Nie działa ekran dotykowy - nie można zrobić HR

• 4 Odpowiedzi
  • 3184 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rutkov

• 14
  • Sprzęt: HTC Polaris
Nie działa ekran dotykowy - nie można zrobić HR
« dnia: Czerwiec 18, 2009, 09:40:02 »
Jak w temacie. Pewnego dnia padł mi ekran dotykowy. Wszystkie funkcje Polarisa działają jak należy. Poza jedną. Nie ma jakiejkolwiek możliwości zrobienia HR. Wiele przetrząsnąłem stron w internecie, zmieniałem ROM-y i nic. Jestem jednak w stanie uruchomić telefon pomijając test/ustawienia ekranu (za pomocą programu zewnętrznęgo). Nie potrafię powiedzieć czy na 100% panel dotykowy się uszkodził a nie czy np. nie padła płyta główna, mogłoby wskazywać na to brak HR (nie ma odpowiedniej informacji na ekranie o dokonaniu takowego). Chyba tylko serwis mnie czeka :/
jakieś przemyślenia koledzy na powyższe fakty?

Z góry dzięki.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Nie działa ekran dotykowy - nie można zrobić HR
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2009, 09:46:09 »
zmieniając nowy rom robisz HR

*

Offline rutkov

• 14
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2009, 09:53:08 »
Rozumiem. Czyli definitywnie padł panel dotykowy. Czy fakt gwarancji 12 ms. na LCD dotyczy też tegoż panelu? Bo jeśli tak może sam go wymienię?

Dziękuję Ci za szybką odpowiedź.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2009, 09:54:50 »
jeśli nie ma uszkodzeń mechanicznych to tak powinien być naprawiony na gwarancji
krótszy okres gwarancyjny jeśli jest to na baterię

*

Offline rutkov

• 14
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 05, 2009, 13:11:52 »
Powalczyłem trochę ze swoim Polarisem. Głównie z powodu zbyt długiego okresu który miałby spędzic w serwisie. I tak po wgraniu programu który pomija kalibracje ekranu udało mi sie wejść do widows i spróbować systemowego HR. To niestety też nie zadziałało, ale IMO pozwoliło na zainstalowanie oryginalnego SPL co odblokowało ekran  B). nastepnie po zainstalowaniu mojego ulubionego ROMu Elite VI problem powrócił, najpierw rozkalibrowanie ekranu a następnie komletny brak jego działania. Zainstalowałem więć nowszą wersje Elite VIII i ta jak na razie od 2 dni chodzi bez zarzutu.

ps. po zastanowieniu doszedłem do pewności że moment wywalenia sie dotykowego ekranu był związany z długim uzywaniem fotoaparatu przeze mnie i to chyba spowodowało crash TouchFlo i ogólny zwis systemu i związany z tym problem z uwolnieniem wewnętrznej pamieci.

ps. oczywiscie bierzcie solidnie pod uwagę że jestem kompletnym laikiem i moje przemyslenia tudzież obserwacje moga być z gruntu błędne   :wink: