Ja też wolałem starego WM 6.1. Tutaj denerwujący plaster miodu i brak zwykłego menu start.
U mnie natomiast "qsqa 4.1" działa niemal bezbłędnie, a z pewnością żwawiej niż dotychczasowe romy. Dodam, że nie korzystam z Manili a w zamian mam SPB Mobile Shell 3.0.1 (beta). Wyłączyłem też dialera HTC. Do blokowania mam Pocketshield. Obecne radio to 1.11.25.01 (przetestowałem też 1.14.25.05 ale miało zdecydowanie za ostry dźwięk).
Jeżdżę z TomTomem (GPS na bluetooth - najczęściej, ale także wbudowany), jednocześnie puszczam z telefonu mp3 i używam słuchawki bluetooth.
Do tej pory 4.1
nigdy mi się nie zawiesił (używam od pierwszego dnia, kiedy się pojawił). Pamięć podczas normalnego korzystania oscyluje w granicach 45-52%. Przy odpalonym TomTomie i Media Playerze osiąga 80%, ale po ich zamknięciu spada do poziomu wyjściowego. Jedyny właściwie "problem", o którym już pisałem, to brak możliwości przełączania kont emailowych za pomocą gestów.
Wobec powyższego, nie myślę o powrocie na "stare śmieci". Liczę na to, że "qsqa 4.2" będzie jeszcze lepszy!