Uff, udało się - wgrałem big storage od
orte - działa pięknie.

Niestety, próby wgrywania ROMu w postaci dumped (zgranego z innego MDA jako backup) się nie udały - wyskakiwała informacja "Sections=1 Not allow..." bądź "ROM size isn't enough". Wszelkie moje próby ze zmianą pliku w edytorze heksów na nic się nie zdały. Udało się dopiero przeflaszować telefon plikiem od
orte, czyli instalatorem MaUpgradeUt noID, który pozwala ominąć błąd country error. Upgrade się udał, mimo że wydawałoby się, że palmtop był już martwy - jedyne co miałem, to włączony bootloader - ze względu na nieudaną próbę wgrania nowego ROMu starego już w nim nie było... W zasadzie już nie miałem większej nadziei na łatwe odzyskanie sprzętu.
Na przyszłość - nie próbujcie robić upgrade na Windowsie 98 czy ME - nie ma sensu, bo wydaje się, że działa, że idzie upgrade, ale program się wiesza i nic się nie da zrobić. Nie jest to wina innych programów, bo próbowałem przeprowadzić upgrade tuż po reinstalacji systemu. Dopiero później zorientowałem się, że ntrw działa tylko pod WinNT, Win2k i WinXP. Program romupdate.exe niby się odpala i znajduje odpowiedni port, ale nie wyświetla okienka z linią poleceń. MaUpgradeUt zawiesza się w trakcie flaszowania. Wniosek - najlepiej flaszować pod Windowsem XP.
Na szczęście mój MDA wyszed z tego cało. Na wszelki wypadek zrobiłem od razu backup ROMu na SD i zgrałem na dysk. Może opisanie moich problemów ustrzeże kogoś kiedyś przed uwaleniem palmtopa...