Odebrać mms'a przez gprs w orange.

• 6 Odpowiedzi
  • 1168 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 03, 2006, 03:40:16 »
Sprawa wygląda tak:
Mam włączony gprs.
Dostaje mms'a, rozłącza gprs i łączy to drugie połączenie dla mms... wiadomo :)
Ale czy można zrobić tak, żeby odbierać mms'y na normalnym połączeniu gprs?
Sprzęt: XDA ATOM :)

*

Offline corck

• *
  • 97
  • Sprzęt: Wizard, Xperia, Touch HD, Hero
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2006, 12:41:42 »
Ciesz sie ze masz tak, ja mam wizarda i gdy mam gprs to przychodzi do mnie sms, ze przyszedl mms i musze przelaczac w opcjach profil polaczenia, tak samo jak chce wyslac mms'a to musze zmieniac profil na mms i potem z powrotem na gprs... wkurzajace.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2006, 16:46:47 »
W opcjach mms nie ma wyboru profilu, który ma być używany do odbierania mms?? Bo ja miałem coś źle ustawione i było tak jak u ciebie.
Powpisywałem wszystkie ustawienia jeszcze raz i chodzi.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2006, 20:13:56 »
Po pierwsze mmsa na zwyklym GPRSie odebrac sie oczywiscie da. Malo tego w Compakcie defaultowe ustawienia MMSow sa wlasnie takie ze odbiera przez zwykly GPRS (w erze). Problem w tym ze wtedy placisz jak za zwykla transmisje danych podczas gdy laczas sie przez APN MMSowy odbierasz wiadomosci za darmo.  Mowa o 2003PE w Erze ale jesli u mnie operator pozwala na odbior przez zwykly APN to na kazdym urzadzeniu bedzie to dzialalo identycznie. Wysylac pewnie tez sie da ale ze nie usmiechalo mi sie placic podwojnie (za dane i za MMSa) wiec nie sprawdzalem.

Przelaczac pomiedzy profilami tez oczywiscie nie trzeba - wystarczy dobrze skonfigurowac urzadzenie. Ja mialem problemy z tym ze do MMSa tworzylem dodatkowe polaczenie modemowe (w ramach polaczenia ISP) podczas gdy trzeba do tego utworzyc zupelnie nowe polaczenie (i dopiero w jego ramach utworzyc polaczenie modemowe z APNem MMSowym). Teraz wystarczy ustawic w kliencie MMSa odpowiednie polacznenie i wszystko gra.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2006, 21:51:55 »
Cytat: "jarekt"
Po pierwsze mmsa na zwyklym GPRSie odebrac sie oczywiscie da. Malo tego w Compakcie defaultowe ustawienia MMSow sa wlasnie takie ze odbiera przez zwykly GPRS (w erze). Problem w tym ze wtedy placisz jak za zwykla transmisje danych podczas gdy laczas sie przez APN MMSowy odbierasz wiadomosci za darmo.  Mowa o 2003PE w Erze ale jesli u mnie operator pozwala na odbior przez zwykly APN to na kazdym urzadzeniu bedzie to dzialalo identycznie. Wysylac pewnie tez sie da ale ze nie usmiechalo mi sie placic podwojnie (za dane i za MMSa) wiec nie sprawdzalem.

Przelaczac pomiedzy profilami tez oczywiscie nie trzeba - wystarczy dobrze skonfigurowac urzadzenie. Ja mialem problemy z tym ze do MMSa tworzylem dodatkowe polaczenie modemowe (w ramach polaczenia ISP) podczas gdy trzeba do tego utworzyc zupelnie nowe polaczenie (i dopiero w jego ramach utworzyc polaczenie modemowe z APNem MMSowym). Teraz wystarczy ustawic w kliencie MMSa odpowiednie polacznenie i wszystko gra.

Czy mam rozumieć że w Twoim przypadku fukcja AUTO działa poprawnie?
Bo u mnie (XDAII WM5) przychodzący mms nigdy nie dobije się gdy mam ustawione na Auto pick.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 11, 2006, 10:21:36 »
Dziala dziala. Powtarzam ze trzeba utworzyc nowe polaczenie (connection)  tak aby miec My ISP, My Work Network, OrangeMMS. Nie napisales ale zakladam ze masz tel. w orange (jak niemal wszyscy z wizardami) a orange ma swietnie rozpisana konfiguracje (era ma ja tylko dla MDAI i to bez MMS :P).

Aby skonfigurować telefon SPV M3000 do wysyłania i odbierania wiadomości MMS, należy postępować według poniższych wskazówek:

1. Naciśnij START i wejdź w USTAWIENIA.
2. Wejdź w POŁĄCZENIA i wybierz POŁĄCZENIA.
3. Przejdź do zakładki ZAAWANSOWANE, a następnie naciśnij WYBIERZ SIEĆ.
4. Naciśnij przycisk NOWE... przy górnej rozwijanej liście.
5. Jako nazwę ustawień wpisz MMS Orange, a następnie przejdź do zakładki MODEM.
6. Naciśnij NOWE... i wpisz MMS Orange jako nazwę połączenia.
7. W polu WYBIERZ MODEM ustaw ŁĄCZE KOMÓRKOWE (GPRS) i naciśnij DALEJ.
8. W polu NAZWA PUNKTU DOSTĘPU wpisz mms i naciśnij DALEJ.
9. W polach NAZWA UŻYTKOWNIKA i HASŁO wpisz mms i naciśnij ZAKOŃCZ.
10. Przejdź do zakładki USTAWIENIA SERWERA PROXY.
11. Odznacz pole TA SIEĆ ŁĄCZY SIĘ Z INTERNETEM.
12. Odznacz pole TA SIEĆ UŻYWA SERWERA PROXY DO POŁĄCZENIA Z INTERNETEM.

Zmiana ustawień MMSC.

13. Naciśnij START i wybierz OBSŁUGA WIADOMOŚCI.
14. Naciśnij MENU, a następnie wybierz KONFIGURACJA MMS....
15. Zaznacz pole POBIERZ NATYCHMIAST WIADOMOŚCI.
16. Odznacz pole ODRZUCAJ WSZYSTKIE WIADOMOŚCI.
17. Przejdź do zakładki SERWERY i naciśnij NOWE.
18. Jako NAZWA SERWERA wpisz MMS Orange.
19. W polu BRAMKA wpisz 192.168.006.104.
20. W kolejne pole, jakim jest PORT, wpisz 9201.
21. W polu ADRES SERWERA wpisz http://mms.orange.pl.
22. W polu POŁĄCZ PRZEZ wybierz MMS Orange.
23. W polu WERSJA WAP ustaw WAP 1.2 i naciśnij OK.
24. Naciśnij USTAW JAKO DOMYŚLNE, a następnie CZERWONĄ SŁUCHAWKĘ.

*

Offline nat10

• 16
MMS Orange
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 14, 2006, 13:18:58 »
potwierdzam hula aż miło
dziekujemy ci ...