Transfery w iPlus

• 10 Odpowiedzi
  • 1676 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Transfery w iPlus
« dnia: Listopad 19, 2005, 22:59:49 »
Witam
Mam HP hw6515, używam go jako modem dla PC w Łodzi. Z tego co mi wiadomo to obsługuje on zarówno sieć GPRS jak i EDGE (wg. mapy Plusa dostępny w Łodzi).
Martwią mnie transfery. Testowałem na linku który był podany przy innym temacie i przy ściąganiu pliku o rozmiarze 600 kb transfer wyniósł 43 kbit/sec. Przy mniejszych plikach wogole nie jest w stanie dokonać pomiaru ze względu na zbyt długi czas łączenia.
Czy jest jakis sposób by sprawdzić z jakiego połączenia korzysta iPaq ?
Jakie transfery mają inni użytkownicy iPlusa ?

*

Offline Andu

• 44
Transfery w iPlus
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2005, 00:29:56 »
Wygląda na to, że twoj palmtop nie jest w stanie połączyć sie poprzez EDGE (za słaby sygnał sieci Plus-a, zbyt duże tłumienie ścian, słaba czułość anteny palmtopa)
43 kbit/sec = 5,3KB/sec wygląda na zwykły GPRS

Na takie transfery można składać reklamacje - najlepiej na piśmie. U koleżanki w erze (BlueConnect) po takiej reklamacji nagle transfery wzrosły kilkukrotnie :)

Spróbuj pożyczyć od kogoś Nokie6230i i kabel USB + antenę zewnętrzną - będziesz miał jakieś porównanie szybkości.

Obecne telefony GPRS umożliwiają odbieranie danych z szybkościami do 53,6 kbit/s. (max.6KB/sec)
EDGE - maksymalną szybkość transmisji danych sięgającą w praktyce 236 kbit/s (max.29KB/sec),
faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 115 kbit/s. (max.14KB/sec).

Jeśli chcesz ściągać szybciej to szukaj modemu UMTS - Maksymalna szybkość pobierania danych wynosi 384 kb/s.(48KB/sec)

W lipcu kupiłem administratorowi sieci karte SonyEricssona GC89 Edge w Plusie i praktycznie leży ona nieużywana z powodu stałych problemów z szybkością oraz klopotów z łaczeniem sie z APN-em Plusa - połączenia przez VPN graniczy z cudem, sesje ssh odświeżają sie bardzo wolno, stronki www otwierają się po kilka minut :(

Proponuje przeczytać artykuł z PC World Komputer oraz komentarze użytkowników:
"Bezprzewodowy mobilny Internet? Fakty i mity"
http://www.pcworld.pl/news/85173_3.html
o pseudo nieograniczonym internecie z komórki - jak nasi operatorzy mamią oczy przyszłym abonentom o super szybkim przeglądaniu stron i wideokonferencjach.

Póki co zwykły analogowy modem TPSA jest o wiele szybszy niż siec przez komórke - z wyjątkiem UMTS-u.

Transfery w iPlus
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2005, 00:31:26 »
Download 135 kbps w centrum Warszawy na Qteku 9100

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
Transfery w iPlus
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2005, 03:31:37 »
wejdz na www.plusgsm.pl
po lewej jest zakladka zasieg. kliknji ja i wybierz litere "E" po prawej w legendzie mapy. wyszukaj Lodz i sprawdz czy edge jest w Twojej okolicy. pamietaj ze edge jest - albo go nie ma, nie ma edgo o slabym sygnale. z iPlusem jest sporo problemow. reklamacja nie pomoze. sprawdz na innym telefonie jakie transwery masz w swpim miejscu.

Transfery w iPlus
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 21, 2005, 00:38:38 »
Chyba to jednak wina sieci Plusa. Kumpel kupil modem Sony Ericsson i uzywal go z laptopem. Mial podobny problem z transferami jak ja. Polaczenie z internetem moglo mu sluzyc tylko do gg. Zglosil sie do Plusa a tam jakis mily facet powiedzial mu zeby wywalil cale oprogramowanie jakie standardowo dostarcza Plus do modemow i zainstalowal program ze strony Sony Ericssona. Teraz ma takie transfery jakie rzeczywiscie sa podawane dla EDGE-a i moze sobie wybierac sposob polaczeni (GPRS czy EDGE) i pasmo. Najgorsze ze chyba w przypadku iPaq-a nie ma nic takiego :/
Chyba sie jutro przejde do Plusa.

Transfery w iPlus
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2005, 18:25:13 »
Wlasnie kumpel przyjechal z Laptopem. Modem Sony Ericsson GC 89 i w mojej lokalizacji dziala EDGE. Czas dostepu do www.onet.pl nie przekracza u niego 1000 ms - u mnie sa to okolice 2000 ms. Na programie do obslugi modemu wyswietla mu ze jest pelny zasieg EDGE-a.

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
Transfery w iPlus
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 21, 2005, 22:51:39 »
iPlus menager baaaaaaaaaaaaaaaardzo obciąża system.......

Transfery w iPlus
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 13, 2005, 10:49:07 »
Download średni 125 kbps w Dawidach Bankowych w okolicach Warszawy na hw6515d.
Proponuję wykonać test przez przeglądarkę www.test.vline.pl/test.php
Nie jest to może najlepszy sposób ale możesz sie w prosty sposób czegoś dowiedzieć.

*

Offline IWANEQ11

• 250
  • Sprzęt: Hp Rx3715, Htc Kaiser, HTC HD2
Transfery w iPlus
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 06, 2006, 23:15:31 »
A ktoś działal na umts ??? jakie transfery?? duza roznica z edge???

*

Offline mos84

• **
  • 155
Transfery w iPlus
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 08, 2006, 09:50:40 »
mam dla porównania iPlus i Heyah - GPRS w iPlus'ie to jest jednym słowem tragedia! EDGE w Plusie w Krakowie jest 2 razy wolniejszy niż GPRS w Heyah... Np. na mojej uczelni w centrum Krakowa Plus nie ma wogóle zasięgu! Gdyby nie pre-paid i ceny ta karta by już dawno wylądowała w koszu... A co do mapki zasięgu EDGE to ładnie wygląda na tym obrazku, ale szkoda że w rzeczywistości jest całkiem inaczej - poza tym EDGE jest to tylko z nazwy bo transfery na pewno nie są EDGE'owe.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
Transfery w iPlus
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 08, 2006, 10:54:35 »
Cytat: "Andu"
Póki co zwykły analogowy modem TPSA jest o wiele szybszy niż siec przez komórke - z wyjątkiem UMTS-u.

szybszy - niekoniecznie. na pewno stabilniejszy. transmisja pakietowa ma to do siebie, że jak ciągniesz jakiś konkretny strumień danych (np. jeden duży plik, radio online itp.), to transfer jest szybki i stosunkowo stabilny. jednak gdy zasysasz coś w małych 'kawałeczkach' (np. maile, obrazki na stronach www itp.), to ciągnie się to znacznie dłużej, ze względu na wydłużony czas odpowiedzi (ping) na zapytanie do każdego elementu z osobna. dlatego wielu ludzi narzeka, że EDGE/GPRS działa bardzo wolno.

oczywiście wpływ na transfery w transmisji pakietowej mają różne inne czynniki (jakość odbieranego sygnału GSM, jednoczesna liczba użytkowników na danym BTS-ie itp.), o których pisałem już nieraz... może warto przykleić któryś z tych tematów na forum?