Wirtualna klawiatura do pisania palcami

• 66 Odpowiedzi
  • 13099 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
Wirtualna klawiatura do pisania palcami
« dnia: Listopad 25, 2007, 22:14:35 »
Poszukuje wirtualnej klawiatury do pisania palcami. Sprawdziłem już 7 rożnych klawiatur ale w każdej coś mi nie pasuje.

Moje wymagania:
- Klawiatura qwerty wyświetlana trybie pionowym
- jedna litera na jednym przycisku (nie żadne 12 przyciskowe)
- polskie znaki pod przyciskami tak jak na normalnej klawiaturze czyli "ą" na "a", "ć" na "c" "ó" na "o" itd.

Zna ktoś klawiaturę spełniającą powyższe wymagania ?

Dzięki za pomoc !!!

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
Odp: Wirtualna klawiatura do pisania palcami
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2007, 22:39:09 »
Napisz jakie już wypróbowałeś? Będzie mniej do wymieniania w postach.

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2007, 22:55:38 »
Napisz jakie już wypróbowałeś? Będzie mniej do wymieniania w postach.

Nie pamiętam już wszystkich nazwa ale to co pamietam to: PCMKeyboard, SPB Fullscreen Keyboard, TouchPal, BimKeys, Phone Pad.
Z powyższych najbardziej mi odpowiada PCMKeyboard tylko denerwujące jest dla mnie połozenie polskich znaków.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2007, 23:11:43 »
Ale blimkeys możesz w dowolny spsób przerobić tak jak bedziesz chciał ( wymaga to nieco pracy ale jakie zadowolenie0 - to zwykład edycja pliku 
potrzebna zgoda

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2007, 23:54:26 »
PCMkeyboard także umożliwia modyfikację układu.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 26, 2007, 08:06:13 »

A jak to zrobić ?
Napisane: Listopad 26, 2007, 07:48:55

A jak to zrobić ?

Już wiem jak zmienić układ. Zobaczymy czy coś sensownego da się z tym zrobić ale już widzę, że nie bo jeśli dam polskie znaki na odpowidnich przyciskach "a","c","o","l" itp to nie będę miał cyferek koło siebie  :mad:

*

Offline voydac

• *
  • 53
  • Sprzęt: Psion REVO->iPaq 3760->Palm TungstenT3->MDA Compact->ETEN M700->HTC Kovsky
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2007, 09:37:57 »
Mi zależało na wpisywaniu liczb w warunkach polowych ( =duże łatwe do wciśnięcia cyfry), więc zmajstrowałem sobie taki layout w PCM:

To tylko jedno z wielu możliwych rozwiązań.
Poprzeglądaj forum http://pocketcm.com/phorum/list.php?14 jest tego trochę, któryś powinien Ci podpasować.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 26, 2007, 11:51:59 »
Dokładnie - poza tym PCM umożliwia całkowicie dowolną zmianę układu - dowodem jest układ wcięty z iPhone, który jest totalnie pomieszany i rozrzucony po ekranie. Można sobie swobodnie dodawać linie i przesuwać znaki, ale oczywiście wymaga to odrobiny cierpliwości i pracy.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 26, 2007, 13:40:40 »
Mi zależało na wpisywaniu liczb w warunkach polowych ( =duże łatwe do wciśnięcia cyfry), więc zmajstrowałem sobie taki layout w PCM:

To tylko jedno z wielu możliwych rozwiązań.
Poprzeglądaj forum http://pocketcm.com/phorum/list.php?14 jest tego trochę, któryś powinien Ci podpasować.

A jak uzyskujesz u siebie polskie znaki ?
Czy mógłbyś ewentualnie podesłać mi swój plik konfiguracyjny do klawaitury ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2007, 13:49:48 wysłana przez XGrzesX »

*

Offline voydac

• *
  • 53
  • Sprzęt: Psion REVO->iPaq 3760->Palm TungstenT3->MDA Compact->ETEN M700->HTC Kovsky
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 26, 2007, 20:18:39 »
Tu jest layout widoczny na obrazku:
http://rapidshare.com/files/72467136/vdc1.layout
Podpasowany do jednego ze skinów ala iphone, do innych trzeba by skasować/zmienić linie odpowiadające za wielkość przycisków.

Polskie znaki pojawiają sie po dłuższym wciśnięciu danej litery (np. a---->ą).
Miałem mały problem z upchnięciem specjalnych, większość jest pochowana pod "." i "," ale na przykład operatory matematyczne pojawią się po przytrzymaniu przełącznika klawiatury numerycznej, a i pod shiftem coś się znajdzie  ...

Jak mi się kiedy będzie bardzo nudziło kiedy myślę zrobić wersje z dużymi literami pojawiającymi sie podobnie jak znaki narodowe, ale póki co ta sprawdza się wystarczająco dobrze.

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 26, 2007, 23:42:51 »
Tu jest layout widoczny na obrazku:
http://rapidshare.com/files/72467136/vdc1.layout
Podpasowany do jednego ze skinów ala iphone, do innych trzeba by skasować/zmienić linie odpowiadające za wielkość przycisków.

Polskie znaki pojawiają sie po dłuższym wciśnięciu danej litery (np. a---->ą).
Miałem mały problem z upchnięciem specjalnych, większość jest pochowana pod "." i "," ale na przykład operatory matematyczne pojawią się po przytrzymaniu przełącznika klawiatury numerycznej, a i pod shiftem coś się znajdzie  ...

Jak mi się kiedy będzie bardzo nudziło kiedy myślę zrobić wersje z dużymi literami pojawiającymi sie podobnie jak znaki narodowe, ale póki co ta sprawdza się wystarczająco dobrze.

wielkie dzięki !!  :grin:
Mam tylko jeden problem. Nie mogę uzyskać poslkich znaków. Jak trzymam dłużej przycisk to nie pojawia się polski znak. Wiesz o co chodzi ?

*

Offline voydac

• *
  • 53
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 27, 2007, 11:48:15 »
Hmm - przychodzi mi do głowy tylko jedna niby oczywista kwestia - masz ustawione w "/Settings/system/Regional settings"  POLISH ?

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 27, 2007, 19:56:42 »
Nie wiem od czego to zależy ale teraz czasami się udaje uzyskiwać polskie znaki. Jak nie działa to pomaga ponowne wybranie Twojego layoutu (mimo, że jest cały czas ustawiony). A mógłbyś napisać skąd masz taką skórkę u siebie ? Można to skądś pobrać ? W standardowo zainstalowanych nie mam takiej.

*

Offline voydac

• *
  • 53
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 27, 2007, 20:08:36 »
Skórki są na forum PocketCM do którego link podałem wcześniej  :| różniaste.

Tą z fotki (iPhone) masz konkretnie tutaj http://pocketcm.com/phorum/read.php?14,4783 - pliki są na dole pierwszego postu.

Spróbuj poszukać - w którymś poście był layout PL w inny sposób (pl-znaczki na numerycznej|).

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 27, 2007, 20:44:10 »
Skórki są na forum PocketCM do którego link podałem wcześniej  :| różniaste.

Tą z fotki (iPhone) masz konkretnie tutaj http://pocketcm.com/phorum/read.php?14,4783 - pliki są na dole pierwszego postu.

Spróbuj poszukać - w którymś poście był layout PL w inny sposób (pl-znaczki na numerycznej|).

A możesz mi jeszcze wytlumaczyć jak to zainstalować ? W palmtopie mam tylko pliki z rozszerzeniem *.skin natomiast tam są udostępnione pliki *.bmp oraz *.png.

*

Offline Skie

• **
  • 138
  • Sprzęt: HTC Tytn II, +6GB karta
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 28, 2007, 09:41:06 »
A co wam nie pasowalo w TouchPal'owej klawiaturze? http://www.cootek.com/index.html Bo tez jestem na etapie szukania czegos dobrego i stwierdzam, ze klawiatury reprezentujace jednym klawiszem jedna litere chyba nie moga z zalozenia byc dobre - ekran jest za maly (mowie o trybie portrait).
pozdrawiam
Skie

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 28, 2007, 09:56:09 »
A co wam nie pasowalo w TouchPal'owej klawiaturze? http://www.cootek.com/index.html Bo tez jestem na etapie szukania czegos dobrego i stwierdzam, ze klawiatury reprezentujace jednym klawiszem jedna litere chyba nie moga z zalozenia byc dobre - ekran jest za maly (mowie o trybie portrait).

Testowałem TouchPal i jakoś mi się na niej piesze niewygodnie bo albo będzie trafiał w odpowiednią krawędź przycisku w celu uzyskania odpowiedniej litery albo naciskasz każdy przycisk i przesuwasz palcem w odpowiednim kierunku w celu uzyskania odpowiedniej litery. Pewnie to kwestia przyzwyczajania ale mi to jakoś nie przypadło do gustu ... Choć niewykluczone, że jeszcze będę próbował się do niej przekonać.

*

Offline beria

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung GT-I9100
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 28, 2007, 11:00:54 »
Ja testuje TouchPAL ale nie wiem jak zrobić tak, że by rozpoznawalo polskie wyrazy... bez tej funkcjonlanosci napisanie "Zaraz" jest dość uciążliwe.

Jesli zas chodzi o inny wybor to jestem bardzo zadowolony z: PDAMedia KBD :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2007, 11:29:21 wysłana przez beria »
Remember, AMATEURS built the ARK --- PROFESSIONALS built the TITANIC.

*

Offline Skie

• **
  • 138
  • Sprzęt: HTC Tytn II, +6GB karta
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 28, 2007, 11:52:13 »
Ale jest to w sumie wariant ten sam co SPB Fullscreen Keyboard... Zastanawiam sie czy kopia klawiatury jak na telefonie nie bylaby dobrym rozwiazaniem. Pamietam, ze klepalem smsy calkiem szybko na tych 9 klawiszach...
pozdrawiam
Skie

*

Offline beria

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung GT-I9100
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 28, 2007, 14:01:36 »
ja tez ;)

i niby ten blimkeys ma taka opcje ale jak go wybieram to zwiesza mi aususa :( i poprzestalem raczej na tym PDAMedia
Remember, AMATEURS built the ARK --- PROFESSIONALS built the TITANIC.

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 07, 2007, 00:01:47 »
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić aby domyślną klawiaturą był cały czas PocketCM ? Teraz nawet jak z listy dostępnych klawiatur ustawie PocketCM i zresetuje lub wyłączę telefon to potem z powrotem mam ustawioną standardową klawiaturę.

*

Offline voydac

• *
  • 53
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 07, 2007, 18:53:54 »
Da się zmienić domyślną klawiaturę w rejestrze, albo kombajnami do edycji ukrytych ustawień

Ja na przykład używam starego PocketTweak http://www.pocketpcfreeware.com/en/index.php?soft=78 żeby powyłączać nieużywane (a zżerające pamięć sposoby wprowadzania znaków (przejrzyściej jest), można tam też zmienić klawiaturę domyślną  ale UWAGA - we wszystkich pocketach które miałem zmiana klawiatury domyślnej na inną lub jej wyłączenie skończyło sie HARD RESETEM - system nie podnosił się po resecie  :mad:.

Na szczęście dobrzy ludzie z xda-developers  :proud: znaleźli rozwiązanie: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=271008.

Pod podanym adresem znajdziesz programik który dodaje się do autostartu i zmienia klawiarture na wybraną 10sek. po resecie. Czas można zmienić w preferencjach.

*

Offline remikk

• 28
  • Sprzęt: Asus P535 z WM6 PL
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 08, 2007, 23:35:22 »
A ja wypróbowałem już SPB i Touchpal i wszystkie inne, a blimkeys się wiesza i niestety żadna z klawiatur nie podchodzi mi. Może i SPB byłoby dobre, ale mam duże kciuki i ciężko często mi trafić, a na dodatek zauważyłem, że pomimo tego, że trafiam w przycisk to wskakuje inny oddalony np. po przekątnej o jeden (kalibracja była zrobiona). Najlepsza chyba by była klawiatura z wyglądem blimkeys, gdzie są duże klawisze i pod jednym znajdują się trzy litery. Po naciśnięciu trzy razy klawisza wskakuje trzecia litera. Coś takiego jak w standardowych telefonach.

*

Offline cbs

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TyTN II/Kaiser
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 11, 2007, 16:01:00 »

Na szczęście dobrzy ludzie z xda-developers  :proud: znaleźli rozwiązanie: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=271008.

Pod podanym adresem znajdziesz programik który dodaje się do autostartu i zmienia klawiarture na wybraną 10sek. po resecie. Czas można zmienić w preferencjach.

Genialny programik, musze czesciej na xda-developers zagladac, bo tam madre rzeczy mozna znalezc
Natomiast klawiaturki mi odpowidajacej nie znalazlem na razie, co prawda ta z HTC Touch - Keypad - jest fajna, ale ciagle mialem problem bo sie na XT9 ustawialo, a ja uzywam normalnego wprowadzania tekstu

@edit przeszukalem xda i znalazlem lekarstwo na wylaczenie xt9 w kalwiaturce z toucha, jednak nie umiem tego uzyc :( ktos pomoze? plik w zalaczniku
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2007, 19:00:55 wysłana przez cbs »
CBS

*

Offline remikk

• 28
  • Sprzęt: Asus P535 z WM6 PL
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 12, 2007, 09:28:35 »
Ja muszę dodać do swojego wpisu, że zrobiłem hard reset i poszedł zarówno dialpad etena ten z dużymi klawiszami jak i blimkeys. Blimkeys ciekawy choć nie moge wywołać spacji. Przydałoby się jednak coś takiego jak duże klawisze od dialpada, szczególnie w moim przypadku.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 16, 2007, 16:16:21 »
Na forum PCMKeyboard zamieściłem drobną modyfikację skinu użytkownika lalu - z większymi klawiszami dla łatwiejszej obsługi palcami ;)  Klawiaturka z polskimi ogonkami. Więcej info tutaj: http://pocketcm.com/phorum/read.php?14,4783,7180#msg-7180
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 16, 2007, 17:05:50 »
Na forum PCMKeyboard zamieściłem drobną modyfikację skinu użytkownika lalu - z większymi klawiszami dla łatwiejszej obsługi palcami ;)  Klawiaturka z polskimi ogonkami. Więcej info tutaj: http://pocketcm.com/phorum/read.php?14,4783,7180#msg-7180

Jak to zainstalować ? Chodzi mi o plik *.skin. Ze strony zapisuje mi się zip z wieloma plikami. Nie ma pliku *.skin.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 16, 2007, 17:25:54 »
Jak to zainstalować ? Chodzi mi o plik *.skin. Ze strony zapisuje mi się zip z wieloma plikami. Nie ma pliku *.skin.

Czy mówisz o plikach dołączonych do mojego postu (z 16 gru, 2007 03:58PM)? Są tam dołączone trzy pliki: *.png, *.layout i *.skin. Rzeczywiście pliki zip też są, ale we wcześniejszych (nie moich) postach...
Najpierw należy zainstalować klawiaturkę (http://www.pocketcm.com/keyboard.php , obecna wersja to 0.12) a potem wgrać pliki *.skin i *.layout do /Program files/PCMKeyboard

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 16, 2007, 17:35:52 »

Czy mówisz o plikach dołączonych do mojego postu (z 16 gru, 2007 03:58PM)? Są tam dołączone trzy pliki: *.png, *.layout i *.skin. Rzeczywiście pliki zip też są, ale we wcześniejszych (nie moich) postach...
Najpierw należy zainstalować klawiaturkę (http://www.pocketcm.com/keyboard.php , obecna wersja to 0.12) a potem wgrać pliki *.skin i *.layout do /Program files/PCMKeyboard

Już chyba sobie poradziłem choć nie pasuje m układ przycisków (nie standardowy) i trochę mi się rozjezdza layout.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 16, 2007, 17:44:24 »
Już chyba sobie poradziłem choć nie pasuje m układ przycisków (nie standardowy) i trochę mi się rozjezdza layout.

Należy wybrać skin a potem layout (koniecznie w takiej kolejności, inaczej layout właśnie się rozjeżdża). Alternatywnie po wybraniu layoutu a potem skinu zmień na chwilę klawiaturę na jakąś zupełnie inną , typu Transcriber) a potem przełącz na PCM - powinno być wtedy też ok. Jeśli to nie pomoże to już na pewno będzie ok po SR.

Układ przycisków to niestety kompromis pomiędzy większymi klawiszami a układem znanym z klawiatur PC - starałem się aby był maksymalnie zbliżony, niestety z czegoś trzeba było zrezygnować ;)

Aha, oczywiście w bardzo łatwy sposób można przypisać polskie znaczki pod odpowiadające im literki (np. "ą" pod "a" itp.) i uzyskiwać je przez przytrzymanie klawisza - było to już opisane przez kolegę Voydac kilka postów wyżej.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2007, 17:46:58 wysłana przez ..k..l..m..n.. »