automatyczna blokada urządzenia/klawiatury/ekranu

• 18 Odpowiedzi
  • 9237 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wentyl

• 12
  • Sprzęt: SPV c600, HTC Touch Pro, HTC Desire
automatyczna blokada urządzenia/klawiatury/ekranu
« dnia: Kwiecień 06, 2009, 16:06:52 »
witam
pewnie będą się powtarzał ale nie znalazłem jak dotąd żadnego patentu na wydaje się prostą rzecz która występuje w każdym prostackim telefonie a chodzi o automatyczną blokada, która by zapewniała następujące działania jednoczesnie:
1. blokowała i wygaszała ekran
2. blokowała klawiaturę
3. blokowała w/w zaraz po zakończeniu rozmowy
4. umożliwiała regulacje czasową w/w

generalnie to oryginalne rozwiązanie w ROMie jest prawie idealne - automatyczne wyłączanie urządzenia jeśli nie jest używane -  w ustawienia/system/zasilanie/zaawansowane
tylko że przy tym rozwiązaniu nie ma możliwości automatycznego szybkiego powrotu do blokady zaraz po zakończeniu rozmowy

z kolei inne rozwiązania które były omawiane na forum czyli PocetShield czy BlackMe nie mają opcji automatycznej blokady (po żądanym czasie od momentu nieaktywności)

PocketShield ogólnie jest bardzo fajny tylko że przy jednoczesnym włączeniu opcji automatycznego wyłączanie urządzenia żeby móc skorzystać z funkcji odblokowujących i tak trzeba najpierw nacisnąć przycisk Power, co na dłuższą metę jest uciążliwe - chyba że idzie jakoś to ominąć

jakby ktoś miał pomysł jak to rozwiązać to z góry fenks za pomoc
pzdr
wentyl

*

Offline RuTa

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC Touch Pro | Samsung I-5800
Odp: automatyczna blokada urządzenia/klawiatury/ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:06:31 »
W S2U2 możesz ustawić opcję aby blokował się po włożeniu rysika i odblokowywał po jego wyjęciu.
Ustawiasz też czasy, ogólnie ma dużo opcji.
Zainstaluj sobie i przetestuj.

S2U2 Na XDA

HTC Touch Pro: szczecinianin WM 6.5 builds 21901 Sense 2.5
Radio: 1.17.25.09

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2009, 19:23:15 »
Próbowałeś PosketShield czy tylko mówisz o tym co przeczytałeś? Ja z niego korzystam i jak dla mnie działa rewelacyjnie. Ma wszystko czego Ci potrzeba. To czasowe blokowanie, o którym mówisz powoduje równocześnie uruchomienie blokady PS. Odblokowujesz na 5 czy 6 różnych sposobów. A i zablokować można za pomocą jednego przycisku.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2009, 21:33:07 »
I to samo jeśli chodzi o Touch lock pro. mnóstwo możliwości konfiguracji itp. itd. i za free.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2009, 21:37:20 »
z kolei inne rozwiązania które były omawiane na forum czyli PocetShield czy BlackMe nie mają opcji automatycznej blokady (po żądanym czasie od momentu nieaktywności)
Jak to PS nie ma możliwości automatycznej blokady? Jedna z opcji PS jest możliwość zablokowania telefonu po wygaśnięciu podświetlenia. Czas wygaśnięcia podświetlenia możesz sobie ustawić w opcjach zasilania.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline gepardek

• 20
    • DBAPP
  • Sprzęt: HTC Touch Pro >>>>>>>>>>> (Nokia N95 8gb)
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 07, 2009, 01:53:38 »
Ja się podkleję pod temat, bo nie ma sensu zakładać nowego - mam problem z blokowaniem się ekranu HTC. Czy ma się to dziać automatycznie, czy poprzez czerwoną słuchawkę - mam taki objaw - ekran się podświetla i wraca do home, tak jakby chciał się zablokować, ale tego nie robi. Gdy telefon jest z włączonym podświetleniem - co zadany mu czas próbuje się blokować, ale bez skutku.
Czy to może być efekt zainstalowanego diamond tweaka? Już nie mam siły robić hard resetu... Czy są jakieś wpisy w rejestrze, które mogą "zepsuć" blokowanie ekranu? Blokowanie kodowe działa bez problemu i na całe szczęście, bo wtedy chyba rzucałbym nim o ścianę. :/

*

Offline wentyl

• 12
  • Sprzęt: SPV c600, HTC Touch Pro, HTC Desire
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 07, 2009, 08:54:33 »
Próbowałeś PosketShield czy tylko mówisz o tym co przeczytałeś? Ja z niego korzystam i jak dla mnie działa rewelacyjnie. Ma wszystko czego Ci potrzeba. To czasowe blokowanie, o którym mówisz powoduje równocześnie uruchomienie blokady PS. Odblokowujesz na 5 czy 6 różnych sposobów. A i zablokować można za pomocą jednego przycisku.

Testuje cały czas PS i tak jak pisałem wszystko jest fajne tylko że po tym jak telefon się uśpi co spowoduje uruchomienie PS to i tak żeby go odblokować na 5 czy 6 rożnych sposobów trzeba go wzbudzić przyciskiem Power - trochę to upierdliwe. Chyba że u was jest inaczej, a ja mam coś nagrzebane.

Jak to PS nie ma możliwości automatycznej blokady? Jedna z opcji PS jest możliwość zablokowania telefonu po wygaśnięciu podświetlenia. Czas wygaśnięcia podświetlenia możesz sobie ustawić w opcjach zasilania.

Używam wersji 2.6.0.1 i nie mam tam tej funkcji, a byłaby idealna (jakbyś podpowiedział jak to odpalić).
Rozumiem że przy takiej konfiguracji nie trzeba w ogóle używać przycisku Power.
U mnie w tej chwili wygląda to tak że automatyczne PS włączą się tylko po automatycznym wyłączaniu urządzenia, ustawianym w opcjach zasilania.

Nie wiem jak u was ale z PS jest jedno niedopracowanie, a mianowicie po blokadzie działają cały czas gesty z Butler'a.

fenks za odzew

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 07, 2009, 09:11:09 »

Testuje cały czas PS i tak jak pisałem wszystko jest fajne tylko że po tym jak telefon się uśpi co spowoduje uruchomienie PS to i tak żeby go odblokować na 5 czy 6 rożnych sposobów trzeba go wzbudzić przyciskiem Power - trochę to upierdliwe. Chyba że u was jest inaczej, a ja mam coś nagrzebane.

W touch lock pro wychodzisz ze stanu uśpienia stylusem, rozsunieciem klawiatury i chyba czymś jeszcze.

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 07, 2009, 19:42:49 »
U mnie w tej chwili wygląda to tak że automatyczne PS włączą się tylko po automatycznym wyłączaniu urządzenia, ustawianym w opcjach zasilania.
I tak to właśnie ma działać.
Odblokowujesz przez wycignięcie rysika, rozsunięcie klawiatury i wykonanie jednego z kilku gestów, wciśnięcie power i wykonanie jednego z kilku gestów opisanych w programie.
Co do butlera - nie wiem, nie używam.
Ja jestem przyzwyczajony do PS i jedno więcej naciśnięcie np. na power nie jest dla mnie aż tak absorbujące. Lepsze to niż długie trzymnie czerwonej słuchawki.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 19:44:39 wysłana przez szarik.rcm »

*

Offline Minte77

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 07, 2009, 22:13:44 »
Ja tez polecam Touch lock pro. Najlepiej zainstalowac na karcie pamieci- dziala rewelacyjnie. Najnowsza wersja tutaj:http://www.zuinigerijder.com/Downloads.html

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 07, 2009, 22:24:48 »
bez mulenia pelen automat ustawiony na czas
Dwa rejestry do automatycznego blokowania rafala
HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight\AutoDeviceLockEnable jest 0 to  zmienic na 1
HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight\AutoDeviceLockTimeout -> zmienic dword na np. 30 = 30 odpowiada 30 sekund
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 08, 2009, 16:56:03 »
Witam

Nie będę wklejał po raz kolejny tego wątku. Podam jedynie link:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130731.0

Proszę spójrzcie i pomóżcie.

Pozdrawiam
Termos

*

Offline gepardek

• 20
    • DBAPP
  • Sprzęt: HTC Touch Pro >>>>>>>>>>> (Nokia N95 8gb)
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 08, 2009, 22:52:25 »
HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight\AutoDeviceLockEnable jest 0 to  zmienic na 1
HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight\AutoDeviceLockTimeout -> zmienic dword na np. 30 = 30 odpowiada 30 sekund

A co obsługuje ...BackLight\LockLevel ?

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 01, 2009, 19:08:36 »
Witam. od kilku dni mam HTC Touch Pro. ustawiłem blokadę urządzenia na jedną minutę i nie wiem jak to zlikwidować, w instrukcji jest tylko jak ustawić.

Pozdrawiam

Victor

*

Offline LukAnt

• **
  • 228
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 02, 2009, 15:24:03 »
W ten sam sposob co blokowanie, tylo ustawiasz dluższy czas.
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 03, 2009, 18:22:13 »
Dzięki za odpowiedź. Wydaje się ona być oczywista, problem tylko w tym że jak teraz wciskam 'Blokuj' to już nie mam żadnych możliwości wyboru, pokazuje mi się okienko do wpisywania hasła, więc nie mam jak zwiększyć czasu.

pozdrawiam

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 03, 2009, 17:16:04 »
Ja do włączenia automatycznej blokady użyłem opcji DiamondTweaka i działa super, jest tylko mała upierdliwość jak dzwonię po przyłożeniu Rafałka do ucha wygasza się ekran (bez sensu żeby się swiecił np 30min) i wtedy blokują się też przyciski i TF3d wraca do Homa. Jak chce skorzystać z zawieszenia lub innej funkcji to chwilę to trwa zanim znowu dokopię się do panelu z którego nawiązywałem  połączenie.
Wie ktoś może jak zablokować tę blokadę podczas rozmów (nie koniecznie potrzebuję oddzielnego programu)?
Z góry dzięki za info.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 17:37:05 wysłana przez chomarus »

*

Offline Simon

• 356
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 620
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 11, 2009, 14:19:51 »
HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight\AutoDeviceLockEnable jest 0 to  zmienic na 1
Kurczę nie mam tych kluczy w Omni, a włączyła mi się automatyczna blokada systemowa ekranu i za diabła nie mogę jej wyłączyć. Wszystko mam ustawione tak żeby się nie włączała, a ona się włącza. Inni chcą ja włączyć a ja jej nie moge wyłączyć :( Przez ponad miesiąc czyli od ostatniego wgrywania romu było wszystko ok czyli jej nie było i nagle się włączyła
Pozdrawiam wszystkich maniaków PDA
Simon

*

Offline nox_

• *
  • 71
    • http://nox.boo.pl/
  • Sprzęt: E-Ten M700 + 2GB, Nokia 6670
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 11, 2009, 20:12:17 »
Przepraszam, nie czytalem zbyt uważnie

czy widzieliscie SensorLock? http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=422871