Nagrywanie rozmów telefonicznych w QTEC 9100 lub E-TEN M600

• 24 Odpowiedzi
  • 2572 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 12, 2006, 10:49:49 »
:oops: Jestem na kupnie mojego pierwszego PDA. We wszystkich testach jakie czytałem (również obcojęzycznych) nigdzie nie podano czy
QTEC 9100 lub E-TEN M600
mają opcję (możliwość) nagrywania rozmów telefonicznych. Będę wdzięczny za każdą sprawdzoną i pewną informację w tym temacie.

*

Offline ciuxxxon

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2006, 11:12:11 »
Mam qteka 9100 i w sumie to nie wiem czy z firmowego oprogramowania da się nagrywac rozmowy telefoniczne ponieważ korzystam z programu notem, którym jednym przypisanym guzikiem wygodnie można nagrac rozmowę ( w fromacie wav lub mp3 - jakość, low, mid,high).
Ale to nagranie będzie dosyć słabo nagrane ponieważ mikrofon nagrywa to co usłyszy ze słuchawki, którą mamy przyłożoną do ucha i efekt jest taki, że nas słychać ok ale rozmówcę z drugiej strony już cichutko (chodzi o samo nagranie)

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2006, 11:34:04 »
Dzięki, zawsze coś.
Ale w tym problem, że musi się znaleźć lepsze rozwiązanie.
Jak szef pyta "czy możesz zanotować ..." a ja jestem przy kasie w markecie, to jest całkiem fajnie.
Słyszalem, że podczas rozmowy można uruchomić notatnik w PDA - może on pośrednio umożliwi nagrywanie dzwoniącego?

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 25, 2006, 17:16:28 »
W instrukcji do E-TEN M600 jest informacja, że podczas połączenia telefonicznego można użyć następującej opcji:

"Create note:
While making a call, you can enter Notes to use the panel as the memo pad for writing down notes, pictures or recording."

Czy ktoś potrafi wyjaśnić, czy w tym zwrocie faktycznie chodzi o możłiwość nagrywania rozmowy telefonicznej, czy też o inną formę notatek?
[/img]

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2006, 11:45:44 »
Cytat: "Kinimo"
W instrukcji do E-TEN M600 jest informacja, że podczas połączenia telefonicznego można użyć następującej opcji:

"Create note:
While making a call, you can enter Notes to use the panel as the memo pad for writing down notes, pictures or recording."

Czy ktoś potrafi wyjaśnić, czy w tym zwrocie faktycznie chodzi o możłiwość nagrywania rozmowy telefonicznej, czy też o inną formę notatek?
[/img]

Jak znam zycie to nie. Pisze jak byk o notatce glosowej ale nigdzie nie pisze ze notatki te czymkolwiek roznia sie od zwyklych notatek glosowych w ktorych mozliwosci nagrania glosu z modulu telefonicznego brak. Rozwiazaniem jest chyba tylko powtarzanie po rozmowcy kluczowych informacji takich jak numer telefonu czy adres - na dobra sprawe i tak wypadaloby je powtorzyc kontrolnie.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 26, 2006, 22:43:22 »
polecam darmowy PMRecorder. mozna nawet ustawic zeby nagrywal automatycznie kazda rozmowe. pozniej nagrania uklada jak liste polaczen.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2006, 09:07:37 »
No dobrze, ale poproszę kolegę o podanie jeszcze informacji na jakim sprzęcie PMRecorder był używany i czy w takim samym stopniu nagrywa  głos obu rozmówców.  :lol:  :roll:

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2006, 09:58:36 »
Na Wizardzie działa ale ... rozmowy nagrywa w ten sam sposób co Notes - przez zewnętrzny mikrofon, czyli rozmówcę słychać bardzo kiepsko. Jedyny jego plus to to, że sam zaczyna nagrywać rozmowę ...
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline user

• 30
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2006, 10:18:21 »
W sumie to dziwne, że takie urządzenia klasy biznes nie mają funkcji nagrywania. Przecież spora grupa osób używa telefonu jako podstawowego źródła kontaktu. Przez telefon prowadzą ustalenia, często również trudne rozmowy. Nagrywanie byłoby bardzo przydatne.

Są może jakieś płatne programy, które pozwalają na sensowne nagranie obu rozmówców?

Pozdrawiam,
Marcin

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 27, 2006, 11:25:05 »
problem może leżeć gdzie indziej - od strony prawnej - żeby nagrywać czyjąś rozmowę trzeba zdajsie przynajmniej tą osobę o tym poinformować ...

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 27, 2006, 12:12:34 »
Też o tym myślałem - być może coś takiego jest. Ale z drugiej strony. Nie można wszystkich dookoła traktować jako potencjalnych przestępców. Bo jak ktoś będzie chciał to i tak nagra. Np. dziennikarze non stop nagrywają nawet ukrytą kamerą. Ale to już osobny temat.

Problemem jest tu jednak brak takiej funkcjonalności sprzętu (jak zauważył kolega USER) - typowo biznesowego (opcję nagrywania mają niektóre telefony - ale najczęściej wiele im brakuje do PDA).

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 27, 2006, 13:54:51 »
Cytat: "ch@to"
problem może leżeć gdzie indziej - od strony prawnej - żeby nagrywać czyjąś rozmowę trzeba zdajsie przynajmniej tą osobę o tym poinformować ...

nie w Polsce ( a i w innych krajach europejskich jest to dozwolone).
Wszystkie BOKi banków np, czy biur maklerskich nagrywaja nie pytajac cie o zdanie...

a zawodowo badalem ostatnio taki problem, czy jezeli nagrywa sie rozmowę przychodzaca do Polski np z Francji to pod czyja jurysdykcje to podlega... :)

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 27, 2006, 14:17:10 »
Cytat: "lechupe"
Cytat: "ch@to"

nie w Polsce ( a i w innych krajach europejskich jest to dozwolone).
Wszystkie BOKi banków np, czy biur maklerskich nagrywaja nie pytajac cie o zdanie...

a zapowiedzi w stylu: W celu zapewnienia [cośtam o jakości usług i bezpieczeństwie] ta rozmowa będzie nagrywana. Jeśli nie wyrażają Państo na to zgody, posimy się rozłączyć :?:

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 27, 2006, 14:53:40 »
toz nikt nie zabrania informować  :D

jest to mniej wiecej tak samo jak z wymagana przy skladaniu CV klauzula o zgodzie na przetwarzanie danych osobowych....cos takiego jest i tak w ustawie...

a z niczego w sposob oczywisty nie wynika przymus informowania o nagrywaniu.

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 30, 2006, 09:04:24 »
Dziękuję za tak żywe zainteresowanie.
W temacie aspektów prawnych nagrywania nie ma już co dyskutować - to raczej odrębny wątek i nam tu nie pomoże.
Jak już na wstępie zaznaczyłem, nie mam problemu prawnego. Ponieważ druga strona pyta, czy właśnie w tej chwili mogę zanotować to czy tamto -więc nagranie byłoby uproszczeniem całej sprawy.

Będę wdzięczy za wszelkie linki do softwaru w tym temacie lub podzielenie się własnymi rozwiązaniami.

*

Offline Marcin_K

• *
  • 92
  • Sprzęt: G2 Touch (Hero) & SPV M700 (Trinity)
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 30, 2006, 09:57:16 »
W kwestii formalnej na koniec tematu:
"Przed użyciem zapoznaj się z treścią instrukcji obsługi dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się na forum pdaclub"
Lepiej jest być kanciastym 'czymś' niż okrągłym 'niczym'

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2006, 01:11:23 »
Sprawdzil ktos w konu tego PMRecordera o ktorym bylo wspominane kilka postow wyzej? Jesli nie to przetestujcie, bo sprawia dobre wrazenie.
http://1800message.com/default.aspx#dl

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 01, 2006, 07:34:23 »
a przeczytałeś mój post w tym wątku z 27 Sty 2006, godz. 09:58 :?:

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 03, 2006, 12:02:20 »
Sorry  :oops:
Tak to jest jak sie czyta forum po kilku...  :?

Moze jednak znalazlby sie jakis program... Albo napisac do tworcow PMRecordera, jak wyglada sprawa w Wizardzie i mozeby poprawili, zaczarowali i dzialaloby. Wg mnie gra jest warta swieczki, ale ja nie napisze do nich, bo czekam na dostawe mojego Wizarda i nie majac go ciezko byloby opisywac problem jaki wystepuje przy nagrywaniu tylko z relacji innych.

*

Offline chato.pl

• 4852
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 03, 2006, 12:23:04 »
Napisz ... i zdaj relację na forum co z tego wynikło ...

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 03, 2006, 17:16:19 »
Ostatnio wyczytalem na xda-dev ze nagrywanie trzeba wlaczyc W CZASIE rozmowy i wtedy sie nagrywa normalnie. Nie mialem okazji jeszcze tego sprawdzic.

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 06, 2006, 08:25:39 »
No dobrze, ale na jakim sprzęcie i jaki program trzeba uruchomić ?
Prosimy o dowody i wyniki testów !!!

*

Offline michau

• **
  • 153
    • http://www.e-poka.com
  • Sprzęt: Palm M105, MDA Compact I (HTC Magican), SPV M650 (HTC Artemis), HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 07, 2006, 11:56:57 »
No dobrze, ale na jakim sprzęcie i jaki program trzeba uruchomić ?
Prosimy o dowody i wyniki testów !!!

Sam nie mozesz tego przetestowac skoro dostales juz namiary na programy i dac dowody i wyniki testow? Ktos inny musi Ci sprawdzic? Troche dziwne podejscie jak dla mnie - jestes najbardziej zainteresowany tematem w koncu.

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 07, 2006, 14:23:04 »
O tym, że coś takiego jest, już pisaliśmy - A prośba była skierowana o to by podać chociaż markę telefonu.
Osobiście przetestowalem już programy wyżej wymienione na SPV M300 i jest jak koledzy piszą - rozmówca (+dźwięki otoczenia) są nagrywane przez mikrofon.

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 08, 2006, 02:07:57 »

"Create note:

[/img]

Chodzi o nagrywanie rozmowy telefonicznej, ale poza tym to zwykła notatka. Równie dobrze można nagrywać jak pisać i rysować.