Przenoszenie SMS w HD2

• 12 Odpowiedzi
  • 4890 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przenoszenie SMS w HD2
« dnia: Marzec 07, 2010, 09:58:03 »
Witam,

przeczesałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie i nigdzie nie mogę znaleźć informacji.

Chodzi mi o PRZENOSZENIE SMSów, do innych folderów (utowrzonych przez mnie). I nie chodzi mi o widok tradycyjny (bez grupowania w konwersacje), ale o całkowite przeniesienie danego SMS albo poza skrzynkę odbiorczą, albo np do stworzonego przeze mnie folderu "ważne".

Jednym słowem czy można dodać do Skrzynki Odbiorczej inne foldery oprócz tych systemowych (Skrzynka nadawcza, Elementy wysłane, Wersje robocze, Elementy usunięte). 

Próbowałem zrobić coś takiego poprzez program Jeyo Mobile Comapnion 2.1, ale stworzone tam foldery nie są widoczne w telefonie (SMSy przeniesione do folderu utworzonego w tym programie przenosiły się tylko do SIM).

Jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ otrzymuję wiele SMSów i bardzo zależy mi na ich pogrupowaniu w różne foldery.

Z góry bardzo dziękuję Wam za pomoc!

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
Odp: Przenoszenie SMS w HD2
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2010, 10:53:05 »
Ja na WM 6.5.5 mogę, ale po przeniesieniu do utworzonego przeze mnie folderu nie są juz wyświetlane w widoku konwersacji. Także jeśli chcesz, żeby dalej były w widoku konwersacji to w systemowej aplikacji raczej tego nie osiągniesz.
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2010, 13:31:44 »
A mi się wydaje, że przede wszystkim musisz wyłączyć HTC Messaging i wrócić do oryginalnego Outlooka.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2010, 09:27:13 »
Dzięki za podpowiedzi.

Ja na WM 6.5.5 mogę, ale po przeniesieniu do utworzonego przeze mnie folderu nie są juz wyświetlane w widoku konwersacji. Także jeśli chcesz, żeby dalej były w widoku konwersacji to w systemowej aplikacji raczej tego nie osiągniesz.
revanmj - nie zależy mi na widoku konwersacji, ale nie wiem jak utworzyć te foldery o których piszesz, nie mogę znaleźć tej opcji. Jak Ty to robisz?

A mi się wydaje, że przede wszystkim musisz wyłączyć HTC Messaging i wrócić do oryginalnego Outlooka.
vonski - outlook? mowa o SMSach... Outlook chyba nie ma tutaj nic do rzeczy?... Popraw mnie jeśli się mylę.

Bardzo zależy mi na opcji przenoszenia SMSów do folderów, mam ich dużo, są ważne, a nie chce ich wyrzucać... Aż trudno mi uwierzyć, że WM nie przewiduje takiej opcji, ani że nie powstała żadna nakładka na to...

Jak macie jakieś pomysły jak mógłbym to zrobić - będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 08, 2010, 10:16:04 »
vonski - outlook? mowa o SMSach... Outlook chyba nie ma tutaj nic do rzeczy?... Popraw mnie jeśli się mylę.

Mylisz się. Od zawsze w WM smsy były przechowywane tak jak maile w pocketowym odpowiedniku Outlooka. I dopiero niedawno HTC wprowadziło swojego własnego klienta sms czyli cały ten nieszczęsny HTC Messaging. A tego ostatniego da się wyłączyć i wrócić do Outlooka, ale trzeba się trochę nakombinować żeby po tym zabiegu działały MMSy.

Outlook:

HTC Messaging:

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 08, 2010, 10:53:00 »
revanmj - nie zależy mi na widoku konwersacji, ale nie wiem jak utworzyć te foldery o których piszesz, nie mogę znaleźć tej opcji. Jak Ty to robisz?

W oknie z listą wiadomości wchodzisz w Menu > Tools > Manage folders ..., przytrzymujesz palca na ikonie SMS / MMS i z menu które się pojawi wybierasz New folder. Przy czym ja korzystam z Outlook'a, więc jeśli masz HTC Messaging to, jak już koledzy wspomnieli, będziesz musiał najpierw to wyłączyć.
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2010, 12:42:39 »
Świetnie, w takim razie chciałbym wyłączyć HTC Messaging.

Szukałem na forum informacji jak to zrobić, ale nie mogę znaleźć. Czy pomożecie mi jeszcze w tym?...   

Bardzo dziękuję!

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2010, 13:18:14 »
Disabling HTC Messaging.

Do MMsów będziesz potrzebować ArcSoft MMS.

Od razu ostrzegam, że jego działanie na Leo jest raczej dalekie od ideału. MMSy czasem świrują, powiadomienia trzeba usuwać ręcznie w zależności od ROMów itd.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 13, 2010, 17:10:17 »
Niestety nie mogę sobie z tym poradzić...  :(

Starałem się postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi na stronie podlinkowanej do xda, ale niestety nie mogę odnaleźć HKLM\services\MSG.
HKLM\system\inbox\externalaccounts - odnajduję ale nie mogę zmienić nazwy foldera SMS. Wszystko to robię za pomocą CeRegEdit.

Czy istnieje jakaś polska i/lub bardziej szczegółowa instrukcja wyłączania HTC messaging?

Czy ktoś mógłby mi pomóc to wyłączyć?

Z góry wielkie dzięki.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2010, 13:41:44 »
Jeszcze raz zwracam się z prośbą o pomoc w wyłączeniu HTC Messaging.

Niestety nie mogę sobie z tym poradzić...

Na początek w ogóle nie mogę odnaleźć rejestru DLL in HKLM\services\MSG ani HKLM\system\inbox\externalaccounts ...
Nie wiem co źle robię, a bardzo chciałbym się pozbyć tego HTC Messaging.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
virge911

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 16, 2010, 14:49:11 »
Jeżeli dobrze zrozumiałem zdanie "I have updated the CAB not only to install the patch utility, but also to apply the tweak configuration at the point of installation (i.e. step 1 to 4 are automated by the CAB). " z wątku to tak naprawdę wszystkie opisane kroki są zautomatyzowane w cab-ie. Więc wystarczy że ściągniesz odpowiedniego caba, potem dograsz aplikacje do mms i wszystko powinno śmigać.
Regulamin
Arcomage PL

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 04, 2010, 12:56:36 »
Witam, również proszę o pomoc w odblokowaniu tworzenia folderów na SMSy, też nie mam tego wpisu dll w moim HTC HD2.
Jak najszybciej wyłączyć skrzynkę HTC i przejść na pocztę windowsa

Serdeczne dzięki za pomoc

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 15, 2010, 18:41:04 »
Udało się!

Jedynie zainstalowałem CABa i faktycznie HTC Messaging jest wyłączone. Bardzo dziękuję!!!

Ale...

Niestety nadal nie mogę tworzyć nowych folderów..

"W oknie z listą wiadomości wchodzisz w Menu > Tools > Manage folders ..., przytrzymujesz palca na ikonie SMS / MMS i z menu które się pojawi wybierasz New folder" -
->                  Po wejściu w okno z listą wiadomości w menu nie mam opcji "Narzędzia"... Jedynie: nowe, usuń, odpowiedz, etc...

Jak mogę stworzyć nowy folder, aby móc tam przenieść kilka wiadomości SMS...?

Będę baardzo wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam,
virge911.