Stałe połączenie GPRS...

• 4 Odpowiedzi
  • 763 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
Stałe połączenie GPRS...
« dnia: Styczeń 27, 2006, 03:45:00 »
Chciałem się upewnić, czy bedąc połączonym non stop z GPRSem (www, gg, mms, aktualizacja pogody itp.) jestem narażony na jakieś dodatkowe koszty spowodowane niezamierzonym ściąganiem niepotrzebnych danych - innymi słowami czy liczba ściągniętych danych będzie taka sama gdy łączyłbym się i rozłączał przy każdorazowej potrzebie wejścia do internetu?
Czy wogóle da się tak ustawić połączenie z netem by razem działały strony www i wysyłanie/odbieranie mms? Przyznam, że ustawienia połaczenia z netem i mms są dla mnie conajmniej niejasne i zagmatwane...
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D

*

Offline lipciopda

• 6801
Stałe połączenie GPRS...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2006, 06:18:59 »
no za kazdym polaczeniem i przy kazdej sesji ilosc danych bedzie inna bo przeciez nawet jak bedziesz taki sam przedzial czasu to nie da sie jednoznacznie powiedziec, ze sciagniesz ta sama ilosc danych - zalezy od wygladu strony lub ilosci literek w GG - 1 literka to jeden bit, 8 bitow to jeden bajt i potem juz po 1024 jednostki - i pamietaj, ze sesje sa zwykle zaokraglane do 100 lub 50kb (odzielnie liczona wyjsciowa i wejsciowa)

*

Offline 5hinka

• **
  • 100
    • http://www.klimatech.biz.pl
Stałe połączenie GPRS...
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2006, 06:40:51 »
Cytat: "lipciopda"
... i pamietaj, ze sesje sa zwykle zaokraglane do 100 lub 50kb (odzielnie liczona wyjsciowa i wejsciowa)

w plusie juz do 10kb na szczescie

chociaz nie wiem czy powinno sie napisac do 10kB dokladnie mowiac

pozdrawiam

*

Offline lipciopda

• 6801
Stałe połączenie GPRS...
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2006, 06:51:40 »
kb to kilobit a kB to kilobajt - w naszym przypadku mowimy chyba o tym drugim (chociaz ja rowniez z lenistwa pisze wszystko z malych liter)

8 kb = 1 kB
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilobit

*

Offline Kuras77

• 410
  • Sprzęt: FS LOOX N560 i C550
Stałe połączenie GPRS...
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2006, 20:18:42 »
Cytat: "lipciopda"
no za kazdym polaczeniem i przy kazdej sesji ilosc danych bedzie inna bo przeciez nawet jak bedziesz taki sam przedzial czasu to nie da sie jednoznacznie powiedziec, ze sciagniesz ta sama ilosc danych - zalezy od wygladu strony lub ilosci literek w GG - 1 literka to jeden bit, 8 bitow to jeden bajt i potem juz po 1024 jednostki - i pamietaj, ze sesje sa zwykle zaokraglane do 100 lub 50kb (odzielnie liczona wyjsciowa i wejsciowa)

Nie chodzi mi o dokładne porównanie tylko chce wiedzieć, czy przypadkiem fonik nie zacze mi sam buszować po necie narażając mnie na wydatki... Jeśli różnica nie przekracza jakichś 5% to świetnie. I ponawiam pytanie o ustawienie jednego połączenia do netu i mms'ów bo trochę to dla mnie zagmatwane...
Motorola A925 > HTC Magician > HTC Wizard > FS LOOX C550 > jest FS LOOX N560 + Nokia N82...oraz iPhone 3GS :D