Dzięki za uwagę. Całkowita racja z tą nazwą wątka. Nie wiem czy teraz można zmienić nazwę. Może zrobi to administrator.
Ja również mam duże problemy z QTEK-iem i GPS. Niestety do wszystkiego musiałem dojść sam metodą prób, błędów i "rozpaczy". Ale dzisiaj jestem już dużo mądrzejszy. Używam dwóch anten GPS - samochodowej i bluetooth. Wymusza to częste zmiany portu w programie AutoMapa. Antena samochodowa BT 204 łączy się poprzez port com1 zaś AAICOM HI-303E przez port com4, który nie jest dostępny.
Wiem, że jeżeli nastąpi zmiana oprogramowania lub preinstalacja systemu to podłączenie GPS jest możliwe, jeżeli wykona się pewne czynności w określonej kolejności. Zawsze po restarcie systemu blokowany jest port com1, nie bardzo wiem przez jaki program, ale najczęściej przez ActiveSync. W żaden sposób nie mogłem odblokować tego.
Jednym ze sposobów, który przetestowałem jest uruchomienie programu, który uaktywnia porty nie widoczne przez pda. Jeżeli uda się uaktywnić port com4 to zazwyczaj odblokowuje ten program port com1.
Przerabiam ten temat zawsze gdy zapomnę podładować QTEK-a. Ostatnio nawet dość często - i zazwyczaj udaje mi się szybko uruchomić GPS.
Chętnie poznam doświadczenia innych użytkowników w tym problemem.