[7.09.2011] Android 2.3.x BETA / 2.2.x dla HTC Touch Pro

• 704 Odpowiedzi
  • 179253 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [26.03.2011] Android 2.3.x BETA / 2.2.x dla HTC Touch Pro
« Odpowiedź #510 dnia: Kwiecień 17, 2011, 15:18:53 »
Ale to jak.. nie ma rozwiązania na ten brak dźwięku ? który plik odpowiada za instalacje dźwięku na andku, może w nim jest przyczyna? Też dałbym sobie siana z tym, ale mam inny telefon ale już oryginalnie z androidem, i bardziej mi Android przypadł do gustu niż Windows ;) dlatego też walczę oto by działał na tym telefonie skoro jest już taka możliwość :)

« Odpowiedź #511 dnia: Kwiecień 17, 2011, 16:36:53 »
anonim001, nie u każdego. U mnie resetuje windowsa kilkarazy dziennie, potrafi zaciąć się nawet kiedy go podłącze do ładowarki. Efekt jest taki, że nie da się go wybudzić, a dioda ładowania nawet po odłączeniu działa tak jakby się ładowal. Na Androidzie nie mam tych problemów.

konrado92, za dźwięk odpowiada libaudio o ile dobrze pamiętam, na Sleep of Dead jest już rozwiązanie, wszystko powinno normalnie działać (ściągnij na nowo czystą paczkę i sformatuj całą kartę programem HP Format Tool lub coś w tym stylu, potem wrzuć wszystko na sc card, nie do folderu i spróbuj-tylko kalibracje obcą wgraj).

U mnie działa to normalnie, natomiast słuchawki nie działają na androidzie (trzeba jakieś pliki podmienić, niestety nie pamiętam na jakie i które, ale słuchawka BT nie działa nawet na Leo, przynajmniej nie działała jak ostatnio o tym czytałem).

A, i walcz dalej, bo :

Cytat: arrrghhh
Good news guys! WisTilt2 has potentially located the panel type of the RAPH, and he is working with stinebd on his RAPH110 to figure out proper collapse/reinit of the panel. Exciting!
Oznacza to mniej więcej tyle, że zniknąłby problem masakrycznie szybko rozładowującej się baterii (działała by jak na WinMo). Jeśli by to wyszło to myślę, że zostałoby od razu wrzucone do normalnych kerneli, a jak wam coś nie działa (napis:wymuś zamknięcię/For Close) to róbcie logi i wysyłajcie do glemsona albo do topicu na xda, pomoże to więcej niż narzekanie :-P

*

Offline Usiu

• 16
« Odpowiedź #512 dnia: Kwiecień 25, 2011, 15:55:20 »
Witam,
od wczoraj siedzę nad moim raphaelem i próbuję ogarnąć tego andka :) Dosyć fajny system, przyjemniejszy od WM.
Nie wiem, czy mają tak wszyscy, czy ja coś źle zrobiłem... mianowicie, przy uśpionym raphaelu cały czas miga kółeczko tak jakby był podłączony do ładowania, restart nie pomógł. Kernel i rotfs wgrane najnowsze. Czasem przy próbie obudzenia raphaela pojawia się tylko czarny ekran, muszę wtedy jeszcze raz kliknąć przycisk on/off aby go uśpić i jeszcze raz wybudzić, no i również zauważyłem, że mam o wiele słabszy zasięg niż na WM, tam gdzie na WM miałem prawie zawsze full, tutaj mam 1-3 kreski, przeważnie 1 czy to jest normalne?
Korzystam z wersji 2.2.2 :) i z utęsknieniem czekam na wersje, w której bateria wytrzyma dłużej niż jeden dzień. :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2011, 15:58:33 wysłana przez Usiu »

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #513 dnia: Kwiecień 25, 2011, 18:10:21 »
Mryganie kółka jest normalne. Można wyłączyć przy pomocy aplikacji LED Effects. A zasięg może być słabszy jeśli w WM wyłączasz 3G, bo w Andku jest włączone, i często w mniejszych (od Wawy, Krakowa, itp.) miejscowościach zasięg przy włączonym 3G jest słabszy.
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

« Odpowiedź #514 dnia: Kwiecień 28, 2011, 18:25:42 »
mam pytanko!
Zainstalowałem Androida 2.2.2 "Froyo" z linku z pierwszego postu, podobnie z rootfs i kernelem.
Telefonik się odpala wszystko ok, ale tylko przez chwilę... po krótkim czasie, do 2-3 minut wiesza się i już nic nie da się zrobić poza wyciągnięciem baterii... i nie zawiesza się zawsze w tym samym miejscu, różnie to następuje
Pomożecie? :)

« Odpowiedź #515 dnia: Kwiecień 28, 2011, 22:26:48 »
Spróbuj tego:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=950383 , komuś na raphaelu na xda pomogło, to i Tobie może pomoże ;-)

Przeczytaj także to:

Cytat: daeinnor
After almost a month of trying to solve the intermittent device and/or the LCD screen not firing up after standby (sleep) I came in to the conclusion that both issues happens only when 3g data is on.

SOD & LCD not waking up (although device does) seems to happen even on the older Sept. 2010 kernel tested. Decided to stop finding which kernel broke the Raph since I see no point in using old kernel sacrificing battery calibration, camera/video, and other fix found in the latest kernels.

Workaround to prevent SOD & LCD not firing up:

Disable 3G Data. Edge works fine but with limited speed.
    Use Highlandsun's ril HERE. Thanks arrrghhh for pointing to this link in one of your post in gingerbread thread.

Highlandsun's ril works for raph100 as well as the Rhodium it was initially intended for and probably would work for other devices as well. His fantastic fix totally solved the SOD & LCD issue in Raph, I can now use FRX06 for days without SOD's compared to before the fix where it's happening mostly within hours or when traveling long distances.

Hope other users experiencing similar problems could benefit as well with this. Humongous thanks to Highlandsun for the fix and to arrghhh as well as R^7Z. You guys rock!

Now on with testing if the fix runs as well on CWM rom updates!

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2011, 22:30:17 wysłana przez GoldAngelo »

« Odpowiedź #516 dnia: Kwiecień 29, 2011, 02:59:16 »
Spróbuj tego:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=950383 , komuś na raphaelu na xda pomogło, to i Tobie może pomoże ;-)

Akurat chwilowo xda ma przerwę w działaniu więc teraz nie zobaczę... jutro też nie wiem czy dam radę... jak spróbuję to dam znać czy pomogło :)

Połączone: Kwiecień 29, 2011, 17:30:47
pokierowałem się instrukcjami z xda, wrzuciłem w sumie inny kernel i rootfs, ale śmiga póki co... jutro prawdopodobnie będę próbował wrzucić andka do NANDa, kumpel który w tym siedzi, bo pracuje w serwisie coś znalazł, więc zobaczymy co z tego będzie..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2011, 17:30:47 wysłana przez Andpaw88 »

« Odpowiedź #517 dnia: Kwiecień 29, 2011, 19:39:10 »
pokierowałem się instrukcjami z xda, wrzuciłem w sumie inny kernel i rootfs, ale śmiga póki co... jutro prawdopodobnie będę próbował wrzucić andka do NANDa, kumpel który w tym siedzi, bo pracuje w serwisie coś znalazł, więc zobaczymy co z tego będzie..
Jeżeli chodzi o NAND to polecam to: http://www.neopeek.com/viewtopic.php?f=24&t=6490 , przeczytasz temat to i linki do narzędzi w jednym linku znajdziesz ;-) Ale nie wszystko działa, więc na razie proponuję zostać na wersji SD, chyba że Ty/kumpel jesteście developerami i chcecie pomóc właśnie w rozwijaniu NAND-a ;-)

Co do statusu prac nad NAND dla raphaela: http://code.google.com/p/linux-on-qualcomm-s-msm-raphael/wiki/CurrentStatus

« Odpowiedź #518 dnia: Kwiecień 30, 2011, 16:33:28 »
Witam sam chętnie przetestowałbym sobie androida na raphaelu ale niestety co bym nie zrobił mi nie działa.
Całą paczke wgrywam na karte (kingston 4gb class 4) odpalam haret czekam dość długo kilka razy widze logo xdandroid i w końcu działa wpisuje pin przyjmuje mi wszystko normalnie ok niestety po ok 20sek. system dostaje ostrej zwiechy niezależnie gdzie bym nie wszedł.
 Po prostu wyświetlacz wyświetla cały czas 1 rzecz (nie gaśnie) żadnego ruchu nie reagują klawisze dotyk. Mogę  tylko zrobić reset wgrywałem różne kernele i rootfsy ale nic nie pomaga.
Czy możliwe jest żeby powodem tego był zły startup? Wgrałem raph100 jak w instrukcji a telefon mam sprowadzany z Angli z vodafona. Jeśli ktoś miał juz taki problem i został on rozwiązany to sorry ale nie wiem co wpisać w wyszukiwarke a nie chce czytać 18 stron odpowiedzi :)

« Odpowiedź #519 dnia: Kwiecień 30, 2011, 20:11:23 »
a jaki masz RAPH? Musisz sprawdzić i wgrać pasującego do Twojego ;-) Sprawdzić najłatwiej pod baterią ;-)

« Odpowiedź #520 dnia: Maj 01, 2011, 00:39:47 »
Nic z tego Raph100 startup dobry, wina jest po stronie czegoś innego,mimo że po raz któryś wgrałem innego kernela i rootfs.

Ale za to z ciekawości odpaliłem go bez sim i na początku z paroma błędami ale jakoś działało, wyłączyłem go nawet przez androida
Przy następnym włączeniu wszystko działało dobrze (nawet kółko na dotyk wokół strzałek) tylko nie pokazywało mi ikonki słuchawek, nie mogłem połączyć się z wifi przez co nie przetestowałem ponad połowy funkcji andka oraz nie mogłem nic wgrać przez usb pewnie bo nie mam sterowników do urządzenia :E

Ogólnie jestem zadowolony choć android nie jest tak szybki jak na telefonach z firmowo wgranym czekam na następne wersje i najlepiej nie na nand bo raczej narazie nie ma sensu skoro nie ma 100% ładnie chodzącej wersji, możemy wybierać między systemami,a na hd2 z karty często chodzi nawet lepiej  :)

*

Offline dr4gon

• 7
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #521 dnia: Maj 23, 2011, 21:32:13 »
czy jest jakis sposob na migajace w caly swiat swiatelka i latajacy "kursor" po calym ekranie jak szalony na touch pro ? mam tak na kazdym romie androida, w wm wszystko ok

« Odpowiedź #522 dnia: Maj 24, 2011, 16:29:28 »
To jest z tego co pamiętam to jest usterka hardware`owa...
Szczególnie to właśnie widać na Androidzie (i pewnie przy robieniu zdjęć na WM).

*

Offline anonim001

• **
  • 204
  • Victory is mine!
  • Sprzęt: Treo 600-> Wizard-> G900-> Raphael
« Odpowiedź #523 dnia: Maj 24, 2011, 21:13:35 »
@dr4gon mam to samo, na xda-dev ktoś mnie poinstruował, że to usterka hardware'owa, jak napisał kolega wyżej. Miałem go wysłać do serwisu, ale jakoś od tygodnia kurier nie umie do mnie dojechać o umówionej godzinie :/

*

Offline anonim001

• **
  • 204
  • Victory is mine!
« Odpowiedź #524 dnia: Maj 29, 2011, 14:49:05 »
Jakieś newsy odnośnie Androida na nasze telefonu? Czyżby koncepcja umarła?

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
« Odpowiedź #525 dnia: Maj 29, 2011, 15:32:36 »
W pierwszym poście masz linki do wątków dotyczących Androida dla TP, możesz sam sprawdzić. Ja TP mam tylko jako zapasowy telefon, więc nie jestem na bieżąco, podejrzewam, że inni też przechodzą na inne urządzenia i stąd nikt tu nie pisze.
Google+

*

Offline dr4gon

• 7
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #526 dnia: Maj 30, 2011, 10:06:33 »
aha, to skoro to usterka hardware to nie bede sobie juz zawracał głowy, myslalem ,ze to wina lewych romów ktore wgrywałem, albo, ze cos pominałem. Trudno, zostaje przy WM ktorego w sumie juz mam dobrze obcykanego.

« Odpowiedź #527 dnia: Czerwiec 04, 2011, 16:38:00 »
Kilka nowości. Najpierw coś o FRX07 które się zbliża i które będzie głównym wydaniem froyo:

Cytat: stinebd
It’s been a long time since the last release — and for that matter, my last post here. A lot has been going on, both in the XDAndroid Project and in the real lives of developers, which has made posting updates a bit of a low priority.

Users love to know what’s going on, though. Since most of our users frequent the XDA forums, but not our mailing list or IRC channel, it seems to them that there isn’t a whole lot happening with the project. In reality, there’s been a huge amount of progress made by a few contributors, in terms of both fixing bugs and adding features.

Because of that progress, the next iteration in the Froyo series, FRX07, is going to be a major release. One of the main contributors to this release is hyc, who has largely rewritten our RIL, proposed rootfs reforms, improved wifi driver handling, and proposed various other changes so far. hyc has kept the team very busy with testing and implementing merge requests.

Additionally, some work has been done by virus_crazy (on the forums) for bluetooth, including implementation for Rhodium and improvements for other devices. Alex (on #htc-linux) has been doing some work on improving the GPS driver and has a kernel update project using the 2.6.35 codebase.

For technical users, information about all pending changes can be found in the merge requests section on my personal Gitorious page. Go there, look for the third box down in the right-side column, and click on “merge requests” to see the long list of changes submitted by the aforementioned folks.

Thanks to these brave code warriors, the next release of XDAndroid will be huge. And don’t forget, any donations you make will go to our contributors. Thanks!
A teraz coś o NAND:

Cytat: jamessallen426
2011-05-21:

ok, it's really a long time since last update.
You'll always be able to get the latest update on the project wiki, and this thread may not be updated in time.
Here is the latest status(on raph800):

Touchscreen Works.
NAND Works.
Keypad Works.
SMS Works.
DATA(cdma) Works.
Accelerometer Works.
Camera Works but flash light won't turn off automatically.
Phone Works but since sound is corrupted, phone calls are unusable.
USB Works but not stable.
Sound Not working.
Keyboard Not working.
3D Not working.
Headset Not working.

Had some test on raph100, when sim card is plugged in, the system refuse to start.

Currently the biggest problem is still the sound, much more work needed.
There will be few updates before some breakthroughs made on the sound issue.

2011-06-05:

Got LK working on raph800.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2011, 11:55:22 wysłana przez GoldAngelo »

*

Offline anonim001

• **
  • 204
  • Victory is mine!
« Odpowiedź #528 dnia: Czerwiec 05, 2011, 13:17:47 »
Dobrze wiedzieć, że coś się dzieje. Mi jednak dalej wiesza się FRX06 na chwilę po uruchomieniu, a GBX w ogóle nie startuje :(

*

Offline morrow85

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Touch Pro (Orange), Desire Z
« Odpowiedź #529 dnia: Czerwiec 05, 2011, 16:53:43 »
hmn u mnie frx06 działa bardzo dobrze poza jedną jedyną rzeczą która mnie mocno irytuje, a mianowicie market, moge sobie szukać, przebierać, wybierać ale nic nie jestem wstanie ściągnąć , cały czas wywala błąd że ściąganie nie powiodło się :(

*

Offline drunkenmunky

• **
  • 203
  • Sprzęt: Nokia Lumia 800, LG P920 3D
« Odpowiedź #530 dnia: Czerwiec 05, 2011, 17:49:14 »
@morrow85 a mozesz dac jakis upload tego andka ? Moze byc bez  pliku daty(czy jakos tak)  i systemu. Bo ja bawie sie i jakos nie moge uruchomic. Przy wczesniejszych wersjach dzialalo a teraz nie moge za nic uruchomic. Czy to ma jakies znaczenie pod jaka nazwa folderu umieszczone sa pliki andka ? Pozatym jak wczesniej odpalalem andka to market dzialal mi prawidlowo. Dalo sie pobierac pliki

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
« Odpowiedź #531 dnia: Czerwiec 05, 2011, 19:22:59 »
Had some test on raph100, when sim card is plugged in, the system refuse to start.

To pokazuje jak odległa jest wersja dla naszych TP ...
Google+

« Odpowiedź #532 dnia: Czerwiec 06, 2011, 21:58:03 »

To pokazuje jak odległa jest wersja dla naszych TP ...
Wolę mieć odległą wersję nad którą pracują niż nie mieć żadnej :-P Poza tym wydaje mi się, że to co będzie działało na cdma to po rozwiązaniu problemu ze startem systemu powinno działać na raph100 (tak twierdzi również james). Ale z tego co mi wiadomo to pracuje on jeden i kilka osób to testuje, no i kontaktuje się z innymi. Ale to tyle. Wersję SIM ma także stinebd więc on też sporo pomoże. ;-)

« Odpowiedź #533 dnia: Czerwiec 09, 2011, 18:30:46 »
to czyli jest juz przerobiony android by mozna go bylo wgrac na telefon i uzywac bez problemu z dzwiekami itd,
oraz czy jest jakis program do nawi na androida ? w sesie jak tomtom albo automapa.

Aha i ostatnie pytanie to to czy zmieniajac system z androida spowrotem na windowsa trzeba jakichs specjanych kombinacji czy poprostu sie go zmienia tak jak windowsa

w bootloaderze mam napisane:
RAPH300
SPL-1.90.OliNex
MicroP-Herm (LED) v13
MicroP-Herm (KEY) v5
PSOC-Herm STAGE_CVT v0x35
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 18:42:19 wysłana przez swirus2007 »

*

Offline drunkenmunky

• **
  • 203
« Odpowiedź #534 dnia: Czerwiec 09, 2011, 20:33:53 »
@swirus2007 widze  ze wogole nie zrozumiales co tu koledzy pisza. Jak na razie zostaje system natywny.

« Odpowiedź #535 dnia: Czerwiec 09, 2011, 21:06:56 »
inaczej
nie tyle nie rozumie ale nie bede czytal 18 stron bez przesady,
natywny czyli ??

*

Offline morrow85

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Touch Pro (Orange), Desire Z
« Odpowiedź #536 dnia: Czerwiec 09, 2011, 21:38:10 »
to może chociaż przejrzyj pierwsze 4 strony a potem 4 ostatnie :/ to wiele Ci wyjaśni co i jak. Polecam też linki z pierwszej strony do forum xda gdzie toczy się dyskusja o andku.

*

Offline drunkenmunky

• **
  • 203
« Odpowiedź #537 dnia: Czerwiec 09, 2011, 22:57:33 »
Moze ktos wzucic na jakis serwer swojego andka (dzialajacego) bez systemu ext2 to sobie juz sam wstawie. Nie moge dobrac plikow zeby mi andek startowal caly czas wisi na botowaniu. Swirus2007 to taki ktory odpalamy z poziomu windy  za pomoca  haret z karty pamieci. System dziala dopoki nie zrobimy restarta. Wtedy wracamy spowrotem do windowsa.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 23:00:43 wysłana przez drunkenmunky »

« Odpowiedź #538 dnia: Czerwiec 12, 2011, 22:45:40 »
ściągłem to i nie ma tam pliku startup na raph300

« Odpowiedź #539 dnia: Czerwiec 13, 2011, 15:58:19 »
ściągłem to i nie ma tam pliku startup na raph300
Opcja szukaj+google naprawdę nie boli:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=976830