Potrzebna pomoc w skonfigurowaniu TyTn+access point

• 16 Odpowiedzi
  • 1526 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline crowM

• *
  • 95
  • Sprzęt: HTC TyTn
« dnia: Marzec 13, 2007, 20:32:56 »
witam.
potrzebuje kogos chetnego do pomocy przy skonfigurowaniu Tytn zebym mogl korzystac na nim z internetu po wifi.
dzsiaj kupilem access point dlink dwl-g700ap. wydaje mi sie ze acces point jest dobrze skonfigurowany. nadalem mu IP 10.0.0.77 maska 255.0.0.0
i tu sie konczy moja dzialalnosc bo opisy ktore znalazlem jak skonfigurowac PDA jakos mi nie dzialaja. czy ktos moglby mi pomoc? na razie ustawilem siec bez zabezpieczenia.
niech mi ktos pomoze bo dzisiaj w lozeczku chcialem posiedziec juz na szybkim necie a nie na GPRS-ie

a moje polaczenie z netem wyglada tak:

modem z wbudowanym routerem (neostrada) -> switch (podlaczene 4 kompy przez rj45) -> access point

router ma ip 10.0.0.1
acces point 10.0.0.77

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2007, 20:37:03 »
to daj w pda brame taka jak ma ap i to samo zrob w dns
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline crowM

• *
  • 95
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2007, 20:42:34 »
a czy mozna prosic o jakis dokladniejszy opis bo robilem juz kilka roznych rzeczy, m.in. zmianiam jakies ustawienia card adapter i wiele innych i boje sie ze mam juz spory bajzel.
teraz jak probuje polaczyc sie z netem (przy wlaczonym wifi) i tak chce mi sie laczyc z gprs-em

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2007, 20:45:48 »
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=62472&highlight= cos na ten styl.
zmienia sie jedynie w ieee 802 lub rnds host nigdzie wiecej nie potrzeba, wklep maca pda w ap
lub tak mozna to zrobic na kilka sposobow
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=43287&highlight=
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline crowM

• *
  • 95
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 13, 2007, 21:27:22 »
zbyt ciemny chyba jestem...
z siecia mi sie laczy (na razie niezabezpieczona)
mac pda wpisalem do filtrow w access poincie zeby zezwalal
ip pda to 10.0.0.69 (ciekawa koncowka, nie?:)
sile syglanu mam na maxa
a wlaczajac IE i tak chce sie laczyc przez gprs.

menu->network cards-> network adapters mam ustawione nastepujaco:
na gornej liscie "the internet"
na dolnej kliknalem "iee 802.11b/g compatible ad..."
dalem "use specyfic IP addres" i
IP address: 10.0.0.69
subnet mask: 255.0.0.0
default gateway: 10.0.0.1

w zakladce name servers mam tylko w DNS wpisane 10.0.0.1

*

Offline crowM

• *
  • 95
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2007, 22:12:38 »
chyba mi sie udalo. trzeba bylo ustawic domyslne polaczenie na MY ISP a nie internet orange. zobaczymy...

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2007, 22:28:23 »
ja też mam problem... mianowicie od niedawna używam HP hw 6915 i mam  także blaszaka w domu zrobiłem wszystko jak pokazał świetnie romuls ale.. mój palmtopik widzi sieć domową ( też opartą na BT 100) natomiast nie moę połączyć się z interentem (IE lub skype lub gg) w knajpie z darmowym wifi wszystko śmuga bez najmniejszego problemu natomiast w domu juz tracę cierpliwość. mam nadzieję że ktoż mi pomoże.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 13, 2007, 22:29:28 »
ja też mam problem... mianowicie od niedawna używam HP hw 6915 i mam  także blaszaka w domu zrobiłem wszystko jak pokazał świetnie romuls ale.. mój palmtopik widzi sieć domową ( też opartą na BT 100) natomiast nie moę połączyć się z interentem (IE lub skype lub gg) w knajpie z darmowym wifi wszystko śmuga bez najmniejszego problemu natomiast w domu juz tracę cierpliwość. mam nadzieję że ktoż mi pomoże.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 14, 2007, 00:54:00 »
ale pokazuje w ppc ze polacziono z siecia. jezeli tak to po wlaczeniu kompa kliknij napraw polaczenie sieciowe te karty sa tanie i ja po kazdym uruchomieniu kompa tak musze robic bo pokazuje polaczono a netu brak.
jak wszystko pieknie to abo masz nie wpisanego maca lub zle dnsy, po kazdym zabiegu skorzysta z funkcji napraw polaczenie sieciowe. dopiero probuj laczyc i nie daj nigdy reseta w kompie bo nie zapisze ustawien na tej karcie sieciowej

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 14, 2007, 14:24:33 »
no właśnie nie działa :( nie wiem co jest ustawiłem to tak: w blaszoku
ip 192,168,100,01  maska 255,255,255,0 w paltopku 192,168,100,02 i maska ta sama i jest echo.. wifi pali sie na zielono czyli połaczenie jest natomiast przy jakiejkolwiek aplikacji (Ie,skype itp) pisze nże nie może znaleść połączenia.. w ile pisze connecting, następnie locating i piękny komunikat: The page cannot be found. check the name and try again pomocy...

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 14, 2007, 17:16:37 »
zmien recznie na 192.168.0.1 bo z tym  ip to nie wiem czy polaczy

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 14, 2007, 20:41:07 »
zrobiłem.... kuriozalne jest to że z ustawieniami sieci wszystko było ok natomiast ruch na łączu blokował firewall kerio... dla wszystkich używających kerio wersja darmowa nie pozwala na współdzielnie łacza i jego udostępnianie. Ale Romulus dzięki a super poradnik :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 15, 2007, 00:30:18 »
ano czesto zapominamy o najprostszych rzeczach (firewalle). mialem kiedys nortona to po lanie nie wpuscil dopuki ip mu z palca nie wklepalem takie bydle zlosliwe

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 18, 2007, 17:07:02 »
i znów mam problem.. Wszystko śmigało wyśmienicie ale postanowiłem zrobić hard reset ppc ( HP hw 6915) i jets tak jak było mianowicie wifi zapala się na zielono i nie mogę wejść do czegokolwiek na www , nie działa gg i skype komunikat jest taki jak wcześniej najpierw connecting potem locating a później  The page cannot be found. check the name and try again  opiszę w skrócie ustawinia  w blaszance: Adres fizyczny: 00-02-72-58-7E-44
Adres IP: 192.168.100.1 Maska podsieci: 255.255.255.0 Brama domyślna: 192.168.100.3 Serwer DNS: 192.168.100.4 Serwer WINS:

w ppc: ip 192.168.100.2 Maska podsieci: 255.255.255.0 Brama domyślna: 192.168.100.3 Serwer DNS: 192.168.100.4 trace powoli cierpliwość nie wiem co mnie podkusiło na ten hard reset.. być może jest tak , że trzeba coś przestawić w połączeniu w IE żeby nie łączył się przez telefon tylko przez wifi ale nie potrafię tego znaleść  jak ktoś będzie wiedział jak mi pomódz odwdzięczę się dużym piwem :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 18, 2007, 18:47:44 »
:) no mi juz zbraklo pomyslow :)

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 18, 2007, 19:05:17 »
moze cośnie tak z  udostępnieniem połaczenia w blaszaku?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 18, 2007, 21:07:17 »
tylko ze blaszak nie robi laski jak konfigurowales siec i zaznaczyles udostepnianie neta to musi go dac.
a sprawa jest taka ze jak laczysz sie a neta nie ma to
1 net nie udostepniony na blaszaku
2 trzyma firewall lub zapora
3 masz zle dns`y
4 zle ustawiony ap