ery. A na serwis ponoć przyjmują z softem sunnysoftu/

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 29, 2010, 18:39:02 »
@plomien

czyli próbować szczęścia z sunnysoftem? :)

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 30, 2010, 08:46:31 »
@plomien

czyli próbować szczęścia z sunnysoftem? :)

Ja Ci tego na 100 % niechce potwierdzić bo moim  romem był ORANGE, ale kilka osób pisało że wysyłali MDA na gwarancje ze stock romem od sunnysoft'u i im przyjmowali.

*

Offline Duath

• 35
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 30, 2010, 14:23:46 »
zatem tak zrobię :) w najgorszym wypadku nie wezmą i tyle ;D

EDIT: Jeśli ktoś ma MDA Vario IV i ważną gwarancję wystarczy wgranie ROMu SunnySoft, założenie SPLa i na serwis HTC :) Mi dziś odesłali i jak widać przeszło :)
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 19:01:51 wysłana przez Duath »