Ustawienia GPS

• 20 Odpowiedzi
  • 2827 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ustawienia GPS
« dnia: Marzec 01, 2008, 11:16:18 »
Witam

coś sobie chyba namieszałem z portami i teraz nie działa mi GPS. Jakie macie ustawienia portów COM?\\

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Odp: Ustawienia GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2008, 13:33:08 »
Z tego co pamietam defaultowo w Programms jest COM4, a w Hardware jest none, a Baund Rate jest na 4800.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2008, 22:59:44 »
Widże, że nie jestem jedyny z problemem z GPS.
Zainstalowałem HTC GPS Tools. Po jego uruchomieniu, przy próbie otwarcia portu wyswietla komunikat: "Failed to send NMEA command... "

Zainstalowałem na próbę też inny program z obsługą GPS i tam przy próbie otwarcia portu wyswietla komunikat: "Overflow in GPS Sentence".
Ale zawsze mruga pomarańczowa dioda GPS.
Ustawienia GPS są jak sądzę prawidłowe: COM 4,  Baud Rate: 4800, Hardware: no, automatyczne zarządzanie GPS.

Do pełni "szczęścia" Quick GPS nie pobiera danych i wyswietla komunikat "Połączenie nie powiodo się. Spróbój ponownie później."

Przejrzałem różne solucje na kilku forach, ale jakoś nie pomogło.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2008, 23:15:59 »
A czy nie przestawiliście trybu GPS (protokołu komunikacji) z NMEA na SiRF?
Jakimś programem narzędziowym lub iGO albo Destinatorem?

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2008, 23:44:07 »
Jak sądzę nie przestawiałem. Nawet poza tymi dwoma programami, o których piszę nic do GPS nie instalowałem.

Ccy w Cruise jest taka opcja zmiany ?

*

Offline dora

• *
  • 61
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2008, 07:00:03 »
Zainstalowałem AutoMapę z ustawieniami com.4 , 4800, urządzenie inny, byfor 32kb, QGPS zaktualizowałem położenie satelit i wszystko chodzi super.

*

Offline radian

• **
  • 111
  • Sprzęt: HTC Desire (HTC Diamond, HTC Cruise, HP hw6515)
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2008, 23:15:26 »
Cos musi byc na rzeczy, bo wiele osob na zagranicznych forach tez sie skarzy na ten brak GPSa. Okazalo sie,ze mam to samo:( Probowalem w GoogleMaps, 3dtracking i AutoMapie - nigdzie program nie odnalazl odbiornika GPS, choc dioda miga na pomaranczowo.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2008, 08:05:43 »
U mnie na AM zadzialalo bez zadnych problemow.

*

Offline radian

• **
  • 111
  • Sprzęt: HTC Desire (HTC Diamond, HTC Cruise, HP hw6515)
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2008, 08:59:38 »
No dobra.. caly wieczor meczylem sie z tym problemem. GPS dzis rano zadzialal, ale nie pytajcie dlaczego.
Na jednym z forow znalazlem sugestie, by zamiast com4 w ustawieniach wybrac com1. Tak tez zrobilem i wybralem sie na dluzszy spacer. W pewnym momencie GPS 'wstal' i momentalnie zlapal fixa. No i super. Tyle ze od tej pory dziala tez na com4. No i co teraz? Nie wiem czy pomogl spacer czy inny port. Tak czy inaczej  - dziala!

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2008, 09:29:49 »
No dobra.. caly wieczor meczylem sie z tym problemem. GPS dzis rano zadzialal, ale nie pytajcie dlaczego.
Na jednym z forow znalazlem sugestie, by zamiast com4 w ustawieniach wybrac com1. Tak tez zrobilem i wybralem sie na dluzszy spacer. W pewnym momencie GPS 'wstal' i momentalnie zlapal fixa. No i super. Tyle ze od tej pory dziala tez na com4. No i co teraz? Nie wiem czy pomogl spacer czy inny port. Tak czy inaczej  - dziala!

Moze chodzilo, zeby za pierwszym razem dac mu duzo wiecej czasu w otwartym terenie.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 04, 2008, 16:55:07 »
A mój nie wstał. I jeszcze te dziwne komunikaty, które wyświetla.

*

Offline dora

• *
  • 61
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 04, 2008, 19:43:55 »
Ja na początku uruchomiłem qGPS-start>programy>qgps i zaktualizowałem położenie sat. po tym zabiegu GPS łapie szybko pozycję.

*

Offline Parti

• 44
  • Sprzęt: HTC Touch Cruise
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 04, 2008, 21:26:16 »
Ja też nie miałem żadnego problemu z GPSem, szybko złapał fix spisuje się znakomicie

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 04, 2008, 21:53:12 »
A mój nie wstał. I jeszcze te dziwne komunikaty, które wyświetla.

Jakie komunikaty? Napisz cos wiecej albo zrzuc jakiegos screena to moze ktos Tobie pomoze.
Wczesniej chodzilo, ze grzebiac w progarmach typu VisualGPS itp mogles przestawic tryb, w samym Cruisie nie ma takiej opcji.
Pamiatam tez, ze jest programik HTC do diagnozy, ustawien GPS, chyba czytalem o tym w dziale Kaisera.

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 04, 2008, 23:12:16 »

Zainstalowałem HTC GPS Tools. Po jego uruchomieniu, przy próbie otwarcia portu wyswietla komunikat: "Failed to send NMEA command... "

Zainstalowałem na próbę też inny program z obsługą GPS i tam przy próbie otwarcia portu wyswietla komunikat: "Overflow in GPS Sentence".
Ale zawsze mruga pomarańczowa dioda GPS.
Ustawienia GPS są jak sądzę prawidłowe: COM 4,  Baud Rate: 4800, Hardware: no, automatyczne zarządzanie GPS.

Również Quick GPS nie pobiera danych i wyswietla komunikat "Połączenie nie powiodo się. Spróbój ponownie później."

Może coś pomieszałem, ale dużo nie grzebałem.
Nie jestem fachowcem od GPS.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 05, 2008, 10:17:20 »
Myslalem, ze pojawily sie inne komunikaty niz te ktore wczesniej opisywales.
Za pomoca GPSmonitor mozna zmienic tryb GPS, zresetowac do ustawien fabrycznych, moze sprobuj za jego pomoca.

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 05, 2008, 13:58:59 »
Ja zrobiłem tak: ściągnąłem dane o położeniu satelit + instalacja AM 4.X + włączenie AM na otwartym terenie + jazda samochodem = wszystko bardzo ładnie działa na standardowych ustawieniach.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 06, 2008, 17:43:19 »
Zaaplikowałem mu HR i GPS zaczął działać.
I odniosłem wrażenie, że całe urządzenie zaczęło chodzic szybciej nż zaraz po wyjęciu z pudełka.

Dzięki za pomoc.

*

Offline mikeghost

• *
  • 65
  • Sprzęt: ETEN X600
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 24, 2008, 09:55:28 »
Zainstalowałem Automapę, zaktualizowałem satelity i nie łapie sygnału, jest komunikat głosowy że szuka, a później że błędny odczyt GPS. Zachowuje się tak na COM7 i 9600bps, na innym porcie wogóle nie chce działać. Jak to ustawić?

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 24, 2008, 23:24:08 »
Ustawic tak jak bylo to opisane powyzej, ewentualnie sprobowac zresetowac GPS za pomoca np GPS Monitor.
Innym rozwiazaniem, ktore niektorym pomoglo, ale jest bardziej "bolesne" to HR.
Poza tym za pierwszym razem, zeby zestawil sie GPS, zlapal fixa to pobierz aktualizacje z netu i wyjdz z nim gdzies w otwarty teren i daj mu troche czasu.

*

Offline EBEM

• 10
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 04, 2008, 23:25:32 »
Podepnę się pod temat, jednak ja mam zupełnie inny problem. GPS działał ok, zero problemów, łapie fixa szybko, jednak po jakim czasie zaczyna źle pokazywać aktualną pozycję. Błędnie wyświetla pozycję, przesuwając o jakieś 200 m w jedną stronę, przez to nawigacja wariuje i nie można normalnie z nią pracować. Myślałem że to wina AutoMapy 5 ale na TomTomie jest tak samo ... HR oraz zmiana ustawień nic nie daje.