Czy warto kupić HTC Prophet?

• 30 Odpowiedzi
  • 5735 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kahvm

• **
  • 135
« dnia: Czerwiec 06, 2008, 22:24:25 »
Witam.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie (na allegro)?
Za ile się opłaca nabyć używanego w miarę dobrym stanie?

*

tomwil

Odp: Czy warto kupić HTC Prophet?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2008, 07:46:29 »
jeśli nie potrzebujesz pełnej klawiatury sprzętowej to i owszem. Z tych PDA co miałem najlepiej wspominam właśnie Propheta. Na co zwrócić uwagę??
1. LCD-czy nie porysowany
2. digitalizer-czy działa na całej płaszczyźnie-jeśli gdzieś zaczyna przerywać to 1 objaw,że sie bedzie sypał i trzeba będzie wymieniać
3. klawisze-jeśli jakiś nie działa to znaczy ,że właściciel go rozbierał niezbyt umiejętnie i naderwał taśme(praktycznie nie do zdobycia)
4. obudowa to najmniejszy problem-kupujesz atrapę za 10 zł i masz oryginalną obudowę (jak by co to się odezwij-napisze co i jak)
To na tyle (pomijając takie podstawy jak papiery potwierdzające legalność :) )

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2008, 07:48:01 »
wszystko zależy od ceny, zestawu i stanu
IMO prophet to dobry sprzęt

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2008, 08:18:48 »
Moim zdaniem warto, możliwościami nie odbiega od "większych i droższych" kuzynów, przy tym ma dość przyjemny i wygodny design.
A czy się opłaca, to zależy od ceny oczywiście.. wg mnie cena poniżej 500zł za komplet w dobrym stanie jest już ceną niezłą.
A uważać w prophecie (oprócz tego, co kolega tomwil napisał) trzeba na:
-gniazdo słuchawkowe (drobnostka, ale upierdliwa, brak dźwięku w głośniczku zewnętrznym
-głośnik tylny, czy nie ma tam papierków np. ;) (częsty "tuning" padającego już głośniczka)
Skóra.... fura.... PDA.... ;)

*

Offline kahvm

• **
  • 135
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2008, 08:20:11 »
OK.
Dziękuję wszystkim za rady. :)

*

Offline mion

• **
  • 211
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 07, 2008, 08:36:56 »
w sumie wszystko już zostało powiedziane powyżej, ja zwróciłbym jeszcze uwagę na stan baterii. czyli musiałbyś ustalić ile trzyma. bo nowa to jakieś 100zyli.

a poza tym to gorąco polecam - jeden z najlepszych palmofonów które używałem. rozstawałem się z moim z bólem, kupiłem toshi g900 którą zacząłem przeklinać za wymiary cegły już po 2 dniach.

przyzwyczajenie wzięło górę - teraz mam htc trinity, wyższy model propheta (prophet + gps), form factor identyczny. i jestem szczęśliwy [[[:

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 07, 2008, 18:36:30 »
Również polecam. Jestem ze swojego zadowolny. Nic sie nie zacina, działa OK.
Navi mam na przystawce SiRF w aucie i po kilku próbach i błędach zgrałem je ze sobą.
Warto kupić od razu z kością pamięci ze 4 GB. To nie są wielkie pieniądze, ale wielka różnica w możliwościach. Jednak RAM i ROM mógłby być większy w Prophetach. Ale za te pieniądze cudów nie oczekujmy.
Wygląd też ma dość sympatyczny. Bateria trzyma w zależności od ilości godzin pracy, od dwóch dni, do 6 max.
Acha, i uważaj na rozładowanie baterii - nigdy nie pozwól jej rozładować się do końca. Przy 20 % potrafi się wyłączyć i bez zewnętrznego aku nie ruszysz. Poczytaj w archiwum.
Ogólnie duży plus. Konkurencja za te pieniądze nie oferuje nic ciekawego.

*

tomwil

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 07, 2008, 20:21:23 »
miałem 2 Prophety (kilka Wizardów, MIO, Asusa, IPAQi, MDA różnej maści) i ciekawe jak Ty robisz,ze Ci 6 dni trzyma bateria??? W żadnym PDA tyle nie wytrzyma ( nawet jak się go w ogóle nie używa) wiec nie wciskaj kitu koledze-wiele razy było to juz poruszane i nawet wyliczane-b.dobry wynik to ok 2-3 dni bez ładowania (przy minimalnym użytkowaniu) .
Aha zwróć uwagę na gniazdo usb-często zdarzają się wyłamane piny.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2008, 20:23:27 wysłana przez tomwil »

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 07, 2008, 22:06:22 »
towmil możesz mi powiedzieć o co chodzi z tą atrapą za 10 zł? Bo mój nie wygląda za ciekawie:P A dziś połamałem kartę pamięci:P Wiem, zdolny jestem. Co do Propheta to polecam. Mam WM 6.1 i wszystko śmiga, po podkręceniu do 260 mhz, można na spoko oglądać filmy itp.:)

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 08, 2008, 00:06:40 »
Atrapy, to takie plastikowe prophety, co się na wystawie w sklepie umieszcza, można łatwo zaadaptować na nową obudowę, to w zasadzie jest obudowa :) i kosztuje grosze! opis przeróbki na innym forum..
a atrapy sprzedaje co jakiś czas użytkownik mirka641 na alle....

*

tomwil

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 08, 2008, 00:10:12 »
towmil możesz mi powiedzieć o co chodzi z tą atrapą za 10 zł? Bo mój nie wygląda za ciekawie:P A dziś połamałem kartę pamięci:P Wiem, zdolny jestem. Co do Propheta to polecam. Mam WM 6.1 i wszystko śmiga, po podkręceniu do 260 mhz, można na spoko oglądać filmy itp.:)

http://forum.mobione.pl/index.php/topic,2117.0.html
poczytaj

Flonder--dam sobie fujare pociac,ze nie miałeś jej nawet w rekach a opisujesz!!! bo tak się składa,ze od tej pani kupiłem 2 sztuki i są aluminiowe nie plastikowe więc jak nie wiesz to  nie pisz
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 00:12:43 wysłana przez tomwil »

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 08, 2008, 23:40:26 »
tomwil: bez potrzeby się unosisz, bo to, co napisałem jest prawdą. Używam swojego Propheta to odbierania telefonów, wtedy ładuję w niedzielę i do soboty w pracy mi działa. Jeśli gram (pasjans i tp), wtedy i dwa dni to dużo. Jak włączę TomToma w podróży, wtedy muszę włączyć zasilanie z ładowarki samochodowej. To też nie zdaża się na codzień.
Powtarzam, że to, ile działa, zależy od ilości użytkowania.
Zaraz pewnie ktoś napisze, że taki sprzęt nie służy tylko jako komórka. Pewnie i tak, ale nie codziennie muszę coś notować w Wordzie, albo słuchać mp3.
Może mam dobrą baterię, skoro tak działa? Sprzęt mam 3 mesiące, więc troszkę go poznałem. To tyle.

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 08, 2008, 23:54:30 »
tomwil - spokojnie, nie miałem to fakt, ale od tego użytkownika znajomy kupował i wszystko byłko ok, chyba, że mnie w błąd wprowadził. jeśli oferuje tylko aluminiowe, to sorry.

*

tomwil

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 09, 2008, 08:09:13 »
jwojnar1  6 dni!!! tu przegiąłeś - wszystkie PDA które miałem poza ostatnim Wizardem były nowe i żaden nie wytrzymywał 6 dni. Poza tym gdzieś jest temat o bateriach i tam wpisuja  ludzie ile im wytrzymuje i jakoś nikomu 6 dni nie trzyma ;) bo nie ma prawa przy tym poborze prądu (wystarczy zmierzyć ile ciągnie i podzielić przez pojemność baterii) - musiał by 8,6 mAh ciągnąć aby wydolić 144 godziny (bez założenia,ze poniżej 20% zazwyczaj się rozłącza) a przy włączeniu LCD juz leci na 14 mAh

w każdym racie co by nie przedłużać Prophet jest warty zakupu-solidnie zrobiony (nic sie nie wyciera) nie ma rozsuwanej klawiatury więc nie ma problemu taśmy (Wizard) jest WiFi i kuuupa romów do testów (myślałem, że najwięcej jest na Wizarda a tu niespodzianka :) )
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 08:11:40 wysłana przez tomwil »

*

Offline leszekcce

• **
  • 151
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 12, 2008, 22:10:04 »
Widzę ze są różne zdania co do obudowy, ale jako autor wątku z podanego linka mogę powiedzieć, ze atrapa jest identyczna jak oryginalna obudowa, tzn : z przodu aluminiowa a boki i tyłu plastikowy.
Co do baterii to mi spokojnie wytrzymywała ok 4 dni, jak średnio dziennie po 10 min dzwoniłem wysyłałem kilka smsów i sprawdzałem ok 1-2 dziennie pogodę przez wifi.
A co do ceny to oczywiście cena 100 zł jest przesadzona, no chyba ze mówimy o oryginale, ale nie ma sensu oryginała kupować, ja kupiłem baterie tu : http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=2733 i trzymała mi tak samo jak nowa oryginalna.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 22:14:58 wysłana przez leszekcce »

*

tomwil

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 12, 2008, 22:51:11 »
4 di to nie 6  :ok: mi chodzi o ścisłość-ktoś prosi o radę to trzeba pomóc a nie podawać michałki. Co do jednego się trzeba zgodzić-jeśli komuś nie potrzebna klawiatura qwerty sprzętowa to Prophet jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o ten przedział cenowy (400-600).

*

Offline leszekcce

• **
  • 151
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 13, 2008, 08:09:40 »
Prophet jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o ten przedział cenowy (400-600).
I tu muszę się zgodzić :)
Na Propheta przesiadłem się z Wizarda i nie żałowałem, bo bateria dłużej trzymała, system jak by był szybszy itp, Później sprzedałem Propcheta i kupiłem HTC Touch no i troche żałowałem tej przesiadki, w Touchu bateria trzymała ok 2 dni, system trochę wolno działał, za mało przycisków po bokach ( nawet w Wormsy nie dało się zagrać :( ) A co najgorsze, to ekran dotykowy był strasznie twardy.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 13, 2008, 10:33:26 »
mija powoli tydzień pracy, więc mogę potwierdzić na 100 % o możliwościach pracy z Prophetem i trwałością baterii.
Zgodnie z wcześniej napisaną wiadomością "od 2 do 6 dni", nie pomyliłem się chyba zbyt wiele.
W niedzielę w nocy zostawiłem ładowanie i w poniedziałek ze stanem 100% naładowania poszedłem do pracy.
Stan 89% we wtorek rano, środa- 75%, czwartek - tylko 49 %, a dzisiaj - piątek - 33%.
Cały tydzień używałem komórki, sms-y, odbiór poczty, internet, pogoda, dwa razy fotki z cyfrówki, a codziennie budzik poranny.
Nie przesadzajmy, nie nadużywałem Propheta, więc gdybym więcj go dręczył, wtedy nie dałby rady.
Pewnie jutro po pełnych 5 dniach będzie miał około 20% i zacznie się wyłączać (ostatnio zgasł przy 18%.
System jest podkęcony na 247 MHz, a przy tej mocy bierze odrobinę więcej prądu.
Można pewnie jeszcze mniej używać i wtedy do 6 dni będzie maxem. Ale nie po to nosimy HTC przy sobie.
Dodam, że mam baterię oryginalną. Nie ładuję jej zbyt często, a to też wpływa na trwałość.
Zatem, szanowny Tomwilu, nie przesadziłem aż tak wiele i nie miałeś racji tym razem. Ale szanuję Twoje prawo do własnego zdania.
To tyle.
Pozdrawiam.

*

Offline DS.

• **
  • 227
  • Sprzęt: Diamond + Rikaline6033[SPARE PART]
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 25, 2008, 15:20:08 »
Potwierdzam że Prophecik jest bardzo tanim rozwiązaniem jeśli ktoś potrzebuje PDA z telefonem do nawigacji i odbierania poczty etc. Już trochę go przetestowałem i mój maksymalnie wytrzymuje 5 dni nie używałem go za dużo i raczej kilka rozmów telefonicznych. Wymiana obudowy jest banalnie prosta, jeśli znajdzie się atrapę za dobrą cenę to można bardzo łatwo odnowić styraną obudowę. I bardzo łatwo jest zetrzeć napisy i logo orangutana. Miałem do testów Touch'a - niby ten sam procek ale przymulony na maksa, może zmiana ROMu by pomogła ale był na gwarancji. Czekam aż Diamond trochę zejdzie z ceną bo obecna to kosmos.

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 28, 2008, 10:07:41 »
Aktualnie po kilku miesiacach uzytkowania mam mieszane odczucia co do spv m600.

Najwieksza wada tegoz to sprzetu jest maksymalnie kiepski zasieg, w miejscach
gdzie normalny telefon (nokia 3310 :) ) doskonale odnajduje siec, Prophet gubi sie

Ogolnie sprzet jest dosyc mocno awaryjny, czasami dziala mi dzwiek czasami nie,
czasami wylaczy sie mozliwosc wlaczenia BT, innym razem przestanie dzialac ekran dotykowy
przy probie wpisania pin'u, zawiesza sie takze gdy ma za dozo na glowie,

Dochodze do przekonania ze tego typu telefony nie sa jeszce w pelni dopracowane,
mysle ze za okolo 10 lat bedziemy mieli w miare dobrze dzialajacego prophet'a
pozbawionego pewnego technologicznego chaosu.

Jesli chodzi o pozytywne odczucia to z pewnoscia uzywanie propheta pomoglo mi
upozadkowac zycie, dzieki mozliwosci robienia szybkich notaktek i uzywaniu kalendarza
mam wiekszy wglad w swoje plany,

no i aplikacje, to co bardzo lubie,
" masz to co sobie wrzucisz "

*

Offline leszekcce

• **
  • 151
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 28, 2008, 10:37:28 »
No to chyba trafił Ci się jakiś wadliwy modem, albo może kopiłeś styranego od kogoś ? Zainstaluj najnowsze oryginalne oprogramowanie jakie wyszło do niego (http://www.romupdate.ru/index.php?option=com_remository&Itemid=27&func=fileinfo&id=360 – trzeba się zarejestrować żeby pobrać), poza tym sprawdź taśmę od wyświetlacza i kabelki od głośnika, a co do zasięgu to tez nie miałem nigdy problemu, a często bywam w różnych miejscach oddalonych daleko od nadajników.

*

Offline Litwa

• 21
    • Dzwon za darmo
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 29, 2008, 16:38:59 »
Witam
Nie powiedział bym że to najnowszy rom. Zakładałem kiedyś wątek pod nazwą chyba Nowe Romy, tam jest spis wszystkich romów (albo prawie wszystkich) z linkami skąd je pobrać jakie są do propheta.
Pozdrawiam
Andrzej
Napisane: Czerwiec 29, 2008, 16:37:23
Tutaj jest ten wątek: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94876.0
Regulamin

*

Offline leszekcce

• **
  • 151
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 29, 2008, 17:19:58 »
... "najnowsze oryginalne oprogramowanie "... Ja mowie o oficjalnych romach a nie jakiś samoróbkach których wydajność pozostawia wiele do życzenia - testowałem nie jeden taki ROM z www.xda-developers.com i żaden z nich nie był szybszy i stabilniejszy niż tez WM 5 co linka do niego dałem.

*

Offline Litwa

• 21
    • Dzwon za darmo
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 29, 2008, 21:18:07 »
Wybacz ale mam inne zdanie na ten temat. Uważam że wiele z tych romów nie jest gorszych a nawet lepsze. Ja bardzo chwaliłem sobie golluma choć obecnie akurat dla mnie dużo bardziej funkcjonalny jest inny rom.
Ale ... każdy jest Panem w swoim domku.
Więc ... jak uważasz tak i używaj.
Pozdrawiam
Andrzej
Regulamin

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 29, 2008, 23:20:00 »
Romów na Propheta jak mrówków, można wg gustu wybrać...
W tej sprawie popieram kolegę Litwa, szybkość, stabilność może być o wiele wyższa w "gotowanych" romach.
Co do zasięgu, to u mnie nie odbiega od "zwykłych" telefonów.
=> Biale_konie, może najpierw Hard Reset zrób, potem pomyśl o nowszym romie.

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 01, 2008, 21:15:19 »
Popieram, że pod względem zasięgu Prophet nie odbiega od innych. Osobiście jestem od 10 lat wierny Era GSM i zasięg w tej sieci na dzień dzisiejszy jest bez zarzutu. Nie znalazłem żadnej różnicy w zasięgu w stosunku do poprzednio używanych komórek, ani miejsca, z którego nie mógłbym się połączyć z siecią GSM.
Nie wiesza mi się soft, więc też nie narzekam. Jadę na WM 6 i od kilku miesięcy, gdy ustawiłem sobie swoje najpotrzebniejsze oprogramowanie, jestem zadowolony.
BT nie włącza się i nie wyłącza sam. Może się tak zdarzyć, gdy użyje się bocznego klawisza, ale to też bez dotykowej zmiany na ekranie, samo się nie robi.
Malkontenci zawsze będą narzekać. Niedługo ktoś napisze, że upadł mu do wiadra z wodą i nie jest szczelny, albo spadł na podłogę i okazało się, że ma kiepski wyświetlacz, bo od tej pory słabo widać. Ech, bzdury...
Faktem jednak jest, że ta techologia rozwija się i za kilka lat będa sprzęty lepsze i z większymi możliwościami. Tylko, że takie rozumowanie do niczego nie prowadzi. Za kolejne kilka lat będą jeszcze nowocześniejsze. Czy mamy zatem wciąż czekać?
Pozdrawiam i życzę mniej narzekania.

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 08, 2008, 00:55:29 »
Opisuje jedynie moje odczucia co do spv, na podstawie tego co mi w kieszeni buczy.
jako ze wczesniej mialem czolg noki to porownuje do tego co znam.
zero narzekania niepopartego organoleptyczna obdukcja.

Czy warto propheta kupic?
Z pewnoscia, mysle, ze w zyciu nie bede mial innego telefonu,
anizeli jakis kolejny model propheta 

(tutaj z wami chlopaki sie zgodze zakupiony przezemnie model z allegro pochodzi  :E )

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 08, 2008, 12:06:26 »
...mój też pochodzi z allegro.
Nie zrozum nas źle, ale pisząc, że Prophet nie ma problemów z zasięgiem, piszemy prawdę.
Nie sądzę, że moje urządzenie jest jakieś wyjątkowo dobre, bo nie mam kłopotów z zasięgiem.
Może zatem Twój Prophecik ma jakiś problem? Przypatrz się dokładniej zagadnieniu. Czasem są to drobiazgi, a ich skorygowanie daje wspaniałe efekty. Taka droga rozumowania.
Pozdro

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 08, 2008, 13:28:08 »
Niezadowolenie motorem rozwoju! ;)
Niestety w przypadku zakupu urządzeń takich jak PDA z drugiej ręki często zdarzają się ukryte wady, takie ryzyko.
Można próbować je usunąć, jeśli tkwią tylko w warstwie programowej, to HardReset i/lub wgranie nowego romu powinno pomóc.
Co do zasięgu. jeśli po HR nie będzie poprawy, po wgraniu jakiegoś romu z np. WM6 także.. to może warto wstawić nowe radio? radio jest odpowiedzialna za sterowanie gsm i nie zawsze najnowsze znaczy najlepsze!
Jeśli sam sobie nie poradzisz, to może skontaktuj się z kimś bardziej doświadczonym w HTC z Twoich okolic, albo daj pytanie w dziale Serwisowanie...

PS. czasem trzeba ponarzekać, ale lepiej zacząć działać

« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 10, 2008, 08:58:26 »
Telefon generalnie jest małych wymiarów.
Wadą jest brak klawiatury sprzętowej, chociaż da się przyzwyczaić do ekranowej, słownika xT9 i programów rozpoznających pismo odręczne :)
Procek jest trochę przymały jak na Windowsa 6.0/6.1. Nie wiem jak na 5.0 chodziły filmy, ale na 6.0/6.1 nie da się ich w ogóle oglądać na standardowym taktowaniu...
Jak dla mnie 273 lub 286mhz i zasuwa, aż miło :)
Na włączonym TCPMP jak spróbujecie przetaktować procesor batterystatus'em to spotka Was rozczarowanie. Wyświetlacz zacznie robić się biaaały :worried: