procesor MDA

• 6 Odpowiedzi
  • 1497 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

procesor MDA
« dnia: Czerwiec 24, 2005, 10:04:17 »
Mam MDA 3 od paru dni. Próbuję ściągnąć różne aplikacje. W opisach widzę ze jest podział na procesory ( ARM , MIPS, SH3). O co tu chodzi?

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
procesor MDA
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2005, 11:41:10 »
To oznaczenie różnych procesorów stosowanych w Pocketach i nie tylko.
Najlepiej przeczytać dział dla początkujących oraz poszukać na forum, bo taki wątek (post) już był. W swoim masz ARM.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
procesor MDA
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2005, 11:44:20 »

*

Offline unZIP

• *
  • 65
procesor MDA
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2005, 12:53:53 »
heh, to ja się troszkę podepnę pod wątek, bo sam mam ten problem.

1) w tym tekście dla początkujących nie ma ani razu słowa procesor, a jest to faktycznie ważne pytanie na początek, możnaby gdzieś wrzucić 'na wierzchu'
2) wg tego tekstu informację taką można znaleźć w PDAstart - Menu Settings - About, tylko ze u mnie nie ma czegos takiego (a przynajmniej ja nie potrafie znalezc). Natomiast znalazlem PDAstart -> Settings -> zakladka System i tam Device Information. W srodku zakladka Hardware, tylko ze tam jest wpisane Intel(R) PXA272 416MHz, czyli dalej nie wiem czy ARM, MIPS, SH3? Czy to jest jeszcze zupelnie inny rodzaj?
3) znalazlem program, ktory mial mi sprawdzic jaki procesor mam, ale nie mam teraz jak go przetestowac. To byl albo "spb processor manager (info) procman-ppc-en-setup.zip" albo "xcpuscalar2004_2-87_trial.exe" - wpisz w googlu, powinienes znalezc, moze Ci to pomoze :)

Pozdrowienia z Wroclawia.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
procesor MDA
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2005, 13:38:59 »
Jak to nie ma slowa procesor? A pierwsze dwa artykuly? Zagladales tam? W okienku About nie znajdziesz takiej informacji. Pokaz mi gdzie jest to tam napisane...

Przeczytaj pierwszy lub drugi artykul w dziale dla poczatkujacych, to bedziesz wiedzial co to jest X-Scale...

[Dodano: 2005-06-24 13:41:26]
Oto fragment tego teksu...:

"...Zanim rozpoczniemy zabawę z naszym nowym nabytkiem warto poznać choć trochę zasady działania takiego urządzenia, jego parametry, możliwości oraz ograniczenia. Poniżej znajdziecie dość szczegółowy opis poszczególnych podzespołów PDA, który to warto sobie choć po części przyswoić.

- procesor - Pod obudowami palmtopów z różnymi wersjami Windowsa CE można spotkać kilka rodzajów procesorów. Jeśli chodzi o system Pocket PC 2002/2003 to może on pracować na urządzeniach wyposażonych tylko i wyłącznie w CPU zgodny z architekturą ARM9 - czyli m.in. Intel StrongArm 206MHz, Intel X-Scale (taktowany od 200 do 400MHz) czy też Samsung S3C2440 lub Texas Instruments OMAP. Starsze wersje systemu (Pocket PC 2000 oraz inne edycje Windows CE 3.0 i niżej) pracowały także na jednostkach centralnych MIPS, SH3 i SH4. Ma to duże znaczenie ponieważ platformy te nie są ze sobą zgodne - ni mniej ni więcej jeśli program został skompilowany tylko dla procesorów MIPS, nie ruszy on na SH3 lub ARM i odwrotnie. Oczywiście większość dostępnego oprogramowania posiada osobne wersje dla każdego z procesorów, choć ostatnio coraz częściej spotykana jest tendencja do tworzenia aplikacji tylko dla procesorów ARM i do dodatkowo tylko dla Pocket PC 2002/2003. Jest tak gdyż zarówno wymienione CPU jak i systemy operacyjne oferują największe możliwości i są najbardziej popularne..."

*

Offline unZIP

• *
  • 65
procesor MDA
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2005, 15:58:58 »
:D dobrze miec takiego damina :)

Oczywiscie masz racje - ja po prostu (w nawale tych wszystkich informacji ktore ostatnio czytalem) myslalem ze pod linkiem ktory podales jest juz artykul, a te odnosniki (zwlaszcza ten pierwszy i drugi, bo pozniejsze to juz rozpoznalem jako odnosniki) - myslalem ze to tytuly akapitow... Mea clupa.

procesor MDA
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2005, 16:22:20 »
Dzięki za info. Juz wiem co ściągać. Wszystko śmiga ładnie.