Wyświetlacz 240x320 i inne

• 15 Odpowiedzi
  • 2083 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 14, 2007, 12:37:28 »
Proszę o nr GG posoadaczy PDA z wyświetlaczami 2,8 cala i rozdzielczością 320x240. Najlepiej jak by to było osoby z Hermasami albo z Wizardami.
  Prosił bedę te osoby o zrzut z ich PDA przy stronach www- ze stron bez specjalnego oprogramowania na PDA (takich jak onet.lajt)
  Będę miał do tych osob napewno jeszcze jedną prośbe- zrzut przy ogladaniu filmów- by ocenic czy będę mógł sobie na takim urządzeniu obejrzec cos, przeczytaj jakiegos e-booka itp.
  By móc pytać się tych osób o inne rzeczy jak zstanę juz szczesliwym posadaczem Hermesa- po to mi są kontakty GG z Wami.
  Teraz wychodzę na jakąs godzinę z domu ale około 14 być juz powinienem a wiec piszcze juz teraz:)

Chopin

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2007, 12:44:58 »
??
A jaka jest różnica między skrinszotami z PDA QVGA mających wyświetlacze 2,8", 3,5, czy nawet 4", skoro 320x240 to 320x240 bez względu na fizyczny rozmiar pixela?? Poza tym taki wątek chyba już jest;P

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2007, 15:12:54 »
chopin do e-booków 2,8 cala z qvga sie nie nadaje
bardzo niewygodnie czyta sie na takim wyświetlaczu
tak samo jest z ze stronami www do nich potrzeba vga

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2007, 17:15:28 »
to zle że się nie nadaje. Jednakże chciałbym zobaczyć zrzut z takiego ekranu i samemu ocenic (nie bym Ci nie ufał tylko czasem dla jednego cos jest dobre a dla drugiego nie koniecznie)
  co do drugiej odpowiedzi to nie wiem czy jest jakas róznica pomiędzy 2,8 3 czy 4 calowmi wyswietlaczami o tej samej rozdzielczości. Nie wiem bo nie jestem znawcą dlatego pisze na tym forum. jednakże moim skromnym zdaniem wydawało mi się, że lepiej coś widać na wyswietlaczu 2,8 widac mniej (bo jest mniejszy) niz na 4 cale

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2007, 17:21:25 »
własnie lepiej miec większy wyświetlacz bo przy e-bookach, pdfach i www więcej zobaczysz na wyświetlaczu

*

nothin

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2007, 17:37:18 »
moim skromnym zdaniem, 2.8 cala wystarczy phonom, nie pocketom... i tyle.
ebooki na qvga? tak. na 2.8 cala? jeśli chcesz mieć czytelne 4 zdania na stronę, tak.
i co, edycja tekstu na 2.8? meh..
www na qvga? lol. nie żartujmy. na vga? taaak.. na vga to ZACZYNA mieć sens...dopiero.

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2007, 17:45:01 »
właśnie nothin ma racje
2,8 cala to za mało a żeby dało sie coś czytać to musi być vga

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2007, 17:54:23 »
Niedawno przedsiadłem się z 3,5"qvga na 2,7"qvga... Ksiązek nigdy nawet nie próbowałem czytać na pda -> wg mnie chory pomysł. WWW oglądam z najmniejszą możliwą czcionką i póki siedzi się gdzieś w spokojnym miejscu (np. krzesło w domu) to wszystko jest ok, gorzej jak przyjdzię do surfowania w necie podczas jazdy samochodem (oczywiście nie za kółkiem  :))  ), w autobusie itd wtedy ciężko trafić rysikiem za pierwszym razem... Na 3,5" było znacznie lepiej, ale już powoli zaczynam się przyzwyczajać. Pewnie miałbym też inne zdanie, gdybym miał kiedykolwiek styczność z VGA, myślę, że wtedy nigdy bym nie wrócił do QVGA. A bym zapomniał o filmach - na 2,7" ogląda się je całkiem przyzwoicie.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 14, 2007, 18:06:26 »
Tylko.....

Hmmm... A wiec musze choć trochę Wam napisać o moim zamiarze.
 Mam ochotę wymienić mój telefon i zastanawiam się czy ma być to PDA z GSM czy jakiś zwykły np na symbian (N70) Co do PDA to mysle o Hermesie albo o Etenie 700 Globish.

Za PDA przemawai WiFi (i dlatego chciałbym zobaczyc czy mozna kozystac z tego przegladając strony www). Kompa ze stałym dostepem mam zarówno w domu jak i w pracy ale jest czasem chęc sprawdzenia czego jedząc sobie....  hamburgera w McDonalds

za PDA przemawia takze wieksza możliwość i łatwiejsza widoczność programów do nawigacji oraz cała możliwośc dogrywania innych programów

Od razu chciałbym zapytać się czy pod symbian mozna zrobić tak by był kompatybilny outlook? jesli nie to takze to przemawia za zakupem PDA

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 14, 2007, 18:13:36 »
na symbian też możesz dogrywać programy
wiele urządzeń symbianowych posiada wifi
jesli głównie chcesz mieć to do neta to zastanów sie nad nokia 9300i lub 9500

*

nothin

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 14, 2007, 18:19:18 »
kurcze, ale dlaczego widzę taką dziwną tendencję; jest kilka pocketów z telefonem, a wszyscy rzucają się na phony z pocketem... przecież te dwie linie jasno rozbijają zastosowania danego typu; jeden to pocket z phonem, drugi to phon udający komputer... i jeśli potrzebujemy czegoś bardziej, i czegos mniej... znaleźć optimum się już chyba da?

znów vga jest niezbędna, jeśli chcemy używać pocketa do pracy, nie ma bata....
vide netfront na realvga.

i nie zgodzę się, ze na sporym qvga nie da się czytać, sory ja czytam i mam masę tekstu sensowną  czcionką...

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2007, 18:30:20 »
nie mowie, ze sie nie da cztac... ja poprostu wole prawdziwa ksiazke. Przy okazji chce powiedziec,ze kupilem niedawno pocketa z gsm wlasciwie po to zeby w pelni wykorzystac neta z iplusa. Wiadomo ze nie zawsze jest dostep do wi-fi. Mysle, ze to wygodniejsze niz pda + komorka. Jesli tylko znajde dobrze dzialajacego dual-sima to mozliwe ze juz na zawsze pozbede sie zwyklej komorki.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
  • Sprzęt: HTC Mozart
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 14, 2007, 21:08:17 »
Ale marudzicie.  :bored:

Ja na 2.8 cala bez problemu czytam ebooki i mam widoczne więcej niż 2 linijki tekstu. Mam ustawioną czcionkę na 9px i mieści mi się mniej więcej połowa "papierowej" strony. Wbrew pozorom nie jest to niewygodne. Wystarczy tylko trzymać pocketa bliżej twarzy (u mnie 30-50cm, jakieś 15cm bliżej niż normalną książkę).

Dla mnie QVGA, to rozdzielczość akurat dla 2.8". Przy 3.5" piksele dla mnie są trochę za duże (tu już bym widział VGA). Zgadzam się, że QVGA nie bardzo nadaje się do www i edycji tekstu, czy arkuszy kalkulacejnych, ale do innych zadań czemu nie. Z perspektywy czasu trochę żałuję, że nie wybrałem czegoś z VGA, ale na razie na Wizarda bardzo nie narzekam.

Nie chcę tu wywoływać wojny z przeciwnikami pocketow z telefonem. Rozumiem, że niektórym nie podoba się wizja upchnięcia wszystkiego do jednego urządzenia, ale nie oznacza to, że taki sprzęt do niczego się nie nadaje. Moje odczucia są subiektywne i mogą wynikać z różnic anatomicznych (każdy ma trochę inne oczy).

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 14, 2007, 21:43:04 »
Coraz wiecej osób dołącza się do naszej rozmowy. to bardzo miłe jednakże ja ciągle nie mam tego po co rozpoczęłem ten wątek- kilku zrzutów z PDA mającego 2,8cala i rozdzileczośc z tematu:)

Telefon komórkowy to rzecz, którą zawsze mamy przy sobie. Czasem człowiek jest tak zabiegany ze nie ma czasu nawet myslec a czasem jest w jakieś prózni- np jadąc pociągiem, autobusem, czekając na znajomego czy kobietę. Wtedy chciałym wyciągnąc owe urzadzenie, które zawsze mi towarzyszy (w odróznieniu od ksiązki, przenosnego odtwarzacza DVD lub  rosyjskich gierek) i pobawic się.

Ma mi to słuzyc jako telefo a wiec dobrze było by gdymy miesciło się w kieszeni spodni a wiec nie chciał bym by było to wielkie.

I tu jak wczesniej okresliłem nie wiem co wybrac- telefonik taki jak N70 czy warto zainwestowac kilka stówek wiecej i kupić np Hermesa:)

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 14, 2007, 22:10:42 »
moim zdaniem warto ale zobacz takze na nokie 9500 i 9300i one tez sa godne zainteresowania
jeszcze moze byc nokie e61

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 14, 2007, 22:55:31 »
Cytat: "ornitolog"
moim zdaniem warto ale zobacz takze na nokie 9500 i 9300i one tez sa godne zainteresowania
jeszcze moze byc nokie e61

Co do comunikatorów to jakoś mi nie leżą ze tak poweim kolokwialnie. Co siętyczy natomiast E61 to nie podoba mi się okrutnie:)