1. Aby zmienić z Orange na Orange raczej (nie na pewno) nie trzeba zmieniać CIDa. jedyny sposób aby sie dowiedzieć to spróbować (jak sie nie będzie dało to aplikacja do flashowania na pewno wywali błąd i nie będzie się dało kontynuować.
Ale dlaczego akurat ROM Orange? Do zabezpieczonego CIDem Propheta mozna bez przeszkód wgrywać inne ROMy, pod warunkiem ze są oznaczone jako NoVendorID (NVID), np Dopod 2.15 NVID. Jest stabilny, w miarę szybki i nie zawiera zadnych zbędnych pierdół.
Opis podaje w punkcie 4.
2. Nie da się obecnie zdjąć CIDa w G4 za darmo, pozostaje jedynie witryna
http://www.imei-check.co.uk/ 3. Najlepiej szukać na stronie Orange.uk albo xda developers. Nie szukałem nigdy więc nie potrafię linka podać.. A co do polskiego to w ogóle nie kojarzę aby był (choć powinien, bo polski Orange miał w ofercie SPV M600).
4. Postaram się pomóc. W zasadzie zmiana ROMu nie jest żadną filozofią.
Prosze ściągnąć
http://www.romupdate.ru/ghjibdrblkzrjvveybrfnjhjdbcvfhnajyjd/Communicators/Prophet/Dopod%20818%20Pro/RUU_Prophet_2151327_21513121_021921_DOP_ASIA_WWE_Ship-NoVendorID.zip Nastepnie rozpakować i dokładnie przeczytać Readme.doc (to ważne!!)
Potem odpalić ROM Update Utility.exe i kierować się koniecznie wszystkimi wskazówkami.
Gdy rom zacznie się ładować na telefon (na telefonie i na kompie pojawi sie paseczek stanu), pod żadnym pozorem nie odłączać kabelka. Ładowanie może się kilka razy zatrzymać w miejscu, ale to normalne. U mnie wgrywanie trwalo ok 15 minut, cięc trzeba po prostu cierpliwie czekać. Wazne jest też, zeby:
- bateria byla naładowana na maksa
- zeby prądu w stacjonarnym kompie nie brakło (laptop albo ups wskazany)
- aby była wyłączona w systemie hibernacja i wszystko, co mogłoby przerwac proces wgrywania romu. Po prostu wymagana jest pełna stabilność systemu i nie uruchamianie zadnych dodatkowych programów, antywirusów itp.
Po wgraniu romu wykonać Hard Reset i po sprawie.
Robiłem dokładnie według instrukcji w README.doc zawartej w archiwum, do którego podałem linka oraz według opisu krok po kroku zawartym w samej aplikacji ROM Update Utility i NIE MA PRAWA nie działać. Też mam G4 i też zmieniałem ROMa ze względu na język (miałem język niemiecki (O2). Wyżej wymieniony ROM jest oczywiście po angielsku (WWE - World Wide English).