Konfiguracja połączenia sieciowego

• 20 Odpowiedzi
  • 3775 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 09, 2006, 21:37:02 »
Witam. Jestem nowym użytkownikiem więc witam wszystkich. Przejżałem forum dogłębnie ale niestety nie udało mi się znaleźć zadowalającej odpowiedzi na nurtujący problem. Potrzebuję skonfigurować połączenie sieciowe pomiędzy swoim palmtopem MDA compact, a PC. Połączeni przez AS skonfigurowałem poprzez bluetootha (blueseil). Chciałbym natomiast utworzyć połączenie sieciowe bez AS konfigurując ręcznie sieć tak aby widzieć otoczenie sieciowe w palmtopie i móc udostępniać katalogi. Znalazłem kilka wskazówek na forum jak to zrobić lecz niestety w moim MDA compact w zakładce  setting/connections/Network Cards nie występuje protokół bluetooth PAN user driver i nie mogę ręcznie wpisać adresów w celu konfiguracji palmtopa. Czy mógłby ktoś mnie poprowadzić łapotologicznie jak skonfigurować MDA compact (ERA) tak aby można było wykorzystać otoczenie sieciowe z pc-ta, Pozdrawiam wszystkich i czekam na podpowiedz.

Help
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 14, 2006, 14:01:27 »
Czyżby nikt nie znał odpowiedzi na mój problem ?. Pomóżcie "please".

?
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 14, 2006, 20:34:24 »
No jak ktoś może to niech się wypowie proszę, jakiś profesjonalista w temacie. Niech ktoś napisze czy to wogóle jest możliwe żebym dalej nie drążył tematu ?

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 14, 2006, 21:13:24 »
do profilu pan trzeba miec bluesoleil zainstalowane na MDA:
http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?p=200175#200175
Be more digital.
pıoɹpuɐ

Dalej nie wiem jak to skonfigurować
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2006, 12:13:04 »
Wielkie dzięki za podpowiedz, zainstalowałem na MDA blusoleil, rozszerzyło mi się co prawda możliwości konfiguracji bluetooth ale dalej nie mam bluetooth PAN user driver w zakładce network cards. chyba, że nie zainstalowałem tego co trzeba ?. Chyba jestem tuman bo nie wiem jak to skonfigurować, może ktoś będzie miał na tyle cierpliwości aby mi to krok po kroku wyjaśnić. Dzięki w każdym razie za jakąś odpowiedz. Pozdrawiam

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2006, 14:28:16 »
bluetooth PAN user driver - taka nazwa moze byc kiedy ma sie BT widcomm
z bluesoleil dochodzi - bt network card lub cos w podobie
Be more digital.
pıoɹpuɐ

?
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 15, 2006, 16:29:47 »
problem z tym, że nie doszła mi żadna pozycja do listy network cards ?. Zainstalowałem to: BCHS_FOR_POCKET_PC_OZONE.ARMV4.CAB, a znając życie to pewnie nie jest bluesolail driver, sorki że jestem taki upierdliwy ale może podałbyłbyś mi link co mam dokładnie zainstalować, bo sam już nie wiem !

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2006, 17:34:37 »
Cytat: "gader"
do profilu pan trzeba miec bluesoleil zainstalowane na MDA:
http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?p=200175#200175
Be more digital.
pıoɹpuɐ

dalej klapa
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 15, 2006, 21:58:04 »
Niestety dzisiejsze kilka godzin spędzone nad tym połączeniem okazało się klapą. Dalej nie mogę tego rozwiązać. Nie mogę zainstalować bluesoleil na ppc, przerywa w pewnym momencie instalacje jak by nigdy nic. Już mi powoli brakuje pomysłów, chyba zainstaluje Widcomm-a w pc i ppc, może w tej konfiguracji mi coś wyjdzie.

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 15, 2006, 22:36:19 »
widcomm na ppc nie zainstalujesz na MDA compact
Be more digital.
pıoɹpuɐ

?
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 15, 2006, 22:43:06 »
To już sam nie wiem, masz może jakiś pomysł bo już mi ręce opadają. Próbuję zainstalować Bluesoleil_CE_Eva_7.30 i przerywa mi instalację w pewnym momencie. Jak możessz to odezwij się na gg:7012258, bo mi ju brak pomyslow.

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 15, 2006, 23:34:18 »
zarejestruj sie na forum xda-developers.com i pobierz instalke.
link podalem ci juz 2 razy.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

:)
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 16, 2006, 00:12:35 »
Wielkie dzięki już mam. Pozdrowionka

brak internetu
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 21, 2006, 10:57:13 »
Piszę następnego posta bo niestety nie działa mi wszystko tak jak należy. Otóż po instalacji bluesoleil na PPC owszem mam dostęp do sieci lokalnej (otoczenie sieciowe, itp) ale nie mam dostepu do internetu. Adres zostaje przydzielony, ustawiony jest profil internet lecz internetu nie ma. Ręczne wpisanie adresów też nie pomaga (ip, maska, dns, itp). Czy wogóle możliwy jest dostęp do internetu na PPC bez połączenia AS ?. Niestety na sterowniku bluesoleil na PPC nie mogę się połączyć przez AS na bluetooth (znaczy połączenie następuje ale po chwili wiesza mi się WM2003). Mam nadzieję, że nie zostanie mi tylko bluetooth switch aby łączyć się z internetem na sterownikach Win i z siecią lokalną na bluesoleil. Mam nadzieję, że jest jakieś rozsądne wyjście z tej sytuacji ?. Pozdrawiam

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 21, 2006, 14:14:25 »
jaki soft masz na kompie?

jak bluesoleil to musisz w services skonfigurowac pan. ja musialem wybrac ta opcje z wyborem karty sieciowej (inne chyba tylko tworza siec wewnetrzna) (juz nie mam wiec nie powiem dokladnie jak sie nazywa)

jak masz widcomma to musisz udostepnic polaczenie internetowe swoje w zakladce polaczenia sieciowe panelu sterowania.

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 21, 2006, 15:09:12 »
Tak, mam na pc zainstalowane oprogramowanie bluesoleil, udostępnianie połączenia internetowego na karcie też jest włączone. Jak będę w domciu to sprawdzę ?. Pozdrowionka

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 21, 2006, 18:05:50 »
No niestety w obu przypadkach wyboru karty sieciowej, tzn acces lan network i acces internet nie mogę nawiązać połączenia PAN, jedynie w trybie work mode nawiązuje połaczenie z PAN. Ma ktoś jeszze jakieś inne pomysły ?

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 21, 2006, 19:11:53 »
a czemu nie mozesz - rozlacza czy nie istnieje takie cos?

u mnie (loox 610 - manager pocket plugfree) usluga nazywala sie internet i to mnie laczylo z panem - niezaleznie co dalem w bluesoleil (wyjatek jesli wlaczylem lan access) - z tymze tylko w przypadku opcji wyboru w konfiguracji pan karty sieciowej polaczonej do neta mialem net na pda (dosc kaprysnym zreszta)

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 21, 2006, 19:41:11 »
W blusoleil na PPC aby nawiazać połączenie trzeba połączyć się z PAN (funkcja Personal Network Acces), w obu przypadkach nie chce mi nawiązać połączenia (making default PAN connection fails). Także tak właśnie to u mnie wygląda.

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 21, 2006, 22:38:19 »
Gader, a może ty byś się wypowiedział, wkońcu jesteś gooru, przynajmniej dla mnie w tym temacie. Pozdrawiam

*

Offline gader

• 1455
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 22, 2006, 00:44:23 »
lan bedzie rozszerzeniem pan, bedzie aktywne dopiero po udostepnieniu
w bluesoleil polaczenia z lanem. wtedy bedziesz mial dostep do netu.
adresy raczej nie maja racji. moze masz firewall ktory blokuje cos.
sprawdz pingi vxUtil i opisz co sie dzieje
Be more digital.
pıoɹpuɐ