Pocket jako modem

• 22 Odpowiedzi
  • 4576 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pocket jako modem
« dnia: Kwiecień 17, 2005, 22:34:31 »
Czy ktos probwal juz uzywac MDA jako modemu dla Laptopa przez BT? Jakos walcze z tym bezskutecznie. Nie znalazlem watku z tego typu problematyka. Niby w instrukcji jest, ale jak to w instrukcji, wszystko robie co trzeba, a nadal nie wiem w jaki sposob odpalic explorera w laptopie, zeby korzystal z GPRS w MDA. Poprzednio mialem SonyEricssona T630 i hulal, ze az milo, tylko tam byl modem do instalacji na kompie, a tu nic takie nie widzialem.
A moze ktos rozpracowal to krok po kroku, od odpalania, poprzez ustawienia w PC, az do odpalenia Explorera? Prosze o radę

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
Pocket jako modem
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 18, 2005, 00:20:07 »
tez mam z tym problem
po kablu usb dziala ok jednak po bt nie chce
podobno jak uda Ci sie uruchomic z activsync przez bt
to automatem bez laczenia wireless modemem tworzysz w
win na pc dialupa na modemie standardowym na porcie com takim co w syncu i8 hula az milo.... mnie nie chce mam win xp sp2 i dzialam na sterach bt systemu, teraz gdzies wyszytalem ze ktos mial podobne problemy i je rozwiazal ale w dosc klopotliwy sposob...i sciagnalem z sieci (emule) stery do bluetooth widcomm 1.4.3 musza byc nowsze niz 1.4.2 (dla xp sp2) i sprobuje  zastapic nimi systemowego bt ale nie teraz bo nie mam czasu.... jak Ci sie uda w prostszy sposob to daj znac bo ten jest mocno niewdzieczny....
pzdr
LJ
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

Pocket jako modem
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2005, 14:38:30 »
Cytat: lukjod
tez mam z tym problem
po kablu usb dziala ok jednak po bt nie chce
podobno jak uda Ci sie uruchomic z activsync przez bt
to automatem bez laczenia wireless modemem tworzysz w
win na pc dialupa na modemie standardowym na porcie com takim co w syncu i8 hula az milo.... mnie nie chce mam win xp sp2 i dzialam na sterach bt systemu, teraz gdzies wyszytalem ze ktos mial podobne problemy i je rozwiazal ale w dosc klopotliwy sposob...i sciagnalem z sieci (emule) stery do bluetooth widcomm 1.4.3 musza byc nowsze niz 1.4.2 (dla xp sp2) i sprobuje  zastapic nimi systemowego bt ale nie teraz bo nie mam czasu.... jak Ci sie uda w prostszy sposob to daj znac bo ten jest mocno niewdzieczny....
pzdr
LJ

sorki, a w jaki sposób po kablu robisz połączenie?
chodzi mi o taki "krok po kroku"
będę wdzięczny za info
Star

*

Offline lukjod

• 503
Pocket jako modem
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2005, 23:21:31 »
no tak samo jak w mda 2
sciagnij sterownik usb do modemu
nastepnie zainstaluj na pececie i stworz dialupa do gprs pamietaj aby w ustawieniach modemu dodac +cgdcont=1,"ip","erainternet" dla mnie dla ery u Ciebie nie wiem, zamknij activsync (ctr+alt+delete) i proces activsynca nastepnie odpal na mda wmodem i wybierz usb nasyepnie start potem podlacz do kabla z pc i wybierz dialupa powinienes byc w sieci
pzdr
LJ
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

Pocket jako modem
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 23, 2005, 14:58:58 »
Witam!
Panowie - tez mam ten sam problem. Mam Etena M500 i laptopa z wbudowanym BT. Za zdne skarby nie moge tego polaczyc. Brakuje mi chyba steronika BT do modemu.
Jezeli ktos z was to juz przerobil, to prosze o jakies podpowiedzi.
draleks

*

Offline ArekN

• **
  • 121
Pocket jako modem
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2005, 15:10:05 »
Jak to nie ma wątku z tą problematyką ??
a tu ;  
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11228
Zerknij na stronę myxda...

Pocket jako modem
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2005, 15:12:47 »
tyle ze jak chce to polaczyc przez BT, nie przez USB .... :/

*

Offline ArekN

• **
  • 121
Pocket jako modem
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 23, 2005, 15:46:46 »

Pocket jako modem
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 23, 2005, 15:50:45 »
w tym rzecz ze ja nie mam w opcjach laptopa takiej pozycji: BT modem ....
nie mam chyba z tego powodu, ze nie zrobilem tego co pisze tam pod poz. 1.
Firstly you must install the Bluetooth Driver in your Desktop and Bonded with the XdaII.

??

*

Offline ArekN

• **
  • 121
Pocket jako modem
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 23, 2005, 15:56:56 »
musisz znależć sterownik modemu BT do Eten M500 (ak myśle) bo  bez sterownika na MDA to nie szło kompletnie nic zrobić...

Pocket jako modem
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 23, 2005, 16:28:29 »
a masz sterownik BT do MDA?
jezeli tak to podaj link do strony skad to mozna sciagnac, albo przeslij prosze na draleks na bigfoot.com
cos pokombinuje.

*

Offline ArekN

• **
  • 121
Pocket jako modem
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 23, 2005, 19:34:24 »
sorry
Wpuściłem cię w maliny, to nie jest żaden specjalny sterownik do pocketa, ale sterownik do BT w PC (powinieneś go mieć na płytce - ja mam widcomma)- chyba trzeba w blutaczu znależć usługę modeu (?), w każdym razie w PC jest sterownik który ja miałem z BT na USB, a w MDA program Wireless Modem

*

Offline lukjod

• 503
Pocket jako modem
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 25, 2005, 00:24:08 »
Czy komus udalo sie polaczyc w mda3 przez bluetooth z ERA bo mi zawsze rozlacza natychmiast po polaczeniu w IDEI natomiast dziala wyglada na to ze cos jest nie tak z siecia moze ktos ma jakis pomysl bo nie chce przez taka glupote zmieniac operatora...
pzdr
LJ

Pocket jako modem
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 25, 2005, 00:33:19 »
Cytat: lukjod
Czy komus udalo sie polaczyc w mda3 przez bluetooth z ERA bo mi zawsze rozlacza natychmiast po polaczeniu w IDEI natomiast dziala wyglada na to ze cos jest nie tak z siecia moze ktos ma jakis pomysl bo nie chce przez taka glupote zmieniac operatora...
pzdr
LJ[/quote

Wywolalem ten temat i walcze. Do tej pory laczylem sie przez numer *9***1#. Ale MDA teraz nie reaguje na ten numer (PC mowi ze numer zajety). Natomiast po wbiciu numeru *99# laczy sie, ale na chwileczke. Nie wiem o co chodzi. I nie wiem, czy ten drugi numer jest OK, ale z tym pierwszym to na pewno cos nie tak.
Star

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Pocket jako modem
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 25, 2005, 06:42:58 »
Ten pierwszy jest na 100% zly. Chyba ze zgubila Ci sie jednak 9tka. Numer to *99***1#

*

Offline ArekN

• **
  • 121
Pocket jako modem
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 25, 2005, 08:14:05 »
do lukjod ..
Jak to zrobiłeś ??
Bo mi właśnie Ideę rozłącza..
Jaki masz rom i  BT stack ??
Pozdrawiam

*

Offline lukjod

• 503
Pocket jako modem
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 25, 2005, 12:14:54 »
Cytat: ArekN
do lukjod ..
Jak to zrobiłeś ??
Bo mi właśnie Ideę rozłącza..
Jaki masz rom i  BT stack ??
Pozdrawiam

rom 1.40.00
radio 1.12
ext rom 1.40.110
bt 3900
pocket jest polaczony z activsync  w wersji 4.0 (z xda developers)
przez oryginalne stery bt od win xp sp2 i sie synchronizuje
w opcjach bt na pc wlaczam dialup i nastepnie na wlasciwym comie instaluje modem standardowy 33.600 wpisuje w dodatkowych ustawieniach modemu +cgdcont ......cos tam  dla idei i wybieram numer bez posrednictwa wmodemu na pda i wszystko dziala na erze natychmiast po polaczeniu sie rozlacza
pzdr
LJ

*

Offline ArekN

• **
  • 121
Pocket jako modem
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 25, 2005, 12:44:27 »
spróbuj może bez tych dwóch zer na końcu stringu cgdcont.... ( o ile je wpisujesz..)

*

Offline lukjod

• 503
Pocket jako modem
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 25, 2005, 13:30:43 »
nie to n ie ma znaczenia probowalem i z nimi i bez rezultat w ERZE ten sam natychmiastowe rozlaczenie tuz po podlaczaniu, juz zamowilem kabelek usb za 40 pln bede laczyl kablem laptopa bo stacja dokujaca jest za wielka na wyjazdy
pzdr
LJ

*

Offline ArekN

• **
  • 121
Pocket jako modem
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 25, 2005, 20:06:03 »
Ja ma ten sam problem w Idei - za pierwszym razem zadziałało- połączyło, a potem po nawiązaniu połączenia rozłącza (w PC błąd 743)
i bądź tu mądry...

*

Offline radian

• **
  • 111
  • Sprzęt: HTC Desire (HTC Diamond, HTC Cruise, HP hw6515)
Pocket jako modem
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 04, 2005, 19:39:50 »
Mam to samo w Plusie, łącząc się poprzez BT i iPAQ'a hw6515. Rozłączenie w pierwszej sekundzie... Ktoś to może rozpracował??

*

Offline dr_Henio

• 453
    • pdaclub
Pocket jako modem
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 07, 2005, 00:10:19 »
cze,

mozecie mi pomoc?
mam neta tylko przez GPRS i chcialbym go udostepnic na pc (do gg) jak to zrobic? mam mda1, skad sciagnac sterownik? moj wirless modem ma tylko ir i serial brak usb?

prosze o opis i linki do plikow
dziekuje

*

Offline zolty4

• 434
Pocket jako modem
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 10, 2005, 17:41:49 »
Witam, byłbym również zainteresowany jakąś informacją, ale wątek jest z przed kilku miesięcy i chyba nikt na niego nie zagląda,szkoda, mam również MDA1 i ostatnio odkryłem, że może ono służyć jakop czytnik kart SD.Wracając do MDA1 jako modem, ciekawy jestem, czy można uniknąć kłopotliwego przekładania karty SIM z MDA1 do modemu GPRS i tak w koło w obie strony. Może, tak przy okazji ktoś wie jak i gdzie w Warszawie sklonować kartę SIM (z idea-licencja GPRS), równiez by mi wystarczyło. Grzegorz (zolty4@o2.pl)
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore