QTEK S200-prosze o pomoc przed decyzja zakupu!

• 24 Odpowiedzi
  • 2153 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marbron

• *
  • 93
  • Sprzęt: HTC HD2
« dnia: Czerwiec 01, 2006, 00:02:19 »
Mam zamiar kupic palmphon Qtek S200 (nowy!). Chcialbym zasiegnac Waszych opinii.

Jak dobry jest to sprzet, jak sie sprawdza w praktyce, czego mu brakuje? Glowne funkcje, ktore mnie interesuja to przede wszystkim telefon (do tej pory zawsze koprzystalem ze zwyklych Nokii-czy czegos mi bedzie brakowac?), najprostsze funkcje internetowe (przegladarka, wysylanie i odbieranie + magazynowanie korespondencji), funkcje Windows Office (glownie Word), zapisywanie notatek i innych waznych notek (czy ma funkcje zabezpieczenia tych informacji np.haslem?), GPS (choc przyznam,ze to nie jest priorytet).

Jak dziala WiFi na tym urzadzeniu i czy w pelni mozna wykorzystywac przez niego funkcje netowe, np korzystac z GG lub Skype?

Czy sprawnie funkcjonuja funkcje kalendarzowo-organizerowe oraz sms-y?

Czy jest to sprzet w pelni kompatybilny z moim komputerem (system XP) - mam na mysli ksiazke adresowa outlooka, wymiane maili miedzy PC-tem a Palm-em itp?

Czy istnieje funkcja odlaczenia telefonu i prace (zabawe) innymi funkcjami w samolocie?

Dowiedzialem sie, ze nie ma polskiej wersji jezykowej. Czy mozna w jakis sposob ja wgrac (w jaki i za ile?) i czy przez to nie utrace gwarancji? Czy instrukcja jest w jezyku polskim?

Jak wyglada sprawa dzwonkow? Czy moge w jakis sposob wgrywac MP3 i wykorzystywac je jako dzwonki telefoniczne? Czy moge z mojego kompa przeslac bluetooth'em lub IRD-a jakies dzwonki?

Czy mozna z Nokii 6610 przegrac (jak?) ksiazke telefoniczna zapisana w pamieci telefonu (bezposrednio IRD-a czy najpierw na Nokia PC Suite a z tego programu dopiero na S200?)?

Ile (z Waszych praktyk) wytrzymuje bateria przy normalnym uzyciu telefonu?

Cena, jaka mi proponuje warszawski oddzial Infopolis to ok 2.290 zl. Jest tez promocja, w ktorej oprocz Palmphonu mam Polskie mapy, antene GPS, uchwyt i ladowarke samochodowa za ok 2.990 zl. Czy sa to ceny, ktore sa realne i warto zainwestowac tyle w ten sprzet?

Chcialbym znac Wasze + i - tego sprzetu.

Myslalem tez o kupnie HP 6515, Treo 650, Nokii comunicator lub najnowszego Mio, ale mysle ze S200 wypada jednak najlepiej jako maly (!) palmphone dla kogos, kto nie potrzebuje az tylu funkcji. Czy moglibyscie napisac jakies opinie porownawcze tych sprzetow?

Z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie,
(Powtarzam ten post z dzialu Zakupy, bo tam nikt mi nie chce odpowiedziec. Moze ktos z Was, kto ma wiedze na ten temat czyta forum wybiorczo)

Marcin

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2006, 07:03:15 »
dubelek :!:
będzie łomot  :wink:

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2006, 09:51:06 »
Mam Jamina czyli to samo tylko od i-mate. Wady: procesor i glos w glosniku. podkrecenie procka rozwiazuje pierwszy problem. Drugi, choc wydaje sie zasadniczy, praktycznie nie istnieje, bo uzywanie palmtopa bez sluchawki jest bez troche sensu. Zalety: bateria, rozmiary, wyglad (?), obsluga, aparat i, przede wszystkim, komunikacja - bt2.0, wifi, irda, edge . Jako palmofon jest obecnie the best.

*

Offline marbron

• *
  • 93
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2006, 11:55:59 »
Dzieki! A moze wiesz co z polska wersja (konkrety w poscie powyzej) i praca w samolocie? I jak sie ma sprawa przegrania pamieci z Nokii oraz czy te ceny sa ok?

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2006, 12:01:15 »
jak dla mnie to cena jest wygórowana, za mniejszą kwote kupisz Qtek 9000
bardziej zaawansowany aczkowlwiek większy (jedyny minus to pierwsze wrażenie , potem człowiek się przyzwyczaja i  jest super)
SDTV team

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2006, 12:18:00 »
W samolocie nie ma problemu - włączasz tzw. flight mode. Ceny? Jamina kupisz chyba troche taniej, w sieci jest od 2150 PLN, a i i-mate podobno lepiej dba o klientów od qteka

*

Offline marbron

• *
  • 93
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2006, 12:32:47 »
Jestem laikiem w tych sprawach, wiec wybacz pytanie- czy I-mate i Qtek to dwie rozne firmy produkujace taki sam produkt? Czy te aparaty czyms wogole sie roznia? Moze wiesz, gdzie bezpiecznie mozna kupic oba w sieci (ja znalazlem Qtek'a w zwyklym sklepie Infopolis w Wawie). No i co z ta wersja PL, czy mozna ja wgrac (jezeli jej nie ma wewnatrz) i czy przez to nie strace gwarancji? Wladam dobrze angielskim, ale mimo wszystko wole poslugiwac sie "polskimi napisami" w telefonie. Czy piszac o wadliwym glosie w glosniku miales na mysli tzw. loud speaker czy normalna rozmowe przez przystawiony do ucha telefon?

*

Offline and2ree

• 35
  • Sprzęt: i780, E51, ETEN G500
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2006, 12:52:03 »
imate i qtek to dwie marki sprzedajace produkt, ktory produkuje firma HTC. sa jeszcze inne firmy, ktore markuja to samo urzadzenie.

mam imate jamin'a. od momentu zakupienia wyszly juz 4 update'y romu (jeden to zasadniczo downgrade z ktorego usunieto Skypa). wiec firma pamieta, ze sa userzy. aczkolwiek czesta wymiana romu to bolaczka bo wszytsko trzeba instalowac na nowo.

dopod 813 to ta sama zabawka i tam upgrade'y tez sa czesto i sa najszybciej.

generalnie jakosc glosnika tego przykladanego do ucha obleci. Glosnik od glosnomowienia i calej reszty faktycznie moglby byc lepszy.

pozdrawiam

*

Offline marbron

• *
  • 93
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2006, 15:03:55 »
Czyli generalnie nie ma znaczenia jakiej firmy kupie, czy I-mate czy Qtek, w samym urzadzeniu nie ma zadnej roznicy, tak?
Ale wciaz nie wiem co z tym polskim softem, czy jest czy go nie ma i jezeli nie to czy mozna jakos wgrac? Czy jest T9 do pisania SMS-ow po polsku?
Rozumiem tez, ze urzadzenie jest warte kupna i spelni moje oczekiwania? A jeszcze a propos - jak sie zachowuje Auto Mapa na nim przy polaczeniu przez antene GPS Bluetooth?

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 01, 2006, 15:53:36 »
Nie ma praktycznie różnicy (poza niewielką w kolorystyce bodajże). Jedyną różnicą są romy czyli de facto systemy operacyjne. Ale można instalować romy innych dostawców, jeżeli są napisane dla tego samego modelu HTC. S200 to Prophet na przykład (to jest w zasadzie jego podstawowa (kodowa) nazwa).

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 01, 2006, 15:56:35 »
Automapa podobno dobrze działa nawet bez podkręcania procesora. Słownika polskiego nie ma, polskich znaków też - musisz zainstalować program.

*

Offline and2ree

• 35
  • Sprzęt: i780, E51, ETEN G500
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 01, 2006, 16:24:43 »
automapa chodzi w miare. choc nie wiem czemu na wizardzie dziala duzo szybciej. co do slownika T9 to chyba wersje wizarda sprzedawane w orange maja cos takiego. ale nie widzialem nigdzie info jak to przeniesc na inny pfon. po za tym pisanie ze slownikiem to nie jest dobry pomysl. s200 nie ma klawiatury. jej funkcje pelni ekran dotykowy. i tu pojawia sie problem (po za wielkoscia samego ekranu). na ekranie jest folia ktora jest jakby w jakiejs odleglosci od ekranu. po przycisnieciu jej rysikiem widac jak sie ugina. dotykajac ekran czyms twardym wszytsko jest ok ale juz miekki opuszek palca bardzo czesto nie lapie tego miejsca ktore sie nasicka albo wogole nie ma zadnej reakcji. pisanie koncem paznokcia jest skuteczniejsze ale zdecydowanie mniej wygodne. ja zawsze uzywam rysika co mnie troche wnerwia. jesli Ci to nie przeszkadza to mozesz pogrzebac w sieci i moze cos znajdziesz nt. slownika T9 w wersji polskiej... wczesniej mialem asusa 730W i tam ekran byl twardy i rewelacyjnie dzialal z miekkim rysikiem czyli z palcem ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2006, 17:29:15 »
Fakt, trzeba przycisnąć palec. Czasem mam stracha, że za mocno naciskam.

*

Offline marbron

• *
  • 93
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 01, 2006, 22:26:31 »
Do mhojlo: jaki program i skad trzeba zainstalowac, zeby wgrac polski soft? Czy to dziala na zasadzie nakladki? Czy wszystko potem dziala bez zarzutu? I najwazniejsze-czy to jest legalne oprogramowanie, tzn jezeli je wgram i cos sie wydarzy z innej przyczyny to czy gwarancja bedzie dzialac?

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 02, 2006, 17:53:22 »
Ja mialem tylko polską klawiaturę. Są chyba jakieś uniwersalne spolszczenia Microsoftu do WM5, ale podobno są kiepsko zrobione. Są też jakieś inne, płatne, ale nie pamiętam nazwy. Najlepsze spolszczenia to Marchevka, ale nie mają jeszcze do Jamina. Zawsze jednak trzeba liczyć się z tym, że taka nakładka trochę spowolni system.

*

Offline marbron

• *
  • 93
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 03, 2006, 01:36:32 »
Dzieki. Juz kupilem Qtek'a i teraz mam oczywiscie kolejny problem. Wgralem plyte "getting started" do kompa i chcialem zrobic kontakt miedzy kompem a Qtek'iem,ale niestety nie udaje sie. Niby wszystko jest ok, komp widzi Qtek'a przez USB i program niby zainstalowal sie ok,ale nie mozna ustanowic polaczenia miedzy nimi. Moze wiesz na czym polega blad i czy to ja cos zle robie czy cos jest nie tak?

A druga sprawa: czy istnieje jakis sposob,zeby skopiowac zawartosc ksiazki telefonicznej z pamieci Nokii na Qtek? Albo bezposrednio (przez Irde-czy tak sie da wogole?) albo jakos przez komp (mam program Nokia PC Suite, na ktorym te kontakty sa,ale nie wiem czy ten program bedzie chcial oddac cos innym :) Z gory dzieki za odpowiedz!

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 03, 2006, 14:54:10 »
ze strony microsoftu sciagnij nowego activesync (chyba, ze masz wersje 4.1 na plycie, to nie musisz) choc i przy 4.0 powinno sie laczyc. sprobuj przeinstalowac - wiadomo jak to z xp bywa... ja do tej pory mam czasem problem z synchronizacja. kontakty z nokii trzeba chyba recznie przepisac.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 03, 2006, 20:45:47 »
Co do kontaktów, to również przenosiłem je  z nokii. Robiłem to wlasnie poprzez nokia pc suite, ktory zsynchronizował nokie z outlookiem w pc-cie a następnie zrobiłem synchro outlooka już wypełnonego kontaktami, z nowym telefonem (tutaj już za pomocą active synca)

I taki mały OT. Tak patrze na tego qteka S200 i zastanawiam czym różni się od wizarda.  Czy ten S200 jest w czyms lepszy od 9100 ?  
Porównuje specyfikacje ale kurcze, nie widze żadnych różnic poza brakiem klawiatury w s200. A cenowo są dosyć podobne (wizard jako qtek 9100)

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 03, 2006, 23:12:12 »
No przecież wyraźnie cieńszy jest...:) A w przypadku telefonu to ważne. Bluetooth 2.0 - za rok będzie tego brakowało w 9100. No i aparat nieporównywalny (nawet jeżeli to tylko atrapa). Poza tym po prostu nowsza konstrukcja. Klawiatura? Cóż, jak ktoś chce dużo pisać, to i tak musi mieć zewnętrzną, choć gdyby nie zwiększała wymiarów i nie groziła luzowaniem, to nie pogardziłbym...;)

*

Offline marbron

• *
  • 93
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 04, 2006, 18:30:51 »
Mhojlo, problem z polaczeniem PC z Qtek'iem wciaz jest!! Przeinstalowalem program, tak jak mowiles (mam na plycie wersje Activesync 4.1), podlaczylem Qtek'a i...nic. Na pasku oprocz ikonki Activesync (not connected) pojawily sie telewizorki (takie jak przy polaczeniu z netem) i na nich po kilku chwilach komunikat,ze "polaczenie lokalne np.5 (kolejny numer), 10mb/s.Polaczenie lokalne ma ograniczona lacznosc lub jej brak, mozesz nie miec dostepu do internetu lub zasobow sieci". Net dziala bez zarzutu! Uruchomilem Activesync, szukal urzadzenia, powiedzial,ze wszystkie porty sa podlaczone ok (lacznie z USB), ale " Your device was not detected"! Probowalem uruchomic Active w Qtek'u, kazal mi wspisac dane serwera poczty i hasla, itp (wpisalem dane konta mojej poczty) i zaczal sie laczyc ale tez nic nie wyszlo. Na koncu uruchomilem i na PC i na Qtek'u...i tez nic. Komp widzi Qtek'a i po sciagnieciu sterownikow napisal,ze urzadzenie jest podlaczone ok i dziala prawidlowo. Nie wiem jaki jest problem i co mam robic? Moze masz z tym jakies wieksze doswiadczenie, zdarzylo ci sie cos podobnego? Moze bys sie zglosil na gg: 1460251 lub skype marcin_bro. Bede bardzo zobowiazany!!

*

Offline cynik

• 578
  • Voerboer
  • Sprzęt: Loox 720, SE K750
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 13, 2006, 01:04:22 »
Czy ten sprzet ma wibre?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 13, 2006, 08:45:46 »
cynik
pytasz o s200 :?:
no pewnie jak chyba każdy :!:

*

Offline cynik

• 578
  • Voerboer
  • Sprzęt: Loox 720, SE K750
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 13, 2006, 11:46:36 »
Nie wiem, nie znam sie na palmfonach w ogole... A ten mi sie pieron spodobal...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 13, 2006, 16:09:11 »
:D każdy palmofon ma wibre, no chyba, że jakieś stare modele...

*

Offline ALEX-77

• 31
  • Sprzęt: N95 , MDA Vario II , HTC TyTN II itd..
Odp: QTEK S200-prosze o pomoc przed decyzja zakupu!
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 03, 2007, 14:04:20 »
Witam !!!!
Panowie a ja mam takie pytanie ,jak chodzi na niem TomTom 6  bo mam obecnie N73 i strasznie szarpie i przerywa a jak załącze jeszcze do tego parę POI to masakra ,jak to wygląda w SPV M600 ?? chodzi płynnie???