problem synchronizacji bluetooth w viscie

• 14 Odpowiedzi
  • 3104 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem synchronizacji bluetooth w viscie
« dnia: Sierpień 22, 2007, 23:13:20 »
Witam,
od kilku dni posiadam laptopa z wbidowanym modulem bluetooth i windows vista.
Mam tez równiez SPV M3000.
synchronizacja przez kabelek przebiega bezproblemowo.
synchronizacja bluetooth wogóle nie działa ustawiłem w centrum obsługi WM zeby byla tekaze mozliwa synchronizacja bluetooth, ale jak szukam nowego urządzenia to pda widzi laptopa, ale w usługach pojawia sie port szeregowy i nie jest możliwa synchronizacja.

prosze o pomoc!

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Odp: problem synchronizacji bluetooth w viscie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2007, 12:47:48 »
Mam ten sam problem od jakiegoś czasu (po prostu pojawił się z dnia na dzień, już kilka miesięcy po tym jak używałem visty). Co ciekawe, ujawnia się również z maszyną wyposażoną w winXP. Bladego pojęcia nie mam o co chodzi.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2007, 18:28:43 »
może inaczej jak ustawic port com 6 w viscie zeby sie synchronizowalo pda z pc?
albo moze zmienic cos w pda?

*

Offline mobzd

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC Legend
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2007, 18:35:36 »
synchronizacja bluetooth wogóle nie działa ustawiłem w centrum obsługi WM zeby byla tekaze mozliwa synchronizacja bluetooth, ale jak szukam nowego urządzenia to pda widzi laptopa, ale w usługach pojawia sie port szeregowy i nie jest możliwa synchronizacja.

A BT w laptopie jest obsługowany przez drivery MS czy jakieś doinstalowany Widcomm/BlueSoleil ?

Z doświadczeniam wiem, że WMDC dobrze obsługuje synchronizacje po BT tylko na driverach MS. Sam mialem kiedys taką sytuację, jednak udało mi się zmusić mój dongle BT do pracy na driverach MS - dopiero wtedy zaczęło to normalnie działać.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2007, 18:41:12 »
ja mam lapka tosiba i jakis progamik z toshiby. czy o moze byc problemem?

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2007, 14:00:35 »
juz sobie poradziłem z moim problemem!
wystarczył update wmdc do 6.1 i zmiana portu komunikacji na com 7:)

*

Offline prodromos

• **
  • 209
  • Nokia N97, HTC Hero, Kindle DX
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 26, 2007, 19:42:29 »
A u  mnie nic nie pomaga - mogę  przesyłać pliki,  urządzenia są sparowane, ale za nic nie mogę zmusić WMDC do  współpracy - kiedy każę synchronizować sie  Touchowi, wyskakuje opcja, ze brak  w zasięgu  urządzeń z zainstalowanym ActiveSync. Hmm, coś mogę  jeszcze zrobić oprócz kroków drastycznych czyli  rzucania laptopem?
Nie zgnębi mnie byle przytyk/ w d... miejsce mam  dla krytyk. (Sztaudynger)

*

Offline Jeremy

• 616
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 27, 2007, 13:14:31 »
Możesz zrobić to co ja - nosić przy sobie kabel. Zyskiem dodanym będzie możliwość podładowania sobie telefonu w terenie. ;)

A na poważnie, u mnie ustawianie portu też nic nie daje. Więcej: nie da się na Hermesie ustawić portu, bo wyskakuje mi komunikat błędu.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline k4ml

• 23
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2007, 15:50:25 »
Witam
Vista Business na Toshiba Tecra z Centrum Obsługi urządzeń mobilnych itd. 6.1.6965
Pocket Loox 718 z WM 2003SE i Connection Manager dla Bluetooth

Na Laptopie/PC w centrum obsługi urządzeń mobilnych - Ustawienia połączenia ustawiasz pozwolenie na połączenia PO PORCIE COM7 (a nie, broń Boże, po Bluetooth - co tylko pozornie byłoby logiczne....)

Na Pockecie uruchamiasz kreatora połączeń BT Connection Wizzard - Active Sync via Bluetooth wybierasz spośród wykrytych urządzeń właściwy komputer. Po ewentualnym podaniu klucza połączenia BT urządzenia się łączą.

U mnie działa...  jeszcze.

Nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek niespełnione marzenia a tym bardziej problemy i straty w sprzęcie wynikające ze stosowania powyższej instrukcji ;).

k4ml

*

Offline Jeremy

• 616
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2007, 16:14:25 »
No i wreszcie działa! Dzięki

Na Laptopie/PC w centrum obsługi urządzeń mobilnych - Ustawienia połączenia ustawiasz pozwolenie na połączenia PO PORCIE COM7 (a nie, broń Boże, po Bluetooth - co tylko pozornie byłoby logiczne....)
Rzeknę, że nawet nie byłoby pozornie ale jest logiczne. A że nie działa to inna sprawa. Wie ktoś, dlaczego musi być tak a nie inaczej? Taki problem jak widzę ma wielu ludzi, nie tylko ja.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2007, 16:30:05 »
Ja tam nie wiem, mam dongla M$ i na Viscie mam zaznaczone tylko w WMDC ze zezwala bo BT zadnych portow COM i zarowno PPC jak i Smartphone po sparowaniu przez BT widza odrazu AS. Robie tylko Connect w urzadzeniu i laczy sie po BT i synchronizuje. Problemy moga chyab wystapic w przypadku innych BT.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 31, 2007, 22:31:25 »
U mnie podobnie jak u kolegi k4ml, dopiero ustawienie portu na 7 umozliwilo synchronizacje (choc wczesniej przesylanie plikow bylo mozliwe bez zadnych problemow).
Laptop Toshiba A100 z Vista + Loox 718.

*

Offline RaaF

• 33
  • Sprzęt: FSC Pocket LOOX N560/iPhone 3G 16GB
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 17, 2007, 12:55:46 »
czytam ten wątek z zadrościa, mi nie udało się połaczyc wogóle urządzen BT w Viscie, po sparowaniu vista szuka sterowników do urzadzenia i ich nie znajduje (notebook FSC z wbudowanym BT toschiba i FSC T830), rozwiazanie problemu dostępne ale link nie dziala, to samo po sparowaniu słuchawek BT szuka sterowników! nie wiem o co chodzi i skąd wziać sterowniki. Może macie jakiś pomysł? czy może szuka sterowników do modemu? ale po co aż 4? no i o jakie sterowniki chodzi do słuchawek?

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 17, 2007, 14:10:46 »
czytam ten wątek z zadrościa, mi nie udało się połaczyc wogóle urządzen BT w Viscie, po sparowaniu vista szuka sterowników do urzadzenia i ich nie znajduje (notebook FSC z wbudowanym BT toschiba i FSC T830), rozwiazanie problemu dostępne ale link nie dziala, to samo po sparowaniu słuchawek BT szuka sterowników! nie wiem o co chodzi i skąd wziać sterowniki. Może macie jakiś pomysł? czy może szuka sterowników do modemu? ale po co aż 4? no i o jakie sterowniki chodzi do słuchawek?
Ja mam normalne sterowniki Bluetooth ze strony producenta laptopa. Sądzę, że właśnie takie od producenta powinny działać. Kurcze notebook FS i palmtop FS - paranoja gdyby nie działały razem (choć z drugiej strony Vista jeszcze ma mało sterowników - przykładowo drukarka/skaner/fax HP LaserJet 3055 - działa u mnie jedynie drukowanie, bo HP nie wypuściło jeszcze porządnego sterownika).

*

Offline RaaF

• 33
  • Sprzęt: FSC Pocket LOOX N560/iPhone 3G 16GB
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 17, 2007, 21:32:44 »
doczyztałem na forum i instrukcję na Microsoft i udało się, synchronizacja działa po BT, sterowniki których szukał system to do modemu i telefonu, modem zainstalowany jako standardowy modem BT, sterownika teleonu bak (i tak nie używam), słuchawki Siemens HHB-750 poza sparowniem z komputerem nie spełniają innych funkcji, brak sterowników (nie chodzi o sterowniki do modułu BT wbudowananego w komputer a sterowniki dla słuchawek)