Prosze o info.. M3100

• 18 Odpowiedzi
  • 1550 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline CTH

• 20
Prosze o info.. M3100
« dnia: Styczeń 21, 2007, 10:12:00 »
Na poczatek pragne powitac wszystkich na forum.

Od dzis jestem posiadaczem M3100 i mam sporo pytan odnosnie kilku niezbednych rzeczy:

Co to jest CID, Radio -oraz za co odpowiadaja ?

Podobno jak ma sie jakiegos CID'a 1.09 to nie mozna wgrywac ROM'u... a jak sprawdzic jaka sie ma ver. CID'a ?

Czy ktos moze podac najnowszy ROM, oraz Radio (linki lub na maila) - lub te ktore uwazacie za sprawdzone i najlepsze - oraz prosze o podeslanie programow dzieki ktorym wgram ten soft...

Czy wgranie nowszego romu np. 1.35 pozwoli normalnie ogladac filmy w TCMP ?

Czy skoro mam M3100 z Orange UK moge wgrac jakis inny ROM np. z O2 ?

Sorx ze marudze - pewnie czesc tych odp. bedzie na Forum, na te wieksza jednak odp. nie znalazlem... dlatego prosze o wyrozumialosc :))

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2007, 10:34:29 »
CID czyli Carrier ID, to informacja o tym kto jest twoim dostawcą telefonu. Przez to wgrywać można romy tylko od tego dostawcy. W twoim przypadku będzie to Orange UK. Żeby zainstalować soft z O2 musisz najpierw zdjąć cid-locka.
Radio to moduł gsm, czy raczej wersja oprogramowania do jego obsługi.
Wgranie nowego romu czy starego nie ma wpływu na działanie TCPMP.

I jeszcze prośba na przyszłość. Postaraj się znaleźć odpowiedzi samemu, a nie proś o podsyłanie linków na maila. Dzięki temu istnieje szansa, że czegoś się nauczysz.

*

Offline CTH

• 20
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2007, 21:06:09 »
Moze mi ktos powiedziec jak wgrac Radio, 1.20 - z tego co widze tylko jeden rom na XDA ma takie radio ??

Staram sie wgrac ROM 1.35 radio 1.20 i zostac na bootloaderze 1.04.

Wiem ze musze najpierw sciagnac CI'a na SuperCID, potem jak wgram nowy ROM 1.35 (automatycznie wgra mi sie radio 1.18 oraz bootloader 1.09) potem musze zdegradowac bootloadera do 1.04 i... i co dalej ??? aby miec to radio 1.20 ? i wciaz najnowszy rom ??

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2007, 21:36:17 »
Wiem ze musze najpierw sciagnac CI'a na SuperCID, potem jak wgram nowy ROM 1.35 (automatycznie wgra mi sie radio 1.18 oraz bootloader 1.09)...
do tego miejsca dobrze
potem musze zdegradowac bootloadera do 1.04 tego......przydalo by sie
radio 1.20.13 poprostu wgrac[/i]
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline CTH

• 20
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2007, 11:13:31 »
sorx ze tak wszystkich mecze, ale nie chce uwalic nowej "zabawki"...

jakim programem wgrac radio ?
(radio jest razem z ROM'em - prawda? wiec w jaki sposob wgrac samo radio gdyz zawiera ona ROM 1.33 ?)

czy moze da sie wyodrebnic samo radio ?

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2007, 11:59:08 »
Cytat: "CTH"
jakim programem wgrac radio ?
(radio jest razem z ROM'em - prawda? wiec w jaki sposob wgrac samo radio gdyz zawiera ona ROM 1.33 ?)

czy moze da sie wyodrebnic samo radio ?

Na ftp XDA Dev znajdziesz samo Radio 1.20 - jest to gotowa paczka z odpowiednim programem do wgrania radia.

Natomiast sciezka zabawy z nowym Tytn wyglada nastepujaco:

1. Najpierw sprawdzamy wersje bootloadera (wciskamy jednoczesnie przycisk OK (ponizej JogDial), przycisk wl/wyl oraz Reset). Pojawi nam sie 3kolorowy ekran i patrzymy na cyferki przy napisie SPL. Aby wyjsc z trybu bootloadera robimy SoftReset.
2. Jezeli BL jest w wersji 1.06 lub 1.09 to robimy downgrade do 1.04
3. Jezeli mamy juz BL 1.04 zdejmujemy Simlocka i CIDlocka
4. Robimy upgrade ROMu do wersji 1.35 - w chwili obecnej najlepsza wersja
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Hermes/Shipped_Complete_Updates/RUU_HERMES_HTC_WWE_1[1].35.255.2_1.35.255.102_1.08.00.10_SHIP.EXE

5. Poniewaz powyzszy upgrade zmieni nam rowniez Radio na wersje 1.18 ktore jest bardzo niestabilne i pradozerne najlepiej zmienic Radio na 1.20. Aby to zrobic musimy ponownie zrobic downgrade bootloadera do wersji 1.04 co pozwoli nam na upgrade tylko samym Radiem.
6. Robimy upgrade Radia do wersji 1.20
TUTAJ
7. Cieszymy sie nowa jakoscia uzywania TyTn  :))[/url]

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2007, 18:14:31 »
male sprostowanie do pt.3 simlock jest przypisany do radioromu nie wersji botloadera po zmianie botloadera wgrywamy radio 1.16 ktore jest zalatane i dopiero sciagamy smoka i cidlocka.
kolega chyba tego nie robil tylko czytal :) lub przeoczyl.
bo ja sobie to sprawdzilem na hermesie kolegi, zmienilem botloader wgralem unlock`a i ladnie nawet pokazalo ze jest ok a smok byl dalej
a jeszcze dodam  
3.A po oreracji sciagania smoka pobieramy program mtty.exe TUTAJ
uruchamiamy ppc w trybie botloadera, podlaczamy do komputera i w programie wpisujemy info 2 i wtedy zobaczymy monit super cid ktory oznacza ze nie mamy CIDA
opis zmiany botloadera i sciagania smoka i cida
TUTAJ
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline CTH

• 20
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2007, 20:30:07 »
dziekuje za pomoc wszystkim ktorzy sie wlaczyli w te rozmowe, udalo mi sie wgrac nory rom oraz radio :)

p.s. czy sa jakies ciekawe programy do tego cuda ?
Wiem ze Total Commander.... ale czy jest cos do zarzadzania bluetoothem - aby np. widziec ile sie wyslalo lub odebralo ??

gdzie znalezc same aku (poprawki ?) oraz jak je instalowac ?

Pozdro i jeszcze raz THX  :D

*

Offline qsqa

• 2086
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 23, 2007, 21:31:53 »
romulus - kolega czytal a potem to zrobil na swoim Tytn, tutaj faktycznie napisalem to skrotowo.  ;)

A co powiesz na to, ze czasami ze po komendzie info 2 czasami wyskakuja tylko same zera i to tez podobno oznacza ze nie mamy CIDa?  :]

*

Offline CTH

• 20
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2007, 09:13:16 »
Wlasnie mi wyskoczyly praktycznie same zera i slaczki... :D

Moge info odnosnie AKU ?

*

Offline qsqa

• 2086
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 24, 2007, 09:51:44 »
Generalnie poprawki zwiazane z danym AKU sa juz zaszyte w odpowiednich ROMach wypuszczanych albo przez HTC albo przez operatorów. Oczywiscie jezeli ktos jest zdolny to moze upichcic swoj wlasny ROM z odpowiednim AKU ale... dla Tytn dopiero od niedawna zaistniala mozliwosc robienia wlasnych ROMow i jeszcze nikt z ekipy XDA Dev nie wypuscil oficjalnie swojego dziela. Tak wiec pozostaja nam tylko oficjalne ROM-y na obecna chwile. Pocieszajace jest to ze HTC planuje wypuscic niedlugo ROM WWE z AKU 3.2 ...

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2007, 18:09:31 »
qsqa, eno bez urazy :)
zera moze i wyskakuja u mnie bylo (jest) super cid
chyba aku3.0 maja wypuscic. a pewnie niedlugo wm6.
CTH aku 2.6 jest obecnie w hermesach.
programow jet duuuuzo, zalezy do czego chcesz. mam nawet emulator dosu dziala wysmienicie.

*

Offline qsqa

• 2086
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 25, 2007, 10:30:59 »
romulus - no co ty ... peace brother  :D

Najlepiej by bylo jak by ktos przykleil twojego posta o zdjeciu CID i Sim Locka

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 25, 2007, 11:08:10 »
nie musza. jest juz na polmtop itd.
przykleilem na swoim forum (elitarnym) 200 uzyskodnikow tylko tam jest, a im mniej tym fajniej  :P

Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 29, 2007, 17:45:08 »
No to jestem po zabiegu :) simlock zdjęty :):):) śmiga w PLUSIE , ale czy superCID ??? tego nie wiem , A chciałbym zmienić ROM i RADIO , mtty INFO 2 nie pokazuje superCID tylko : HTCS00000000jR*ĄHTCEUSB>
Jak to mam interpretować ???
Bardzo proszę o sugestie. Dziękuję MOTYL

*

Offline CTH

• 20
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 05, 2007, 22:25:19 »
THX wszystkim co mi pomogli - juz wiem co i jak... i jestem posiadaczem SUPER cid'a a o simlocku juz nie wspomne :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 06, 2007, 10:33:57 »
motyleczek nie wien czy zauwazyles ale przy sciaganiu simlocka i cida juz masz zmienione radio z 1.05 na 1.16 bo w koncu sam je juz wgrywales przeczytaj dokladnie opis i zobaczysz ze napisale " wgrywamy zalatany radio.rom" fak zapomnialem dopisac ze jest to radio 1.16

Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 06, 2007, 11:03:35 »
Tak wiem o radiu , ale i tak wgrałem Radio 1.20  na tym  1.16 to dramat !!! moi rozmówcy brzmieli mi w słuchawce jak cyborgi.
Teraz ustapiło i jest ok, "jak ręką nogę odjął" :)

*

Offline aegir

• 34
Prosze o info.. M3100
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 09, 2007, 13:01:33 »
Po zdjęciu simlocka i cida wyskakuje mi to samo w mtty co motyleczkowi:
HTCS00000000jR*ĄHTCEUSB>
czy to oznacza, że mam już superCid czy coś jest nie tak?

Moj nowy Vario 2 z ery najczęściej pełni funkcję modemu do komputera. Mam internet w orange, dostęp do hsdpa i taką dziwną przypadłość, że zanika mi transfer po 10 min o ile ściągam szybko jakieś dane /połaczenie nie zostaje przerwane ale ruch w sieci zupełnie zanika/. Pomaga czasem ograniczenie maksymalnego transferu. Czy aktualizacja radia może tu jakoś pomóc?

Jak wyglądają kwestie polskich znaków diakrytycznych w hermesie po upgrade Romu do wersji 1.35 /czy nadal polecacie własnie ten/ i radia 1.20.
Czy warto dokonywać tej zmiany?
---------

Pozwólcie, że sam odpowiem na kilka pytań co może komuś się przyda.
Wartość ta w moim przypadku oznaczała supercida.
Za wcześnie na to, żeby zauważyć jakieś zmiany po aktualizacji romu poza zmianą jezyka.
Wygląda na to, że zmiana radia dała sporo /wcześniej było chyba 1.03/. Widze to po tym jak tytan sprawuje się jako modemik. Nie wykluczam w tej chwili, że to kwestia pozniej pory /2 w nocy/ ale nie rozłącza się jak wcześniej przy wysokim transferku i to mnie bardzo cieszy.
HTC Hermes
O/S: LVSW(2007/04/23)
Radio: 1.41.00.10
IPL: 1.04
SPL: 2.10.Olipro (HardSPL v7)