internet w pda

• 27 Odpowiedzi
  • 1384 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« dnia: Sierpień 27, 2006, 13:30:20 »
czesc mam pytanie odnosnie palmtopow z wlan. nie wiem dokladnie jak napisac to o co chce zapytac ale spróbuje w ten sposob: moj brat ma internet radiowy w swoim laptopie w kazdym miejscu w miescie, czy cos takiego bylo by mozliwe w jakims mda? sciaganie internetu od firmy oferujacej internet radiowy

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
internet w pda
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 27, 2006, 14:14:20 »
hmmm...moduł wifi w pda wykrywa interetowe radiówki, więc myślę, że nie ma jakichś specjalnych przeciwwskazań...
wystarczy dogadać się z adminem takiej sieci, podpisać umowę, płacić abonament i pewnie można śmigać na takim internecie...tak myślę, ale jak to  jest w praktyce to nie wiem...
pozostaje jeszcze sprawa zasięgu. w internecie radiowym antenta nadająca i odbierająca muszą się nawajem widzieć...
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2006, 00:22:42 »
po 1 chcialbym aby moderator (czy jak on sie nazywa) przeniosl moj temat do kategorii "Hotspoty / WLAN" a po drugie czekam na opinie osob ktorzy probowali zrobic cos takiego, bylo by to pomocne bo jak narazie pusto od odpowiedzi..

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
internet w pda
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 28, 2006, 00:38:05 »
No bo co tu odpowiadac? Jezeli urzadzenie ma WLAN to bedzie umialo korzystac z hotspotow, nie zaleznie czy to laptop, duzy PC czy tez pocket i tyle jezeli chodzi o Twoje pytanie.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 28, 2006, 14:44:10 »
a jak to jest na tej karcie wifi z adresem mac, mozna go zmieniac?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
internet w pda
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 28, 2006, 18:57:06 »
nie

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 28, 2006, 19:32:16 »
czyli nie podczepie sie do netu brata.. musze sam sobie zlozyc..

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
internet w pda
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 28, 2006, 23:22:32 »
a ja nie wiem jaki Twoj brat ma net...

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 29, 2006, 00:16:57 »
Cytat: "oleyek"
a ja nie wiem jaki Twoj brat ma net...

radiówka !

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
  • Sprzęt: SGS, SGTab
internet w pda
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 29, 2006, 16:42:59 »
Po pierwsze radiowka niczego mi nie mowi.
Internet radiowy z placonym abonamentem? Czy moze z hotspota jakiegos? A moze po GPRS bo mnie to w sumie ciekawi w jaki miescie w kazdym miejscu jest ten internet, bywam w wielu miastach ale takiego jak ty opisujesz to nie znam.
Jak hotspot to nie ma wiekszego problemu wykrywasz ---> laczysz ----> smigasz
Jak internet z placonym abonamentem (cale miasto??) to nie podepniesz sie pod niego.
Jak GPRS (tu mozliwe cale miasto) to nie ma problemu PDA z modulem GSM moze byc ten przytoczony przez ciebie MDA, ale jedziesz na wlasny rachunek.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
internet w pda
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 29, 2006, 16:51:48 »
Cytat: "luk_sw"
Internet radiowy z placonym abonamentem? Czy moze z hotspota jakiegos? A moze po GPRS bo mnie to w sumie ciekawi w jaki miescie w kazdym miejscu jest ten internet, bywam w wielu miastach ale takiego jak ty opisujesz to nie znam.
Jak internet z placonym abonamentem (cale miasto??) to nie podepniesz sie pod niego.
Jak GPRS (tu mozliwe cale miasto) to nie ma problemu PDA z modulem GSM moze byc ten przytoczony przez ciebie MDA, ale jedziesz na wlasny rachunek.
w Sochaczewie a statystycznie zobaczys zawsze po 2 do 3 AP i poza  miastem ja ze zwojej panelowki widze 4 AP po zmianie polaryzacji nastepne 2.
Czyli malo jescze widziales :)
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 29, 2006, 17:07:47 »

chodzi o internet radiowy  z placonym abonamentem, gdyby sie dalo zmienic adrses mac na karcie wifi lub w pda w wbudowanym wifi i bym sciagal interet niby ze moj brat, i moglbym jednoczesnie korzystac ja i on tylko ze ja musial bym sciagac z innej anteny i by dzialal tak?. jednak maca sie nie da zmienic jak juz ktos mi odpowiedzial.. wiec nic z tego

*

Offline savac

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC TyTN
internet w pda
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 29, 2006, 17:12:20 »
nawet jzeli zmienisz mac to:
a) mac spoofing (podszywanie) jest wykrywalne
b) dwa takie same mac (bez względu na antenę) są jeszcze łatwiej wykrywalne

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
internet w pda
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 29, 2006, 17:42:29 »
w Sochaczewie a statystycznie zobaczys zawsze po 2 do 3 AP i poza miastem ja ze zwojej panelowki widze 4 AP po zmianie polaryzacji nastepne 2.
Czyli malo jescze widziales wesoły

Czyli mam rozumiec ze w Sochaczewie jest siec WiFi od jednego operatora i w sieci jest uruchomiony roaming tak? Lub inna sytuacja w Sochaczewie nikt nie zabezpiecza sieci. Bo jezeli nie to nie wyobrazam sobie w dalszym ciagu internetu w calym miescie po WiFi (nie hotspoty). Ze w kazdym wiekszym miescie na jeden blok przypada statystycznie po 4 AP i tyle samo lub wiecej anten to ja wiem ale co z tego wynika?

nawet jzeli zmienisz mac to:
a) mac spoofing (podszywanie) jest wykrywalne
b) dwa takie same mac (bez względu na antenę) są jeszcze łatwiej wykrywalne

Popieram i moge jeszcze dodac ze takie praktyki sie nie bardzo oplacaja, mam z tym stycznosc na codzien i z doswiadczenia wiem ze ludzie licza na to ze nikomu sie nie bedzie chcialo szukac jednago kolesia co sie wpina za friko, ale nie zdaja sobie sprawy ze takich jak on jest kilkudziesieciu i od jakiegos czasu sciganie zaczelo sie opalcac i jest egzekwowane.

Moja rada dla ciebie jak chcesz miec w MDA internet to kup sobie karte SimData Plusa internet wolny ale za to (prawie)wszedzie i najtanszy na rynku w tej chwili, do tego dualsima jakiegos zebys sie mogl szybko przelaczyc z karty na karte, bo na Simdacie niestety rozmowy sa drogie, ja tak mam i chwale bardzo sobie to polaczenie internet 24h/dobe  wlaczony po GPRS gg + poczta + aukcje + kilka www dziennie  miesiecznie ok 30zl. Mysle ze jak za taki konfort to sie oplaca.
Pozdrawiam

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 29, 2006, 17:52:58 »
no wlasnie czy moglbys mi przyblizyc cos o tym plusie simdata? bo ja nie mam pojecia co to jest a wole byc legalny ;]

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
internet w pda
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:03:52 »
http://www.plusgsm.pl/promocje/promocje_uslug/simdata/index.asp
Pod tym adresem masz cennik, tak jak juz pisalem rozmowy bardzo drogie ale za to interet tani. To nic innego jak zwykla karta sim, wkladasz do MDA laczysz sie po GRPS i mozesz korzystac. Ze wzgladu ze rozmowy sa tak bardzo drogie to ja mam dualsima a w nim karte abonamentowa i ta simdate jak potrzebuje gdzies zadzwonic to sie przelaczam trwa to moze z 10s, uruchamiasz programik dualsim w MDA i naciskasz odpowiednia karte i cie przelacza bez wyjmowania katrty bez resetowania MDA. Bardzo fajna sprawa  szczegolnie do komunikatorow wszelakiego rodzaju, bo z reguly potrzebuja bardzo malo danych i wychodzi cie to duuuuuzo taniej niz smsy. A i najwazniejsze w czasie korzystania placisz za sciagniete/wyslane dane nie za czas jaki jestes podlaczony, czyli standard w GPRS. Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz bo nie wiem co jeszcze moge wiecej napisac na ten temat.

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:13:08 »
http://www.plusgsm.pl/promocje/promocje_uslug/simdata/index.asp
Pod tym adresem masz cennik, tak jak juz pisalem rozmowy bardzo drogie ale za to interet tani. To nic innego jak zwykla karta sim, wkladasz do MDA laczysz sie po GRPS i mozesz korzystac. Ze wzgladu ze rozmowy sa tak bardzo drogie to ja mam dualsima a w nim karte abonamentowa i ta simdate jak potrzebuje gdzies zadzwonic to sie przelaczam trwa to moze z 10s, uruchamiasz programik dualsim w MDA i naciskasz odpowiednia karte i cie przelacza bez wyjmowania katrty bez resetowania MDA. Bardzo fajna sprawa  szczegolnie do komunikatorow wszelakiego rodzaju, bo z reguly potrzebuja bardzo malo danych i wychodzi cie to duuuuuzo taniej niz smsy. A i najwazniejsze w czasie korzystania placisz za sciagniete/wyslane dane nie za czas jaki jestes podlaczony, czyli standard w GPRS. Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz bo nie wiem co jeszcze moge wiecej napisac na ten temat.

ej to musze przyznac ze jestem pod wrazeniem, 10 mb=30 gr. ale czy beda potrzebne programy do podtrzymyania GPRS czy samo sie trzyma na tym simdata?
i jesli mi sie skonczy termin na wykonywanie polaczen na karcie to gprs tez blokuja>?

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
internet w pda
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:26:58 »
Co do podtrzymywania to sa rozne programy darmowe i platne ja uzywam .... MobileGadu  :)  :)  ma funkcje pingowania w okreslonych jednostkach czasu serwera wiec "pobudza" polaczenie oraz ma funkcje "zapobiegaj wylaczaniu urzadzenia" wiec mozna smialo zostawic MDA w spokoju i czekac jak ktos do nas sie odezwie bez obawy ze zerwie polaczenie. U mnie sie to sprawdza znakomicie, w sumie nawet zapomnialem ze sa z tym problemy bo zawsze jak wlaczam tel to i MobileGadu i tak podtrzymuje przez caly czas. Co do blokowania polaczen po przekroczonym czasie na uzupelnienie konta to dokladnie tak samo jak na polaczeniach glosowych/sms blokuja. Z tym ze tu masz calkiem zablokowane a nie tylko wychodzace. Bo nie da sie pobrac nic z internetu bez wyslania zapytania najpierw, wiec blokada calkowita GPRS.

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:31:10 »
w takim razie nie wierze ze wykorzystam miesięcznie 30 zl na internet w pda.. przecierz to by mysialo byc 1 giga na samych stronach!?! a jak juz bym cos chcial sciągnąc przez gprs to raczej nie da rady no bo jaka tam jest predkosc 2kb/s ? i do tego pewnie pingi wielkie.

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
internet w pda
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:35:09 »
A i jeszcze jedno troche to zle sobie policzyles 30gr za ok. 1MB tak dobrze to niema  :) ale za 30 zl/miesiac to naprawde mozna sporo zdzialac.

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:36:25 »
no rzeczywiscie :) no ale i tak git.! powiedz mi jesczze jak jest z prędkościa i dual simem(karty musze wycinac?!?! i juz cie nie męcze :)

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
internet w pda
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:39:57 »
Co do transferow to ok. 5KB sie utrzymuje na download nie jest tak zle (ach... te stare czasy z modemow analogowych  ;) ) da sie w miare normalnie korzystac, ale to tez zalezy gdzie jestes bo jak jest duze obciazenie sieci to spada. Ale za taka mobilnosc i dostepnosc internetu wszedzie jestem w stanie sie poswiecic.

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
internet w pda
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:44:05 »
I tu jest najwiekszy problem bo trzeba karty wyciac, ale bez obaw w zestawach sa szablony po nalepieniu na karte SIM wycinasz po liniach wkladasz do adaptera i gotowe, a zreszta ten temat byl juz dosc dokladnie opisany na tym forum. Nie masz sie co bac o karte musial bys miec wyjatkowego pecha, ja zrobilem dla siebie i znajomych juz kilkanascie dualsimow i ani raz karty nie zepsulem.
Spoko nie meczysz mnie zawsze chetnie pomoge.

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 29, 2006, 18:48:40 »
no więc w przyszłym tygodniu mam zamiar kupić pda i od razu zmontuje sobie dual sima. Jeśli kupowałes juz go allegro morzesz doradzic ktory dual sim kupic?? no i jeszcze jak jest z tym wykrywaniem dual sima w pda? ten programik sam sie znajdzie w menu?

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
internet w pda
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 29, 2006, 19:00:51 »
Mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi jak wkleje linka do konkretnej aukcji, nie chce w ten sposob nikogo promowac ale nie mam wyjscia http://allegro.pl/item123406524_dwa_numery_w_tel_super_dual_sim_najnowszej_gener_.html
mam takiego samego w MDA Compact wyglada identycznie, ale nie zagwarantuje ci ze to dokladnie ten sam, zapytaj sprzedawce czy dziala w konkretnym modelu telefonu, szukalem aukcji na ktorej ja kupilem ale ten sprzedajacy od ktorego kupilem nie ma juz zadnego wystawionego, ale na 99,9% to ten sam.
Zobaczysz ten dualsim w Start--->Programs--->Dual Sim Card (tak to dokladnie wyglada) nic nie musisz robic zawsze tam bedzie jak bedziesz mial dualsima w telefonie.

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 29, 2006, 19:09:00 »
oki jak narrazie dzieki. musze sobie skombinowac pda i bedzie dzialal :)

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
internet w pda
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 29, 2006, 19:12:06 »
Ciesze sie ze pomoglem, znajac zycie bedziesz mial problemy ze skonfigurowaniem GPRS  :) zglos sie do mnie to ci powiem co i jak  ;)  pozdrawiam.

*

Offline kubiq

• 386
internet w pda
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 05, 2006, 23:04:30 »
zglosilem sie na priv ale chyba nieumyslnie omijasz to miejsce wzrokiem :) czekam na odp, najlepiej tutaj to ktos inny moze skorzysta, chodzi mi o to jak spkonfigurowac gprs na mda3