Problem podczas upgrade'u MDA Compact

• 16 Odpowiedzi
  • 1335 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline skuli

• 292
  • Sprzęt: G900
« dnia: Kwiecień 30, 2006, 22:35:58 »
Próbowałem zrobić upgrade ROMu w MDA Compact na komputerze z WinME i myślę, że to było przyczyną niepowodzenia - program z ROMem zawiesił się w trakcie wgrywania. Teraz na MDA jest tylko bootscreen (reaguje na podpięcie do komputera wyświetleniem napisu "USB". Nie da się go zresetować. Nie mam backup-u własnego ROMu. Spisałem tylko dane MDA z programu GetDeviceData.exe (znam kod operatora i języka - GER - z poprzedniego ROMu), ale nie wiem, czy te dane mi się przydadzą, bo MDA wygląda, jakby nie miał w tej chwili żadnego ROMu, nawet tego starego... :|

Czy jest jakaś szansa przywrócenia go do życia, czy może umarł na dobre? Czy wgrywanie na kartę ROMu z xda-dev za pomocą ntrw ma sens? Wtedy znajdę komputer z WinXP i nagram ROM ściągnięty z sieci (z tym samym operatorem i językiem) na SD, ale czy MDA da się nim flaszować bez podmiany iluś tam początkowych bajtów w pliku?

Wydaje mi się, że sytuacja jest kiepska, ale może ktoś ma jakiś pomysł, ewentualnie powie mi, gdzie mogę wysłać MDA (poza gwarancją), żeby przywrócili go do życia? Może jedynym wyjściem jest wymiana np. płyty głównej?

Z góry dzięki za wszelką pomoc czy choćby pocieszenie.

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2006, 22:45:01 »
Spróbuj ponownie wgrać ROM. Nie znam tego modelu, ale wydaje mi się, że powinno się udać.

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2006, 22:46:45 »
sprobuj flasha przez SD romem taki jaki miales przedtem
(wiem ze nie masz backupu) - znajdz taki rom jak twoj na xda dev
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline skuli

• 292
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 02, 2006, 00:10:48 »
Uff, udało się - wgrałem big storage od orte - działa pięknie. :)

Niestety, próby wgrywania ROMu w postaci dumped (zgranego z innego MDA jako backup) się nie udały - wyskakiwała informacja "Sections=1 Not allow..." bądź "ROM size isn't enough". Wszelkie moje próby ze zmianą pliku w edytorze heksów na nic się nie zdały. Udało się dopiero przeflaszować telefon plikiem od orte, czyli instalatorem MaUpgradeUt noID, który pozwala ominąć błąd country error. Upgrade się udał, mimo że wydawałoby się, że palmtop był już martwy - jedyne co miałem, to włączony bootloader - ze względu na nieudaną próbę wgrania nowego ROMu starego już w nim nie było... W zasadzie już nie miałem większej nadziei na łatwe odzyskanie sprzętu.  :wink:

Na przyszłość - nie próbujcie robić upgrade na Windowsie 98 czy ME - nie ma sensu, bo wydaje się, że działa, że idzie upgrade, ale program się wiesza i nic się nie da zrobić. Nie jest to wina innych programów, bo próbowałem przeprowadzić upgrade tuż po reinstalacji systemu. Dopiero później zorientowałem się, że ntrw działa tylko pod WinNT, Win2k i WinXP. Program romupdate.exe niby się odpala i znajduje odpowiedni port, ale nie wyświetla okienka z linią poleceń. MaUpgradeUt zawiesza się w trakcie flaszowania. Wniosek - najlepiej flaszować pod Windowsem XP.

Na szczęście mój MDA wyszed z tego cało. Na wszelki wypadek zrobiłem od razu backup ROMu na SD i zgrałem na dysk. Może opisanie moich problemów ustrzeże kogoś kiedyś przed uwaleniem palmtopa...  :)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 02, 2006, 10:47:40 »
witam. Mam podobnym problem; mam wina XP ale podczas instalacji romu z orange wyskoczyl mi jakis blad i jedynie co mi pozostalo to bootloader (qtek-9100; poprzednie oprogr K-Jam) nie mam kary SD,  co zrobic? Prosze o pomoc.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2006, 11:30:18 »
Rozpocząć powtórne ładowanie ROM-u  ( flashowanie ROM-u) , jeśli dziala bootloader to powinien wgrać nowy obraz ROM-u, ewentualnie próbować innym Rom-em , różne są dostępne na XDA-developers , buzdev.net,clubimate .com. Trzeba raczej zawsze uzywać instalatora  MaUpgradeUt noID od wizarda , jeśli nie odpali za pierwszym razem , to za drugim pojdzie.
Ważne zawsze bateria naladowana na min 80% ( ładowanie rozmu zjada  min 20% , czasami 40%). Najlepiej robić z laptopa ( zabezpiecza przed wyłączeniem prądu w czasie flashowania. Warto wylączyć usypianie systemu, itd na PC-cie.
potrzebna zgoda

*

Offline skuli

• 292
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2006, 19:47:56 »
Odpowiednikiem pliku MaUpgradeUt_noID.exe, który jest przeznaczony do HTC Magician (MDA Compact), ale dla HTC Wizard (QTEK 9100, SPV M3000, MDA Vario) jest Wizard_RomUpgradeUtility_noID.rar - leży na ftp xda-developers. Ściągnij z ftp ROM w wersji shipped (z instalatorem od operatora), rozpakuj np. winrarem do jakiegoś folderu i wrzuć tam ten plik. Zamiast oryginalnego pliku instalatora uruchom noID, przez co ominiesz sprawdzanie wersji softu i języka na Twoim 9100.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2006, 18:23:02 »
witam. Sciagnalem programik Wizard_RomUpgradeUtility_noID i ROM w wersji shipped ale gdy odpalam programik to pojawiaq mi sie ten sam problem co przy odpaleniu z normalnego instalatora UPDATE ERROR

*

Offline skuli

• 292
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 06, 2006, 11:31:14 »
Może trzeba wyłączyć połączenia w ActiveSync? Telefon jest w bootloaderze? Może warto zrestartować komputer i telefon (tak jakbyś jeszcze raz chciał uruchomić bootloader).

Niestety, nie orientuję się, jak to wygląda z Wizardem - na Twoim miejscu poszukałbym informacji na forum xda-dev - może ktoś już miał podobny problem.

*

Offline orte

• 252
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 07, 2006, 18:45:39 »
Cytat: "skuli"
Uff, udało się - wgrałem big storage od orte - działa pięknie. :)

Cieszę się że się komuś jeszcze to przydało :)

Wieki całe mnie nie było tu na forum :(

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 08, 2006, 17:44:34 »
Czy w czasie przeinstalowywania ROM-u w trybie bootloadera musi byc wylaczone polaczenie USB w ActiveSyncu i wlozona karta sim?? Podczas upgrade caly czas wyskakuje mi blad ze nie ma placzenia w activesyncu mimo ze uzywam Wizard_RomUpgradeUtility_noID

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 08, 2006, 17:58:54 »
moge sie mylic  ale to jest pliczek do wizarda (spv 3000) o ile dobrz epamietam..

PS. Orte sofcik qteka 1.12WWE smiga znakomicie :P BIG STORE jescze nie ma bo nie mam karty SD ale bedzie na dniach:D

*

Offline orte

• 252
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 08, 2006, 21:29:32 »
Kapat dobrze pamiętasz, to nie jest plik instalatora do Compacta

Pichu pobierz sobie mój komplecik i tam znajdziesz opis co i jak ;)

*

Offline skuli

• 292
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 09, 2006, 09:27:34 »
Tyle, że pichu_85 ma Wizarda...

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 09, 2006, 12:13:03 »
a to jest temat o  MDA compact :P

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 09, 2006, 23:59:12 »
a gdzie moglbym znalezc rozwiazanie mojego problemu dot. wizarda? Albo jakis serwic paltopow?

*

Offline skuli

• 292
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 10, 2006, 07:32:58 »
Ja szukałbym tutaj:
Forum  xda-developers

Co do serwisu - proponuję kontakt z adziosem z forum, ale najpierw poczytaj na forum xda-dev, czy ktoś nie miał już takiego problemu z Wizardem.