co to jest ten PagePool i jak go najlepiej ustawić ? bo strasznie mi baterie je ten system 
Nie zagłębiałem się w temat pagepool, ale z nazwy wynika że jest jest stronnicowanie pamięci. Mówiąc po ludzku: pamięć cache, która może być wykorzystana przez urządzenie, kosztem fizycznej pamięci RAM. Czym więcej ustawisz, tym urządzenie powinno Ci szybciej śmigać, lecz jeśli ustawisz za wysoką wartość, to w pewnym momencie braknie pamięci RAM dla aplikacji i otrzymasz dokładnie odwrotny efekt od planowanego. Także nie powinno się przesadzać.
Z tego co czytałem na XDA, to przy ustawionej np. najwyższej wartości urządzenie po włączeniu śmiga aż miło, ale jak się otworzy zbyt wiele aplikacji i zakładek w operze, to się potrafi zwiesić. Natomiast przy tej samej ilości działających aplikacji i otwartych zakładek przy mniejszym pagepool urządzenie potrafi dobrze działać.
A wracając do baterii, to przeczekałeś już parę cykli ładowania? Ja w tym momencie jestem po jednym cyklu ładowania i telefon trzyma mi już ponad dobę (z kilkoma drobnymi doładowaniami na czas AS). Pagepool mam na 0 (auto), a radio 1.14.35.25. Nie kombinowałem z żadnymi lumosami ani zmianą częstotliwości procka. Godzina muzyki, 10min WIFI, trochę rozmów, parę smsów, exchange ciągle aktywny.
Z resztą jak Cię pagepool interesuje i jaki jest najoptymalniejszy, to proponuję zacząć od szukajek tutaj i na XDA. Bankowo coś Ci wyskoczy.