Nie chce mi juz tłumaczyć. Nie rozumiesz prostej rzeczy. Bulid determinuje ROM a Windows Mobile to system który tym kręci. Jeśli porównujesz ROMy oparte WM 6.1 i WM 6.5 to założenie jest błędne. Systemy te się różnią choć wizualnie są do siebie podobne. POwiem tak: Windows 3.11 to system 16 bitowy ale jednak oparty na DOSie. Jądro DOS w nim siedzi i właściwie to tylko nakładka. Windows od 98 wzwyż to już samodzielne systemy operacyjne mimo ze w kazdym siedzi cząstka DOSa. Tak samo z Windows Mobile. 6.1 to nie 6.5. Więc jeśli przyjmiemy że mialeś na mysli ewolucję systemową to mogę się zgodzić ale jeśli chcesz porównywac te systemy to eeee wrong! Inna struktura, inne parametry, inne założenia. Choć nadal podpbne. A teraz Twój przykład z Oplem. Całkowicie nie trafiony. Marka co prawda ta sama ale ...inne silniki, inne zawieszenie, inne wyposażenie, inny wygląd ect. itp. Nie na darmo mówi się " nowy model". A Ty kolego upychasz wszystko w jednej szufladzie. Ciasno, niewygodnie i nieporęcznie. Więc idź spać i nie zawracaj mi tu głowy bzdetami.