POMOCY znikneły dane na karcie miniSD

• 10 Odpowiedzi
  • 994 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bobix

• **
  • 124
« dnia: Czerwiec 22, 2006, 19:21:25 »
w eksploratorze nie mam ani jednego katalogu. Wszystko znikneło, ale pamięc jest cały czas zajęta przez te dane. Próbowałem restartować i nic. W czytniku na karty tak samo nie widzi tych danych. Z jednego topicu wyczytałem, że może pomódz defragmentacja dysku, ale to też nie pomogło a innych tematów o podobnym charakterze nie znalazłem. W związku z tym czy może mi ktoś coś zasugerować. Błagam!

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2006, 19:38:31 »
Po formacie dane gina ... to normalne :D

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2006, 19:49:24 »
1. NIE NAGRYWAJ NA KARTE NIC NOWEGO
2. Opisz dokladnie sytuacje...

*

Offline Bobix

• **
  • 124
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2006, 20:13:08 »
1. trochę za późno bo... nie wiedziałem że się coś takiego zrobiło i  cyknełem parę fotek dziś i folder z fotkami był... skopiowałem fotki i usunołem.

2. Wizard, miniSD. Mam tam kilka programów i notatki i różne zbejdy. Po powrocie do domu chciałem właczyć jakiś progs który jest zainstalowany na karcie i lipa tzn. wyskakiwał komunikat, że nie można uzyskać dostępu do aplikacji. Z resztą programów to samo. Spojrzałem czy wm widzi kartę, ale widzi. I pokazuje że miejsce to co było zajęte dalej jest zajęte tylko nie ma dostępu do tego - nie widać w eksploratorze i win2000 (jak włoże kartę do czytnika). Próbowałem zdefragmentować kartę na PC ale to nic nie dało. Teraz defragmentuje PocketMechanikiem, ale to strasznie długo trwa... Samo  skanowanie trwa już ze 30 min

*

Offline Kapat

• 288
  • Sprzęt: HTC KAISER,Asus P527,Eten M700,MDA Compact I
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 22, 2006, 20:28:02 »
ja mialem cos podobnego jak  mi pdala 2gigowa karta SD... ale to czarny scvenariusz :P

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2006, 20:52:36 »
wyjac i wlozyc  karte nie panikowac
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Bobix

• **
  • 124
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2006, 21:06:02 »
niestety tak zrobilem już na początku i nie pomogło :-(

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2006, 14:10:46 »
Mi swego czasu tez sie cos takiego przytrafilo.
Wlozylem karte do czytnika i skorzystalem z jakiegos programu do odzywskiwania danych (przy pommocy PC)
Wszystko odzyskalem. Jaki to program? hmm niestety nie pamietam, ale slowa kluczowe dla googla to napewno "odzyskiwanie" "danych" "karta" "SD" "data recovery" itd

*

Offline JotWu

• **
  • 218
    • ANDROID mobile
  • Sprzęt: Samsung I5700
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2006, 15:11:22 »
ja mam taki sam problem tylko z karta SD 2GB... dzisiaj drugi raz w ciagu paru dni mi sie zdarzylo zeby samoczynnie usuwały mi sie dane... ale nie wszystkie co dziwne... no i tez miejsce jest zajete ale jakąs dziwną pustka... ja ten problem rozwiazalem tak.. jeszcze raz zainstalowałem te same aplikacje na karte a potem całą zawartosc karty skopiowalem na dysk na wszelki wypadek gdyby znowu sie pokasowało :/

btw mozesz tez wpisac file recovery ale te programy do odzyskiwania danych mi nie pomogły... :/

*

Offline Waldzio

• 919
  • Sprzęt: HTC Magician, Artemis, Dream, Vision
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2006, 16:33:12 »
O&O softwere ma aplikacje na pc do odzyskiwania danych z każdego rodzaju dysków... polecam

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 26, 2006, 11:38:04 »
Jesli zrobiles defragmentacje to w zasadzie juz po  wszystkim.
Utrata danych wynika najczesciej na skutek uszkodzenia tablicy FAT (ew. obu tablic). W takiej sytuacji nie nalezy wykonywac zadnych operacji zapisu na karte (zwlaszcza defragmentacji).
Generalnie:
1) wlozyc karte do czytnika
2) http://www.pcinspector.de/file_recovery/PL/welcome.htm
Program jest dosyc prosty w obsludze (dobrze jest dac opcje - find logical drives a pozniej find lost data).
Co do skutecznosci - w podobnych sytuacjach odzyskiwalem 99,5% danych.
Niekiedy (zaleznie od wersji i OS) wyklada sie przy skanowaniu wysokich klastrow, wiec nalezy nieco ogranicznyc zakres poszukiwan.