PROBLEM Z DOSTEPEM DO GPRS PRZEZ APN

• 10 Odpowiedzi
  • 1004 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline adamzet

• *
  • 89
  • Sprzęt: MDA Compact, SD 2GB-S, GPS G-Space R238
« dnia: Maj 25, 2006, 16:08:05 »
Witam,
Czy ktoś mógłby mnie oświecić gdzie w MDA Compact należy wpisać stringa żeby łączyć się w APNie? W stacjonarce służy do tego zakładka Zaawansowane po wywołaniu właściwości modemu. Naszukałem się i nie wiem... Podpowie ktoś?

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2006, 18:44:09 »
Tak zagmatwales pytanie ze w sumie to nie wiadomo o co Ci chodzi? :) Co z czym i przez co chcesz polaczyc?

*

Offline adamzet

• *
  • 89
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2006, 11:15:10 »
No tak. Może teraz będzie jaśniej. W Win XP przy ustawieniach modemu można wpisać ciąg znaków, który pozwala mi na dostęp do netu w APN. Taki ciąg znaków uzupełnia się w zakładce zaawansowane w menadżerze urządzeń. Gdzie w MDA Compact można umieścić taki string, aby połączenie GPRSowe było nawiązywane przez inny niż standardowo APN?

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2006, 12:02:23 »
Start/Settings/Connections/Connections/Add a new modem connection/Select a modem:Cellular line (GPRS)/next/Access point name: ........

*

Offline adamzet

• *
  • 89
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2006, 14:12:42 »
Ta... Tyle to i ja wiem - tam wpisuję podany przez operatora apn, ale jeżeli mam dodatkowy ciąg znaków? Prośba - proszę o konstruktywną odpowiedź, ok? Panom nic nie wnoszącym do tematu podziękujemy...

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2006, 19:12:24 »
Cytat: "adamzet"
Ta... Tyle to i ja wiem - tam wpisuję podany przez operatora apn, ale jeżeli mam dodatkowy ciąg znaków? Prośba - proszę o konstruktywną odpowiedź, ok? Panom nic nie wnoszącym do tematu podziękujemy...

Ten pan to pewnie ja bo jakos nikt sie nie udziela a ja mam duzo samozaparcia :) Czlowieku czy Ty umiesz tak zadac pytanie zeby jasno bylo wiadomo o co Ci chodzi? Do czego Ci ten ciag znakow? Jesli chcesz sie laczyc z mda compact z innym apn to nie trzeba wpisywac zadnych stringow tylko nazwe apn,nazwe uzytkownika,haslo i tyle.Extra dial-string wipsuje sie wtedy gdy bedziesz laczyl sie przez zewnetrzny modem (np.komorke) a jakos o tym wczesniej nie wspomniales.Wtedy przy ustawieniach polaczenia,w miejscu ktorym wpisujesz nazwe uzytkownika i haslo pod przyciskiem Advanced... jest pole Extra dial-string modem commands: i tam mozesz sobie wpisac Twojego "stringa żeby łączyć się w APNie".

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2006, 08:58:48 »
Cytat: "indian"

Ten pan to pewnie ja bo jakos nikt sie nie udziela a ja mam duzo samozaparcia :)

Tylko podziwiac - to troche uszczesliwianie na sile ludzi ktorzy podswiadomie bronia sie przed jakakolwiek pomoca. Gdyby naprawde autorowi tematu zalezalo na odpowiedzi przemyslalby i inaczej swormulowal pytanie\uzylby funkcji wyszukaj na forum i znalazl odpowiedz bez pytania\napisalby o jaki apn i jakiego oparatora chodzi\przeczytalby manuala (RTFM). Mam taka zasadze ze staram sie nie poswiecac na odpowiedz wiecej czasu niz czas jaki poswiecil pytajacy na postawienie pytania.  
Sorry za OT ale sam temat jest juz chyba wyczerpany.

*

Offline adamzet

• *
  • 89
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2006, 14:24:01 »
Tak się składa, że jakoś ciężko zakończyć ten temat.  Gdyby znalezienie odpowiedzi było takie proste jak twierdzi jarekt, nie zakładałbym chyba nowego topica?
Bez polemiki, wracając do tematu: po wejściu w ustawienia połączenia w sekcji Advanced są dwie zakładki - TCP/IP i Servers. Nie znalazłem nigdzie dodatkowego pola, o którym mówi Indian "w Advanced... jest pole Extra dial-string modem commands: i tam mozesz sobie wpisac Twojego "stringa żeby łączyć się w APNie"." - po prostu go nie ma. Przynajmniej w MDA Compact...
A APN? Jest coś takiego w Orange jak firmowy APN, Panowie. Niby dane logowania są takie same jak dla wszystkich, ale wpisuje się właśnie ten dodatkowy ciąg znaków... I guzik prawda że nie trzeba wpisywać żadnych stringów. Bez ich uzupełnienia Orange nalicza stawkę jak za każde 100 KB, a po ich wklepaniu GPRS jest nielimitowany. Dodatkowo zamiast publicznego IP jest przydzielany wydzielony dla danej korporacji.
Ot, Panowie, tu właśnie tkwi sedno całej sprawy...

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 02, 2006, 21:28:39 »

Bez polemiki, wracając do tematu: po wejściu w ustawienia połączenia w sekcji Advanced są dwie zakładki - TCP/IP i Servers. Nie znalazłem nigdzie dodatkowego pola, o którym mówi Indian "w Advanced... jest pole Extra dial-string modem commands: i tam mozesz sobie wpisac Twojego "stringa żeby łączyć się w APNie"." - po prostu go nie ma. Przynajmniej w MDA Compact...

Niedokladnie przeczytales,ta zakladka,konkretnie "General" pojawia sie gdy wybierzesz laczenie przez zewnetrzny modem.Masz ustawione takie polaczenie? Raczej nie.

A APN? Jest coś takiego w Orange jak firmowy APN, Panowie. Niby dane logowania są takie same jak dla wszystkich, ale wpisuje się właśnie ten dodatkowy ciąg znaków... I guzik prawda że nie trzeba wpisywać żadnych stringów. Bez ich uzupełnienia Orange nalicza stawkę jak za każde 100 KB, a po ich wklepaniu GPRS jest nielimitowany. Dodatkowo zamiast publicznego IP jest przydzielany wydzielony dla danej korporacji.
Ot, Panowie, tu właśnie tkwi sedno całej sprawy...

Teraz wreszcie jasniej,nie mozna tak bylo od poczatku? Skoro jest cos takiego jak firmowy apn z jakims stringiem to moim zdaniem co,jak i gdzie masz wpisac powinien Ci podac pracownik tej pomaranczowej firmy.

*

Offline adamzet

• *
  • 89
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2006, 19:17:59 »
Pracownicy z orangutana niestety się wypięli. Nie oni sprzedają MDA, więc nie ich problem... A infolinia w ogóle nie bardzo kojarzy co to w ogóle jest WM (dziwne, przecież mają w swej ofercie coś z tym systemem).
Indian, faktycznie, dla modemu zewnętrznego (na com1) jest pole o którym mówisz. Ja nie chcę jednak wybierać połączenia przez zewnętrzny modem. Jak prawidłowo skonfigurować połączenie tak, żeby szło ono przez włożoną kartę SIM i mieć możliwość zdefiniowania tego connection stringa? Wiesz jak to zmusić do działania?

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 06, 2006, 20:18:58 »
Pracownicy z orangutana niestety się wypięli. Nie oni sprzedają MDA, więc nie ich problem... A infolinia w ogóle nie bardzo kojarzy co to w ogóle jest WM (dziwne, przecież mają w swej ofercie coś z tym systemem).

Maja w swojej ofercie SPV M3000,to to samo co MDA Vario,wiec to powinien byc ich problem.Chociaz z wlasnego doswiadczenia wiem ze trafienie tam na kogos kompetentnego graniczy z cudem,jesli chcesz cos wiecej niz podpisac umowe i wziasc telefon.
Indian, faktycznie, dla modemu zewnętrznego (na com1) jest pole o którym mówisz. Ja nie chcę jednak wybierać połączenia przez zewnętrzny modem. Jak prawidłowo skonfigurować połączenie tak, żeby szło ono przez włożoną kartę SIM i mieć możliwość zdefiniowania tego connection stringa? Wiesz jak to zmusić do działania?

Chyba nikt nie przewidzial takiej mozliwosci.Zauwaz ze w duzych windowsach tez wpisujesz ten string gdy laczysz sie przez zewnetrzny modem,analogicznie jak w windows mobile.