Różne klawiatury ekranowe dla różnych aplikacji

• 5 Odpowiedzi
  • 1202 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Różne klawiatury ekranowe dla różnych aplikacji
« dnia: Sierpień 30, 2009, 23:49:46 »
Witam,
Czy jest jakas możliwość ustawienia pojawiania się różnych klawiatur ekranowych dla różnych aplikacji? Może jest jakiś program wymuszajacy wlaczanie konkretnej klawiatury do danej apilikacji? Taka możliwość raczej istnieje, bo np. slowniki Ectaco same przelaczają sobie klawiatury w zależnosci od wybranego języka.

Chodzi o to, żeby np. do obsługi smsów i telefonu system włączał automatycznie klawiaturę typu ABC, a do pracy z np. Wordem czy Excellem klawiaturę QWERTY. Teraz trzeba to robić ręcznie, co nie zawsze jest wygodne (np. gdy trzeba szybko wyslac smsa, a telefon chce sie obslugiwac reka nie rysikiem - trzeba i tak wyciagnac rysik zeby przelaczyc klawiature).
Pozdrawiam
p

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: Różne klawiatury ekranowe dla różnych aplikacji
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 31, 2009, 00:19:14 »
Kiedyś gdzieś widziałem taki program, jak sobie przypomnę nazwę to napiszę. Tyle że on potrafił zmieniać SIP w zależności od uruchomionej aplikacji a Ty mówisz chyba o przełączaniu trybów pracy (qwerty/phonepad/itp...) w ramach tego samego SIPa - to coś innego i osiągnąć to możesz chyba tylko Mortscriptem...
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 31, 2009, 00:27:30 »
Kiedyś gdzieś widziałem taki program, jak sobie przypomnę nazwę to napiszę. Tyle że on potrafił zmieniać SIP w zależności od uruchomionej aplikacji a Ty mówisz chyba o przełączaniu trybów pracy (qwerty/phonepad/itp...) w ramach tego samego SIPa (...)

Nie. Właśnie chodzi mi o to o czym napisałeś wcześniej - przełączanie pomiędzy róznymi klawiaturami, nie trybami jednej klawiatury. Jakbyś przypomniał sobie nazwę byłbym wdzięczny. Dotychczas znalazłem niestety jedynie programy do zmiany domyślnej klawiatury systemu.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2009, 19:36:53 »
Niestety nie mogę przypomnieć sobie tej nazwy. Z biegiem czasu zaczynam nawet mieć przebłyski w pamięci, że tamten program który mam na myśli potrafił być może zmienić SIP na inny tylko w momentach zmiany orientacji ekranu (ale nie jestem tego na 100% pewny).

Tak czy siak, ja na Twoim miejscu popróbowałbym podziałać Mortscriptem.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2009, 19:44:56 »
Niestety nie mogę przypomnieć sobie tej nazwy. Z biegiem czasu zaczynam nawet mieć przebłyski w pamięci, że tamten program który mam na myśli potrafił być może zmienić SIP na inny tylko w momentach zmiany orientacji ekranu (ale nie jestem tego na 100% pewny).
nazywa się pqz
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 31, 2009, 20:38:38 »
Nie, tego akurat nie znałem, ale w końcu znalazłem tą co łaziła mi po głowie, miałem na myśli nueSlidingKB, ale kompletnie źle mi utkwiła w głowie ;)  Ta reaguje na wysuwanie/wsuwanie klawiatury sprzętowej i w zależności od trybu ekranu ustawia wybraną klawiaturę ekranową a zatem wzorcowo wszystko pomieszałem :)  Ehh... pamięć coś zaczyna szwankować na starość... ;)