Co do zmiany ilości znaków w wiadomościach SMS to kwestia kodowania znaków... Zamieszczę wiele wyjaśniający cytat zamiast linka

Protokół transmisji wiadomości SMS ogranicza ilość użytecznych danych (sama wiadomość tekstowa + np. informacje dodatkowe) do 140 bajtów
140 bajtów * 8 bitów/bajt = 1120 bitów
Każdy (standardowy) znak jest kodowany za pomocą 7 bitów:
1120 bitów / 7 bitów/znak = 160 znaków
Natomiast przy używaniu niestandardowych znaków (narodowych, np.: a, e, o) do zapisu każdego z nich musimy używać 16-bitowego kodowania UNICODE UTF-16, co daje:
1120 bitów / 16 bitów/znak = 70 znaków
Dodatkowa uwaga: połączenie kilku SMS w jeden marnuje kilka bitów wiadomości, dlatego pojemność każdej z nich zmniejsza się odpowiednio do 153 znaków (7-bit) i 67 znaków (16-bit).
A teraz moje pytanie... Trochę offtopic ale wybaczcie...
Po PROvenie 4.1 przerzuciłem się na ENERGY, z którego teraz powrócę do zapowiadającego się rewelacyjnie PROvena 4.3

(ściąga się...)
W ENERGY od razu zainstalowałem sobie najnowsze radio 1.14.25.05. Zauważyłem na samym początku znaczne zwiększenie zasięgu. W jednej z sal wykładowych u mnie na uczelni, w której nigdy nie miałem zasięgu GSM (niektórzy mają sporadycznie przebłyski zasięgu na innych telefonach) złapałem stabilne dwie kreski. Z tendencją do strat zasięgu dość często. Ale przecież jest zasięg

Ale w naturze nic nie ginie. Zauważyłem także duże spadki poziomu baterii... i to także w trakcie czuwania z wyłączonym ekranem. Wyłączone 3G, Wi-Fi i transfer danych zablokowany No-Datą. Ktoś jeszcze zauważył znaczne spadki baterii na tym radio? Jaki uważacie za optymalny?
Pytanie do Qsqa:
Ile PROvenów jest w planach do czasu zmiany na nowy diament? :-)
Dziękuję za dostarczanie najlepszego polskiego ROMu do Rafka! Mnie od drugiej serii PROvena ciągłe flashowanie chyba także uzależniło

I pytanie z innej beczki:
Nagrywanie rozmów. Na XDA można znaleźć program ICR z azjatyckiej wersji HD, z którym można nagrywać rozmówcę, czyli go dobrze słychać. Nie udało mi się jednak osiągnięcie tego efektu na swoim TP. Czy ktokolwiek sobie z tym poradził w TP? Na TyTn II jest jakaś metoda, na HD jest inna... a co z TP? Fajnie by było to skonfigurować, bo często muszę korzystać z notatnika w trakcie rozmów a nagranie dużo by pomogło.

Troszkę się rozpisałem

Wytrwałym dziękuję za cierpliwość

Resztę proszę o wybaczenie