PDA z WM 5.0 - GSM zachowuje się jakby był wyłączony

• 27 Odpowiedzi
  • 2788 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PDA z WM 5.0 - GSM zachowuje się jakby był wyłączony
« dnia: Grudzień 19, 2007, 01:04:45 »
Dzień dobry,

Mam następujący problem. Pomimo iż moduł GPS w moim PDA jes przez cały czas włączony i mam teoretycznie full zasięgu, to w pewnym momencie mój numer przestaje być aktywny w sieci. Przestaję dostawać SMSy, a wszystkie telefony przekierowywane są na pocztę głosową, zupełnie jakby telefon był wyłączony.  Stan taki trwa aż do momentu przeładowania urządzenia.

Używam od tygodnia Mio A501 z WM 5.0. W ciągu tygodnia przyłapałem mój telefon na takim zachowaniu dwa razy w ciągu ostatnich dwóch dni (w ciągu których przebywałem za granicą).

Będę wdzięczny za jakiekolwiek skuteczne rady.

Pozdrowienia,

Marcin
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2007, 11:36:34 wysłana przez kutram »

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: PDA z WM 5.0 - GPS zachowuje się jakby był wyłączony
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2007, 08:30:00 »
co tu ma do rzeczy GPS - chyba chodzi o GSM. Nie ustawiałeś przekierowań w opcjach?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 19, 2007, 10:06:41 »
Oczywiscie chodzilo mi GSM, nie GPS.

Mam ustawione przekierowania, ale tylko w przypadku gdy jestem nieosiagalny.
Problem w tym, ze moj numer staje sie nieosiagalny nawet wtedy jak urzadzenie pokazuje pelen zasieg...

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 19, 2007, 11:23:52 »
To może popraw tytuł wątku. Bo ja właśnie się "naciąłem"...

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
Odp: PDA z WM 5.0 - GSM zachowuje się jakby był wyłączony
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 25, 2007, 23:28:28 »
Sam jestem ciekaw, odpowiedzi bo u mnie dzieje sie to samo.Dopiero SR pomaga.
Dochodze do wniosku, że to może być problem z RAMem, w x500 sukcesywnie znika podczas urzytkowania ale moge sie mylić

*

Offline djcarol

• *
  • 58
  • Sprzęt: Eten X600 | Acer F900 | HTC Trophy | HTC 8S
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2007, 22:01:53 »
Hmm..u mnie to samo i jest to niemaly problem : generalnie chodzi o to, ze jak np odpale jakas gierke lub tez jakas konkretna aplikacje, np. AutoMapa to bardzo czesto nikt sie do mnie nie dodzwoni a smsy przepadaja - niby dochodza, nadawca dostaje sms zwrotny z potwierdzeniem ale fizycznie ich nie ma, wtedy oczywiscie reset i urzadzenie zaczyna dzialac normalnie, wiec jak chce do czegos"konkretnego" mojego Glofiisha X600 uzyc to telefon wylaczam.
Z chcecia poznam odpowiedz na pytanie: "czy da sie cos z tym zrobic?"

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2007, 22:12:45 »
Wywal wszystkmie dodatki Etenowskie - będziesz miał więcej RAM-u.
Staraj sie wszystko instalować na karcie. Możesz też sprawdzić uakktualnienia. Poczytaj FAQ :))
potrzebna zgoda

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2007, 22:38:22 »
Hmm..problem w tym, ze wiekszosc tych Etenowych dodatkow jest niezastapionych a co do instalacji to wszystko mam na karcie :-)

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2007, 01:16:49 »
Mały update...

Zgłosiłem problem do serwisu. Poradzili zrobić hard reset. Do tej pory robiłem soft reset, który pomagał tylko na jakiś czas. Zrobiłem więc hard reset i nic nie instalowałem. Chciałem zobaczyć, czy na "czystym" PDA problem się powtórzy - wtedy bym reklamował sprzęt. Niestety, wszystko przez tydzień działało normalnie. Postanowiłem więc stopniowo instalować nowe aplikacj, tak, zeby móc zidentyfikować tę, która bruździ.

I to jest stan na dziś...

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2008, 17:10:04 »
Hard Reset nie pomaga.

Korzystam z platformy Windows Mobile 6, urzadzenie Glofiish X600.
Nie wiem czy to wirus czy problem z urzadzeniem ale bardzo czesto zdarza sie, ze ktos do mnie dzwoni a moj smartphone nie reaguje (osoba dzwoniaca slyszy sygnal), podobnie jest tez z smsami - smsy nie dochodza a nadawca raport dostaje.

Co robic - wywalic aplikacje etenowskie, a co w zamian ich?

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2008, 13:21:07 »
Dochodzę do wniosku,że nowsze eteny( x500,m700,x500+ itd.) nie nadają się do pracy jako GSM.
..Hmm nie instalować lub jak najmniej aplikacji, wówczas poco mi ETEN, wystarczy zwykły tel.
Jedynym rozwiązaniem wydaje się być wprowadzenie w nowszych modelach więcej RAM-u.
Ale rynek rządzi się swoim prawem, domniemam że firma dobrze zna nasze kłopoty ale sprzedać towar należy w/g pewnej kolejności modeli(...)
Chyba zostawię tylko kalkulator w X500 i włala :mrgreen:

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 23, 2008, 21:51:29 »
Wyslalem maila do dystrybutora firmy Eten (UniCom sp. z o.o.) z opisem usterki, bo stawalo to sie juz "lekko" denerwujace - w poniedzialek "wycieczka" do serwisu:|Zobaczymy co z tego wyniknie :ohreally:
Napisane: Styczeń 04, 2008, 15:46:56
Dzis dostalem sprzet z powrotem...odpalilem, pouzywalem..i to samo..myslalem, ze padne - tragedia, nie dosc, ze sie czlowiek naczeka az 3 tygodnie a tu nadal te same usterki - wada fabryczna? Wyslalem zapytanie do serwisu, jutro chyba kolejna wycieczka... :|

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 27, 2008, 09:35:23 »
W oczekiwaniu na odpowiedz serwisu zaczalem kombinowac, zrobilem hard reset i podzialalo; najwyrazniej ten ROM, ktory teraz mi wgrali ma juz poprawke na tego typu usterki ale nie wiem dlaczego z poczatku ta sama wada miala miejsce..a co do serwisu to czekam na nowy ROM, ktory do X600 rzekomo ma sie pojawic na stronie Unicomu :ok:

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 28, 2008, 11:19:55 »
Ktos kiedys powiedzial - "..nie chwal dnia przed zachodem slonca" - dzis znowu to samo, nic tylko pogratulowac firmie Eten za bardzo dobry sprzet  :ok:

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 28, 2008, 14:51:11 »
Jakub Kańczugowski przetestował kolejnego Etena - od razu widać, jak dopracowane mają oprogramowanie.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 04, 2008, 11:41:31 »
Drugi maly update dotyczacy oryginalnej wiadomosci i zawieszania sie modulu GSM w Mio A501...

Po hard resecie dokladnie taki sam problem pojawil sie po okolo dwoch tygodniach uzytkowania. Akurat w tym czasie znowu przebywalem poza Polska. Soft reset czasami pomagal, ale na krotko. Krotko to znaczy w szczegolnym przypadku 2 min. Zglosilem problem do serwisu. Wyslalem urzadzenie kurierem. Po tygodniu wrocilo z notatka, ze w laboratorium nie udalo sie zreprodukowac problemu.

Mam zamiar wlozyc do urzadzenia prepaida i zglosic ponownie problem jak wystapi, wysylajac tym razem wlaczone urzadzenie do serwisu. Martwi mnie tylko to, ze byc moze problem wysteouje tylko poza Polska. W takim razie nie powinienem chyba przewozic "telefonu" "wlaczonego" samolotem...

Beda dalsze apdejty... 

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 04, 2008, 12:08:15 »
U mnie serwisowanie nie pomoglo, wgralem nowy ROM, ktory i tak byl starszy od tego, ktory wgrali mi w serwisie, wg zalecenia serwisu wymienilem karte SIM na nowa - bez zmian..ale pomoglo (przynajmniej do tej pory usterka sie nie pokazala) zrobienie czegos o czym powinienem pomyslec juz od dawna - Hard Reset bez instalacji aplikacji producenta  :ok:

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 04, 2008, 21:25:10 »
Dobra, pochwalilem - jutro na serwis...bez komentarza :mad:

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 08, 2008, 18:40:10 »
no mapy nie sciagasz przypadkiem przez internet?
jezeli tak a nie masz hsdpa to nikt sie do ciebie nie dodzwoni w trakcie transferu danych przez gprs!!!
mapy?jakie mapy?
zasugerowalem sie tym GPS...
Jezeli masz polaczenie z internetem bez hsdpa to chyba nie masz mozliwosci dzwonic i odbierac -aparat sie wtedy zachowuje tak jak podczas normalnej rozmowy.
mam racje?
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 18:47:36 wysłana przez daras28-82 »
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 08, 2008, 23:03:51 »
Takim laikiem to ja juz nie jestem, problem dotyczy ogolnego uzytkowania palmtopa w roli telefonu; sprzet testowalem na "golym" systemie, zarowno z aplikacjami producenta, jak i tez bez etenowskich dodatkow - poki co po raz 2gi w serwisie; tym razem mam nadzieje, ze juz mi nowego ROMu nie wgraja, bo ta opcja juz byla testowana..zobaczymy, to raczej jakas usterka harware'owa - tak sadze.
Mogliby sie w koncu z tym uporac, bo juz mam dosc "normalnego" telefonu   :P

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 20, 2008, 10:58:59 »
Apdejt do oryginalnego postu (streszczenie historii):

1. Zawieszał się GSM - wysłałem urządzenie do serwisu.
2. Serwis zwrócił urządzenie stwierdzają, że nie mogą zreprodukować problemu.
3. Wysłałem urządzenie do serwisu z kartą pre-paid w środku ze zreprodukowanym problemem.
4. Urządzenie wróciło z serwisu z nowym modułem GSM.
5. Po włączeniu urządzenia okazało się, że telefon nie działał w ogóle. Wysłałem urządzenie do serwisu.
6. Urządzenie wróciło z serwisu. Teefon działa, ale się zawiesza - dokładnie tak jak w punkcie pierwszym.

Ponawiam pytanie: czy Wy też coś takiego miewacie?
Tak na marginesie, to mam też drugie pytanie dla ewentualnie zaprawionych w bojach: czy nie należy mi się jakaś rejkojmia, albo coś?
Tego się nie daje używać...

*

Offline okonez13

• *
  • 63
  • M600+ user^^
  • Sprzęt: Eten M600+ + SD 1 GB
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 20, 2008, 11:36:52 »
ja mam M600+ ktory ma po hard resecie i wgraniu wszystkich mi potrzebnych aplikacji okolo 33 Mb RAMu....po tygodniu bez resetowania spada czasem nawet do 22 Mb ale nigdy nie mialem problemu z GSM....zawsze kazdy moze sie do mnie dodzwonic.... byc moze jest to wada w tych nowszych etenach bo zdaje sie ze one wszystkie maja bardzo podobne ROMy... moze na eten-users.eu cos pomoga na to

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 20, 2008, 14:47:50 »
To jest Mio A501. Czyli w moim przypadku www.mio-tech.com. Walczą z problemem, ale wydaje mi się, że walka polega na wymianie poszczególnych części, podczas gdy sprzęt po prostu nie działa.

*

Offline djcarol

• *
  • 58
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 21, 2008, 21:26:22 »
U mnie problem wystepuje TYLKO w przypadku uzytkowania karty Play, wiec u Ciebie pewnie tez urzadzenie nie jest kompatybilne z jakims operatorem.

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 27, 2008, 18:23:48 »
Do tej pory testowałem tylko Erę i TakTak, ale pewnie to to samo.
Nie mam za bardzo ochoty testować innych operatorów, bo nawet jak z innym operatorem będzie działać OK, to nie zamierzam zmieniać operatora tylko dlatego, że sprzęt na mnie to wymusza. :S

Dzięki za komentarz. :ok:

*

Offline roach

• 14
  • Road Slayers Member
    • Road Slayers
  • Sprzęt: MDA Compact III
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 29, 2008, 18:26:35 »
Witam serdecznie. Mam podobny problem na MDA Compact III. W pewnym momencie GSM zawiesza sie, najczęściej po tym jak zadzwoni ktoś do mnie. Wówczas widnieje mi nieodebrane połączenie od nieznanego nr. Pomaga jedynie SoftReset. Zauważyłem że problemy może sprawiać BatteryStatus, bez wyraźnej przyczyny przełącza sie we Flight Mode. Czy ktos mial takie klocki w MDA C III.

Na chwile obecna zmieniłem wersje BS, zobaczymy czy to pomoże.
REGULAMIN !!

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 31, 2008, 18:16:36 »
Mnie na X500 zawiechy GSM powodował S2U2, żal było sie z nim rozstać, bo dzwoniące mordki pokazywał na cały ekran. Jednak wolę sprawny GSM i przeczytać imie kto to

*

Offline djcarol

• *
  • 58
Odp: PDA z WM 6.0 - GSM zachowuje się jakby był wyłączony
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 01, 2008, 18:50:59 »
U mnie z kolei nie ma znaczenia czy mam cokolwiek zainstalowane, czy jest to HR bez instalacji aplikacji prodecenta.