Samoresetowanie się MDAII

• 12 Odpowiedzi
  • 591 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 25, 2005, 13:48:44 »
Witam Wszystkich!
Wczoraj stała mi się bardzo dziwna rzecz z moim pocketem, mianowicie zawiesił się i po łagodnym resecie zgasną i nie chciał już się obudzić (bateria była prawie pełna).
Zauważyłem że na ekranie zostały ledwie widoczne resztki ostatniego obrazu. Nie pomogło nawet wyciągnięcie baterii. Te pozostałości obrazu jednak powoli znikały. Po jakichś 5-7 minutach ponownie wyciągnołem baterie i wystartował, ale, o zgrozo z twardego resetu i wiecie co dalej.
Jeżeli to możliwe, chciałbym się dowiedzieć co to było i jak w przyszłości tego uniknąć.

Pozdrawiam, Przemek

P.S.
Wybaczcie mi za tak długi post, ale chciałem w miare dokładnie opisać objawy

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 25, 2005, 20:59:23 »
Niestety dzisiaj stało mi się to samo i nie chce wogóle wstać.
Jak podłanczam ładowarkę to kontrolka świeci na czerwono.
Co się stało?!

*

Offline ell

• 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 25, 2005, 22:24:09 »
Padla bateria. Musisz probowac go naladowac.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 25, 2005, 22:45:17 »
Wystartował i wszystko wskazuje że padła bateria, ale jak się załączył to sprawdziłem stan baterii w ustawieniach i ze zdziwieniem stwierdziłem że podtrzymująca jest w 40% pełna, a główna pusta, czyli 0% i się ładuje.
Podczas kiedy się zrestartował faktycznie bateria była słaba, ale nie aż tak- miała ok 20% (chwile wcześniej tyle miała, bo wtedy zauważyłem).
Wcześniej nie miałem z nim tych problemów, jak się bateria rozładowała po prostu nie dał się włączyć, ale po podłączeniu do ładowarki zaraz się włączał, a nie RESTARTOWAŁ (twardy reset) i zawsze po podłączeniu bateria podczymująca miała 100%.
Na moje rozumowanie (niekoniecznie prawidłowy) mój MDA ma zwarcie, które zabiera prąd z baterii, ponieważ to dziwne, że się tak zachowuje.
Może to ta podtrzymująca bateria ma to zwarcie, a może głupio myślę (z zawodu i z praktyki jestem mechanikiem samochodowym, a nie elektronikiam)
Zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś MDAII z uszkodzonym wyświetlaczem i nie podmienić go z mojego.
Doradzcie mi co mam zrobić

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2005, 16:12:33 »
Jesli czesto dochodzilo do calkowitego rozladowania baterii to mogla ona po prostu sie juz zuzyc.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 26, 2005, 17:02:11 »
codzi Ci o główną, czy podtrzymującą?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 27, 2005, 07:28:11 »
Cytat: "przemek.5"
codzi Ci o główną, czy podtrzymującą?

glowna - bateria podtrzymujaca dziala tylko kilka/kilkanascie minut po wyczerpaniu/wyjeciu baterii glownej

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 27, 2005, 13:02:15 »
tak, jest to możliwe, ale w drugim przypadku, ponieważ pocketa uruchomiłem dopiero na ładowarce, lecz za pierwszym razem wstał tak jak opisałem, sam
 i bateria po załączeni była prawie pełna, a podtrzymująca pełna. Możliwe że takie spustoszenia mógł zrobić wirus? Gdzie zdobyć antywira na pda?

*

Offline M@rk

• *
  • 73
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 28, 2005, 00:11:33 »
Mam w firmie 3 xMDAII. 2 z nich w dniu 23.12 (dziwna zbieznosc dat)zaczely tak samo "wariowac" jak u Ciebie. Raczej nie ma to nic wspolnego z bateria zarowno glowna jak i podtrzymujaca, oraz wirusem. Robilem hard-reset po kilka razy, ustawilem tylko zegar i ownera, poczym zostawilem na pare godzin w ladowarce. Gdy wlaczylem PDA system byl przywrocony do fabrycznych ustawien (czyli bez powyzszych ustawien). Tak samo wygladalo po wymianie baterii i kolejnych hard-reset oraz bez podlaczonej ladowarki (ladowarke rowniez zmienilem od tego modelu, ktory do tej pory dziala). Wersje systemu sa fabryczne. Jutro oddaje do serwisu, wiec jak wroca za pare dni uzupelnie posta.

Pozdrawiam
M@rk

*

Anonymous

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 28, 2005, 19:04:47 »
Miałem zrobić to samo (odesłać do serwisu), lecz poczekam na Twoje uzupełniene. Na razie odpukać drugi dzień jest wszystko wporządku.
Pozdrawiam

*

Anonymous

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 28, 2005, 19:05:36 »
Miałem zrobić to samo (odesłać do serwisu), lecz poczekam na Twoje uzupełniene. Na razie odpukać drugi dzień jest wszystko wporządku.
Pozdrawiam

*

Anonymous

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 28, 2005, 19:17:31 »
mmm

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2005, 09:26:10 »
Cytat: "przemek.5"
Możliwe że takie spustoszenia mógł zrobić wirus? Gdzie zdobyć antywira na pda?

mozna przyjac ogolne zalozenie, ze na PDA nie ma wirusow