Słaby sygnał w MDA 1

• 20 Odpowiedzi
  • 1478 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Słaby sygnał w MDA 1
« dnia: Czerwiec 05, 2006, 23:07:56 »
Witam serdecznie wszystkich zebranych, od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem MDA 1 model PW-10A2 i szukam od paru dni na forum sposobu na poprawę zasięgu i znalazłem parę postów które nic nie wniosły. Zacznę od początku co mam wgrana :
ROM version 4.02.04 ENG
Radio version 4.21.00
Protokul 32S54
Wchodziłem do ustawień GSM ale nic tam nie można zmienić a jest tam tak ponastawiane:
Gsm turn on
Gsm turn off
Gsm reset
Gsm 900
Gsm 1900
Gsm 900/1800
Gsm rfcal
Gsm normal
I nie podoba mi się ta opcja gsm 1900 bo tu chyba chodzi o częstotliwość odbieranego sygnału gm. ale nie można tego zmienić no chyba że ja nie potrafię, proszę o pomoc co zrobić żeby sygnale był taki jak powinien być bo MDA więcej wyszukuje sygnału niż jest zalogowana no i często się zawiesza. Fachowcy ratujcie .
Pozdrawima

*

Offline indian

• 823
Re: Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2006, 00:20:20 »
Cytat: "microsat"

Gsm 900/1800

Najedz na to i wcisnij pad.Mda zrobi reset i bedzie ustawiony prawidlowy zakres.

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2006, 09:29:01 »
Wydaje mi się że zakres GSM 900/1800 jest prawidłowy tylko mnie zastanawia dlaczego w tym osobnym zakresie jest GSM 1900 a chyba powinno być 1800 i tego zakresu nie można zmienić

*

Offline indian

• 823
Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2006, 11:17:14 »
Powinno byc 1900.Jak Ci sie wydaje ze zakres jest prawidlowy to pewnie tak jest.

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2006, 11:19:06 »
Parametry podałem na wstępie i nie znam się czy są dobre czy nie a sygnał nadal słabiutki i zanikający. Co z tym zrobić

*

Offline indian

• 823
Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2006, 11:21:14 »
A zrobiles to co wczesniej napisalem?

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2006, 14:59:48 »
Parametry podałem na wstępie i nie znam się czy są dobre czy nie a sygnał nadal słabiutki i zanikający. Co z tym zrobić

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2006, 21:25:53 »
Zrobilem tak jak mi kazaleś najechalem na parametr 900/1800 nacisnolem pad napisal mi komunikat że wszystko ok no i po ponownym restarcie sygnal jest nadal mierny i często go gubi a przy próbie zalogowania sie do sieci czasem nawet się zawieśi i trzeba robic miękki restart.

*

Offline indian

• 823
Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2006, 21:50:08 »
Pobawmy sie we wrozke,bo widze ze ze slaska jestes :) Twoja siec to Orange?

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2006, 21:57:53 »
moja sieć to Heyah nadajnik z ERY mam od domu jakies 600-700 m na nokii 6610 mam full sygnal na MDA szuka sieci sygnal ledwo sie pokazuje jak wyjde z domu, chyba sprzedam te sliczne urządzenie ;-(

*

Offline indian

• 823
Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 06, 2006, 22:02:12 »
A masz ustawione wybieranie sieci reczne czy automatyczne? Settings/Phone/Network/Network selection:

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 06, 2006, 22:30:36 »
automatycznie a w ustawieniach preferowanych siecia wywalilem wszystkie oprucz era i plusgsm może sprawdze jak się będzie zachowywaą jak mu ustwie manualne wyszukiwanie sieci bo tego jeszcze nie sprawdzalem.

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 10, 2006, 17:14:16 »
Przede wszystkim. jesli mozesz zmien soft radio na 4.16 nieco bardziej stabilne. A najwazniejsza rzecza jest styk ktory znajdyje sie miedzy antenką a płytą główną. jesli rozbierałeś kiedyś mda 1 to po zdjeciu obudowy na samym szczycie zaklada sie ten plastik od antenki. patrz zdjecia tutaj

http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=WallabyJTAG

tan styk sie utlenia bardzo pogarszajac sygnał. To samo dzieje sie miedzy sprezynka w antence a mosiazną złączką. Postaraj sie to oczyscic najlapiej czyscikiem do rur miedzianych lub (abrdzo drobym papierem ew draską z zapałek (broń borze skrobać nozykiem lub czyms ostrym podobnym )
Powodzenia

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 11, 2006, 22:14:05 »
No wiem jak juz wyglada MDA od środka, wyczyścilem styk anteny poskladalem telefonik i próbuje wgrac rs 4,16 i tu zaczynaja sie kolejne schody program instalacyjny po 1 % prosi o restart fonka wiec naduszam OK i od nowa to samo i dalej 1% i restart kurcze chyba robie cos nie tak, czytalem na forum robilem jak piszą i nic chyba zemnie marny operator MDA. :-)

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 13, 2006, 23:08:19 »
No Panowie jka zmienić radio 4.21 na 4,16 konbinowalem na wszyskie sposoby i nic nie wejdzie 1% instalacji i wywala komunikat o restert telefonu i po restarcie jest nadal stare radio normalnie sie poddaje.

*

Offline Graf

• *
  • 67
  • Sprzęt: TG01
Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 14, 2006, 00:19:25 »
MDA I, MDA III, OMNIA, TG01

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 15, 2006, 20:20:36 »
Zrobiłem wszystko zgodne z opisem i okazało sie że soft radio 4,16 któty mam jest chyba uszkodzony wszystkie inne wchodza beż problemu może ktos z kolegów ma sprawny i prawidłowy soft radio 4,16 będę wdzięczny
microsat@o2.pl
dziękuje

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 19, 2006, 23:15:07 »
Witam po przerwie, którą wykorzystałem na zabawę z MDA 1 i podzielę tym co zrobiłem i co mam zamiar zrobić, więc ściągnąłem prawie wszystkie systemy rom z ftp instalowałem po kolei do tego zmieniałem radio i niestety nie było żadnej poprawy w pracy telefon nadal gubi sygnał a w momencie szukania nowego sygnału MDA się często wiesza teraz zostałem na pierwotnej konfiguracji która moim zdaniem jest najbardziej stabilna, styk anteny tez czyściłem i w czasie tej pracy wpadł mi do głowy pomysł może jest głupi, ale warto sprawdzenia, pod pokrywa baterii jest dość sporo miejsca żeby zaadoptować tam jakąś inna antenę może bardziej wydajną bo już mi brakło pomysłów jak poprawić jakość poziomu sygnału bo ostatecznym wyjściem jest chyba sprzedaż lub zamiana na lepszy model. Może jeszcze ktoś ma jakiś pomysł to bardzo chętnie skorzystam z uwag doświadczonych kolegów. Pozdrawiam

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 20, 2006, 21:25:08 »
Witam serdecznie. Dziś rozebrałem jeszcze raz moje MDA i rozebrałem na drobne antenę i co się okazało jest gniazdo na płytkę ze stykiem a sama antena składa się z dwóch czarnych plastików rozebrałem je i się okazało że w środku jest pustka bezpośrednio ze styku jest taki bolec i miejsce na antenie której nie było zaznaczam że telefon mam od nie dawna może poprzedni właściciel coś tam grzebał i mu wypadło to coś czego nie wiem za bardzo co tam ma być fabrycznie ( napewno antena ) więc rozebrałem starego simensa i tam zaobserwowałem że antena jest zwykły kawałek druta zwiniętego w spirale i ja z braku takiej spirali zamontowałem sprężynkę sygnał się poprawił ale chciałbym wiedzieć co tam zamontować żeby było prawie jak fabrycznie, może ktoś tak daleko sięgał i wie co tam ma być to bardzo proszę się podzielic swoimi wiadomościami.
Pozdrawiam

*

Offline indian

• 823
Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 20, 2006, 21:33:40 »
Fabrycznie tam jest wlasnie taka sprezyna.

Słaby sygnał w MDA 1
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 23, 2006, 22:10:40 »
No i sprężyna dział jest sygnał mogę gadać i pisać na moim MDA i chcę wszystkim podziękować za okazaną pomoc.
Pozdrawiam