Problemy (WI-FI, sms) Qtek S200

• 5 Odpowiedzi
  • 1165 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy (WI-FI, sms) Qtek S200
« dnia: Luty 18, 2009, 16:25:44 »
Witam wszystkich serdecznie,

Na wstępie pragnę zaznaczyć, że swoją przygodę z PDA dopiero zaczynam, więc proszę o wyrozumiałość.  :)
Niedawno zakupiłem Qteka S200. Wszystko ładnie pięknie, skonfigurowałem GPRS w Play, MMSy też jakoś poszły. A tu od niedawna miewam problemy z wysyłaniem SMSów. Mianowicie czasami dochodzą z opóźnieniem, czasami w ogóle nie dochodzą, a czasami dochodzi w SMSie tekst: "brak tekstu", czy coś a'la to. Nie zawsze tak się dzieje, gdyż często zwyczajnie dochodzą. Jednak czasami nie wiem, czy udało się wysłać tego SMSa czy nie. Dodam, że na urządzeniu wyświetla mi się info, że wiadomość została wysłana, a gdy miałem włączony raport doręczeń to i otrzymywałem owe raporty pomimo niedoręczenia smsa. A wczoraj to już w ogóle przeszło siebie- wysłałem smsa, a koleżanka dostała jego zmiksowaną część. Tzn. fragment tego SMSa połączony z fragmentem innego, wysłanego dzien  wcześniej. No i tutaj moja euforia opadła  :S

Drugim problemem jest Wi-Fi. Byłem dziś na uczelni w celach testowych. Niestety nie wykryło hot-spota. Podobnie próbowałem podłączyć się do hot-spota Resmanowskiego(Rzeszów)i również nic nie wykrył.

Bardzo prosiłbym o pomoc, gdyż telefon jest super, ale coraz bardziej się do niego zrażam...

Mam Windows Mobile 5
ROM: 2.9.7.24 WWE
Radio: 02.07.20

Czy któreś z powyższych rzeczy może mieć wpływ na to?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
mateuszeczek

Odp: Problemy (WI-FI, sms) Qtek S200
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2009, 17:41:10 »
Hmmy ...
Według mnie to wina romu. Radze go zmienić oraz radze takżę zmienić windowsa na najnowszy ( 6.1 )  no i powinno być po problemie. Ja osobiście polecam Prophet Shadow 2.0 ( windows 6.1 )

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2009, 19:46:36 »
Problemy z SMS`ami bardziej mi wyglądają na winę operatora, jednak warto spróbować wgrać inne radio. Co to jest - znajdziesz na forum, w skrócie: soft odpowiedzialny za transmisje, BT Wi-fi GSM.
Skóra.... fura.... PDA.... ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2009, 10:44:16 »
Dzięki za info. Dziś wgrałem Prophet Shadow 2.0 TE, będę testował. Miałem stracha, bo nigdy wcześniej nie robiłem, a tym bardziej, że kabel lubi czasem nie łączyć. Znalazłem sposób, odpaliłem i działa :) Dam znać czy coś to dało :)

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2009, 21:57:19 »
Więc tak:

Shadow 2.0TE, przynajmniej u mnie jest mniej stabilny od poprzedniego na WM5, a i powolny okrutnie. Jak to ktoś napisał na tym forum "zmiana romów wciąga jak ruchome piaski" czy coś takiego, więc jutro zabieram się do kolejnych testów. Strasznie podoba mi się Manila i zastanawiam się nad dwoma:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=475228
i
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=470379

Czy mieliście z którymś z nich do czynienia? W sumie nie nastawiam się na cuda(w sensie szybkości), no ale ta ciekawość wciąga. ;)

Aha. Zaktualizowałem też radio do v2.19.21(właśnie dla celów testowych na manili, taki jest rekomendowany) i na Shadow 2.0TE jest tragicznie! SMS-y niby wysyła, ale zadzwonić się niestety nie da(łączy, a po chwili słychać w głośniku takie trzy "piknięcia" i po rozmowie).

A jeszcze pytanie: teraz, przy kolejnych wgrywaniach ROMów nie muszę już robić HardSPL, jeśli robiłem to poprzednio, prawda? Tylko sam ROM?

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 19, 2009, 22:54:47 »
Tak, HardSPL wgrywasz raz,
z radio jest tak, że trzeba metodą prób i błędów znaleźć odpowiednie dla Twojego urządzenia i operatora.
Skóra.... fura.... PDA.... ;)