Połączenie GPRS/UMTS/HSDPA z PPC przez USB na PC + drugi PC po LAN

• 2 Odpowiedzi
  • 530 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Raadek

• **
  • 148
  • Sprzęt: HTC Desire S, Samsung Galaxy Tab P1000
Witam,

Chodzę od pewnego czasu po forum i nie mogę znalezc odpowiedzi na moje pytanie.

Mam HTC Trinity oraz kartę iPlusa. Włączam na Trinity INTERNET SHARING i przez kabel USB na moim laptopie wszystko pięknie śmiga. Ale dzieje się to przez ActiveSynca, a nie jest to normalne połączenie modemowe.

I stąd moje pytanie: jak udostępnić to połączenie drugiemu komputerowi w sieci LAN? Istnieje taka możliwość? Bo przez jakiś czas bede tak musial robic z kumplem, bo jeszcze nie ma stałego łącza założonego.

Czy może utworzyć normalne połączenie dialup w windowsie i używać Trinity jako modemu? Wówczas chyba można włączyć udostępnianie połączenia komputerom w sieci jak tutaj jest opisane: http://support.microsoft.com/kb/314066/pl

Czy ktoś z Forumowiczów ma jakieś pomysły? Chodzi o to żeby wszystkie komputery w naszej sieci mogły korzystać tymczasowo z połączenia które będzie dawało Trinity.

Pozdrawiam,
Radek

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Połączenie GPRS/UMTS/HSDPA z PPC przez USB na PC + drugi PC po LAN
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2007, 11:47:37 »
A dlaczego nie możesz udostępnić tego połączenia USB tak samo jak dial-up i innych? Przecież robi się to dokładnie tak samo - "temu łidołsu" nie robi różnicy, czy jest to dial-up, internet sharing na USB, karta sieciowa, czy sygnał z routera - każde z tych łącz w komputerze kończy się jako karta sieciowa, w której opcjach można włączyć udostępnianie do... innej karty sieciowej.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Raadek

• **
  • 148
  • Sprzęt: HTC Desire S, Samsung Galaxy Tab P1000
Odp: Połączenie GPRS/UMTS/HSDPA z PPC przez USB na PC + drugi PC po LAN
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2007, 12:31:21 »
No fakt. Nie zauważyłem wcześniej że połączenie jest widoczne w połączeniach sieciowych  :ok:

Tylko jak wszedłem w ustawienia udostępniania to wystąpił jakiś błąd i teraz nawet na swoim laptopie nie mam połączenia :)

Ale zaraz i tak będę robił system, bo się zawszył w ostatnim czasie, więc powinno działać.

Dzięki za pomoc Jakubie!