Nawigacja bez GPS

• 20 Odpowiedzi
  • 2329 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nawigacja bez GPS
« dnia: Czerwiec 29, 2006, 21:28:30 »
Hello witam serdecznie i mam takei zapytanie . Czy da sie w jakis sposób nawigowac bez uzycia gps.Chodzi o nawigacje punktową czyli np sprawdzenie podczas trasy w komórce SPV m3000  w jakim punkcie sie znajdujemy. Niechodzi o ciągle nawigowanie co sekunde tylko takie punktowe gdy nieposiada sie GPS.Czyli czy są jakies sposoby(Polak potrafi :) ), czy bez gps sie nieobejdzie??

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2006, 21:32:37 »
aktualne położenie możesz uzyskać tylko przez GPS
ale można sobie bez GPS poradzić, nie mam auta ani GPS'u, mam PPC z AM i czasem wyznaczam sobie trasę na spacerek po mieście, nie jest to tak idealne jak z GPS ale używać sie da, choć raczej na piesze wędrówki  ;)

helloo ponownie
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2006, 22:00:47 »
widzialem w internecie jakies programiki typy naviexpert do telefonow komrokowych no ale niestety nieobsługuje Qtek 91000 czy jak kto woli spv m3000 :( niestety ale przcie to tez jest jako tako komóra i przez GPRS powinno sie jakos dac zobaczyc aktualne połorzenie bez GPS hmmm Moze uda wam sie wymyslec moze wiecie cos na ten temat zapraszam do dyskusji bo to ciekawy temat bo wszyscy pisza tylko o GPS a moze idzie i bez GPS....

*

Offline Michel

• **
  • 183
  • HTC HD2
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2006, 22:24:27 »
Niestety programy typu NaviExpert jak i zachodni Wayfinder też potrzebują GPS. Z netu ściągają sobie potrzebny akurat w czasie jazdy fragment mapy, za co oczywiście sie płaci, a pozycję ustala i tak przez odbiornik.
HTC HD2
HTC Hero
TomTom Go 920T

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
  • Sprzęt: Samsung i8000, MDA II, SE K770i
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 29, 2006, 23:39:10 »
Pokombinuj z programem "Navizon" sluzy on do ustalania polozenia pocketa na podstawie odleglosci od BTS'a (stacji bazowej) lub access pointa (jesli masz WiFi). Niestety u mnie z niewiadomych przyczyn program ten nigdy nic nie pokazal, ale slyszalem o przypadkach ludzi ktorym to dzialalo (z tym ze nie licz na dokladne okreslenie polozenia, bo moze, a nawet napewno bedzie ono bardzo odbiegalo od faktycznych szerokosci i dlugosci geograficznych). Druga sprawa to to, ze musisz najpierw stworzy baze BTS/AP na stronie Navizon'a zeby w ogole mowic o jakimkolwiek dzialaniu tego programu. Ja dodalem dosyc sporo BTS'ow z mojego miasta (Sosnowca) do bazy i napewno nie raz bylem do ktoregos z nich podlaczony, ale niestety jak juz wspomnialem Navizon nigdy nie pokazal mi mojego polozenia. Sadze ze program jest dosc konfliktowy i to nie tylko w moim przypadku. Tobie jednak zycze powodzenia, moze cos Ci sie uda :). Jakby co to sluze pomoca. Pozdrowka, paps...

TT
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 07, 2006, 11:55:34 »
mozna tez w TomTom ustalic droge (trasa piesza, tylko) i wlaczyc "prezentacje trasy" wtedy wskaznik na tomtomie porusza sie z predkoscia 5km/h, czyli dokladnie tak jak pieszy...

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 07, 2006, 13:56:10 »
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 07, 2006, 18:20:38 »
Przekombinowaliscie. NIE istnieje mozliwosc ustalenia pozycji na PDA bez GPSu (bo niby jak?). Jedyne co istnieje to zenujaca namiastka GPSu polegajaca na pomiarze sygnalu z widocznych w danej chwili BTSow -to jednak nie ma nic wspolnego z nawigacja. Mozna sobie co najwyzej zapamietac warunki sieci GSM dla danego miejsca ewentualnie kilku (dom, praca itp) ale nie da sie nawigowac w ten sposob jadac gdziekolwiek. O tym ze warunki w sieci GSM sa zmienne i dokladnosc czegos takiego jest zenujaca (testowalem na symbianie) co praktycznie wyklucza uzycie takiego rozwiazania nawet do zabawy a co dopiero do powaznych zastosowan.
Reasumujac - chcesz ustalic pozycje to kup do tego odpowiednie urzadznie. Nie zrobisz tego telefonem ani maszynka do golenia.

*

Offline KarolP

• 839
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 07, 2006, 18:38:48 »
jarekt Ameryki nie odkryłeś. Poprzednie posty nie potwierdzają tezy, że można wykryć swoją pozycję bez GPS.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 07, 2006, 19:00:09 »
ale przcie to tez jest jako tako komóra i przez GPRS powinno sie jakos dac zobaczyc aktualne połorzenie bez GPS hmmm

eee... jak? co połączenie z netem ma do rzeczy? :mysli:

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 10, 2006, 10:53:17 »
takie wyznaczanie lokalizacji na podstawie BTS ma swoje dobre strony, np jadac w jakims miescie i majac aktualna baze POI pozwoliloby to od razu wycentrowac mape w interesujacym obszarze.
Dokladnosc pewnie kilaset metrow ale zawsze to lepsze niz reczne wstukiwanie aktualnie widocznej nazwy ulicy i klikanie po ekranie.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 12, 2006, 09:18:45 »
Cytat: "marx"
takie wyznaczanie lokalizacji na podstawie BTS ma swoje dobre strony, np jadac w jakims miescie i majac aktualna baze POI pozwoliloby to od razu wycentrowac mape w interesujacym obszarze.
Dokladnosc pewnie kilaset metrow ale zawsze to lepsze niz reczne wstukiwanie aktualnie widocznej nazwy ulicy i klikanie po ekranie.

A kto Ci zrobi konieczna do tego baze wszystkich BTSow? Pewnie nie wystarczy tylko ich lokalizacja ale tez parametry techniczne...
Juz latwiej IMHO byloby odczytywac informacje sieciowe Ery i wrzucac je na np. automape albo ktoras z map online. Tu juz potrzebny "tylko" bardzo dobry i bardzo nudzacy sie programista :)

*

Offline marx

• 640
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 12, 2006, 09:41:56 »
poczytaj np o Navizon

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 12, 2006, 09:55:35 »
Na podstawie AP chcesz lapac pozycje a to ciekawe rozwiazanie, a zastanawialiscie sie kiedys je AP`kow stoi w jednym miescie a na jakie podstawie sprawdzisz dlugosc i szrokosc geograficzna AP?
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline marx

• 640
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 12, 2006, 10:10:59 »
W teorii Navizon dziala tak, iz po jego zaisntalowaniu na palmtopie dziala jako przelotka pomiedzy GPS a oprogramowaniem.
Po uaktywnieniu gromadzi dane o napotkanych BTS oraz WiFi-AP i zapisuje sile sygnalu oraz pozycje geograficzna. Dane te nastepnei mozna wrzucic na serwer i po synchronizacji moze z nich korzystac osoba bez GPS.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 12, 2006, 11:20:51 »
a no tak teoria jest fajna dla przykladu mozesz mi podac jeden bts jaki znajduje sie w Sochaczewie o Ap zaponnij bo prawdopodobnie dane geograficzne maja naniesione tylko hotspoty po wyjsciu z domu widze statystycznie po 5 ap w kazdym miejscu sam mam 2 ap w trybie serwer i klient :) latwiej jest kupic gps za 200 zeta.
Kto mi kupi klawiature za 100?
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline marx

• 640
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 12, 2006, 11:47:26 »
Navizon jets reklamowany jako zwiekszenie dokladnosci GPS np w tunelach gdzie AP i BTS sa dostepne, a sygnal GPS nie, i raczej chyba nikt sie nei spodziewa ze bez GPS to bedzie dobrze dzialac. Ale czasami wystarczy jako-tako, np aby zorientowac sie z-grubsza na mapie, wtedy nawet dokladnosc 100m i tak nie przeszkadza.
Problemem jest faktycznie brak danych - osoba ktora ma GPS nie zainstaluje Navizona bo ma GPS :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 12, 2006, 11:58:04 »
Pewnie masz racje, dobrze ze  u nas jest malo tuneli :) Np. AM tez ma fajna funkcje przewidywanie pozycji, jezeli jedziesz ze stala predkoscia nawet jak zaslonisz gps to przez kilka sekund oblicza pozycje. Ja tam mieszkam w centrum i jedyny tuneul ma 100m w wa-wie jezeli to mozna nazwac tunelem :). Zawsze jest opcja ze jakis staelita znajduje sie akurat na wylocie tunelu :)
Naprawde lepiej zainwestowac w gps nawet za 200 bo po co nam po 24 kanaly, skoro na naszej polowie globu znajduje sie 12 satelit a nasza am zbiera dane tylko z 9 satelitek

*

Offline marx

• 640
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 12, 2006, 12:15:55 »
tak jak pisalem, nie kazdy potrzebuje takiej dokladnosci, a i nie tylko do AutoMapy jest GPS.  A noszenie kolejnego breloczka za 200zl i jeszcze pamietanie o jego ladowaniu nie kazdemu jest potrzebne.
Np jestem na zakupach i skonczyla sie kasa, wiec szukam bankomatu. Wiem na jakiej ulicy jestem, wiec z grubsza mi sie mapa sama spozycjonuje, wyswietle sobei POI i juz wiem gdzie jestem i gdzie mam isc.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 12, 2006, 14:07:36 »
ta fajnie ze ci sie mapa pozycjonuje bez gpsa. bo moja tego nie potrafi. naprawde fajna sprawa latac z mapa po wlasnym miescie a jak to robisz poza miastem bo wlasnie pomyslalem zeby sprzedac gps. a czest zdarza ci sie zapomniec naladowac telefon? bo u mnie w gps`ie jest taka djoda I miga jak ma slaba baterie, do tego gps ma baterie noki 1200ma to jest jakies 18h pracy ciaglej

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
Nawigacja bez GPS
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 12, 2006, 14:09:40 »
w sumie po co mi wizard kupie sobie sony j5 on tez dzwoni I sms`y wysyla