Watpliwosci WM 2005

• 11 Odpowiedzi
  • 1454 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yazzon

• **
  • 173
Watpliwosci WM 2005
« dnia: Maj 11, 2005, 17:55:46 »
Mam od jakiegos czasu zainstalowane WM 2005 na Qteku 2020. Nowy system przejrzalem gruntownie, ale po przeczytaniu kilku rencenzji nowych mobilnych okienek naszly mnie 3 watpliwosci:
1) W recenzjach jest informacja, ze uzytkownik moze definiowac przyciski, ktore pojawiaja sie w dolnej czesci Today oraz innych ekranow. Sprawdzilem wszystkie pozycje w menu Settings i nigdzie nie znalazlem jakiegokolwiego odniesienia do tych przycisków.
2) Ponadto pisze sie, ze WM 2005 ma wbudowane oprogramowanie wspierajace WiFi. Jednakże takiego oprogramowania nie znajdziemy w WM2005, a co wiecej nie dzialaja takze sterowniki Socketa i tym samym karta WLAN.
3) Co wiecej, wydaje mi sie (sprawdzalem osobiscie), ze niekasowalna czesc pamieci dotyczy tylko sytuacji kiedy rozladuje sie nam bateria. Jeżeli zas wykonamy hard reset (robi sie go calkiem innaczej niz w poprzednich wersjach systemu), wóczas utracimy jej zawartosc.

Oprocz powyzszych wątpliwości, WM 2005 ma dla mnie jeden bardzo duzy mankament. Bedac osoba, ktora nie uwywa rysika - najwazniejsze jest usytuowanie przycisku OK tak, aby byl mozna bylo go nacisac jedna reka. Jednakze tak jak to bylo w WM2003 jest on usytuowany w prawym gornym rogu. Jezeli z zalozenia WM2005 ma byc systemem, ktory jest zaprojektowany przede wszystkim do obslugi jedna reka, to jaki jest sens umiejscowienie OK wlasnie w gornej czesci ekranu?

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2005, 17:58:30 »
1) bo to beta?
2) bo to beta?
3) hmm możliwe. Hard Reset pewnie czyści całą zawartość ROMu, coś jakby formatowanie hdd.

Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2005, 18:16:26 »
Musimy jeszcze troche poczekać na oficjalną wersje WM 5.0. Mam nadzieje ze pamięc operacyjna na MDA II bedzie wieksza, bo ta, która jest w wersji BETA  nie pozwala na wspólprace np. z AUTOMAPĄ.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2005, 18:24:09 »
Cytat: yazzon
Oprocz powyzszych wątpliwości, WM 2005 ma dla mnie jeden bardzo duzy mankament. Bedac osoba, ktora nie uwywa rysika - najwazniejsze jest usytuowanie przycisku OK tak, aby byl mozna bylo go nacisac jedna reka. Jednakze tak jak to bylo w WM2003 jest on usytuowany w prawym gornym rogu. Jezeli z zalozenia WM2005 ma byc systemem, ktory jest zaprojektowany przede wszystkim do obslugi jedna reka, to jaki jest sens umiejscowienie OK wlasnie w gornej czesci ekranu?

To ze Ty bedziesz obslugiwal palmtopa reka to nie znaczy ze caly swiat tez... a przez to jaki jest sens przestawiania krzyzyka na dolny pasek ekranu? Mysle ze bedzie mozna sobie zmapowac jakis przycisk do funkcji "zamknij program"

*

Offline Yazzon

• **
  • 173
Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 11, 2005, 19:08:44 »
To ze Ty bedziesz obslugiwal palmtopa reka to nie znaczy ze caly swiat tez... a przez to jaki jest sens przestawiania krzyzyka na dolny pasek ekranu? Mysle ze bedzie mozna sobie zmapowac jakis przycisk do funkcji "zamknij program"[/quote]

Jakubie, nie o to chodzi, ze kazdy ma obslugiwac pocketa jedna reka! Szczegolnie dla wlascicieli Phone Edition - dla ktorych Pocket to przede wszystkim telefon z pda - jest to sprawa najwyzszej wagi :) Jezeli Microsoft uznal, ze warto usprawnic obsluge systemu poslugujac sie jedna reka  - szczegolnie w Phone Edtion (wzorujac go w pewnej mierze na menu Smartphonow) - dlatego tez dla tych celow wprowadzil dwa przyciski na dole ekranu. Naturalna konsewencja byloby  umieszczenie tam takze  przycisku OK. Mowiac scislej, co mi z tego, ze moge wejsc do kontaktow, a potem wybrac konkretna osobe z dolnego menu jedna reka, jezeli pozniej aby wyjsc z danego kontaktu i powrocic ekran wczesniej, musze meczyc sie aby nacisnac przycisk OK znajdujacy sie na gorze ekranu?

*

Offline kanczug

• 19211
Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 11, 2005, 19:34:29 »
W takich sytuacjach wcisniecie centralnego przycisku joypada byc moze zadziala jako zamkniecie programu. Sprawdz i daj znac jesli mozesz.

*

Offline Yazzon

• **
  • 173
Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 12, 2005, 09:03:01 »
Za pomoca Joypada nie mozna w zadnej aplikacji, a takze na zadnym z ekranow WM 2005 wciskac OK. Szkoda:(

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2005, 03:26:04 »
Cytat: miszka01
Musimy jeszcze troche poczekać na oficjalną wersje WM 5.0. Mam nadzieje ze pamięc operacyjna na MDA II bedzie wieksza, bo ta, która jest w wersji BETA  nie pozwala na wspólprace np. z AUTOMAPĄ.
AM działa pod 5.0 (przynajmniej u mnie)

3) Co wiecej, wydaje mi sie (sprawdzalem osobiscie), ze niekasowalna czesc pamieci dotyczy tylko sytuacji kiedy rozladuje sie nam bateria. Jeżeli zas wykonamy hard reset (robi sie go calkiem innaczej niz w poprzednich wersjach systemu), wóczas utracimy jej zawartosc.
co masz na myśli?
po h resecie kasuje się cały system? co wtedy się włącza? boot loader?
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2005, 05:59:52 »
Za pomoca Joypada nie mozna w zadnej aplikacji, a takze na zadnym z ekranow WM 2005 wciskac OK. Szkoda:(

Mozna w HP hx4705, bo joypad w nim moze dzilac jak touchpad w laptopie :)

*

Offline kanczug

• 19211
Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 16, 2005, 06:43:24 »
Ale nie o to chodzi by przesuwac kursor... tylko by np. przycisk centralny joypada dzialal jak "OK/krzyzyk"

Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 17, 2005, 23:40:53 »
To ja tez dopisze moja watpliwosc: czy jest mozliwosc wrocenia do 2003 SE jezeli ta beta nie odpowiada mi? Mam juz wszystko przygotowane do upgrade'u ale jeszcze sie waham...?

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
Watpliwosci WM 2005
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 17, 2005, 23:45:26 »
oczywiście, romami możesz miotać jak chcesz :) nie jest to super łatwe ale  do zrobienia :)
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych