Odbieranie rozmów telefonicznych na PC-cie

• 11 Odpowiedzi
  • 4950 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 02, 2006, 14:08:14 »
Czy ktoś sie może orientuje czy jest jakis program po którego wgraniu można odbierać rozmowy odebrane na palmie,wykorzystując sluchawki polączone do PC-ta?
Pozdrawiam.

Domela

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 03, 2006, 08:27:56 »
a po co tak sobie komplikowac zycie? nie prosciej taka aplikacje zainstalowac na PC?

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 03, 2006, 13:00:24 »
Lipciopda a możesz napisac czego mam szukać (chodzi o nazwę aplikacji)
Dzieki

*

Offline Jasse

• **
  • 180
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 03, 2006, 19:28:36 »
pewnie kolega wyżej miał na myśli jakiś program typu remonte desktop / Pulpit zdalny....
Ale chętnie też bym poznał taki progamik ;)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 04, 2006, 01:15:02 »
ja sie troche pogubilem o co wam chodzi...

mnie chodzilo o to, ze jesli jestes w domu i masz dostep do kompa to lepiej na nim uzywac jakiejs aplikacji do rozmow VoIP a nie meczyc sie z PDA przez PC - po co?

odbierac rozmowy z numeru stacjonarnego (i rozmawiac przez BT) mozesz np. w Skypie lub aplikacji NewFon lub jeszcze kilku innych  - z w/w dwoch sam korzystam

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2006, 23:03:04 »
Cytat: "lipciopda"
ja sie troche pogubilem o co wam chodzi...

mnie chodzilo o to, ze jesli jestes w domu i masz dostep do kompa to lepiej na nim uzywac jakiejs aplikacji do rozmow VoIP a nie meczyc sie z PDA przez PC - po co?

No chyba po to by zamiast trzech telefonów mieć jeden .. poket.

odbierac rozmowy z numeru stacjonarnego (i rozmawiac przez BT) mozesz np. w Skypie lub aplikacji NewFon lub jeszcze kilku innych  - z w/w dwoch sam korzystam

No to ja się teraz zapytam po co ?! Po co chodzić po domu ze słuchawką BT jak wystarczy złapać za poketa jak dzwoni ?! To raz, dwa, po co do VoIP używać Skype'a. To anormalne jest. Do VoIP używa się SIP. Istnieją aplikacje SIP na pokety. Potrzebne jeszcze połączenie z internetem przez WiFi i można telefonować gdzie się chce możliwie tanio. Zawsze chciałem mieć komórkę z DECTem, ale tylko jeden model aparatu SAGEM takie coś oferował. Doczekałem się powszechnej dostępności WiFi, bramek SIP i poketów.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2006, 05:33:44 »
Cytat: "trzcionk"
po co do VoIP używać Skype'a. To anormalne jest.

po to, ze sa sytuacje gdzie rozmowe chce zainicjowac osoba, ktora nie posiada komputera, a tylko telefon stacjonarny i chce to zrobic jak najtaniej - wtedy jedynym rozwiazaniem jest telefon na numer wykupiony w tej strefie numeracyjnej - mnie to kosztowalo 10 zl na rok - pokaz mi tansze rozwiazanie

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2006, 07:12:11 »
mnie to kosztowalo 10 zl na rok

A w cenniku jest 30 euro/rok :) Drogo bardzo sobie licza  :?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2006, 07:43:01 »
Cytat: "indian"

w Skype
w NewFon placisz 10 zl i mozesz dzwonic na ten numer przez 12 miesiecy (nie mozesz dzwonic z tego numeru w tej cenie)

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2006, 11:13:01 »
Cytat: "trzcionk"
po co do VoIP używać Skype'a. To anormalne jest.

po to, ze sa sytuacje gdzie rozmowe chce zainicjowac osoba, ktora nie posiada komputera, a tylko telefon stacjonarny i chce to zrobic jak najtaniej - wtedy jedynym rozwiazaniem jest telefon na numer wykupiony w tej strefie numeracyjnej - mnie to kosztowalo 10 zl na rok - pokaz mi tansze rozwiazanie

Ech, jak grochem o ścianę. Technologia VoIP to SIP, H323 itp a nie Skype. W odróżnieniu od Skype'a to dokładnie opisane protokoły komunikacyjne umożliwiające zestawianie połączeń głosowych. Tanich bramek implementujących te protokoły w tym udostępniających numery telefonii stacjonarnej jest obecnie od groma. Korzystanie z żadnej z nich nie jest uzależnione od posiadania komputera i konkretnego programu. Można używać zupełnie dowolnych rozwiązań sprzętowych czy programowych np. poketa z zainstalowanym programem albo postawić sobie własną bramkę by podłączyć przez nią tradycyjny telefon. Ja rozumiem, że odkryłeś Skype'a, ale ... w tym cały problem. Bo jak Ty już tego Skype'a używasz to za ch...ę nie da się z Tobą połączyć inaczej niż tymże Skypem i telefonem stacjonarnym ale to już za pieniądze. I tak tłumy naiwnych dają się robić w tego Skype'a albo inne komunikatorki, które w istocie kompletnie nie nadają się do komunikacji powszechnej.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2006, 11:31:31 »
Cytat: "indian"

w Skype
w NewFon placisz 10 zl i mozesz dzwonic na ten numer przez 12 miesiecy (nie mozesz dzwonic z tego numeru w tej cenie)

To fajnie, ale .. o co właściwie chodzi. Nie zapłaciłem ani grosza za przydzielenie numeru w sieci z której korzystam używając SIPa aczkolwiek dostałem go w związku z uzyskaniem możliwości taniego dzwonienia po świecie. Ale mnie w ogóle nie o to chodzi jak bardzo tanio go dostałem tylko ... o to, by nie być uzależnionym od jakiegoś Skype'a. Tu mogę korzystać z dowolnych rozwiązań sprzętowych i programowych opartych o SIP. Mam dokładną dokumentację tego protokołu, więc mogę np. napisać własny program zamiast instalować. A takich programów już powstało mnóstwo często ze źródłami...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 07, 2006, 02:49:37 »
super - to sobie napisz tylko uwazaj na te nieznane wirusy - mnie stac na zaplacenie 10 zl na rok - swoj czas bardziej cenie