jak bezpiecznie wyłączać Propheta?

• 7 Odpowiedzi
  • 1032 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jak bezpiecznie wyłączać Propheta?
« dnia: Czerwiec 03, 2008, 21:41:09 »
Witam

Widzę że ostatnio sporo osób kupiło sobie ten model za sprawą allegro i nie tylko ja zatrówam to forum :)
Mam pytanie:
Zrobiłem hard reset bo telefon zaczal robic dziwne coda i wolno dzialal i zastanawia mnie jak bezpiecznie powinno sie wylaczac telefon ? czy za sprawa przycisku bocznego gdzie tel. pyta sie czy wylaczyc czy jest jakis inny sposob ?
czytalem ze takie wylaczanie przyciskiem to soft reset i to moze doprowadzic do nie obliczalnego zachowania Windowsa - racja ?

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
Odp: jak bezpiecznie wyłączać Propheta?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2008, 23:30:39 »
ale że que?
chodzi Ci o stan uśpienia np. w czasie nieużytkowania przez jakis czas, czy trwałe wyłączenie?
Podejrzewam, że wiesz jaka jest różnica między wciśnięciem przycisku power i jego przytrzymaniem, jeśli wyłączysz przytrzymaniem właśnie, to po włączeniu ładujesz system na nowo.
Czy może doprowadzić do dziwnych zachowań Windowsa? pewnie - tak jak wiatr słoneczny ;) (joke) generalnie, soft reset, to tak jak zwykły reset PC`ta, a wyłączenie części funkcji, ale tak, by np.  modół GSM działał, to taka na wpół - hibernacja, czyli uśpienie właśnie.

Sorry za łopatologię, ale nie za bardzo zrozumiałem jaki masz problem..
Pozdro
Skóra.... fura.... PDA.... ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2008, 23:40:51 »
ale że que?
chodzi Ci o stan uśpienia np. w czasie nieużytkowania przez jakis czas, czy trwałe wyłączenie?
Podejrzewam, że wiesz jaka jest różnica między wciśnięciem przycisku power i jego przytrzymaniem, jeśli wyłączysz przytrzymaniem właśnie, to po włączeniu ładujesz system na nowo.
Czy może doprowadzić do dziwnych zachowań Windowsa? pewnie - tak jak wiatr słoneczny ;) (joke) generalnie, soft reset, to tak jak zwykły reset PC`ta, a wyłączenie części funkcji, ale tak, by np.  modół GSM działał, to taka na wpół - hibernacja, czyli uśpienie właśnie.

Sorry za łopatologię, ale nie za bardzo zrozumiałem jaki masz problem..
Pozdro

Róźnica pomiędzy resetem kompa za pomocą przycisku RESET a wejściem w menu start i wybraniem "uruchom ponownie lub zamknij".... w tym WM6.1 nie widzę takiej funkcji więc zostaje przycisk... po prostu czasem trzeba wykonać restart np po instalacji programu i trzeba z palucha to robić, chciałbym inaczej.

Mam jeszcze pytanko...
Mam soft [WM6.1] Prophet ShadoW 2.0 TE i raz na jakis czas przestaje mi dzialac Comm manager (chyba to) objawy: po kliknięciu na ikonę komórki z takimi koleczkami pod nia, nic sie nie otwiera tzn powinny pokazac się opcje dotyczace wł/wyl GSM, WiFi , bluetooth itp.. a nie pokazuja sie, pomaga ponowna instalacja Commmanager.cab , zrobilem soft reset ale jest to samo czy to wina moze ustawien w BatteryStatus ? jakos podejzewam ten program bo nie chce mi sie wiezyc ze soft ma ten blad.

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2008, 18:27:02 »
Jakim byś sposobem nie wykonał resetu w WM 5 i nowszych, będzie miał ten sam przebieg, czy użyjesz do tego aplikacji, czy przycisku... ale już wiem o co Ci chodzi :)
aby zrobić bezpieczny soft-reset należy poczekać aż zawartość pamięci ram zostanie zapisana w pamięci flash, aby tego dokonać należy wprowadzić pda w stan uśpienia i poczekać z 10s zanim naciśniemy przycisk reset, podobnie robimy z bezpiecznym wyłączeniem.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2008, 20:14:51 »
dzięki

Zauwazylem jeszcze inna dziwa zecz chyba tego softu ktory posiadam:
Telefon sobie lezal bezczynie az przyszedl sms i.... wlaczyla sie samoczynnie kamera (aparat) w telefonie, zdazylo mi sie juz to 2 raz...;) jestem ciekawy jak wylaczyc te bog.

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2008, 21:27:53 »
rozumiem, że wykluczasz przypadkowe naciśnięcie przycisku aparatu? ;)
a tak poważnie, to ciężko popwiedzieć co to może być za bug i jaki soft go powoduje, może czas na hard reset, bo chyba dość często masz problemy z aplikacjami, może zaśmiecony rejestr pozostałościami po odinstalowanych lub nieużywanych aplikacjach? lub ewentualnie zmień rom :)

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 10, 2008, 09:15:30 »

Mam soft [WM6.1] Prophet ShadoW 2.0 TE i raz na jakis czas przestaje mi dzialac Comm manager (chyba to) objawy: po kliknięciu na ikonę komórki z takimi koleczkami pod nia, nic sie nie otwiera tzn powinny pokazac się opcje dotyczace wł/wyl GSM, WiFi , bluetooth itp.. a nie pokazuja sie, pomaga ponowna instalacja Commmanager.cab , zrobilem soft reset ale jest to samo czy to wina moze ustawien w BatteryStatus ? jakos podejzewam ten program bo nie chce mi sie wiezyc ze soft ma ten blad.

Witam, mam ten sam problem jesli chodzi o commenagera,
po kliknieciu na ikonke przestaje odpowiadac, podobnie quic menu nie odpowiada po
zadaniu wywolania.
tylko ze tego typu blad pododuje u mnie nimoznosc wlaczenia wi-fi i BT,

czy HR w tego typu wypadkach to jedyne rozwiazanie?

*

Offline Litwa

• 21
    • Dzwon za darmo
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2008, 10:24:42 »
Witam
Ja miałem podobny problem. Jak ktoś do mnie dzwonił to włączała się kamera.
Problem był w tym że przed tym upadł mi telefonik i... zablokował się  przycisk kamery. Dlatego dawało takie nie obliczalne zachowania. Zanim załapałem w czym rzecz to w sofcie wyłączyłem ten przycisk i pomogło.
Wtedy mechanicznie poprawiłem obudowę (była ciut wgnieciona) i.. pomogło na stałe
Andrzej
Regulamin